Kutak za trudnice

Mi smo bili juce na kontroli, beba ima 2.300 grama, u 34. nedelji smo. Kaze dr ako za 4 nedelje bude preko 3 kg da cu na carski. Po mojoj proceni ce sigurno biti preko 3 kg tada...mada mi to ne deluje kao velika beba, mozda je procenio da sam sitna pa bi se namucila prirodno:think: Kako god, samo da sve dobro prodje...
Neizreciva, kako si?

Ivan je u 32,33 (ne secam se vise). nedelji imao 2100
dr mi je tad rekla da, ako nastavi tim tempom,
do termina ce da udvostruci tezinu
tako je i bilo
rodio se sa 4250, carskim rezom ( nije velicina bila jedini razlog carskog)

ne znam sto bi sa preko 3kg isla na CR osim ako dr ne smatra da za one dve preostale nedelje mozes da nabacis preko 4 kg ;)

Да се јавнем! Због четири везане трудноће и трећег ризичног порођаја, рекоше ми доце да ћу морати на царски... Ја то капирам као заспим, пробудим се и ето бебе, мада верујем да је опоравак после царског спор у односу на "регуларан" порођај где већ сутрадан мо'ш да се шеткаш. Каква су ваша искуства? Већ сам искусна трудњача & породиља (3 пута без епидурала), ал некако није ми баш сефте... Некако ми се чини да је ипак једноставније оно "гурни-гурни-стисни", без обзира на бол... или грешим?

..tvoj najmladji ima dve godine..?
..znachi nepune tri do sledeceg porodjaja..?
..zashto ti vec sad prognoziraju carski, ako nije tajna..?

....ja imam chetiri prirodna porodjaja iza sebe, neproblematichna u medicinskom smislu,
od toga dva u razmaku od 15 i po meseci,
i nisam sigurna da ovde ima nekog ko ima oba iskustva iza sebe pa da ti uporedi..

..inach i ja carski nekako tako kapiram shto se samog rodjenja tiche,
ali chitajuci zene ovde - problemi nastaju od kako se probudish..
..od laktacije kao chisto fizichkog odjeka porodjaja, preko bolova i zelje da se bavish svojim detetom koji te razvlache psihofizichki na dve strane,
pa do chisto psiholoshkih momenata "dobijene bebe" koji se kod nekih razvlache mesecima..

Да се јавнем! Због четири везане трудноће и трећег ризичног порођаја, рекоше ми доце да ћу морати на царски... Ја то капирам као заспим, пробудим се и ето бебе, мада верујем да је опоравак после царског спор у односу на "регуларан" порођај где већ сутрадан мо'ш да се шеткаш. Каква су ваша искуства? Већ сам искусна трудњача & породиља (3 пута без епидурала), ал некако није ми баш сефте... Некако ми се чини да је ипак једноставније оно "гурни-гурни-стисни", без обзира на бол... или грешим?

pa ja nisam bash najkompetentnija da odgovorim, moj sluchaj jeste specifichan, ali bash zbog tog lezhanja u Betaniji imala sam mali milion cimerki sa CR, pa sam zakljuchila da nas ima raznih :lol:... bilo je mama u ranim 20tim koje su se razvlachile kao slinac ( izvin'te na izrazu), i onih sa prvom bebom u poznijim godinama koje su stisle zube i radile kako im se kazhe bez da su jauknule ... inache u Betaniji te dizhu taj dan kad si imala CR ... morash da proshetash do chesme u sobi da se umijesh ... jes' da te drzhi sestra, ali nije svejedno ... a sutradan, ako je sve shkolski, shetash od shok sobe do one regularne ... a ono 'odkud mi beba' sindrom ... shta znam, nije ga bilo u mojoj sobi ... i uglavnom su zhene 3-4 dan imale mleka za podoje ... shta znam, meni bi bilo vazhno da sve bude u redu sa bebchetom, pa sad CR, nije CR ko ga shisha ... zhelim ti lak porodjaj i brzinski oporavak ( narochito zbog ostale dechurlije :heart:) :zag:

Buba Sharba, ma sve je to individualno. Ima zena koje se posle prirodnog porodjaja jako dugo oporavljaju ako su jako secene ili popucale a neke se posle carskog oporave posle par dana. A ti si ipak iskusna mama, lepo ces se snaci kako god bilo. Jel neko isao na spinalnu anesteziju u slucaju carskog? Ja razmisljam o toj opciji (ako bude carski), laksi je oporavak, bebu odmah vidis, nema mucnina i povracanja kao kod totalne anestezije...

Ne mora da znaci da ces imati mucnine i povracanje zbog anestezije
ja anesteziju nisam ni primetila
zaspala, probudila se i cim sam dobila telefon, zvala sam redom...muza, mamu...

kao sto je neko vec rekao, imas zena koje se razvlace kao slinac i posle prirodnog porodjaja, sve je to individualno
jeste boli, jeste malo teze se kreces
al prodje

u Bgu te dizu sutradan, i to dolazi fizijatar pa prvo radi vezbice, pa tek onda podizanje
i setnja
kad ti skinu kateter sto vise setnje to bolje
meni je cr bio u cetvrtak, u subotu sam izasla u hodnik da vidim muza
u nedelju sisla dva sprata nize da vidim cimerke sa odeljenja

boli, sl stisnes zube i teras

sto se psihe tice, ja ne mogu da pricam o tome
trebalo mi je dugo da sazvacem i progutam taj carski i da se pomirim sa tim da nikada necu proziveti onaj trenutak kad ja nekome poklanjam zivot
mislim, zao mi je sto sam uskracena za iskustvo prirodnog porodjaja

al opet, jutros kad se mali probudio pa video da je mama tu, pa se smeje iz kreveca, mama, tu siiiiiiiii, maaamaaaaaaaa
to mi izgleda tako hebeno nebitno i nevazno
jer sunce moje je tu, pa je tu

znas sta, ja posle prirodnog nisam mogla da setkam 2 nedelje :lol: mada da me nisu pustili da se rascvetam dole, mislim da bi se oporavila mnogo brze
sve zavisi :)
moja komsika je posle carskog setkala ko da nista nije bilo(isti dan ustala i setala se)...malo zatezala rana,nista strasno
nema pravila

Poslednja izmena:
..tvoj najmladji ima dve godine..?
..znachi nepune tri do sledeceg porodjaja..?
..zashto ti vec sad prognoziraju carski, ako nije tajna..?

....ja imam chetiri prirodna porodjaja iza sebe, neproblematichna u medicinskom smislu,
od toga dva u razmaku od 15 i po meseci,
i nisam sigurna da ovde ima nekog ko ima oba iskustva iza sebe pa da ti uporedi..

Па најмлађи у октобру пуни две године, тада ми је и термин... Није тајна, са трећим дететом сам имала пост-парталну атонију материце, у преводу, мишић некако откаже да тако кажем и ужасно много крвариш, и ако се не заустави крварење на време, мо'ш д'умреш, ал без зезања. Е сад, мени су то некако успели да заузтаве (то се, иначе, ради у тоталној, нешто ваљда ушивају, тампонирају...) уз коментар "будите срећни што вам нисмо извадили материцу". Тако да је мени грлић у јако лошем стању, јер сам у две трудноће имала серклаж, а о сецкању и цепкању да не говорим. Па верујем да би још један природан порођај био некако превише, а све и да није индиковано, сама бих инсистирала на томе, јер кад се сетим осећаја "сад ћу да умрем и оставићу троје сирочади" некако ми није добро.

Па најмлађи у октобру пуни две године, тада ми је и термин... Није тајна, са трећим дететом сам имала пост-парталну атонију материце, у преводу, мишић некако откаже да тако кажем и ужасно много крвариш, и ако се не заустави крварење на време, мо'ш д'умреш, ал без зезања. Е сад, мени су то некако успели да заузтаве (то се, иначе, ради у тоталној, нешто ваљда ушивају, тампонирају...) уз коментар "будите срећни што вам нисмо извадили материцу". Тако да је мени грлић у јако лошем стању, јер сам у две трудноће имала серклаж, а о сецкању и цепкању да не говорим. Па верујем да би још један природан порођај био некако превише, а све и да није индиковано, сама бих инсистирала на томе, јер кад се сетим осећаја "сад ћу да умрем и оставићу троје сирочади" некако ми није добро.

..da, znam za atoniju, toga sam se ja pribojavala zbog malog razmaka poslednjih porodjaja, srecom sve je bilo ok..
..bash si hrabra da se ipak odluchish za josh jednu bebu.. :)
..nadam se da ce sve biti ok tokom trudnoce, pa carski - carski, ako je to jedini rizik - nije frka.. :)

Buba Sharba, ma sve je to individualno. Ima zena koje se posle prirodnog porodjaja jako dugo oporavljaju ako su jako secene ili popucale a neke se posle carskog oporave posle par dana. A ti si ipak iskusna mama, lepo ces se snaci kako god bilo. Jel neko isao na spinalnu anesteziju u slucaju carskog? Ja razmisljam o toj opciji (ako bude carski), laksi je oporavak, bebu odmah vidis, nema mucnina i povracanja kao kod totalne anestezije...

ja sam išla, tražila sam tako. Koliko sam ja videla, u Betaniji ti po difoltu daju totalnu, ja sam najavila da hoću ovu.

ne znam, moje iskustvo porođaja je da sam jednog zakazanog dana, kad je bilo 38+0 nedelja, (moglo je komotno i koji dan više, ali ajde...) otišla u Betaniju da mi izvade bebu...
malo je čudno, nemam pojma šta je kontrakcija npr. Nisam ih nikad doživela, ali jesam tripove da ih imam:)
Jednom samo onu lažnu, ali i to je daleko od onog kad opisuju... jako tvrd stomak, itd.

Što se tiče spinalne, moje iskustvo je super, pored mene su dve išle pod opštu, komirane su bile posle 2 dana... Sve traje max 20 min, od čega najviše ode na ušivanje. (u 8 mi dala anesteziju, u 8.12 se rodio Nikola)
Dr mi pričao sve vreme šta radi+ to je dr koji mi je vodio trudnoću u Betaniji. Smejali se:)
Za NSađanke, mene su upozorili, čak i sam dr, da je jedna od žena anesteziologa katastrofalno loša, to tamo svi znaju, pa treba izbegavati njenu smenu. Ne sećam se imena,ali raspitaj se malo, o tome svi pričaju...

i dobila sam dobar savet, piti što više vode posle spinalne, da se što pre izbaci anestezija, kakteter se punio samo tako:) i stvarno me glava nije bolela, mučninen i to što pričaju...
u 8 ujutru bio carski, negde oko 5 mi se vratio osećaj u nogama...
e jedino to je bilo staršno, samo što se vrati, teraju te da hodaš po sobi (nemasmajlijadaobjasnitajosećaj)...
kao tako se brže oporavljaš... pa kao da je važno dan ili dva duže ležiš... ej kao da je trkanje kad ćeš pre kući! ja sma se u utorak porodila, u petak su hteli da me puste, ali Nikola "im bio malo žućkast" pa smo ostali do subote da još jedan dan provere bilirubin...

evo ga sinček, probudio se, odo:bye:

ja sam išla, tražila sam tako. Koliko sam ja videla, u Betaniji ti po difoltu daju totalnu, ja sam najavila da hoću ovu.

ne znam, moje iskustvo porođaja je da sam jednog zakazanog dana, kad je bilo 38+0 nedelja, (moglo je komotno i koji dan više, ali ajde...) otišla u Betaniju da mi izvade bebu...
malo je čudno, nemam pojma šta je kontrakcija npr. Nisam ih nikad doživela, ali jesam tripove da ih imam:)
Jednom samo onu lažnu, ali i to je daleko od onog kad opisuju... jako tvrd stomak, itd.

Što se tiče spinalne, moje iskustvo je super, pored mene su dve išle pod opštu, komirane su bile posle 2 dana... Sve traje max 20 min, od čega najviše ode na ušivanje. (u 8 mi dala anesteziju, u 8.12 se rodio Nikola)
Dr mi pričao sve vreme šta radi+ to je dr koji mi je vodio trudnoću u Betaniji. Smejali se:)
Za NSađanke, mene su upozorili, čak i sam dr, da je jedna od žena anesteziologa katastrofalno loša, to tamo svi znaju, pa treba izbegavati njenu smenu. Ne sećam se imena,ali raspitaj se malo, o tome svi pričaju...

i dobila sam dobar savet, piti što više vode posle spinalne, da se što pre izbaci anestezija, kakteter se punio samo tako:) i stvarno me glava nije bolela, mučninen i to što pričaju...
u 8 ujutru bio carski, negde oko 5 mi se vratio osećaj u nogama...
e jedino to je bilo staršno, samo što se vrati, teraju te da hodaš po sobi (nemasmajlijadaobjasnitajosećaj)...
kao tako se brže oporavljaš... pa kao da je važno dan ili dva duže ležiš... ej kao da je trkanje kad ćeš pre kući! ja sma se u utorak porodila, u petak su hteli da me puste, ali Nikola "im bio malo žućkast" pa smo ostali do subote da još jedan dan provere bilirubin...

evo ga sinček, probudio se, odo:bye:

Kako sam ja obavestena, "teraju te" da setas da ne dodje do zgrusavanja krvi gde ne treba, da ne dobije tromb, pa da napravi pichvajz. Kada setas, cirkulacija ti bolje radi, pa odradi sto treba sama. Ovo nam je sestra u skolici rekla, pa zato znam. Zapamtila sam jer sam imala indikaciju za CR pa sam sve savete za CR pamtila, ali na kraju sam se porodila prirodno.

IMG_0024.jpg

:zcepanje: progutala sam kosarkasku loptu

Back