Kutak za trudnice

milice, depilacija hladnim voskom i nemas brige...ne znam sto bi bio problem? Jedino kod vruceg voska, koliko znam..

Ata, ne znam sta da pisem specijalno, mislim, drugi krug pa kao sve znam, a i od mucnina nisam ni za sta, cekam jos par nedelja da prodju pa da malo zivnem.
Double test me ceka 21., i tako, nista zanimljivo pre toga..a nadam se ni posle, tacnije nadam se da necu morati da radim amnio.

Bas zato nam znaci tvoje iskustvo. Drugi krug :-)

Bas htedoh da pisem ali zaspah :-)
Elem, dosta ljudi me upozorilo na depilaciju ali tek sada, skoro na kraju a ja se depiliram od samog pocetka. Pred svaki ulazak u bolnicu ja prvo na depilaciju da me srede kompletno pa pregled u bolnicu ili hospitalizacija. Stvarno ne razumem sta bi moglo lose da bude :confused: Ne mogu da se brijem prvo sto ne vidim drugo sto sam osetljiva na brijač pa mi iskoce bubuljice kao da imam boginje. Depilacija mi je jos najprihvatljivija. Ali ste me uplasile pa ne znam sta da radim sada.

Ata, da li ti se povlaci koza? Da li imas pb sa njom?

Stvarno drugari, gde ste??? Sve ste se povukle?

Ako se stalno depiliraš, onda opušeno, nastavi slobodno.

Koža mi se bila uveliko povukla, ne sasvim, ali najvećim delom i povratila sam svoju kilažu bila i sve je bilo super... nisam se mnogo ni ugojila tokom trudnoće, nije bio problem vratiti se na staro. Ma, za dva meseca.
A onda mi je buknula upala štitne žlezde, hipofunkcija, i krenula sam da se gojim opako. Dobila sam lekove, ali šteta je nastala, sada imam nekih 10 kila viška... :sad2: i ko zna kada ću da skinem... :sad2:

pozdravic

evo i mene. stigoh s posla pa malo odmaram do rucka.

sutra puna 31. sedmica. jos 5 sedmica i porodiljsko, ako Bog da.

osjecam se tromijom i sporijom, nalazi ok. vec 3 sedmice imam po par BH kontrakcija denevno. uvela sam mg uz prenatal.

milice, koja si ti sada? jesi li zakazala cr?

Ja sam sada 32+3. U sredu kontrola pa cemo videti sta dalje. Ja bih jos 3 nedelje ali nisam sigurna da će dr da me pusti. Cr nisam zakazala, a vudecu u sredu kako da se uklopim i sa mm koji hoce da prisustvuje porodjaju :rolleyes:

Ako se stalno depiliraš, onda opušeno, nastavi slobodno.

Koža mi se bila uveliko povukla, ne sasvim, ali najvećim delom i povratila sam svoju kilažu bila i sve je bilo super... nisam se mnogo ni ugojila tokom trudnoće, nije bio problem vratiti se na staro. Ma, za dva meseca.
A onda mi je buknula upala štitne žlezde, hipofunkcija, i krenula sam da se gojim opako. Dobila sam lekove, ali šteta je nastala, sada imam nekih 10 kila viška... :sad2: i ko zna kada ću da skinem... :sad2:

Od cega ti se upalila stitna?? Zbog trudnoce ili nezavisno?

Pre minut zavrsih razgovor sa anesteziologom. Kaze spinalna +epidural. I to mi je neka veza, pa kaze da je to nesto najbolje sto moze da preporuci "njegovim" pacijenatima. Lepo mi je sve objasnio. Kaze da se nada da nece biti problema i sve da mu napomenem (antikoagulante sto primam i sto imam zakasnelu reakciju na anesteziju). U sredu idem i kod njega da mu odnesem krvnu sliku i jos dodatke, da bi znao kako sa epiduralom. Jos samo mog dr da nagovorim da to bude kad ja hocu :-)

pojasni mi stsa znaci spinalna sa epiduralom? jel se misli na cr ili prirodni
zasto se daju obe?

Spinalna ili totalna idu za cr. Dr mi rekao u sredu cr pa sam danas pricala sa anesteziologom da se pripremim. On mi kaze ne postoji bolji nacin da se prodje cr nego kada se kombinuje spinalna anestezija - budna, sa epiduralom - za bol 4 dana posle cr. On ce mi resiti sa setrama kako da mi doziraju i kada. Objasnio mi da se 12h posle cr lezi na ravnom i da ce mi uvece staviti jastuk da mi bude udobnije. A sl dan ustajem. Rekla sam mu da malo kasnije reagujem na lekove i sve je to uzeo u obzir. Trazio mi je krvnu sliku, vreme krvarenja i vreme koagulacije. To mu nosim u sredu da bi zbao kako da pripremi epidural. Kaze da je super sto sam se ranije javila.

Spinalna ili totalna idu za cr. Dr mi rekao u sredu cr pa sam danas pricala sa anesteziologom da se pripremim. On mi kaze ne postoji bolji nacin da se prodje cr nego kada se kombinuje spinalna anestezija - budna, sa epiduralom - za bol 4 dana posle cr. On ce mi resiti sa setrama kako da mi doziraju i kada. Objasnio mi da se 12h posle cr lezi na ravnom i da ce mi uvece staviti jastuk da mi bude udobnije. A sl dan ustajem. Rekla sam mu da malo kasnije reagujem na lekove i sve je to uzeo u obzir. Trazio mi je krvnu sliku, vreme krvarenja i vreme koagulacije. To mu nosim u sredu da bi zbao kako da pripremi epidural. Kaze da je super sto sam se ranije javila.

ja sam radila spinalni carski rez i evo da se oglasim....obavezno silikonski kateter, ali obavezno kupi!!!!.....znaci ubod u kicmu ne boli, moras sto vise da se savijes unapred i bode izmedju prsljenova tankom iglicom....oseca se utrnutost, cak je ugodna....dok te pripremaju za operaciju spinalna pocen da deluje, imas jako cudan osecaj, kao osecas dodir ali ustvari i to je lazno, ja sam imala osecaj da me diraju po butinama a ne po stomaku....vazno je da budes smirena a i nemas razloga, stvarno nije lose iskustvo....kada krenu sa operacijom pasce ti od spinalne pritisak, osecaj je kao da padas u san, oni odmah daju venski lek za podizanje pritiska i sve bude ok....malo si omamljena ali beba brzo izadje, za par munuta i onda cekas da ti je pokazu,....ginekolog za to vreme radi na sivenju i to traje mnogo duze ali dok ti pokazuju bebu i pricaju sa tobom vreme brzo prodje....moras posle da lezis, ne smes glavu da dizes (ja sam je stalno instinktivno dizala, malo sam bila omamljena pa sam to zaboravljala)...nemas bolova i postepeno se vraca osecaj u noge, stomak ti je ispraznjen i creva treba da se nameste, donesu ti bebu da se upoznas jos u sok sobi...nakon 24 h treba da ustanes, to je uzas od bolova ali ako hoces da budes sa bebom moras, ustajanje je najgori deo CR....ja sam morala da pijem i litre soka od kajsije/breskve da bih isla na wc, nema iz shok sobe da mrdnes ako ne ides da kakis.....srecno :)

Neizreciva, hvala ti mnogo! Ovo je prvo iskustvo da cujem o cr i spinalu. Ja inace u regularnom zivotu imam izrazito nizak ptirisak. I za operaciju mi je internista namestala rezultat za pritisak da bih prosla. Jos pijem nifelat i bensedin u poslednjih 2 meseca pa sam sva opijena. Sutra i to moram napomenuti anesteziologu.
Sto se tice igle, gde se kupuje? Apoteka? Do juce nisam ni shvatala ozbiljnost porodjaja. Tek posle razgovora sa anesteziologom počela razmisljati i shvatim da jednu rec ne znam. Nadjoh nocas na sajtu Fronta dosta lepo uputstvo. Kome zatreba...
http://gakfront.org/strana/111/akuserstvo i birate pod opcijom akuserstvo "carski rez". Bas su lepo objasnili koja je za sta anestezija.
Neizreciva, da li si uzimala i epidural? Mene anesteziolog ubedio da ga uzmem bas zbog tih dana posle kada moram da ustanem da ne trpim te jake bolove... ne znam da li to i deluje.

ćaos Milice!

prvo za depilaciju, ne razumem zašto je to problem? ja sam se deplirala toplim voskom tri dana pred porođaj, ni ja ne mogu brijač, užas nastane, gnojne crvene bubuljice, ufff kako to boli. ali nisam čula da je to neki problem, i ne mogu skontati razlog? kao zbog bola ili zašto?

a sad porođaj. ja sam se nakon neuspešnog pokušaja prirodnog porođaja porodila hitnim CR, i dobila sam spinalnu anesteziju. Sve je išlo neverovatnom brzinom, u 10,00 sam još bila u sobi za porođaj, u 10.22 se rodila moja curica. Guranje hodnicima, meni konstantne kontrakcije i naponi, bebi opala srčana radnja opasno, bolovi sve u 16 a nisam smela da se mrdam dok su mi zabadali iglu, onda sam trebala da prodišem kontrakciju, da se ne napinjem i da im kažem kad nemam kontr, ili napon pa su bukvalno čekali sekunde za mi zabiju iglu, nije me bolelo uopšte, valjda od silnih bolova nisam ni osetila to. i onda...blaženstvo. odjednom sve prestaje, toge trnu, meni je bilo jako hladno pre toga, i samo me odjednom obuzeo neki toplotni talas :) ko na nekoj drogi da sam bila. i stvarno padne pritisak, i ja imam baš baš nizak, ja sam zaspala tamo na stolu, ali i umor je bilo tu, tad već više od dana nisam spavala. morali su da me bude, da mi pokažu bebu ahahhahahah a ja jadna bez sočiva i naočara ništa nisam ni videla.
meni je oporavak bio izuzetno brz. kad je spinalana prestala da deluje a traje baš dugo, davali su mi redovno neke trodone ili šta, uopšte me nije bolelo. malo je zeznuto što ne smeš da se pomeraš, ali jedno vreme ni ne možeš, pa nekeko prođe. ja sam uglavnom spavala, budila se samo za podoje kad su mi donosili malu. znači porodila sam se u 10,22 a u 15 je već bila kod mene u sobi :)
to veče sam već ustala, vodila me sestra na tuširanje...ja sam već bila par puta operisana pa mi nije bio nov osećaj ustajanja nakon seckanja, nije mi bilo strašno, uopšte. a i znala sam da čim ustanem, mogu preći u svoju sobu da budem sama sa bebom, pa mi je to bio dodatni podstrek. sledeći dan izjutra sam prešla na obično odeljenje i bila sa bebom u sobi. donosili su mi i dalje tablete protiv bolova, ali nisu mi bile potrebne.
Spinalana je super zato što traje i nakon operacije baš dosta, pa onaj naveći bol ne osetiš. kad je totalna anestezija, ubrzo nakon buđenja te spiči bol. pa ako neće da ti daju redovno trodon ili neku jaku drogu, zna da bude čupavo.

eto. srećno!

ps. i moj muž je bio pristutan na prirodnom, meni je bilo ok. kad su me odgurali u salu tu već nije mogao da uđe, jer je tad bila epidemija gripe, pa mu nisu dali. ali čim se mala rodila odmah su mu je izneli na slikanje i maženje :) imaju sliku u 10,30 :) znači beba od 8 minuta :)

Navracam ovde da vidim ima li sta novo kod milice, vidim znace se sutra nesto vise mozda. :)
Depilacija, jeste preporucljiva hladna i moguce da ce intimna depilacija zbog vece prokrvljenosti u tom podrucju boleti vise. Ali ako kozmeticarke znaju to da izvedu iskusno, u manjim trakama to ne bude toliko strasno.

Cestitam Sally! :)
Ja sam zbog loseg dabl testa morala na amnio. I hormoni su bili manje vise ok, i debljina vratnog nabora, sto se godina tice provukla bih se za dlaku, ali se nosna kost nije videla. Posle, nakon nekoliko nedelja nisam bila sigurna da li se nije videla jer je stvarno nije bilo u tom trenutku, ili je vidljivost bila draticno manja jer nisam pre UZ, koji se radi na na praznu besiku, isla u wc, a prilicno mi se islo u wc, odjurila sam posle pregleda u prvu kafanu da narucim pice i svratim do wc-a. Nisam ni znala da je potrebno ici u wc neposredno pre ultrazvucnog pregleda, vec sam mislila da ta napomena ''na praznu besiku'' znaci samo da ne moram da se nalivam vodom.

Bila sam juce na kontroli.
Moj dr bio izuzetno zauzet sa nekoliko cr... pregledale me 2 doktorke. Ctg I uz. Na uz kazu mere i ja shvatim da beba koja je bila naprednija sada kasni 2 nedelje! Piram sto to, kazu sve je ok sa bebama. Ne znaju sto se desila ta razlika. I kaze jedna od njih: moze sutra porodjaj sto se mene tice. Ja u shok! Kazem im da bi ja jos malo da sacekamo ako moze. Kazu svakako moras sacekati tvog dr. On kad je cuo razliku odma na pregled. I ustanovi da su lose merili bebe. I da je sve ok. Ova veca i dalje veca beba... i on me pita da li da me zadrzi pa poradjaj. I nekako ja kupim jos nedelju dana :-) sledeće nedelje ako ga ubedim za jos nedelju I po, uci cu u 9ti :-)

Posle se nasla sa anesteziologom koji se slozio sa mnom da sacekamo 9ti. Sa velikim zadovoljstvom mi opisao kako je lepo poroditi formirane bebe u 9tom. Dogovorila se i sa njim za datum. E sad jos sl nedelje da bude sve u redu pa da i moj dr pristane, i da ja izdrzim,...

Poslednja izmena:
milice, a sto se tvom doktoru zuri ako je sve ok sa bebama i ako ti mozes da izguras jos, ne razumem?

Ja nemam sta specijalno da pisem, jos sam sva nikakva, mucnine i tako to..cekam da prodju pa da krenem da uzivam u trudnoci, ovako me sve nervira..

Bila sam juce na kontroli.
Moj dr bio izuzetno zauzet sa nekoliko cr... pregledale me 2 doktorke. Ctg I uz. Na uz kazu mere i ja shvatim da beba koja je bila naprednija sada kasni 2 nedelje! Piram sto to, kazu sve je ok sa bebama. Ne znaju sto se desila ta razlika. I kaze jedna od njih: moze sutra porodjaj sto se mene tice. Ja u shok! Kazem im da bi ja jos malo da sacekamo ako moze. Kazu svakako moras sacekati tvog dr. On kad je cuo razliku odma na pregled. I ustanovi da su lose merili bebe. I da je sve ok. Ova veca i dalje veca beba... i on me pita da li da me zadrzi pa poradjaj. I nekako ja kupim jos nedelju dana :-) sledeće nedelje ako ga ubedim za jos nedelju I po, uci cu u 9ti :-)

Posle se nasla sa anesteziologom koji se slozio sa mnom da sacekamo 9ti. Sa velikim zadovoljstvom mi opisao kako je lepo poroditi formirane bebe u 9tom. Dogovorila se i sa njim za datum. E sad jos sl nedelje da bude sve u redu pa da i moj dr pristane, i da ja izdrzim,...

Nemoj se previše nadati, Milice. Lepo bi bilo da udješ u deveti, ali kakve veze ima i ako ne udješ? :)
I ja sam se nadala ulasku u deveti, pa cvrc. 10-tog jula sam trebala da udjem u deveti, a noć 5 na 6. jul mi je samo odjednom pukao vodenjak i krenuo porodjaj. Nikakvih naznaka nije bilo, ničega. Pa su me poradjali dežurni lekari u sred noći, a to je ono što bi trebalo da izbegneš.
I šta je bebama falilo? Ništa pod milim bogom. Niti im sada bilo šta fali... :)

A i anesteziolog... lepo je poroditi formirane bebe u devetom... :roll: kao da su krajem osmog neformirane, pobogu... :roll:

Poslednja izmena:
Svi doktori su se me se nagledali koliko sam se namucila. Mislim, stvarno nikom ni za sta nisam kukala ali da mi je bilo tesko, jeste. I sada mi je. Bas imam veliki izazov sa spavanjem. Kako kaze dr jedna beba u tunelu za poridjaj a druga u zeludcu. I jos kad tako legnem sa karlicom gore, pritisnu mi pluca pa spavam po pola sata od ponoći do podneva. Ustajem do toaleta, zedna kao kamila, jos uvek slabo dobijam na kilazi. To što dobijem ide direktno njima. Ja sam kostur sa 7 kg stomaka :-D
Zato bi oni....da meni pomognu.

A sa druge strane, ako sam do sada izdrzala, mozda mogu jos koji dan vise da izdrzim. Ako bi ih vadili napolje samo zbog mene. Jer niko ne pominje da bi zbog beba.

Svi doktori su se me se nagledali koliko sam se namucila. Mislim, stvarno nikom ni za sta nisam kukala ali da mi je bilo tesko, jeste. I sada mi je. Bas imam veliki izazov sa spavanjem. Kako kaze dr jedna beba u tunelu za poridjaj a druga u zeludcu. I jos kad tako legnem sa karlicom gore, pritisnu mi pluca pa spavam po pola sata od ponoći do podneva. Ustajem do toaleta, zedna kao kamila, jos uvek slabo dobijam na kilazi. To što dobijem ide direktno njima. Ja sam kostur sa 7 kg stomaka :-D
Zato bi oni....da meni pomognu.

A sa druge strane, ako sam do sada izdrzala, mozda mogu jos koji dan vise da izdrzim. Ako bi ih vadili napolje samo zbog mene. Jer niko ne pominje da bi zbog beba.

Shvatam ja tebe, zato ti i pričam - zbog tebe!
Ako im se pojaviš u sred noći, sa prsnutim vodenjakom i ako budu morali da rade hitan carski, veruj da neće biti tako ljubazni kao kada je načelnik tu. I svi dogovori sa anesteziologom padaju u vodu.

Prošla sam kroz to, zato i pričam... i ja sam nosila dve bebe, znam kako izgleda kada ti je jedna u porodjajnom kanalu a druga u želucu, veruj. S tim što ja nisam imala serklaž, a napolju je bilo 30 i kusur stepeni... Znam kako izgleda kada dodješ u sred noći, kao hitan slučaj...
Nemoj samo da ti se desi da sve što planiraš, svi dogovori sa tvojim doktorom i sa anestezilogom padnu u vodu...

Ata, moje bebe jos nisu ni 2 kg. Bile bi dugo u inkubatoru ako bi se sada porodila

ne mora da znači. Nisu bebe u inkubatoru zato što nemaju kilažu, već zato što nisu stabilne. A bebe i ispod dve kile mogu biti stabilne...

Samo sagledaj sve iz svih uglova...
I razumem te potpuno, i ja sam htela bar koji dan duže...

Na kraju, tvoja i doktorova su zadnje :)

Back