Kutak za trudnice

Heterozigot MTHFR I heterozigot PAI. Zar ti nemas I PAI?
MTHFR heterozigot ili homozigot ima izmedju 40 I 50% ljudi na svetu, doktori za to ne daju fraksiparin, samo ako zena ima istoriju pobacaja ili teskog ostajanja u drugom stanju...

Imam I PAI. Za MTHFR su mi dali folan, za PAI fraxiparin, a za antitela aspirin protect 100.
Imam istoriju pobacaja I tesko ostajanje u drugom stanju, obzirom da sam trudna vantelesnom.
Sta je kod tebe? Koja terapija?

A ista je terapija za sve :) Nemaju nista drugo. I meni je terapija folna I aspirin do trudnoce, a onda fraksiparin. Nego ja cackam mecku pa nadjoh istrazivanja vezana za folnu kiselinu I te velike doze... ko mi je kriv :) Kao, ne treba piti folnu kiselinu u ovom obliku vec u obliku metil folata. A ko ce to da ti potvrdi, kad niko ne zna nista o tome?
To je nova oblast, I malo doktora uopste zna bilo sta osim iste terapije - aspirin+folacin. A nadjoh neki dijagram vezan za MTHFR, nije naucno potvrdjen ali je interesantan. Probacu da ga stavim da vidis.

A ista je terapija za sve :) Nemaju nista drugo. I meni je terapija folna I aspirin do trudnoce, a onda fraksiparin. Nego ja cackam mecku pa nadjoh istrazivanja vezana za folnu kiselinu I te velike doze... ko mi je kriv :) Kao, ne treba piti folnu kiselinu u ovom obliku vec u obliku metil folata. A ko ce to da ti potvrdi, kad niko ne zna nista o tome?
To je nova oblast, I malo doktora uopste zna bilo sta osim iste terapije - aspirin+folacin. A nadjoh neki dijagram vezan za MTHFR, nije naucno potvrdjen ali je interesantan. Probacu da ga stavim da vidis.

Folan inace prepisuju, 3 meseca pre trudnoce, ako se planira trudnoca. A nista ne znam o konraindikacijama :-( meni je prepisamo 10mg. I jos femibion 4 mg folana.
Bas sam sada radoznala za taj MTHFR :-)
Da li si bila kod hematologa? Dr. R.M. mi se cini kao bas iskusan. Meni je korigovao terapiju I mnogi doktori se sa njim konsultuju. Ako si iz bg, to te svakako ceka cim zatrudnis, jer te iz dz salju tamo.

Ne mogu da ga stavim. Neki dr smatra da je MTHFR mutacija cesca kod ljudi sa A+ krvnom grupom (sto I nije neka zanimljiva teorija, s obzirom na to da je ovo najcesa krvna grupa), pa da mi imamo vecu sklonost toksinima, kandidi I sl. Te stoga treba negovati zdrave stilove zivora, bez cigareta, homeopatsko lecenje, organska hemija za ciscenje kuce, organska kozmetika za nas, suplementi- Vitamin E, C, B, Silimarin, Magnezijum itd.
Msm, nemam sad zivaca za to :) Mada, saznanje da to imam me je vratilo na stare zdrave navike. Jutros sam napravila zeleni smucko od blitve, jagoda, borovnica, tresanja I banana, pa sam doruckovala ovsene pahuljice...sve sto se desava, s razlogom se desava :)

Drage devojke sa vecim stomacima, moram da izrazim svoje divljenje prema vama! Iskreno!!! Ja sam tako malo trudna, I tako mi daleko izgleda sve to sto vi prozivljavate... nadam se da cu I ja uspeti da dodjem do kraja.
Juce mi je dr rekla da sam duh. Ali su bebe mnogo bolje od mene. Izgleda da one uzivaju. Ja se stvarno svaki dan mucim da preguram jos jedan dan :-)
Svima saljemo puno puno poljubaca :-*

Ma nisam iz BG, zivim u Podgorici :( Bila sam kod hematologa, ona mi je dala aspirin I folacin, meni za sad samo 5 mg.
Ok je ova hematologica, cerka joj je izgubila bebu u poodmakloj trudnoci zbog MTHFR, dok se jos nije znalo mnogo o tim mutacijama. Sledecu trudnocu je iznela sa fraksiparinom, bez problema.
Ako dodjem u BG ili NS uskoro(sto je verovatnije), zakazacu kod ovih vidjenijih dr. :)

- - - - - - - - - -

Drage devojke sa vecim stomacima, moram da izrazim svoje divljenje prema vama! Iskreno!!! Ja sam tako malo trudna, I tako mi daleko izgleda sve to sto vi prozivljavate... nadam se da cu I ja uspeti da dodjem do kraja.
Juce mi je dr rekla da sam duh. Ali su bebe mnogo bolje od mene. Izgleda da one uzivaju. Ja se stvarno svaki dan mucim da preguram jos jedan dan :-)
Svima saljemo puno puno poljubaca :-*

Ma bices ti dobro, vec ste dosta odmakli :*

Pa super,ima ovde lepih mesta za odmor (samo ne u julu :)) a ako imas mogucnost da uzmes neku vikendicu ili sl na planini pre ili posle mora, to bi ti bilo najbolje.
Ja sam u subotu sa klincima bila u Petrovcu, joj kakva uzivancija :klap: Prica koleginica kako su se za praznike 21. maja masovno svi kupali, I dodaje "a nisu Rusi, nego normalni ljudi" :zcepanje: Rekoh "pa sta su Rusi,majke ti- neljudi?". Oni se stvarno kupaju u aprilu, I u novembru.
Meni je bogami bilo hladno za kupanje, ali mojim klincima nije- oni su domoroci :) Ja sam severnjakinja 'ladna :)
Uh sto volim ovo vreme na moru, jun I septembar...

Ja volim cele godine cg primorje. Bila sam tamo 2 dog I uzivala. Zato I sada tezim ka moru. A dr se buni. Pokusacu je ubediti, ali sve mi zavisi od rezultata I mog stanja. Obzirom da sam visoko rizicna trudnica, I stalno moram u bolnicu, veliko je pitanje mora ili bilo kakvog putovanja ove god :-(

Znači, poludeću od ovih doktora :roll:
Nisam mogla telefonom da dobijem mog kardiologa u Bg-u, pa sam zamolila mamu da ode do klinike da je nadje i da vidimo da zakaže pregled ili šta već dr kaže. Ok, otišla mama, našla je, ova se oduševila kada je čula da sam trudna opet... ali kada je čula da su blizanci - odmah bi me na odeljenje :roll:
Ej, pa stetoskop mi na grudi nije stavila, kamoli ekg ili UZ, ali to se knjiški vodi kao visokorizična trudnoća, i ona bi odmah da me smesti u GAK. I to nije za Front, nego za GAK i za dr Plećaša.

Znači, muka mi je. Rekla sam da ću na kraju da odem kod Mike na livadu i da se porodim ko moja baba :roll:

Juče odem da primim depo - progesteron ( pa sam se usput i slikala, eno slika na DVVD... mis'iiiim nije da se hvalim, nego onaaakoooo :rumenko: ) i umesto sestre doktorka mi da injekciju. Jooooj, majko moja, tvrdim da doktori ne treba da daju boce, to je posao sestre. Dala mi je tako visoko, ma 4-5 cm iznad linije kukova, a na sred guze... :sad2: Da mi je neko pričao da injekcija može onako da boli... :sad2:

Ma, to sve opičeno... I kad moram da imam posla sa doktorima, daleko im lepa kuća.... :roll:

dr Plecas je sjajan doktor
ako mozes do njega, to bi ti bilo extra

Definitivno, ako me ona pošalje, mogu do njega i imaću drugačiji status, jasno mi je to.
Ali brate, rano mi je da legnem na odeljenje. Ajde nedelju dve pred porodjaj, ali dva i po meseca... :dash:
Ona je sjajan kardiolog, život mi je svojevremeno spasila, bukvalno, najbukvalnije moguće, ali je i veliki dramoser....
Ček' da svarim sve, ionako je od sutra do 10-tog na odmoru, pa ću posle 10tog kod nje, pa da vidimo...

Ata, a šta ti je? Sto ides kod kardiologa?

Zato što sam 2001. imala tu "ludu sreću" da izvadim zub koji me je boleo i da preko te rane zaradim sepsu. Pa sam imala "još ludju sreću" da me na studentskoj poliklinici šetaju puna 4 meseca od vrata do vrata, da me zezaju i da mi ne nadju šta mi je. E, posle 4 puna meseca koćenja gamadi u mojoj krvi, nikome nije jasno kako sam živa stigla do bolnice....
Bakterijice su se naselile na mom mitralnom zalisku i dijagnoza ja bila bakterijski endokarditis.
Preživeh sve to, uz produženu terapiju 3 puna meseca u bolnici bez i jednog jedinog vikenda, infuzije, intravenske injekcije, vadjenja krvi, sve bez braunile, svaki dan po 5-6 novih uboda... :roll:
I eto, živa sam i zdrava, ali moram redovno na kontrole. Normalan čovek se iseče, ode kod lekara, previju mu i nikom ništa, a ja moram da se kljukam antibioticima bar 7 dana. Posle prethodna dva porodjaja sam primala Gentamicin, jer sam alergična na penicilin. Sad će verovatno, ako budem išla na carski, da me predoziraju AB-om jedno dve nedelje minimum...
Smaranje teško, ali mora se...

Zato sam ja toliko zapela za prirodni porodjaj, ako ikako može. Pa i da mi seku epiziotomiju, ili da se pocepam, opet je manja rana u odnosu na operaciju. Površinska je.
CR je klasična operacija, znači minumum dve nedelje terapije, a to odlaže i dojenje... i ko zna kako bi mi bilo...
Posle prvog porodjaja, kada su mi sekli epiziotomiiju, dobila sam sutradan temperaturu i nije mi prošla dva meseca, sve dok zadnji konac od ušivanja nije ispao. To sam tek posle povezala, tj. mm je povezao i tačno je tako, dokle god zadnji konac nije izašao, ja sam imala tegobe. A zamisli operaciju, koliko tu ima šivenja.... i da mi skoči temp, ko njima da objasni da se nije reaktivirao septični proces, već da je to prosta netolerancija na strano telo... :roll:

dr Plecas je sjajan doktor
ako mozes do njega, to bi ti bilo extra

Slazem se. :)

- - - - - - - - - -

Zato sam ja toliko zapela za prirodni porodjaj, ako ikako može. Pa i da mi seku epiziotomiju, ili da se pocepam, opet je manja rana u odnosu na operaciju. Površinska je.
CR je klasična operacija, znači minumum dve nedelje terapije, a to odlaže i dojenje... i ko zna kako bi mi bilo...
Posle prvog porodjaja, kada su mi sekli epiziotomiiju, dobila sam sutradan temperaturu i nije mi prošla dva meseca, sve dok zadnji konac od ušivanja nije ispao. To sam tek posle povezala, tj. mm je povezao i tačno je tako, dokle god zadnji konac nije izašao, ja sam imala tegobe. A zamisli operaciju, koliko tu ima šivenja.... i da mi skoči temp, ko njima da objasni da se nije reaktivirao septični proces, već da je to prosta netolerancija na strano telo... :roll:

..mozda zavisi i koji su AB u pitanju, ata reche da je alergichna na penicilin..

Mozes dojiti najnormalnije.

Back