Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sam bila trudna pre 12 godina i tada nije bilo vise smrtnosti.....i ni blizu se nije ovoliko dramilo, radili silni testovi na trudnicama.... ja sam se i kupala u kadi, isla na more sa stomakom, mazila bebu, sexala se, ma sasvim normalno zivela ali umereno i sto zdravije.....i citam jedan porazavajuci podatak, uvodjenjem genetike na UZ i dabl testova procenat zena koje radjaju sa daun sindromom nije znacajnije opao....cak 70% trudnica su mladje zene i ako je to tacno, pa pitam se ja sta se to desava.....koga oni to zezaju?????

UPS nisam mislila na tebe, vec na vreme pre XX veka. Moja sestra je bila isto trudna pre 15 godina i radila je iste testove kao i ja ove godina. Double, amnio, triple itd. samo nije radila ehokardiografiju, jer nije bila na t
erapiji a ja jesam. Slazem se da malo preteruju. Ja sam imala 12 UZ pregleda tokom trudnoca (tu ubrajam i UZ za vreme amnio, i na samom pocetku kada se tek utvrdjivala trudnoca), pa mi ipak nisu primetili da je beba obrnuto rotirana. Mislim da lekari sada zele da budu 100% sigurni, da skinu krivicu sa sebe ako se ne daj Boze nesto desi, a o privatnicima, necu ni rec da napisem, jer ako krenem necu znati stati :deda:

UPS nisam mislila na tebe, vec na vreme pre XX veka. Moja sestra je bila isto trudna pre 15 godina i radila je iste testove kao i ja ove godina. Double, amnio, triple itd. samo nije radila ehokardiografiju, jer nije bila na t
erapiji a ja jesam. Slazem se da malo preteruju. Ja sam imala 12 UZ pregleda tokom trudnoca (tu ubrajam i UZ za vreme amnio, i na samom pocetku kada se tek utvrdjivala trudnoca), pa mi ipak nisu primetili da je beba obrnuto rotirana. Mislim da lekari sada zele da budu 100% sigurni, da skinu krivicu sa sebe ako se ne daj Boze nesto desi, a o privatnicima, necu ni rec da napisem, jer ako krenem necu znati stati :deda:

ja sam samo imala UZ svakih mesec dana, klasican pregled, dva puta briseve, papu, krv i urin....nista vise....istina, tada sam imala 27 godina :)....i mnogo sam vise verovala u savesnost lekara....sad se osecam tako da bih se najradije porodila kod kuce, samo da mogu.....

ja krećem u školicu 10 januara, jedva čekam. ali ima da mazim stomak! to sam otkrila tek neki dan, pa neću valjda sada da prestanem! šmizla mi je sad jaaako aktivna, pravi prave kerefeke u stomaku a ja kao čičak umirem od smeha. i kad noktima onako nežno pređem preko stomaka, znate kad vam se koža naježi, ona reaguje! to mi je super, kao da pričamo! :heart::heart::heart: nema lepšeg od toga.

nego da vas priupitam...meni je genetičar napisao ehokardiografija ploda u 24. nedelji. moja gin nešto ne šljivi ovo, tek sad me je poslala na EUZ i eho u Betaniju. bila ja danas, naivno mislila da će mi to odmah odraditi....zakazana za 9 jan. ja sam sad 28 ned....plod po uz 26 ned. a 9 je tek za 2 nedelje...
da li je bitno da se eho radi u određenoj nedelji?????
mislim sad već nema šta, idem 9. ali me zanima. :deda:

Inače nemam ja ništa protiv porođaja u bolnici, Betaniji. Nervira me što trudnica ne može sama da bira "način" porođaja, što nema porođaja u vodi, što rutinski daju indukciju, rade seckanje i slične stvari. Ako bih ja recimo htela da izbegnem sve "veštačke" stvari, pa što mi to ne omoguće, pa neka porođaj traje duže. Što ne bih mogla da se šećkam dok traju kontrakcije, što nemogu da se porađam sedećki, čučećki, naglavačke...možda ne bi trebalo da gledam sve te priloge o prirodnom neasistiranom porođaju, pošto mi se to baš dopada, ali me užasno nervira što kod nas nema mogućnosti izbora. tvrdi sto i eto ti. ćuti i guraj sestro. baš na TLC ide neka emisija One born every minute, pa milina gledati. Možeš slušati muziku koju ti želiš, sama si u sobi, tamo ti je muž ili koga već poželiš...

nadam se da neka ima pozitivna iskustva, pa će da mi poboljša sliku o Betaniji.

Inače drugarica se porađala u Senti i bebu su joj hranili na bočicu...pored zdrave prave majke - kao da je ne opterete!!!!!!! mali posle toga nije uopšte hteo da sisa, evo tek sad posle tri meseca mučenja, izmuzivanja, počeo pomalo da sisa.

Inače nemam ja ništa protiv porođaja u bolnici, Betaniji. Nervira me što trudnica ne može sama da bira "način" porođaja, što nema porođaja u vodi, što rutinski daju indukciju, rade seckanje i slične stvari. Ako bih ja recimo htela da izbegnem sve "veštačke" stvari, pa što mi to ne omoguće, pa neka porođaj traje duže. Što ne bih mogla da se šećkam dok traju kontrakcije, što nemogu da se porađam sedećki, čučećki, naglavačke...možda ne bi trebalo da gledam sve te priloge o prirodnom neasistiranom porođaju, pošto mi se to baš dopada, ali me užasno nervira što kod nas nema mogućnosti izbora. tvrdi sto i eto ti. ćuti i guraj sestro. baš na TLC ide neka emisija One born every minute, pa milina gledati. Možeš slušati muziku koju ti želiš, sama si u sobi, tamo ti je muž ili koga već poželiš...

Inače drugarica se porađala u Senti i bebu su joj hranili na bočicu...pored zdrave prave majke - kao da je ne opterete!!!!!!! mali posle toga nije uopšte hteo da sisa, evo tek sad posle tri meseca mučenja, izmuzivanja, počeo pomalo da sisa.

ja sam uz infuziju prestajala skoro ceo dan i iako su me smarali da legnem meni je lakse bilo da stojim.....oni imaju rutinu od koje ne odstupaju jer im je tako najlakse.....ne obaziru se na zelje pacijentkinja....

Onda ni seks ne valja jer izaziva kontrakcije, a nešto ne verujem da su se trudnice toga pridržavale...Jedino možda kome je rizična, to je ok i razumljivo...Pričam laički, ne mora da znači da je ispravno.
Ja nemam rizičnu trudnoću, ali nemam ni sexa... z:( posle svega, to smo se dogovorili, da izdržimo... pa kad se rodi beba, imamo ceo život za vođenje ljubavi... z:lol: (a i svi lekari su bili onako neodlučni kad smo ih pitali za odnose, pa rekoh da ne rizikujem)
Ja sam iz malog grada i kod nas nema tako dobre skolice za trudnice. Imamo neko kao savetovaliste gde dovedu zubara da kaze kako trudnice treba da vode racuna o zubima i tako neke gluposti. Sad skoro je jedna babica krenula sa privatnom skolicom, valjda ce da zazivi pa da se zene malo edukuju. Jedna prijateljica iz NS mi je dala svoje beleske iz skolice, ali nije to isto kad citas beleske i cujes zivu rec.
Kod mene u gradu, sam ja jedina trudnica u školici... i baš mi super... sve se ispričamo, ja je sve pitam... jeste, bilo bi lepo da nas ima, pa da delimo iskustva.. ali možda je ovako i bolje... z;)
Mi smo na prvom času pričale o ishrani, o tome šta da očekujem u ovom periodu, o zubima, mojim i bebinim... srećom ja inače imam dobre zube, a i sve sam sredila pre trudnoće...

E da, a najviše mi se svidelo kad mi je rekla:''I da savladaš i da ne savladaš disanje, ti ćeš se poroditi, nijedna nije ostala ne porođena... a mi ćemo se najviše posvetiti snalaženju sa bebom kad se rodi.''z:)

MI nemamo patronažnu ovde... z:( ali ima jedna žena koja ide privatno... srećom...
ima predobrih sajtova za trudnice, pisu ih lekari i psiholozi....nema sta nema....meni se najvise svidja sto jos nisam naisla na sajt gde je stil pisanja takav da ti uteruje strah u kosti nego ti samo otvara vidike.....sve sam nasla sto sam mislila da mi treba da bih bila mirna i dovoljno informisana.....
Upravo... ja sam na prvom času znala sve, i to baš sa neta...
Ma ovo je zakon... knjige samo uteruju strah i svi ti 'saveti'...
Inače nemam ja ništa protiv porođaja u bolnici, Betaniji.

suki, pa ti i ja se možda sretnemo u Betaniji?z;)
Kad ti je termin?z:)

Gledala sam i ja sinoc "One born every minute" pa sam se nesto prestravila, u neko doba mi muz podviknuo da prebacim kanal. A ja kao debil, pola zmurim pola gledam, bojim se, probija me znoj, al' ne odustajem z:lol:

ahahahahahahhaaa dobra si!! ja obožavam to da gledam! neke su mi smešne kako se prenemažu, neke brinu o šminki ahahahhahah, neke prde pa ih sramota, ali neke su toliko cool kao da su se porađale 100 puta, sve znaju, ne dernjaju se, slušaju uputstva babice i eto bebe za 5 minuta. ja sam odlučila da ću i ja tako, ako je moguće. nadam se da neću morati na carski zbog dioptrije ili nekih komplikacija, za sad deluje da beba neće biti neki džin, pa ću je valjda izgurati lako i bez cepanja, seckanja. nekako mi to najstrašnije, ne znam zašto. ne dam da mi babraju skalpelom po miciki pa to ti je. ima da se teglim od nove godine svako veče, pa da i mečku izguram ahhahahahahahah

čičak pa ko zna! termin 22-28 mart.

dragi navalio da idemo u inostranstvo da se porađamo, kao on kaže :), meni to malo gnjavaža. Betanija mi na 10 minuta od kuće...videćemo da li će uspeti da me nagovori. Ja bih pre lepo kućnu varijantu, ali da imam babicu koja je porodila 25000 žena, lekara u drugoj sobi i kola hitne pomoći sa sve rotacijom u dvorištu z:p

Ja nemam rizičnu trudnoću, ali nemam ni sexa... z:( posle svega, to smo se dogovorili, da izdržimo... pa kad se rodi beba, imamo ceo život za vođenje ljubavi... z:lol: (a i svi lekari su bili onako neodlučni kad smo ih pitali za odnose, pa rekoh da ne rizikujem)

Kod mene u gradu, sam ja jedina trudnica u školici... i baš mi super... sve se ispričamo, ja je sve pitam... jeste, bilo bi lepo da nas ima, pa da delimo iskustva.. ali možda je ovako i bolje... z;)
Mi smo na prvom času pričale o ishrani, o tome šta da očekujem u ovom periodu, o zubima, mojim i bebinim... srećom ja inače imam dobre zube, a i sve sam sredila pre trudnoće...

E da, a najviše mi se svidelo kad mi je rekla:''I da savladaš i da ne savladaš disanje, ti ćeš se poroditi, nijedna nije ostala ne porođena... a mi ćemo se najviše posvetiti snalaženju sa bebom kad se rodi.''z:)

MI nemamo patronažnu ovde... z:( ali ima jedna žena koja ide privatno... srećom...

Upravo... ja sam na prvom času znala sve, i to baš sa neta...
Ma ovo je zakon... knjige samo uteruju strah i svi ti 'saveti'...

suki, pa ti i ja se možda sretnemo u Betaniji?z;)
Kad ti je termin?z:)

može čičak, s tobom bi i sobu delila!!!! pojele bi nas dve te sestrice tamo, ma đakuzi bi nam stavile na sred sobe ahahahhahahah

ahahahahahahhaaa dobra si!! ja obožavam to da gledam! neke su mi smešne kako se prenemažu, neke brinu o šminki ahahahhahah, neke prde pa ih sramota, ali neke su toliko cool kao da su se porađale 100 puta, sve znaju, ne dernjaju se, slušaju uputstva babice i eto bebe za 5 minuta. ja sam odlučila da ću i ja tako, ako je moguće. nadam se da neću morati na carski zbog dioptrije ili nekih komplikacija, za sad deluje da beba neće biti neki džin, pa ću je valjda izgurati lako i bez cepanja, seckanja. nekako mi to najstrašnije, ne znam zašto. ne dam da mi babraju skalpelom po miciki pa to ti je. ima da se teglim od nove godine svako veče, pa da i mečku izguram ahhahahahahahah

dragi navalio da idemo u inostranstvo da se porađamo, kao on kaže :), meni to malo gnjavaža. Betanija mi na 10 minuta od kuće...videćemo da li će uspeti da me nagovori. Ja bih pre lepo kućnu varijantu, ali da imam babicu koja je porodila 25000 žena, lekara u drugoj sobi i kola hitne pomoći sa sve rotacijom u dvorištu z:p
z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen:
I ja bih tako...
Prijavi i mene ako može... ahahah... z:D
može čičak, s tobom bi i sobu delila!!!! pojele bi nas dve te sestrice tamo, ma đakuzi bi nam stavile na sred sobe ahahahhahahah
Nego šta... z:lol:z:D
Ako čuješ nekog da filozofira, i raspravlja se sa babicama, znaj da sam ja... :zstidljivko:z:D

I ne zaboravi staru dobru:''Sestro hoćete da zovem načelnika?'' z:mrgreen: ahahahha... to sam još u bg-u otkrila... kad te ne zarezuju pet posto, samo im pomeneš da ćeš da se žališ, i odmah počnu da se ponašaju kao ljudi...z:)

Zsuki,opusti se.
Bolje de te ako treba malo da secnu,nego da puknes do cmara.

Trudnice,nemojte odmah smisljati u glavi najcrnje scenarije.

Boli u p.m,kakav crni djakuzi,nista mi ne bi ublazilo bol.Nisam vristala,lepo sam saradjivala i iz treceg napona se porodila.Imala sam malu epiziotomiju je sam pocela da pucam sama.
Nisam isla u skolu za trudnice,kod nas je nema,a i nije mi bila potrebna.
Uz svaki mesec i lab. analize i to je to.Nikakva preterivanja.

kod nas u Subotici standardno rade epiziotomiju prvorodkama....i samo da ti dodam na to.....moja drugarica koja se poradjala 3 puta u Australiji nije bila secena i popucala je nastrasnije....ostali su joj ruzni oziljci posto je sva bila na fronce jos joj je zarastalo mesecima....njihove bebe su male a ova nasa rodila dete od 4 kg (a visoka je preko 180 cm)..... beba preko 3 kg vec velika beba za zenino telo i da na nasem podnevlju zene uglavnom radjaju velike bebe.....to seckanje boli, jako boli, narocito kad zarasta (oko dve nedelje) ali i to je bolje nego ono sto se desi kad zena pocne da puca nekontrolisano.....

kod nas u Subotici standardno rade epiziotomiju prvorodkama....i samo da ti dodam na to.....moja drugarica koja se poradjala 3 puta u Australiji nije bila secena i popucala je nastrasnije....ostali su joj ruzni oziljci posto je sva bila na fronce jos joj je zarastalo mesecima....njihove bebe su male a ova nasa rodila dete od 4 kg (a visoka je preko 180 cm)..... beba preko 3 kg vec velika beba za zenino telo i da na nasem podnevlju zene uglavnom radjaju velike bebe.....to seckanje boli, jako boli, narocito kad zarasta (oko dve nedelje) ali i to je bolje nego ono sto se desi kad zena pocne da puca nekontrolisano.....

eto. ja nekako verujem da mogu i bez toga, naravno ako baš-baš ne ide nek seku.

ja sam uz infuziju prestajala skoro ceo dan i iako su me smarali da legnem meni je lakse bilo da stojim.....oni imaju rutinu od koje ne odstupaju jer im je tako najlakse.....ne obaziru se na zelje pacijentkinja....

da, verujem da je tako najlakše - za njih...kad bi sve mi dolazile sa muzičkim željama....nastao bi haos.

Zsuki, oni te i ne pitaju hoćeš-nećeš, ni ne primetiš kad recne. Ako te zaboli, kao mene, onda ćeš znati da je recnula, ako ne, skoro pa da i nećeš biti svesna da je babica recnula. I ne recka se skalperom, nego malo recne makazama. Mene jeste zabolelo, kad sam baksuz, nikoga ne boli, ali mene mora z:((, ali nije strašno, veruj mi. z;)

Zsuki, oni te i ne pitaju hoćeš-nećeš, ni ne primetiš kad recne. Ako te zaboli, kao mene, onda ćeš znati da je recnula, ako ne, skoro pa da i nećeš biti svesna da je babica recnula. I ne recka se skalperom, nego malo recne makazama. Mene jeste zabolelo, kad sam baksuz, nikoga ne boli, ali mene mora z:((, ali nije strašno, veruj mi. z;)

:))) pa i tako sve boli to i nije nesto za izdvojiti....malo je nezgodno posle, tesko je sedeti, lezati, stajati....a sto je najveci fazon, najvise sam se bojala kako cu veliku nuzdu a tada me uopste nije bolelo....ustvari, najfinije je bilo na wc-u :)))....joj, sta mi zene istrpimo ali ne bih se menjala za srecu koju dobijam kao majka :)..

:))) pa i tako sve boli to i nije nesto za izdvojiti....malo je nezgodno posle, tesko je sedeti, lezati, stajati....a sto je najveci fazon, najvise sam se bojala kako cu veliku nuzdu a tada me uopste nije bolelo....ustvari, najfinije je bilo na wc-u :)))....joj, sta mi zene istrpimo ali ne bih se menjala za srecu koju dobijam kao majka :)..

Ja tokom porodjaja, celih onih 15-20 minuta na porodjajnom stolu, i nisam imala neke bolove. Više puta sam to pričala. Da nije bio porodjaj, da je bol nekog drugog porekla, sam intenzitet je bio takav da sam komotno mogla da stojim i peglam... i pevušim uz to z:) Izgleda da me je baš zato taj trenutak kad je sestra recnula tu epiziotomiju tako i zaboleo. Ma poskočila mi guza sa onog stola :zstidljivko:
A to posle... šta da radimo, to je klasična rana, boli kao i svaka rana, a na nezgodnom je mestu. Wc zaista jeste realan problem, ali eto, preživi se. Ja sam, npr. posle svakog odlaska u wc, na malu nuždu, oprala čistom vodom ranu. Onako, iz bokalčeta sipam toplu vodu, čisto da sperem taj urin sa rane, ne pecka, a i manja je mogućnost neke komplikacije, infekcije i slično.
Ma, prodje bre, dok si dlanom o dlan. A sreća kada uzmeš u ruke to maleno biće, taj, do juče, deo tebe, nemerljiva je. Svaka muka, u poredjenju sa tim, je mala i prolazna z:)

Jao žene moje, rasplakaste me...
Danas sam u nekoj fazi, malopre se rasplakala gledajući nešto na tv... sad kad sam pročitala ovo o bebama i sreći kad ih uzmeš u naručje... e baš sam plačipička... ;)

A to seckanje, ko ga šiša, verovatno boli, ali Bože moj, rasečemo se koliko puta na čašu, kad padnemo itd... pa sve zaraste... jeste nezgodno mesto, ali sve žene pre nas prežživele pa ćemo i mi...
Moju mamu samnom nisu sekli uopšte, a porodila se za 10 minuta... tata je ostavio u bolnici i otišao po babu i dedu u susedno mesto, dok je on stigao, ona već javila da se porodila... :)
Sa bratom se namučila, jer je dobila zauške taj dan, a on se okrenuo karlično(valjda se tako kaže), pa je em on rascopao, em su je morali seći... ali kaže zaboravi se za sekund...

Ja se nadam da ću proći kao i moja mama samnom... :)

E devojke, pa nisam vam rekla, beba nam se 'ladno isplazila na UZ... z:p z:D
To smo sinoć skontali na snimku, puštali babama i dedama, kad ono plezi se on nama sve u šesnaJest... z:mrgreen: i opet je držao ruke u gardu, ne voi da se snima, pa to ti je... jedva su ga uhvatili jednom kad je spustio rukice... z:)

A nasmešnije od svega: Zovem ja mamu posle UZ i pričam kako je dobar, kako ima njonju na tatu, i lepe usne na mene... :zstidljivko:z:lol: i u jednom momentu joj kažem:''E mama, a znaš kako je lep.'' a ona umire od smeha i kaže:''Ma ne sumnjam ja dušo da je najlepši.'' z:Dz:lol:z:) z:mrgreen:

I za jexy :zblesav::zblesav::zblesav:

da se nadovezhem na to seckanje "micike" k'o shto reche zsuki z:D ... verujte mi na rech, ovog trena bi dala da mi secnu , samo da nisam morala da prodjem onako kako jesam ... 2 puta sechena i popreko i uspravno , shavova k'o Singericom da su me sastavljali ... i sad se samo smejem tome, kad gledam ovog malog njanjavca kad mi se nasmeshi iz kreveca

Ta epiziotomija jeste nezgodna posle za odrzavanje i to sto ne mozes sesti ko covek destak dana, ali u tom trenutku je meni donela veliko olaksanje. Bez nje ne znam kako bih ga izgurala. I sve stvari kojih sam se "bojala" su prosle tako da sam se posle smejala sebi sto sam celu trudnocu mislila o njima.

Ta epiziotomija jeste nezgodna posle za odrzavanje i to sto ne mozes sesti ko covek destak dana, ali u tom trenutku je meni donela veliko olaksanje. Bez nje ne znam kako bih ga izgurala. I sve stvari kojih sam se "bojala" su prosle tako da sam se posle smejala sebi sto sam celu trudnocu mislila o njima.

mudro zboriš ija. pošto su sva moja "iskustva" vezana za porođaj ustvari priče drugih žena, gomile pročitanih sajtova....verovatno dramim bez veze. Kad se budem porađala sa petom bebom ima sve da ide ko po loju, možda i ispeglam koju benkicu usput pored stola hahahahhahhhahhaa

mudro zboriš ija. pošto su sva moja "iskustva" vezana za porođaj ustvari priče drugih žena, gomile pročitanih sajtova....verovatno dramim bez veze. Kad se budem porađala sa petom bebom ima sve da ide ko po loju, možda i ispeglam koju benkicu usput pored stola hahahahhahhhahhaa

..za ovo lichno dajem garanciju, mozda napunish punu sherpu tikvica i paprika
i podojish bebu sat i po od kad si ugasila ringlu.. :rotf: :lol: :heart:

..kiss svim mamama, sva sam se raznezila chitajuci ovih par poslednjih strana.. :zag:

Citala sam neka iskustva sa porodjaja i pronasla jedan koji uvek spominjem, dakle:
Zeni krenu trudovi i dok su krenuli u porodiliste, pa tamo predali papire, u svakom slucaju ona se porodi u liftu (tamo dr sestre, sve ok prodje), i sada da je dr utesi kaze: "ne brinite se imali smo jednu pre par godina koja se porodila na prakingu, ne brinite se desava se", na sta odgovara ova zenica "ali doktore, to sam bila ja sa prvim detetom." z:D

Zelim van OVAKAV porodjaj.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back