Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Setila sam se Ije sinoć. Prevrtalo se bebče, obrtalo, udaralo svuda po stomaku, u jenom trenutku sam osetila nešto, valjda nogicu, negde u rebrima čini mi se. :) I kada se smirio, osetim baš ono što je Ija pričala - dve izbočine na stomaku. I setim se da je tek posle porodjaja shvatila da su kolena u pitanju. Još uvek je u tom položaju. Sve se nadam da će samo da se okrene, nezgodno bre, ne mogu da se savijem, sve me žulja, a plašim se da ću ga povrediti. Ali tačno dva brdašca, a negde kod pupka udubljenje. Uh, vrlo nezgodno. Moram da potražim one vežbice o kojima je November pričala, čisto da ga stimulišem da se vrati u pravi položaj, ako se za koji dan i sam ne okrene.
Heh, baš sad pipam, pupak mi upao, a oko njega dve izbočine. Glista mala, samo se vrti, strah me da ne ostane ovako, a iskreno, strah me i da se ne upetlja u pupčanu vrpcu, da mu se ne obmota oko vrata, mnogo je nemiran

Cula sam za pojas, ali meni dr.na poslednjoj kontroli kaze sve ok. Grlic 44... Zatvoren, beba ok. Nije ni pominjala nista.
A tu ga osetim samo par dana.

Ne moram da lezim, nije rizicna trudnoca, dr.mi je 14.novembra na zadnjoj kontroli rekla da je sve najnormalnije, jedna obicna trudnoca. I tako se ja skroz normalno ponasam. Setam, radim po kuci, jedino sto nekad znam da npr.od 9 do 6 budem na nogama, jer nisam umorna, imam snage.

I stomak izgleda ok, samo sto ga u zadnja dva dana(ranije to bude jednom nedeljno, obicno uvece) cesto osetim skroz dole, skoro kod prepona da me sutne.
Nisam pitala nikoga, niti citala, ali znam da to nije njegovo mesto. On se obicno gica oko pupka, levo, desno, iznad, ispod.

Zato me brine?

Kontrolu imam tek 26.dec.

..nemoj da se brinesh.. :)
..josh uvek se vrti, ponekad se okrene tako da su mu nogice dole, pa lupa li lupa.. :)
..za koju nedelju ce se svrteti glavom nadole, pa je to onda bar jedna briga manje.. :)
..kad god osetish da lupka dole, lezi bar 20-30 min, na levi bok,
(pazi sad objashnjenje koje sam prochitala, smejala sam se svaki put kad sam to radila :rotf: )
tako da, kad bi npr imala shtap, dugachak pola metra, koji od kichme prolazi kroz pupak,
njegov vrh bude zaboden u krevet najvishe 15cm daleko od tebe..
..shto ce reci - tako da si blago nagnuta u stranu na kojoj lezish.. :)
..to je idealan polozaj koji bebi daje najvishe mesta da se okrene kako treba.. :)

..oko tog okretanja, jedna uteshna stavr koju sam prochitala:
- beba uvek prirodno tezi da zauzme idealan polozaj u stomaku,
samo nekim bebama neke nashe loshe navike to ne dozvoljavaju..
..dobro drzanje u stojecem stavu (onako kako si stajala i pre trudnoce, bez grbljenja, bez izbacivanja kukova napred),
sedenje sa razmaknutim kolenima i telom nagnutim malo unapred (nikako zavaljena sa jastukom iza krsta),
lezanje tako da je pupak malo nizbrdo od kichme,
i bekan ce jedva dochekati da se obrne kako treba.. :)

..a pojas - moj dr kaze, da osim u sluchajevima kada je posteljica jako nisko,
ili kad je mama jako gojazna ili kad ima problema sa trbushnim mishicima (oslabljeni zbog necheg),
one ne savetuje da se nosi, zato shto dodatno oslabljuje mishice trbushnog zida koji ne rade koliko treba,
a jako su vazni tokom porodjaja.. :) ..da ne pricham posle.. :lol:

Setila sam se Ije sinoć. Prevrtalo se bebče, obrtalo, udaralo svuda po stomaku, u jenom trenutku sam osetila nešto, valjda nogicu, negde u rebrima čini mi se. :) I kada se smirio, osetim baš ono što je Ija pričala - dve izbočine na stomaku. I setim se da je tek posle porodjaja shvatila da su kolena u pitanju. Još uvek je u tom položaju. Sve se nadam da će samo da se okrene, nezgodno bre, ne mogu da se savijem, sve me žulja, a plašim se da ću ga povrediti. Ali tačno dva brdašca, a negde kod pupka udubljenje. Uh, vrlo nezgodno. Moram da potražim one vežbice o kojima je November pričala, čisto da ga stimulišem da se vrati u pravi položaj, ako se za koji dan i sam ne okrene.
Heh, baš sad pipam, pupak mi upao, a oko njega dve izbočine. Glista mala, samo se vrti, strah me da ne ostane ovako, a iskreno, strah me i da se ne upetlja u pupčanu vrpcu, da mu se ne obmota oko vrata, mnogo je nemiran

..pravo vreme da prebrishesh podove, ata.. :aha: :lol: :heart:

Joooj, a ja obožavam da se zavalim, sa jastučetom iza ledja, na dvosed, dignem noge na stočić :rumenko: i čitam, pogotovo uveče. Znači, to tako ne treba :(
A za pojas, ja ga nosila nedelju, nedelju i po možda i prijao mi je. Posle toga, ma počelo da me steže dole nisko u stomaku i da se javlja neka naznaka bola. Bacim pojas, ono opet super. Ali to sam ja, meni lično ne odgovara, ni sa ćerom mi nije odgovarao nikako, a znam žene koje ga skidaju samo za spavanje i super im je.
Ne brini Čičak, ono se sad prevrće i okreće kako ono hoće. Najbolje je kada je trudnoća manja, mi smo taj period prošle, pa se popreči, ma skroz popreko u stomaku leži. :lol: Okrenuće se on ( beše bata, jel :D ), ne brini.
Ovo moje čudo mi neda da dišem. Kako se bre ovo namestilo, nisko mi je stomak i što Čičak kaže, stalno ga osetim da lupa dole, čini mi se i ispod bešike :D, a istovremeno mi podiglo i dijafragmu pa mi je tako teško... Neka je njemu udobno i neka se okrene što pre, da mama prestane da brine. :D

:) cicak, zene razlicito osecaju trudnocu, neke u pocetku ni neznaju da su trudne, neke osete PMS sindrome....necije bebe su nezne necije nisu, ja sam celu trudnocu osecala jake i prodorne bolove na stomaku ali je svaki pregled pokazivao da je sve ok.....ako ti dr kaze da je trudnoca normalna nemoj da brines ali aktivnosti unormali....mozes da bude pokretna ali i kod najnormalnije trudnoce nije dobro da nemas pauze za odmor.....

..pravo vreme da prebrishesh podove, ata.. :aha: :lol: :heart:

Ali ne zogerom, pretpostavljam :lol: Aaaaa, pa on to tera mamu da bude vredna, pedantno dete od malih nogu, pa voli čiste podove. No problemo, i da voskiramo i izglancamo ako treba, samo neka naruči :lol::lol::lol: :heart:
Ili možda već sad traži da mu kupim autiće i isprobam, četvoronoške naravno, kakvi su im točkovi :lol::lol::lol: :heart:
A u sredu, na UZ bio je okrenut kako treba, baš sam pitala docu. Pogledao me onako čudno, kako to doktori umeju, u fazonu - mnogo bre ti znaš i pitaš, ali mi je odgovorio. A vidi sad, mangupče malo :heart:

изгледа да су једино мене гилицале скроз доле код отвора кроз који су касније и изашле... увек сам се смејала кад крене то гилицање, просто сам их замишљала како ручицама гребуцкају, као да се питају шта је то напоље...
али зато су се ногама одупирале о ребра, убијале су ме...
а марина се поред тога толико вртела да ми је стомак врло често личио на онај фамозни снимак (за који је мој драги тврдио да је монтажа све док није видео како то код мене изгледа!)
ајде, љубим ја вас и ваше веселе бебанчиће, пустите их нека уживају, сад им је најлепше ;)

..nemoj da se brinesh.. :)
..josh uvek se vrti, ponekad se okrene tako da su mu nogice dole, pa lupa li lupa.. :)
..za koju nedelju ce se svrteti glavom nadole, pa je to onda bar jedna briga manje.. :)
..kad god osetish da lupka dole, lezi bar 20-30 min, na levi bok,
(pazi sad objashnjenje koje sam prochitala, smejala sam se svaki put kad sam to radila :rotf: )
tako da, kad bi npr imala shtap, dugachak pola metra, koji od kichme prolazi kroz pupak,
njegov vrh bude zaboden u krevet najvishe 15cm daleko od tebe..
..shto ce reci - tako da si blago nagnuta u stranu na kojoj lezish.. :)
..to je idealan polozaj koji bebi daje najvishe mesta da se okrene kako treba.. :)

..oko tog okretanja, jedna uteshna stavr koju sam prochitala:
- beba uvek prirodno tezi da zauzme idealan polozaj u stomaku,
samo nekim bebama neke nashe loshe navike to ne dozvoljavaju..
..dobro drzanje u stojecem stavu (onako kako si stajala i pre trudnoce, bez grbljenja, bez izbacivanja kukova napred),
sedenje sa razmaknutim kolenima i telom nagnutim malo unapred (nikako zavaljena sa jastukom iza krsta),
lezanje tako da je pupak malo nizbrdo od kichme,
i bekan ce jedva dochekati da se obrne kako treba.. :)

..a pojas - moj dr kaze, da osim u sluchajevima kada je posteljica jako nisko,
ili kad je mama jako gojazna ili kad ima problema sa trbushnim mishicima (oslabljeni zbog necheg),
one ne savetuje da se nosi, zato shto dodatno oslabljuje mishice trbushnog zida koji ne rade koliko treba,
a jako su vazni tokom porodjaja.. :) ..da ne pricham posle.. :lol:
Hvala novka, ti uvek svasta znas... ;-)
To za levi bok sam procitala odavno, bas ovde, i od pocetka spavam na njemu, ali nisam znala za to objasnjenje sa stapom... Ahaha...
A i dr.sam pitala jedom priliko i ona mi je rekla da je tako bebi najudobnije...

I ja se nadam da se on to samo zavlaci svuda... Jer je bas jak i zivahan, svugde ga ima...

Joooj, a ja obožavam da se zavalim, sa jastučetom iza ledja, na dvosed, dignem noge na stočić :rumenko: i čitam, pogotovo uveče. Znači, to tako ne treba :(
A za pojas, ja ga nosila nedelju, nedelju i po možda i prijao mi je. Posle toga, ma počelo da me steže dole nisko u stomaku i da se javlja neka naznaka bola. Bacim pojas, ono opet super. Ali to sam ja, meni lično ne odgovara, ni sa ćerom mi nije odgovarao nikako, a znam žene koje ga skidaju samo za spavanje i super im je.
Ne brini Čičak, ono se sad prevrće i okreće kako ono hoće. Najbolje je kada je trudnoća manja, mi smo taj period prošle, pa se popreči, ma skroz popreko u stomaku leži. :lol: Okrenuće se on ( beše bata, jel :D ), ne brini.
Ovo moje čudo mi neda da dišem. Kako se bre ovo namestilo, nisko mi je stomak i što Čičak kaže, stalno ga osetim da lupa dole, čini mi se i ispod bešike :D, a istovremeno mi podiglo i dijafragmu pa mi je tako teško... Neka je njemu udobno i neka se okrene što pre, da mama prestane da brine. :D
Da da, decak... Vesela gica, tako ga ja zovem, kad stalno skakuce...

:) cicak, zene razlicito osecaju trudnocu, neke u pocetku ni neznaju da su trudne, neke osete PMS sindrome....necije bebe su nezne necije nisu, ja sam celu trudnocu osecala jake i prodorne bolove na stomaku ali je svaki pregled pokazivao da je sve ok.....ako ti dr kaze da je trudnoca normalna nemoj da brines ali aktivnosti unormali....mozes da bude pokretna ali i kod najnormalnije trudnoce nije dobro da nemas pauze za odmor.....
Da, moracu sad da pocnem da se vise odmaram...
Mada ja volim kad sam u kondiciji, jedva cekam da krenem na vezbice... Ja nesto vezbam kuci malo, ramena, ruke, noge... Ali ne znam sta smem sta ne smem... a mm stalno gundja, kaze, sad si nasla da radis vezbe, cekaj da se porodis... :-) :)
Čičak ja jako često osetim da je jedna beba skroz dole nisko osetim da se pomera i udara me u bešiku.
Drago mi je da nisam jedina...
Ova tema je stvarno zakon, kad su ovakve stvari u pitanju... Nema knjige koja moze pomoci kao iskustvo drugih...

Hvala vam svima! Stvarno mi znacite...:zag:

Zato sam ja danas stucala :think: ;)

Drzim ti palceve da uspes okrenuti, bas je zezuto ovako :dash:

Evo i ja da se zapljunem :D u petoj sam nedelji,u ponedeljak radila test i bile su dve crtice,juce vadila betu i pozitivna je:klap:
Pozivam one moje stare drugarice(u ono vreme kad sam bila trudna sa prvom bebom)da mi se pridruze,navijam za njih..ajde nastasa :heart: drzimo pesnice:)
I naravno cestitam svim buducim mamicama i zelim im dobru i laku trudnocu...sad cemo malo vise da se druzimo...

Poslednja izmena:
Evo i ja da se zapljunem :D u petoj sam nedelji,u ponedeljak radila test i bile su dve crtice,juce vadila betu i pozitivna je:klap:
Pozivam one moje stare drugarice(u ono vreme kad sam bila trudna sa prvom bebom)da mi se pridruze,navijam za njih..ajde nastasa :heart: drzimo pesnice:)
I naravno cestitam svim buducim mamicama i zelim im dobru i laku trudnocu...sad cemo malo vise da se druzimo...

Dobrodošla :heart:

е бонжи, баш си ме обрадовала :) сад ће матео имати друштво :)

:klap: ..bravo, bonzi.. :klap:

Imam jedno pitanje...Sta mislite jer normalna beta 661 za pocetak pete nedelje?U prosloj trudnoci mi je bila 1091.nesto sam nasla na netu da nevalja kad je manja refer vredn..mislim gledam ja u nalaze odgovara,al od 6nedelje treba da je od 2400 pa neznam dal ce za 4dana da dostigne dotle ili malo preko...sta vi mislite?ljubim vas sve..

Bebelaaa mojaaaa :heart::cmok2:
Cestitam Bonzi, bas si me obradovala, i ja se nesto mislim da se opet okupimo ovde :mrgreen:
:cmok2:za Matea

Hej zenska! Dobrodosla! Bas mi je drago zbog tebe! :heart:

Imam jedno pitanje...Sta mislite jer normalna beta 661 za pocetak pete nedelje?U prosloj trudnoci mi je bila 1091.nesto sam nasla na netu da nevalja kad je manja refer vredn..mislim gledam ja u nalaze odgovara,al od 6nedelje treba da je od 2400 pa neznam dal ce za 4dana da dostigne dotle ili malo preko...sta vi mislite?ljubim vas sve..

Normalno, beta se svaki drugi dan duplira, tako da ako si danas imala tu vrednost, preksutra ce biti oko 1200 toga necega :) Mislim da nemas razloga za brigu i da je ta vrednost sasvim ok. Trudnoca se racuna od prvog dana poslednjeg ciklusa, sto ce reci da si ti zaista trudna neke dve nedelje. Ako gresim neka me neko ispravi.

Ustanem jutros, beba skroz gore, vratio se, hvala Bogu...
Posle sat vremena, uhvati me neka tuga, isplakah dušu svoju... i sad mi jave da mi je baba umrla... :( pre 5 meseci mamina, danas tatina... šta je ovo... :(
A moji sinoć otišli za Rim, sad jure avion da se vrate...:neutral:

:( kako to cesto bude, prinovu u porodici predhode smrti....i kod nas je bilo tako....

p.s. sto se vezbanja tice imas na youtube vezbe pilatesa za trudnice....pogledaj vezbe koje mozes da radis...korisne su i za laksi porodjaj....:)

Mani je beta Hcg radjena krajem šeste nedelje i rezultati su bili sledeći: 22103 mU/ml , tako da dobro proveri da li si u petoj nedelji, moguće da je malo ranija trudnoća, ali je svakako potvrdjena ;) Inače bez brige, beta hcg se duplira svakog drugog dana :*

Sve najbolje :)

Poslednja izmena:

nikakve zakljucke nemoj donositi pre prvog ultra zvuka....produkcija hormona kao i razvoj bebe ne idu kod svake trudnoce bas tacno kao svajcarski sat...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back