..hvala, tetka, chestitke i tebi..
..nego - u trudnoci je gornja granica za jutarnji shecer 5,0..
..sve preko toga je alarmantno..
..moj shecer nije ishao preko 4,0 - nikada, ali je bebac stalno bio
veci nego shto bi trebalo..prvo nedelju dana, pa deset dana,
pa dve nedelje, pa 20 dana..ja sam stalno govorila dr-u da smo i mm i ja visoki,
ili da je to do rachunanja tj do mog ciklusa koji je dan kraci zato shto su i stariji klinci su isto
bili veci nego shto je trebalo ali su se rodili po desetak dana ranije i
imali prosechnu tezinu (3500 i 3600g) i tako sam test opterecenja glukozom
(ogtt) uradila tek negde u osmom mesecu kada je jaksha zurio vec skoro tri nedelje po UZ-u..
..bio je chudan - shecer mi je bio 3,5, pa skakao na 11 za sat vremena, pa opadao na nekih 7-8
posle 2h, pa opet ispod 4 posle tri sata..
..problem je bio u tome shto velika kolichina shecera (kao shto je na tom testu, radila si ga pa znash)
naglo ode u krvotok i ostaje u njemu duze nego shto treba,
pa je i reshenje jednostavno - ne uzimati odjednom velike kolichine shecera i onoga shto se
razlaze na shecer pri varenju, vec rasporediti hranu tako da je shecer u krvi uvek u nekim
idealnim granicama..
..rekoh vec - to shto je beba velika je najmanji problem, u najgorem sluchaju cesh otici na carski,
ali kad shecer u tvojoj krvi skochi tako visoko, skochi i u bebinoj,
pa onda i bebin pankreas luchi insulin vishe nego shto bi normalno luchio,
a to maltretiranje malog pankreasa ostavlja rizik od diabetesa kasnije u bebinom zivotu..
..takodje, kad se beba rodi, njem pankreas i dalje neko vreme luchi previshe insulina,
ali poshto nema tvog krvotoka i tvog shecera, onda njoj opadne shecer ispod normale,
a ionako malo jedu prvih dana zivota pa to ume da bude bash dramatichno..
..elem - da skratim prichu - ne postoji dijeta za dijabetichare niti zabranjena hrana,
njihova ishrana je idealna za sve ljude - osim shto oni "zdravi" mogu da krshe to
bez nekih brzih posledica, a oni ne smeju..

..dnevno ti je potrebno oko 200g ugljenih hidrata (shecera i skroba), ali podeljenih u 6 obroka
shto ce reci na svaka tri sata po 30-35g..
..meso i jaja nemaju ugljenih hidrata pa ne morash da vodish rachuna o njima,
mleko i mlechni proizvodi imaju malo (2deci mleka ili jogurta imaju 7g npr, sirevi josh manje)
ali hleb, testenina, pecivo, povrce tipa grashak, pasulj i SVO voce i sokovi imaju prilichno..
..za svaki obrok (doruchak, uzina, ruchak, uzina, vechera i kasna uzina pred spavanje obavezno,
da ti do ujutru ne kljokne shecer, na po tri sata razmaka izmedju njih)
treba da sadrze 3 takozvane shecerne jedinice, to je mera hrane sa 12g ugljenih hidrata
..evo lepih slichica na tu temu koje su meni znachile:
..za drugu hranu pogledaj na pakovanju, na vecini pishe koliko ugljenih hidrata sadrzi..

..meni je bilo frapantno da jedna jabuka ima isto shecera kao 8 kockica chokolade npr..

..ako je neka domaca kuhinja u pitanju pa ne znash koliko chega ima unutra,
drzi se "pravila dlana" tj nemoj da pojedesh vishe od velichine tvog dlana..
(..ovo je savet mame sa foruma koja ima pravi, ne trudnichki prolazni dijabetes ceo zivot
i iznela je dve trudnoce bez ikakvih problema po sebe i decu - hvala draga

)..
..ako ti se bash bash jede neshto suludo slatko - pochasti sebe, ali ne chesto i ne posle
obroka, vec umesto obroka..

..ja sam jela i shampite kad mi dune, ali umesto vechere npr..
..ako pijesh pivo, takodje, samo umesto vechere, nikako posle..
(..ovome ce se tm radovati, verovatno..

)
..pitaj ako treba josh neshto, smorih se od pisanja vec..