Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel moguće da u 14+6 trudnoći beba bude oko 14 cm? Meni to nešto veliko...:think:

Jel se vaše bebe gicaju na UZ? Ova moja bila živa na početku, samo što nije kolutove pravio... a sad kad sam bila, juče, ovde kod mene u DZ, jest da imaju neki jadan i mali UZ(doktorica se stalno žali na njega), ja jedva da sam skontala da se mrdnuo dva puta, nešto malo, usporeno... mislim, vidi se sve i srce , kičma, glava, svi organi... dr kaže da je ok... ali bi ja volela da se gica i skakuće...:lol:
Jel moguće da je do UZ? Jesu vaši skakutali?:D

Koliko ja znam duzina bebe u tom periodu je oko 10-11 cm :think:
A to za pomeranje zavisi i od toga u kojoj je fazi beba, da li miruje ili je budna. Ne brini se, ako je dr rekla da je sve ok onda jeste sve ok. Meni sa nekada desi da izvodi akrobacije, a nekada se ni ne pomeri za vreme UZa. Sve zavisi u kojoj je fazi beba.

..ja samo da prijavim da cu bozezdravlja u maju ponovo postati tetka.. :zurka: :heart:
..moja seka je trudnjacha, luka mish ce dobiti seku ili batu.. :klap:

..chichak, ako imash problema sa regulacijom glukoze u trudnoci
prvi pokazatelj je to je najcheshce to shto beba "zuri" po UZ-u,
tj veca je nego shto je ochekivano za nedelje po kalendaru..
..to shto je veca i shto ce biti krupna (4000+g) na porodjaju je najmanji problem,
ostale posledice trudnichkog dijabetesa (po bebu) su mnogo ozbiljnije..
..rekoshe ti vec doktori da pazish na ishranu, zvuchi komplikovanije nego shto jeste,
a u 99% sluchajeva je i samo pravilnom ishranom moguce sve regulisati,
bez lekova, lezanja po bolnicama i ostalih zajebancija..
..imash dobrih sajtova dijabetoloshkih drushtava,
sa puno saveta i primera dobre ishrane za trudnice..
..ako te neshto zanima pitaj, ja sam sa jakshom prvi put susrela ovaj problem
a sa aleksejom od starta bila pametna pa problema nije ni bilo.. :)

Где у Београду могу да се купе грудњаци за дојење, с тим да се проба величина. У Акси сам чула да се не може пробати. Не желим да купујем на слепо величину. Има ли где јефтиније да се купе и пробају, мислим да су преко 2000 динара у Акси. :confused:

М.

Ja kupila u prodavnici Arilje vesa, 1700din, dobar je a moze i zamena ako ne odgovara

A ja zaboravih da se predstavim, mislim da me svi poznaju ovde kao sto me znaju sa vto teme:roll:
Ja sam sad u 20.nedelji i nosim decaka. U pocetku su bile 3 bebe, ali su u 8.ned jednojajcani blizanci odustali :sad2:
Sad imam ovo jedno i ne smem puno da se bedacim zbog cele situacije, dace Bog da sve bude ok pa polako, jedno po jedno :D
Moramo i Zsukici reci da nam se prikljuci ovde, nesto se sve plasim da tamo ne smaramo devojke koje su u postupku sa nasim strijama, utrogestanima i povracanjem.

Da mahnem svojim saborkama i sapatnicama: Padar, Mali cicak, Zlobnica :bye:
a i svima ostalima koje jos ne poznajem :bye::bye:

ahahahahahahaha ja se pridružila pre nekog vremena, ali vidim vi ne prelazite, pa sam se opet prešaltala na VTO ahahahahaha
da i ja brinem da ih ne smaramo, mada sem ja uvek volela kada se trudnice javljaju na temu, nekako me u teškim momentima podsećalo na cilj zbog kojeg se mučimo. tako da se slažem da one baš trudničke dosadne :) teme razglabamo ovde, ali da ih ponekad bodrimo!!!! ljubim vas.
ja sam 14 nedelja......kad pre bogamu!

Koliko ja znam duzina bebe u tom periodu je oko 10-11 cm :think:
A to za pomeranje zavisi i od toga u kojoj je fazi beba, da li miruje ili je budna. Ne brini se, ako je dr rekla da je sve ok onda jeste sve ok. Meni sa nekada desi da izvodi akrobacije, a nekada se ni ne pomeri za vreme UZa. Sve zavisi u kojoj je fazi beba.
na sajtu ringeraja, piše da je u 14.nedelji 12,5 a u 15.nedelji 10 cm... :dontunderstand:
..ja samo da prijavim da cu bozezdravlja u maju ponovo postati tetka.. :zurka: :heart:
..moja seka je trudnjacha, luka mish ce dobiti seku ili batu.. :klap:

..chichak, ako imash problema sa regulacijom glukoze u trudnoci
prvi pokazatelj je to je najcheshce to shto beba "zuri" po UZ-u,
tj veca je nego shto je ochekivano za nedelje po kalendaru..
..to shto je veca i shto ce biti krupna (4000+g) na porodjaju je najmanji problem,
ostale posledice trudnichkog dijabetesa (po bebu) su mnogo ozbiljnije..
..rekoshe ti vec doktori da pazish na ishranu, zvuchi komplikovanije nego shto jeste,
a u 99% sluchajeva je i samo pravilnom ishranom moguce sve regulisati,
bez lekova, lezanja po bolnicama i ostalih zajebancija..
..imash dobrih sajtova dijabetoloshkih drushtava,
sa puno saveta i primera dobre ishrane za trudnice..
..ako te neshto zanima pitaj, ja sam sa jakshom prvi put susrela ovaj problem
a sa aleksejom od starta bila pametna pa problema nije ni bilo.. :)

Čestitam tetka...:super:
I ja ću biti tetka, dogodine u Aprilu... biće vršnjaci...

E november, vidiš i ja sam na to pomislila... a lekari me upozoravaju na to jer je rezultat 5,2... ne znam što je to strašno, kad je gornja granica 6,4...:think:
Znam da se to reguliše sa ishranom, dosta žena je bilo u bolnici sa tim, ali ne znam jel samo da izbacim slatko ili treba još nešto?
Ako imaš neki savet, piši mi?

Kod mene je problem, što se meni sad jede slatko i sve živo, kako sam se povratila u život... do sad sam jela samo supice, meso, povrće, eventualno voće... a sad uzimam eurokrem, čokoladu, slatkiše... salamu, kobasicu, pice, pljeskavice, bureke, sendviče... sve jedem... jer sam malo malo pa gladna...:rumenko:

Znam i to za bebe, da je u stvari rizično za njih posle porođaja, ne za majke...

Moja snaja, žena od brata od ujaka, rodila bebu od 5070 ... i to prirodnim putem...
ispitali su za sad sve je hvala Bogu ok... moja ujna je rađala tako krupnu decu, valjda je genetika...

Od sutra izbacujem slatkiše skroz, samo jabuke ću da jedem kad mi se prijede slatko?

A jel smeta slano, začinjeno? Ja sam baš duduk...:dash:

na sajtu ringeraja, piše da je u 14.nedelji 12,5 a u 15.nedelji 10 cm... :dontunderstand:

E november, vidiš i ja sam na to pomislila... a lekari me upozoravaju na to jer je rezultat 5,2... ne znam što je to strašno, kad je gornja granica 6,4...:think:
Znam da se to reguliše sa ishranom, dosta žena je bilo u bolnici sa tim, ali ne znam jel samo da izbacim slatko ili treba još nešto?

Kod mene je problem, što se meni sad jede slatko i sve živo, kako sam se povratila u život... do sad sam jela samo supice, meso, povrće, eventualno voće... a sad uzimam eurokrem, čokoladu, slatkiše... salamu, kobasicu, pice, pljeskavice, bureke, sendviče... sve jedem... jer sam malo malo pa gladna...:rumenko:
Без болдованог и у трудноћи и ван ње.
Није имала кад наша еволуција да се упозна с тим.
Воће+воће+воће....

Znam i to za bebe, da je u stvari rizično za njih posle porođaja, ne za majke...

Moja snaja, žena od brata od ujaka, rodila bebu od 5070 ... i to prirodnim putem...
ispitali su za sad sve je hvala Bogu ok... moja ujna je rađala tako krupnu decu, valjda je genetika...

Od sutra izbacujem slatkiše skroz, samo jabuke ću da jedem kad mi se prijede slatko?

A jel smeta slano, začinjeno? Ja sam baš duduk...:dash:
Не, сем ако,бар што се соли тиче, не конзумираш: Dosis letalis minima.

Rekli su mi da ponovim glukozu, sad ću da se hranim kako treba, pa ću za par dana da izvadim krv...

Evo danas sam npr:

Doručak:
Burek sa mesom(obično bude pica burek, ili sa sirom) i jogurt sa muslijem

Ručak:
Paradajz čorba sa povrćem-svakojakim
Piletina iz rerne
Spanać
Šolja mleka

Užina:
Ćasa šne nokli i jedna jabuka i parče hleba sa eurokremom :rumenko::rumenko::rumenko:

Večera:
Ona piletina od ručka
2 čaše mleka
Bademi

Šta mislite?

..hvala, tetka, chestitke i tebi.. :D

..nego - u trudnoci je gornja granica za jutarnji shecer 5,0..
..sve preko toga je alarmantno..
..moj shecer nije ishao preko 4,0 - nikada, ali je bebac stalno bio
veci nego shto bi trebalo..prvo nedelju dana, pa deset dana,
pa dve nedelje, pa 20 dana..ja sam stalno govorila dr-u da smo i mm i ja visoki,
ili da je to do rachunanja tj do mog ciklusa koji je dan kraci zato shto su i stariji klinci su isto
bili veci nego shto je trebalo ali su se rodili po desetak dana ranije i
imali prosechnu tezinu (3500 i 3600g) i tako sam test opterecenja glukozom
(ogtt) uradila tek negde u osmom mesecu kada je jaksha zurio vec skoro tri nedelje po UZ-u..
..bio je chudan - shecer mi je bio 3,5, pa skakao na 11 za sat vremena, pa opadao na nekih 7-8
posle 2h, pa opet ispod 4 posle tri sata..
..problem je bio u tome shto velika kolichina shecera (kao shto je na tom testu, radila si ga pa znash)
naglo ode u krvotok i ostaje u njemu duze nego shto treba,
pa je i reshenje jednostavno - ne uzimati odjednom velike kolichine shecera i onoga shto se
razlaze na shecer pri varenju, vec rasporediti hranu tako da je shecer u krvi uvek u nekim
idealnim granicama..
..rekoh vec - to shto je beba velika je najmanji problem, u najgorem sluchaju cesh otici na carski,
ali kad shecer u tvojoj krvi skochi tako visoko, skochi i u bebinoj,
pa onda i bebin pankreas luchi insulin vishe nego shto bi normalno luchio,
a to maltretiranje malog pankreasa ostavlja rizik od diabetesa kasnije u bebinom zivotu..
..takodje, kad se beba rodi, njem pankreas i dalje neko vreme luchi previshe insulina,
ali poshto nema tvog krvotoka i tvog shecera, onda njoj opadne shecer ispod normale,
a ionako malo jedu prvih dana zivota pa to ume da bude bash dramatichno..

..elem - da skratim prichu - ne postoji dijeta za dijabetichare niti zabranjena hrana,
njihova ishrana je idealna za sve ljude - osim shto oni "zdravi" mogu da krshe to
bez nekih brzih posledica, a oni ne smeju.. :)
..dnevno ti je potrebno oko 200g ugljenih hidrata (shecera i skroba), ali podeljenih u 6 obroka
shto ce reci na svaka tri sata po 30-35g..
..meso i jaja nemaju ugljenih hidrata pa ne morash da vodish rachuna o njima,
mleko i mlechni proizvodi imaju malo (2deci mleka ili jogurta imaju 7g npr, sirevi josh manje)
ali hleb, testenina, pecivo, povrce tipa grashak, pasulj i SVO voce i sokovi imaju prilichno..
..za svaki obrok (doruchak, uzina, ruchak, uzina, vechera i kasna uzina pred spavanje obavezno,
da ti do ujutru ne kljokne shecer, na po tri sata razmaka izmedju njih)
treba da sadrze 3 takozvane shecerne jedinice, to je mera hrane sa 12g ugljenih hidrata
..evo lepih slichica na tu temu koje su meni znachile:

070.jpg

072.jpg

071.jpg

068.jpg

..za drugu hranu pogledaj na pakovanju, na vecini pishe koliko ugljenih hidrata sadrzi.. :)
..meni je bilo frapantno da jedna jabuka ima isto shecera kao 8 kockica chokolade npr.. :think:
..ako je neka domaca kuhinja u pitanju pa ne znash koliko chega ima unutra,
drzi se "pravila dlana" tj nemoj da pojedesh vishe od velichine tvog dlana..
(..ovo je savet mame sa foruma koja ima pravi, ne trudnichki prolazni dijabetes ceo zivot
i iznela je dve trudnoce bez ikakvih problema po sebe i decu - hvala draga :cmok2:)..

..ako ti se bash bash jede neshto suludo slatko - pochasti sebe, ali ne chesto i ne posle
obroka, vec umesto obroka.. :) ..ja sam jela i shampite kad mi dune, ali umesto vechere npr..
..ako pijesh pivo, takodje, samo umesto vechere, nikako posle..
(..ovome ce se tm radovati, verovatno.. :zper: )

..pitaj ako treba josh neshto, smorih se od pisanja vec.. :P

..
hvala, tetka, chestitke i tebi.. :D

pa dve nedelje, pa 20 dana..ja sam stalno govorila dr-u da smo i mm i ja visoki,
ili da je to do rachunanja tj do mog ciklusa koji je dan kraci zato shto su i stariji klinci su isto
(ogtt) uradila tek negde u osmom mesecu kada je jaksha zurio vec skoro tri nedelje po UZ-u..
..bio je chudan - shecer mi je bio 3,5, pa skakao na 11 za sat vremena, pa opadao na nekih 7-8
..problem je bio u tome shto velika kolichina shecera (kao shto je na tom testu, radila si ga pa znash)
pa je i reshenje jednostavno - ne uzimati odjednom velike kolichine shecera i onoga shto se
razlaze na shecer pri varenju, vec rasporediti hranu tako da je shecer u krvi uvek u nekim
idealnim granicama..
..rekoh vec - to shto je beba velika je najmanji problem, u najgorem sluchaju cesh otici na carski,
a to maltretiranje malog pankreasa ostavlja rizik od diabetesa kasnije u bebinom zivotu..
..takodje, kad se beba rodi, njem pankreas i dalje neko vreme luchi previshe insulina,
ali poshto nema tvog krvotoka i tvog shecera, onda njoj opadne shecer ispod normale,

..elem - da skratim prichu - ne postoji dijeta za dijabetichare niti zabranjena hrana,
njihova ishrana je idealna za sve ljude - osim shto oni "zdravi" mogu da krshe to
..dnevno ti je potrebno oko 200g ugljenih hidrata (shecera i skroba), ali podeljenih u 6 obroka
mleko i mlechni proizvodi imaju malo (2deci mleka ili jogurta imaju 7g npr, sirevi josh manje)
ali hleb, testenina, pecivo, povrce tipa grashak, pasulj i SVO voce i sokovi imaju prilichno..
..za svaki obrok (doruchak, uzina, ruchak, uzina, vechera i kasna uzina pred spavanje obavezno,
treba da sadrze 3 takozvane shecerne jedinice, to je mera hrane sa 12g ugljenih hidrata

070.jpg

072.jpg

071.jpg

068.jpg

..za drugu hranu pogledaj na pakovanju, na vecini pishe koliko ugljenih hidrata sadrzi.. :)
..meni je bilo frapantno da jedna jabuka ima isto shecera kao 8 kockica chokolade npr.. :think:
(..ovo je savet mame sa foruma koja ima pravi, ne trudnichki prolazni dijabetes ceo zivot
i iznela je dve trudnoce bez ikakvih problema po sebe i decu - hvala draga :cmok2:)..

..ako ti se bash bash jede neshto suludo slatko - pochasti sebe, ali ne chesto i ne posle
obroka, vec umesto obroka.. :) ..ja sam jela i shampite kad mi dune, ali umesto vechere npr..

Hvala november...:D
A šta ove slike znače? Jel se to sme ili ne sme? jel to označava količinu?

..sve sme, chichak.. :D
..to je kolichina hrane koja ima 12g ugljenih hidrata..
..a ti smesh 30-35g za svaki od 6 obroka..

jao pa to je divno, ja sve ovo volim...

meni je najveći problem šta doručkovati... pojedem ja mali jogurt sa muslijem(danone-ona čašica) ali to je malo, moram nešto jače...

u ručak ubacim povrće,
sutra sam mislila njoke u sosu i šargarepu? a supu iz kesice... jer više nemam ideje...

nije lako jesti raznovrsno a često... ne zna čovek šta bi...

baš ti hvala na ovoj slici, sad ću da gledam šta ću

..samo opushteno i pochni da chitash pakovanja.. :lol:
..njoke su od testa, tu je jedini skrob u tvom ruchku..
..malo njoka, puno sosa i shargarepe.. :)
..doruchkuj shta volish, samo sabiraj po slikama ili sa ambalaze,
jedini problem je da izaberesh da li cesh
dva parcheta hleba sa sirom i shunkom ili jedno sa dzemom ili eurokremom :lol:
..izgleda malo, ali ako cesh posle tri sata jesti ponovo - i nije.. ;)

..samo opushteno i pochni da chitash pakovanja.. :lol:
..njoke su od testa, tu je jedini skrob u tvom ruchku..
..malo njoka, puno sosa i shargarepe.. :)
..doruchkuj shta volish, samo sabiraj po slikama ili sa ambalaze,
jedini problem je da izaberesh da li cesh
dva parcheta hleba sa sirom i shunkom ili jedno sa dzemom ili eurokremom :lol:
..izgleda malo, ali ako cesh posle tri sata jesti ponovo - i nije.. ;)

sve si u pravu...

ja sam mislila prvo da izbacim slatko skroz, ali mislim da i to ne valja...
a sećam se da smo u bolnici dobijali redovno marmeladu za doručak... doduše, jest malo, ali je marmelada...:lol:

Страшно!:sad2:
Иначе Dosis letalis minima је ,,минимална смртна доза", тј може слано али не претерано.
Такође, то што ти је Новембарка предочила сасвим је ОК!

Šalim se ja čoveče... istovremeno gledam Malu noćnu muziku, smejem se i kuckam ovde... nemoj zameriti...;)

P.S. Mm i ja smo vikali ce cazzo godinama u Italiji, misleći da znači Vidi ga... dok jednom nismo to rekli pred mojom snajkom italijankom u restoranu, ona se toliko smejala da je pala sa stolice... :mrgreen: od tad saznasmo šta znači...:lol:

..hvala, tetka, chestitke i tebi.. :D

idealnim granicama..

070.jpg

072.jpg

071.jpg

068.jpg

Steta sto pre 8 meseci nisam znala za ova "pravila". Bas je lepo objasnjeno. Neka, sacuvacu na kompu, pa ga mogu iskoristiti u nekoj sledecoj trudnoci ;)

November, ti imas bas puno iskustava i umes lepo da posavetujes i umiris trudnice :cmok:

Steta sto pre 8 meseci nisam znala za ova "pravila". Bas je lepo objasnjeno. Neka, sacuvacu na kompu, pa ga mogu iskoristiti u nekoj sledecoj trudnoci ;)

November, ti imas bas puno iskustava i umes lepo da posavetujes i umiris trudnice :cmok:

..hvala, draga, ne bih ni ja znala nego me muka naterala da nauchim.. :)
..moj dr je samo ponavljao "smanji slatkishe" koje ja ionako nisam jela,
a ni u bolnici nisu imali konkretne savete shta, kad, koliko jesti,
hvala internetu pa sam prekopala i napravila sama sebi plan..
..ispalo je dobro, aleksej je imao 500g manje nego jaksha na rodjenju,
(on 3650 a jaksha 4120) a i nalazi su mi pokazali mnogo bolju kontrolu shecera
nego u predhodnoj trudnoci..
..inache - nalaz HbA1c iz krvi je pokazatelj prosechne vrednosti shecera u
poslednja tri meseca i dobro bi bilo uraditi ga negde oko pola trudnoce i josh jednom pred kraj.. :)

..chichak - htela sam da ti dodam josh neshto - pazljivo sa sokovima, chak i onim bez dodatog shecera..
..pola chashe soka ima vishe shecera nego krishka hleba.. :)

..hvala, draga, ne bih ni ja znala nego me muka naterala da nauchim.. :)
..moj dr je samo ponavljao "smanji slatkishe" koje ja ionako nisam jela,
a ni u bolnici nisu imali konkretne savete shta, kad, koliko jesti,
hvala internetu pa sam prekopala i napravila sama sebi plan..
..ispalo je dobro, aleksej je imao 500g manje nego jaksha na rodjenju,
(on 3650 a jaksha 4120) a i nalazi su mi pokazali mnogo bolju kontrolu shecera
nego u predhodnoj trudnoci..
..inache - nalaz HbA1c iz krvi je pokazatelj prosechne vrednosti shecera u
poslednja tri meseca i dobro bi bilo uraditi ga negde oko pola trudnoce i josh jednom pred kraj.. :)

..chichak - htela sam da ti dodam josh neshto - pazljivo sa sokovima, chak i onim bez dodatog shecera..
..pola chashe soka ima vishe shecera nego krishka hleba.. :)

pa to je ok tezina bebe... Pogotovo ako ste vi krupni, a mozda je i tvoja mama ili tm radjala krupnu decu? Kazem ti za mog bratica, preko 5 kg beba... Ali ujna kaze njoj su sva 3 sina imala preko 4,5 kg kad ih je rodila i hvala Bogu nijedan danas nema secer...

Mm i ja nemamo genetiku, i moja i njegova mama su radjale oko 3,5 kg... A jos nas dvoje ko patuljci mali...:mrgreen: na nas ako je, nece biti krupan...

Sto se tice sokova, slabo ja to pijem... Jest da sam morala do pre 15 dana 3 case soka uz gvozdje... Od tad slabo, casu popijem u 3 dana, i to mi mama napravila od borovnice domaci pa me nagovaraju(zbog krvne slike), a meni je to preslatko... Zadnje nedelje cak i gvozdje pijem sa vodom, smanjili mi na jednu dnevno...
Jedino sto volim je cedjena narandza(svaki 3i dan) i limunada... E to bas volim popiti...

Jutros sam u 9 pojela jedno parce taki laki posnog dvopeka i solju mleka... I sad sam jos vise gladna...

I meni je bila frka za tu glukozu, pisala sam ovde o tome. Ne sećam se sad tačno vrednosti, ali uglavnom bila je visoka. A isto beba krupna, žuri prema UZ ( sad prema ovom zadnjem, od pre neki dan, svega 3 dana žuri, a prošli put mi rekli da žuri preko nedelju dana. Ma, i njihovo sve uzimam sa rezervom, zavisi od aparata, od doktora... ). Isto mi je bila frka, opasna. Ponovim glukozu posle par dana, ona 4,6. Pao mi kamen sa srca. I setim se da sam dan pre nego što ću ići da vadim krv, pojela puuuunoooo smokava, priznajem, baš puno, bliže 1 kg sigurno :rumenko::rumenko::rumenko: Pa kako glukoza i da ne skoči. A pre ponovljene analize, ceo dan sam pazila šta jedem, zadnji mi je obrok bio u 8 uveče i nisam imala noćni obrok, što mi je praksa :rumenko::rumenko::rumenko: I odamh rezultat bolji :ok: Tj, ne bolji nego u granicama normale.

Inače, zaboravila sam da vam kažem, dr nije hteo da mi kaže pol bebe. Video je, pokazalo se malo mače, ali nije hteo da mi kaže. Prosto nije bio siguran, pa nije hteo da kaže jedno, a posle da se ispostavi da je drugo.
Hajde, dobro, odgovorno od njega. Ali tako sam želela da znam...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back