Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sam rodila krupne bebe ( jedan 4500g, drugi 4070g) i nisam isla na test opterecenja. prvi put me niko nije ni upozorio da bi moglo da bude alarmantno, a sada je moja dr pratila rezultate glukoze i nije insistirala na testu. pazila sam sta jedem, slatkise sam jela u malim dozama- rasporedim red cokolade na tri puta:lol:, a voce sam jela bez ogranicenja bez obzira na kolicinu secera koje sadrzi-jabuke najvise.

I meni je bila frka za tu glukozu, pisala sam ovde o tome. Ne sećam se sad tačno vrednosti, ali uglavnom bila je visoka. A isto beba krupna, žuri prema UZ ( sad prema ovom zadnjem, od pre neki dan, svega 3 dana žuri, a prošli put mi rekli da žuri preko nedelju dana. Ma, i njihovo sve uzimam sa rezervom, zavisi od aparata, od doktora... ). Isto mi je bila frka, opasna. Ponovim glukozu posle par dana, ona 4,6. Pao mi kamen sa srca. I setim se da sam dan pre nego što ću ići da vadim krv, pojela puuuunoooo smokava, priznajem, baš puno, bliže 1 kg sigurno :rumenko::rumenko::rumenko: Pa kako glukoza i da ne skoči. A pre ponovljene analize, ceo dan sam pazila šta jedem, zadnji mi je obrok bio u 8 uveče i nisam imala noćni obrok, što mi je praksa :rumenko::rumenko::rumenko: I odamh rezultat bolji :ok: Tj, ne bolji nego u granicama normale.

Ta velicin bebe prema UZ-u je po meni malo bezveze. Nije aparat bas toliko precizan, a meni dr uvek kaze "beba zuri". Kada mi kaze da zuri, uvek se uplasim da su u pitanju 1-2-3 nedelje :sad2: Kada pitam koliko kaze 2-3 dana :roll: . Mozes misliti, kao da se moze bas toliko tacno izmeriti velicina. Druga je stvar kada bas zuri ili na daj Boze zaostaje nedelju-dve :confused: ali razlika u dva dana je milimetar ili dva, mos' misliti.

Inače, zaboravila sam da vam kažem, dr nije hteo da mi kaže pol bebe. Video je, pokazalo se malo mače, ali nije hteo da mi kaže. Prosto nije bio siguran, pa nije hteo da kaže jedno, a posle da se ispostavi da je drugo.
Hajde, dobro, odgovorno od njega. Ali tako sam želela da znam...

Ja sam na zalost morala ici na amniocentezu pa znamo pol vec dosta dugo, sto se na svakom UZ-u ponovo potrvrdi. Ovaj poslednji put pita dr: "znaci znate da nosite devojcicu" , ja :eek: do sada je bio decak. Kaze dr "a da evo mu i testisa, stvarno je decak". Bas me je nasmejao. Rekoh mu "ove vesti bi mene bas obradovale jer sam se ja nesto bila utripovala da sigurno cekamo devojcicu, ali sta bi tata rekao na to je vec druga prica" :rotf: Kaze dr ne,ne sigurno je decak.

Poslednja izmena:
Jutros sam u 9 pojela jedno parce taki laki posnog dvopeka i solju mleka... I sad sam jos vise gladna...

..to je malo, chichak..
..taj taki laki je manji od klasichnog tosta, proveri na kutiji..
..za svaki obrok - tri stvari sa slike opushteno,
ili 30-35g ugljenih hidrata bilo koje vrste..
..jaja, meso, suhomesnato ne brojish uopshte,
kao ni vodeno povrce za salatu (paradajz, paprike, krastavci, tikvice..)..

Ja sam rodila krupnu bebu 4195gr i 56cm. Niko me nesto nije plasio sa tim trudnickim dijabetisom, ali mi je dr rekao da povedem racuna da se na ugojim previse. Vec sam pisala da sam nabacila strasnih 23kg, ali nisam se preterano uzrujavala zbog toga, jer su mi uvek sve analize bile odlicne. Malo mi je gvozdja mlanjkalo pa sam uredno pila tabletice istog, a od drugog meseca sam pila komplex vitamina i minerala. Radila sam taj test opterecenje glukozom i bio je dobar, a pravo da vam kazem zentala sam od rezultata jer sam cula da je taj rastvor uzasno sladak i da zenama pripada muka, a ja sam ga popila sa zadovoljstvom, jos sam one nerastvorene grumuljice sazvakala :roll: Inace, slatko nisam previse jela, i inace nisam ljubitelj cokolada, ali domacih slatkisa, tipa palacinke i slicno tamanim. Ugojila sam se jer sam lenja da se setam, a i jela sam sireve i to one najmasnije uzasno puno. Bebcu su na rodjenju uradili analize za dijabetis, bas iz razloga sto je krupan i posto su bili iznenadjeni da nema dijabetis ( neko je greskom na mom dosijeu napisao da sam imala trudnicki dijabetis ) uradili su jos jednom zbog sigurnosti, i definitivno nema dijabetis of course :D Ja sam sada na 66kg i do startnih 58kg imam jos da guram :mrgreen: ali sam i zadovoljna kako kilogrami odlaze.

P.S. Mislim da mi zene koje smo radile VTO u prvih par meseci dobijemo dodatne kilograme i od silnih hormona kojima smo izlozene u procesu vantelesne. Ja sam tako u startu dobila 5 kila i sa mesec i po dana trudnoce izgledala kao da sam IV mesec, a i stomak mi je bio toliki!

..ok, da se razumemo - nisu sve krupne bebe posledica trudnichkog dijabetesa,
ali je posledica neregulisanog trudnichkog dijabetesa uvek krupna beba..
..takve bebe nisu jednostavno krupne po prirodi tj ta njihova tezina nije prirodno nastala,
kao shto nije isto da li neko ima 100kg prema svojoj krupnoj gradji ili zbog gojenja..
..neonatolozi ih nazivaju "dzinovi na staklenim nogama" zato shto imaju
vishe problema prilikom prilagodjavanja na spoljashnji svet i samostalno funkcionisanje..
.. a po principu "bolje sprechiti nego lechiti" kao i zato shto je ishrana koju sam opisala
idealna za sve ljude, ja sam uvek za malo vishe paznje na tu temu.. :)

Ma naravno, svakako je bolje spreciti nego leciti. Mozda se nisam dobro izrazila, htedoh reci da ja nisam vodila racuna iz estetskih razloga, ali da su analize pokazale da imam problema sa dijabetisom, ili dijabetesom, nemam pojma kako je pravilno, istog momenta bih dovela ishranu u red.
Cicak, povedi racuna o ishrani, kao sto uostalom vec i radis, ali ipak nemoj ni preterivati, mislim da nije zdravo ni gladovati u trudnoci. Samo se pridrzavaj ovoga sto te je November savetovala i verujem da ces se brzo navici na korigovanu ishranu. Neka od zenica ovde je isto morala da vodi racuna o ishrani, zbog kilograma cini mi se, bese ( MajaVa ili ija_ftn? ) i rekla bih da je dobro podnela dijetu.

..to je malo, chichak..
..taj taki laki je manji od klasichnog tosta, proveri na kutiji..
..za svaki obrok - tri stvari sa slike opushteno,
ili 30-35g ugljenih hidrata bilo koje vrste..
..jaja, meso, suhomesnato ne brojish uopshte,
kao ni vodeno povrce za salatu (paradajz, paprike, krastavci, tikvice..)..

e moja november... Ja procitala na kutiji koliko ima ugljenih hidrata a kreten ne gledam da pise na 100g, a ne na parce...
:rumenko:

posle toga sam oko 12 pojela svezu sargarepu.
Pre rucka sam gricnula malo integralnih stapica(odlicni su), a za rucak:kokosija supa iz kesice(jedan tanjir)8g, pecenu svinjsku dzigericu, parcice, ali u velicini dlana kad ih skupis, pecene na malo maslinovog ulja bez ikakvih zacina, i sos od paradajza(ja ga pravim ovako:malo maslinovog ulja, kasika brasna , kuvani paradajz, malo bibera i mirodjije... )
i mogu vam reci da mi je ok, mislim dovoljno mi je...
Imam ove integ.stapice pored sebe pa cu njih da grickam povremeno do vecere i smisljam sta napraviti...

Inace danas sam bila u radnji, opremila se dvopecima, vocem, povrcem, grizom...
Uuzela sam i malo neke Izletnicke kobasice, jel nam to dozvoljeno? Recimo par tankih kriskica(ona je kao cajna) na dvopeku?

Hvala vam puno, mnogo mi znaci ovo... Ko bi meni znao reci sta smem a sta ne smem u RL!:cmok2:

jel moramo meso svaki dan?

e moja november... Ja procitala na kutiji koliko ima ugljenih hidrata a kreten ne gledam da pise na 100g, a ne na parce...
:rumenko:

:lol: ..polako, uci cesh u fazon brzo..

posle toga sam oko 12 pojela svezu sargarepu.

..mogla si josh neshto, da te drzi sledeca tri sata, da ne grickash svako malo..

Pre rucka sam gricnula malo integralnih stapica(odlicni su), a za rucak:kokosija supa iz kesice(jedan tanjir)8g, pecenu svinjsku dzigericu, parcice, ali u velicini dlana kad ih skupis, pecene na malo maslinovog ulja bez ikakvih zacina, i sos od paradajza(ja ga pravim ovako:malo maslinovog ulja, kasika brasna , kuvani paradajz, malo bibera i mirodjije... )
i mogu vam reci da mi je ok, mislim dovoljno mi je...

..dobar ruchak..mada su supe iz kesice uopshteno bljak, imaju mnogo aditiva,
bolje skuvaj domacu supu i zakuvavaj sledeca tri dana po malo..
..meso ne morash da merish, koliko ti se jede jedi.. :)

Imam ove integ.stapice pored sebe pa cu njih da grickam povremeno do vecere i smisljam sta napraviti...

..bolje sedi i pojedi neku kolichinu kao uzinu nego da grickash svako malo..
..3-4 keksa ili gomilica shtapica i mleko ili jogurt - super uzina..

Inace danas sam bila u radnji, opremila se dvopecima, vocem, povrcem, grizom...
Uuzela sam i malo neke Izletnicke kobasice, jel nam to dozvoljeno? Recimo par tankih kriskica(ona je kao cajna) na dvopeku?

..griz je kao brashno..moze, ali malu porciju.. :)
..i suhomesnato moze, ako ti je pritisak ok, mada bolje biraj shunku, pechenicu, vrat, prshutu
nego te mlevene smeshe, tu guraju svashta..

Hvala vam puno, mnogo mi znaci ovo... Ko bi meni znao reci sta smem a sta ne smem u RL!:cmok2:

jel moramo meso svaki dan?

..za dobru krvnu sliku su neophodni gvozdje i proteini..
..ako ti se ne jede meso, jedi jaja i sir..:)

..griz je kao brashno..moze, ali malu porciju.. :)
..i suhomesnato moze, ako ti je pritisak ok, mada bolje biraj shunku, pechenicu, vrat, prshutu
nego te mlevene smeshe, tu guraju svashta..

..za dobru krvnu sliku su neophodni gvozdje i proteini..
..ako ti se ne jede meso, jedi jaja i sir..:)

Imam ja i domaće šunke, nju obožavam... i najviše volim da večeram...:D
Ali iz ne znam kog razloga, meni se jede salama... moš misliti salama...:dash:
I pečenicu i pršutu volim, ne znam šta mi sad došlo da jedem te salame i kobaje... doduše salamu nisam kupila...

Skontala sam, najlakše je kad je nemam u frižideru, nema iskušenja...;)

E da, i bademi su odličan izvor proteina... ja sam jela po kesicu dnevno čitav Jul i proteini mi uvek bili odlični, i lekari se čudili kako dobar rezultat...;)

Poslednja izmena:
Ma naravno, svakako je bolje spreciti nego leciti. Mozda se nisam dobro izrazila, htedoh reci da ja nisam vodila racuna iz estetskih razloga, ali da su analize pokazale da imam problema sa dijabetisom, ili dijabetesom, nemam pojma kako je pravilno, istog momenta bih dovela ishranu u red.
Cicak, povedi racuna o ishrani, kao sto uostalom vec i radis, ali ipak nemoj ni preterivati, mislim da nije zdravo ni gladovati u trudnoci. Samo se pridrzavaj ovoga sto te je November savetovala i verujem da ces se brzo navici na korigovanu ishranu. Neka od zenica ovde je isto morala da vodi racuna o ishrani, zbog kilograma cini mi se, bese ( MajaVa ili ija_ftn? ) i rekla bih da je dobro podnela dijetu.

Nisam ja.:whistling:

Ja sam drzala neku vrstu dijete tj drzim se i dalje nekih pravila, ali ne zbog velicine bebe, secera i sl. vec iz razloga sto sam veoma gojazna zapocela trudnocu pa su me savetovali da dobro pripazim da dobitak kilograma za vreme trudnoce (bila sam na hormonskoj terapiji 2-3 godine i imala spontani u 12.nedelji 2009). U prva 3 meseca sam dobila 2kg, u sledeca 3 meseca 1kg, a u 7. i 8. mesecu jos 3-4 kilograma, a da nisam gladovala samo redukovala sta i kada jedem. Nadam se da cu do porodjaja oatati ovolika ;)

Sada me muci pritisak, pa pored terapije sam izbacila iz jelovnika sve sto je slano, gazirano ili konzervirano. Jedva cekam da se porodim pa da budem "ona stara". BAs sam juce komentarisala kako mi nedostaju stvari koje su mi bile zabranjene tokom trudnoce: bicikl, duge setnje i razne namernice koje su sada na crnoj listi. Nadam se da ce prolece 2012 biti jedno od najlepsih u mom zivotu :aha:

Sada me muci pritisak, pa pored terapije sam izbacila iz jelovnika sve sto je slano, gazirano ili konzervirano. Jedva cekam da se porodim pa da budem "ona stara". BAs sam juce komentarisala kako mi nedostaju stvari koje su mi bile zabranjene tokom trudnoce: bicikl, duge setnje i razne namernice koje su sada na crnoj listi. Nadam se da ce prolece 2012 biti jedno od najlepsih u mom zivotu :aha:

Eeee, daaaa ... do kraja 8mog meseca nisam imala nikakvih problema, a sada pijem Metildopu 3 puta na dan ... jutros nisam uzela tabletu , juche sam popila poslednju, reko' nema veze , kupicu kad se budem vracala od interniste ... dr mi izmerila pritisak 150/90 ... 'mal nisam pala sa stolice :eek:... a ja nishta osetila nisam :dash:.... kad sam izashla iz ordinacije, samo shto nisam trchecim korakom ishla do prve apoteke ... :dash: .... inache danas sam pokupila i poslednje papire za carski , pa ako se ne desi neko chudo za ovaj vikend ( tipa da se porodim :zper: ) onda mi drzhite fige 27mog .... :bye:

Eeee, daaaa ... do kraja 8mog meseca nisam imala nikakvih problema, a sada pijem Metildopu 3 puta na dan ... jutros nisam uzela tabletu , juche sam popila poslednju, reko' nema veze , kupicu kad se budem vracala od interniste ... dr mi izmerila pritisak 150/90 ... 'mal nisam pala sa stolice :eek:... a ja nishta osetila nisam :dash:.... kad sam izashla iz ordinacije, samo shto nisam trchecim korakom ishla do prve apoteke ... :dash: .... inache danas sam pokupila i poslednje papire za carski , pa ako se ne desi neko chudo za ovaj vikend ( tipa da se porodim :zper: ) onda mi drzhite fige 27mog .... :bye:

:super:

Znaci utorak je TVOJ dan :ok: Zasto ides na carski? Samo zbog pritiska ili imas jos neke indikacije za CR?

:super:

Znaci utorak je TVOJ dan :ok: Zasto ides na carski? Samo zbog pritiska ili imas jos neke indikacije za CR?

pa, verovatno je prva indikacija pritisak, ali i miom, poveci je , a mislim da dr ne zheli da rizikuje nishta oko bebe ( shto zbog mojih godina, shto zbog prethodnih muchenja oko zatrudnjivanja - ala ga iskomplikovah) ... a ni nemam nekih naznaka uopshte da cu se otvoriti , nishta chep, nishta skracivanje grlica, ama nishta ... beba je maximalno gore :confused: ... mene malo strah , ali bolje i ovako, nego da se muchimo i bebac i ja , pa da ipak zavrshimo na hirurshkom stolu :sad2: ....

Rešila sam da vam se pridružim konačno.. Juče je bio prvi ultrazvučni pregled i sve napreduje normalno. Mnogo sam bila srećna kada sam čula bebino srce :)))) Po ultra zvuku sam 7 nedelja i 3 dana trudna..
Pa rastemo polako :))

Dobrodošla Žabice :D
I treba sve da ide normalno, jašta, tako će i da bude do kraja! :ok:
Jooooj, kako se radujem kada nam dolaze nove trudnice i kada su na pomolu nove bebice :ok::ok::ok:

pa, verovatno je prva indikacija pritisak, ali i miom, poveci je , a mislim da dr ne zheli da rizikuje nishta oko bebe ( shto zbog mojih godina, shto zbog prethodnih muchenja oko zatrudnjivanja - ala ga iskomplikovah) ... a ni nemam nekih naznaka uopshte da cu se otvoriti , nishta chep, nishta skracivanje grlica, ama nishta ... beba je maximalno gore :confused: ... mene malo strah , ali bolje i ovako, nego da se muchimo i bebac i ja , pa da ipak zavrshimo na hirurshkom stolu :sad2: ....

Brica, nemoj da te je strah, sve ce to brzo da se zavrsi, a veoma moguce da ces se brzo i oporaviti od carskog, znam mnoge zene koje su ga dosta dobro podnele. A i za bebu je najbezbednije tako. Drzim ti palceve i cim budes mogla javi se i postavi slicice. :heart:

У којој недељи труднице узимају упут за породилиште?

Mislim da sam procitala negde da si iz RS pa ako jesi onda verovatno nema potrebe da se time opterecujete. Kad dodje vreme za porodiliste otici cete i bez uputnice koju mozes izvaditi kod lekara opste prakse i dok je supruga u porodilistu. A ako imas lekare u porodilistu koji bas insistiraju na takvim stvarima prilikom prijema onda pitaj prilikom redovne kontrole kako i kad da se pripremite sto se tice papirologije. Najbolje da ti daju spisak potrebnih papira da posle ne bude "lepo smo rekli".
A ako nisi iz RS onda nista, kao da nisam ni napisala nista.

Srecno!

У којој недељи труднице узимају упут за породилиште?

Po ulasku u 9. mesec, uglavnom. Da bude spreman. :)

Ja, dragi moji stomačići, moram da priznam da sam se preporodila od kako nosim pojas. Istina, beba je aktivnija, više se "rita", valjda se buni i ne odgovara joj što je pojas gura na gore, ali nije to nešto što mi mnogo smeta. Bolovi su manji, ona probadanja izmedju nogu su skoro prestala, onaj pritisak na bešiku i na "dole" je kud i kamo manji :ok:
I tek mi je sad jasno zašto nisam mogla da nosim pojas u prvoj trudnoći, zašto me je boleo stomak kada ga stavim i zašto sam osećala onoliki neprijatni i bolni pritisak. Pa, pojas se stavlja dok ležiš, a meni to u prvoj trudnoći niko nije rekao. Rekla mi dr samo da kupim pojas i da ga nosim, a ni reči o tome da treba da ga stavim ležeći! Sad mi tek moj dr rekao da ne smem nipošto da stavim pojas u sedećem, stojećem ili nekom drugom položaju, osim ležećeg. I šokirao se kako mi niko pre nije rekao da se tako stavlja.
Svejedno, kažem - preporodila sam se, druga trudnica, bre :ok: I svima preporučujem, super je osećaj, a i prošle su vrućine, lakše ga je nositi :)

Супруга у 37. недељи а бебац све немирнији. Ето, ускоро ћу имати с ким да пијем пиво и гледам фудбал. :mrgreen:
....

Зашто беба већ није формирала положај, главица доле. Већ је глава лево, а ногице десно у стомаку. Или тако мора бити?

Poslednja izmena:
vaša beba je poprečno...trebala se dosad okreniti mada ne mora da znači..
može i prilikom poroda...mada treba naglasiti doktoru koji je bude porađao
da je prilikom zadnjeg pregleda beba bila poprečno da se uradi UZ da se vidi
dali se okrenila ili ne! da se ne pati i ona i beba...:bye:

Ja, dragi moji stomačići, moram da priznam da sam se preporodila od kako nosim pojas. Istina, beba je aktivnija, više se "rita", valjda se buni i ne odgovara joj što je pojas gura na gore, ali nije to nešto što mi mnogo smeta. Bolovi su manji, ona probadanja izmedju nogu su skoro prestala, onaj pritisak na bešiku i na "dole" je kud i kamo manji :ok:
I tek mi je sad jasno zašto nisam mogla da nosim pojas u prvoj trudnoći, zašto me je boleo stomak kada ga stavim i zašto sam osećala onoliki neprijatni i bolni pritisak. Pa, pojas se stavlja dok ležiš, a meni to u prvoj trudnoći niko nije rekao. Rekla mi dr samo da kupim pojas i da ga nosim, a ni reči o tome da treba da ga stavim ležeći! Sad mi tek moj dr rekao da ne smem nipošto da stavim pojas u sedećem, stojećem ili nekom drugom položaju, osim ležećeg. I šokirao se kako mi niko pre nije rekao da se tako stavlja.
Svejedno, kažem - preporodila sam se, druga trudnica, bre :ok: I svima preporučujem, super je osećaj, a i prošle su vrućine, lakše ga je nositi :)

Ovo prvi put cujem. Meni je moja dr samo pokazala kako treba stomak da mi stoji kada stavim pojas i to je to. NIje mi nista rekla o tome da moram lezati dok ga stavljam. :eek: Ne znam ni kako bih ga nazad zalepila dok lezim :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back