Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Deda mog muza je bio ginekolog i to bez preterivanja u svoje vreme najbolji u Beogradu.
Elem, on je trudnice pregledao ukupno dva puta, jednom na pocetku i jednom pred porodjaj, i nista im, bre, nije falilo.
Sad idemo jednom mesecno, minimum, na UZ da vidimo da l' je trepnuo ili nije, a jos nije dokazano da li je UZ stetan.
Preterivanje sa tim raznim testovima i glupostima, bre!
Slazem se da treba uraditi skrining-double i ekspertski, ali ovo ostalo...glupost!

I nikada nisam radila 4d jer ga moj doktor nema, a bogami nemaju ni u porodilištu...
I niko mi nije nikada rekao da double i UZ moraju da budu u određenim terminima vezano. I sad nemam pojma da li sam ja to uradila po protokolu... A 2 trudnoće prevalila do sada...
Mislim da ovi naši doktori preteruju, a i ne mogu da se dogovore. Svako vodi svoju politiku. :roll:

draga moja neznam dali si pisala, nemogu se sjetiti, dali su te sjekli ili si pucala,
Miloš je imao lijepo kilica pa se pitam, čisto da se nadam da neću ni ja biti sjeckana:whistling:

Deda mog muza je bio ginekolog i to bez preterivanja u svoje vreme najbolji u Beogradu.
Elem, on je trudnice pregledao ukupno dva puta, jednom na pocetku i jednom pred porodjaj, i nista im, bre, nije falilo.
Sad idemo jednom mesecno, minimum, na UZ da vidimo da l' je trepnuo ili nije, a jos nije dokazano da li je UZ stetan.
Slazem se da treba uraditi skrining-double i ekspertski, ali ovo ostalo...glupost!

Slazem se da ne treba svaki cas trckarati do dr/ginekologa, ALI:

Sada je prosecna starost trudnica 30 godina, a tada je bilo oko 20. Mozda ima negeca i u tome?

draga moja neznam dali si pisala, nemogu se sjetiti, dali su te sjekli ili si pucala,
Miloš je imao lijepo kilica pa se pitam, čisto da se nadam da neću ni ja biti sjeckana:whistling:

Nisu me sekli jer mi je bio drugi porođaj. Ipak sam malo pukla, ali samo spolja, šta god to značilo, tako su mi rekli pa je to verovatno blaža varijanta i ušili mi 2 mala šava. Ranu nisam ni osetila, ja sam već drugi dan u porodilištu sedećki jela ručak. :D

Slazem se da ne treba svaki cas trckarati do dr/ginekologa, ALI:

Sada je prosecna starost trudnica 30 godina, a tada je bilo oko 20. Mozda ima negeca i u tome?

Ima verovatno, mada ja tvrdim da ni godine nisu toliko bitne. Sve zavisi od organizma. Ja gledam oko sebe i vidim da ima mnogo mladih trudnica od 20-tak godina koje imaju ozbiljnih problema i sa trudnoćom i sa svim i svačim, a ja sam obe trudnoće izgurala pevajući. Prvi put se porodila sa 30 godina, drugi put sa 34. :cool:

Caoooooo trudnice :heart:
Drage moje evo i mene da vam se javim, dok mi Elena spava. Napokon i ja da malo sednem (čak sam i ručala u poluležećem položaju do jučer :zcepanje:).
Sve u vezi trudnoće i porođaja sam se informisala na vreme, al sam zaboravila najvažnije, nisam istražila ništa u vezi indukcije. Kad sam došla u pretporođajnu salu ujutro u 5, babica mi je rekla da se nekim trudnicama ni ne primi, tj. ne otvaraju se, pa moraju posle ponovo. :eek: - došlo mi je da pobegnem, al nema kud, bebica mora napolje, i ovako je prešišala dva termina i po z.m. i uz.
Žena do mene je bila prethodno i u ponedeljak na indukciji od 10 do 23 sata i ništa (3 ili 4 trudnice su taj dan bile na indukciji i samo se jedna porodila, bila mi je cimerka prva dva dana). I još su joj uključili indukciju sat i po pre mene i porodila se 2 sata posle mene. :sad2:

Ima jedan ginekolog te vrste u Subotici, to je onaj sto me prvo pitao koliko imam godina, pa onda "a zasto ste trudni"
Elem, u bolnici je bila neka zenica u 34 nedelji trudnoce koja je isla kod istog tog dr da joj sa 7 nedelja utvrdi trudnocu, pa je otisla ponovo sa 16 nedelja i on se iznenadio i pitao je "vi ste jos trudni, pa to je trebao biti pobacaj jer ste vam bio mekan grlic od pocetka"...on ne praktikuje da salje zene na serklaze, da piju lekove za odrzavanje pa ako se odrzi, odrzi...
Ne kazem da je taj tvoj deda bio los ginekolog, mozda jednostavno u to vreme nije bilo mogucnosti da se neke stvari rese, a i sto neko pomenu, tada su trudnice imale po dvadesetak godina a ne kao ja sad, u nevreme, pa se kljukam lekovima kako bi sacuvala trudnocu koja nije primerena mom fizickom stanju i godinama.
I ja sam u prvoj trudnoci otisla na pocetku, pa dva puta vadila krv i tek pred kraj i bilo je to sve ok. Ali, tada sam imala 23 godine, vozila bicikl, kupala se na Dunavu, isla na aerobik do 5 meseca...

Caoooooo trudnice :heart:
Drage moje evo i mene da vam se javim, dok mi Elena spava. Napokon i ja da malo sednem (čak sam i ručala u poluležećem položaju do jučer :zcepanje:).
Sve u vezi trudnoće i porođaja sam se informisala na vreme, al sam zaboravila najvažnije, nisam istražila ništa u vezi indukcije. Kad sam došla u pretporođajnu salu ujutro u 5, babica mi je rekla da se nekim trudnicama ni ne primi, tj. ne otvaraju se, pa moraju posle ponovo. :eek: - došlo mi je da pobegnem, al nema kud, bebica mora napolje, i ovako je prešišala dva termina i po z.m. i uz.
Žena do mene je bila prethodno i u ponedeljak na indukciji od 10 do 23 sata i ništa (3 ili 4 trudnice su taj dan bile na indukciji i samo se jedna porodila, bila mi je cimerka prva dva dana). I još su joj uključili indukciju sat i po pre mene i porodila se 2 sata posle mene. :sad2:

St\ je indukcija?

Imala sam sreće da sam našla babicu nedelju dana pre termina (dobila sam inf. od frizera:zper:). Koja je to razlika kad imaš "svoju" babicu (koju platiš), babicu koja ti zna nekog i ako si "bez" babice! :dash:
Moja mi je masirala leđa, vlažila gazu i osvežavala me, išla sa mnom do wc, mogla sam da hodam ili stojim, stalno je bila sa mnom (samo je jednom otišla da ****** cigaru i na doručak). Radila je prethodno noćnu smenu i ostala do kraja dnevne - do 6 sati popodne sam bila u porođajnoj sali. I ona sama se iznenadila što sam se porodila za 8,5 sati, s obzirom da sam prvorotka.
Bio je težak porođaj, više za bebicu nego za mene, jer je bila velika. Porodila sam se iz 3-4 napona, samo je bio veliki razmak između prva dva, pa je bilo zeznuto. Sekli su me, a i pukla sam, i to dobro, al je to i prvo zaraslo. Al se babica namučila dok nije izašla i posteljica, na kraju mi je jedna sestra legla na stomak, inače bih morala pod totalnu anesteziju, jer je već bilo prošlo 40-45 min od porođaja.
Kad sam ja završila, onda su se i druge počele porađati, ko na traci. Do 6 sati su rođene 5 beba. :heart:

..e, ybg, devojke, ja sam za kontrole..
..sva tri "druga stanja" sam proshla kao ptichica, i sa 21 i sa 25 i sa 34..
..ali nismo mi vishe od onih shto su mogle da kopaju do porodjaja i volu rep da ishchupaju i sa 15 i sa 40..
..u svakom sluchaju, ne mislim da je "shta se odrzi - odrzi se" pristup bash primeren 21.veku.. :(

..a ogtt i moguci gestacijski dijabetes nije samo zbog tezine bebe na porodjaju bitan..
..chak nije ni za nas, mame, toliko bitan, sekli nas ili ne, napatile se da rodimo 4,5 kg ili ne..

Marina , koliko si ostala u porodilistu ?

Trebale smo izaći u nedelju (porodila se u čet), al smo ostali još jedan dan jer je dobila žuticu (babica mi je odmah posle porođaja skrenula pažnju na to da bebe koje su rođene uz indukciju - 2 boce - dobiju žuticu, u subotu su joj bile granične vrednosti na žuticu, al sam to saznala od sestre sa neonatologije u subotu popodne, pa kad je bila vizita za bebe u nedelju pre otpusta sam tražila od doktorice da ponovo provere vrednost bilirubina). Sad to rade nekim aparatom u obliku pištolja koji očita vrednost u roku od par sekundi.

Trebale smo izaći u nedelju (porodila se u čet), al smo ostali još jedan dan jer je dobila žuticu (babica mi je odmah posle porođaja skrenula pažnju na to da bebe koje su rođene uz indukciju - 2 boce - dobiju žuticu, u subotu su joj bile granične vrednosti na žuticu, al sam to saznala od sestre sa neonatologije u subotu popodne, pa kad je bila vizita za bebe u nedelju pre otpusta sam tražila od doktorice da ponovo provere vrednost bilirubina). Sad to rade nekim aparatom u obliku pištolja koji očita vrednost u roku od par sekundi.
Zanimljivo, ne vade bebi krv da bi proverili bilirubin ?
Jesi li stalno bila sa bebom, kakvi su uslovi, da li su ti sestre pomagale oko nje ?

u slcaju da probijes sve termine, jel?

Doca je hteo da idem na indukciju još pre termina, al sam ja odgodila. Primetila sam da se dosta trudnica porađa indukcijom. Kao da je postalo moderno, ne znam zbog čega. Jedino što možeš birati datum kad ćeš se poroditi i da ti radi tada doktor. Mada je moj radio noćnu, pa me je ujutro obišao pre nego što je završio smenu. Rekao nam je (meni i babici) da ga pozovemo ako bude trebalo (a ja se sve mislim, bolje da nam ne trebaš, jer je onda neka komplikacija). Jedino je dobro što je odobrio babici da mi da DOLANTIN, da lakše podnesem kontrakcije. Bukvalno sam dremala između dve kontrakcije koje su išle na 2-3 min.

Doca je hteo da idem na indukciju još pre termina, al sam ja odgodila. Primetila sam da se dosta trudnica porađa indukcijom. Kao da je postalo moderno, ne znam zbog čega. Jedino što možeš birati datum kad ćeš se poroditi i da ti radi tada doktor. Mada je moj radio noćnu, pa me je ujutro obišao pre nego što je završio smenu. Rekao nam je (meni i babici) da ga pozovemo ako bude trebalo (a ja se sve mislim, bolje da nam ne trebaš, jer je onda neka komplikacija). Jedino je dobro što je odobrio babici da mi da DOLANTIN, da lakše podnesem kontrakcije. Bukvalno sam dremala između dve kontrakcije koje su išle na 2-3 min.

..na prvom porodjaju su mi ukljuchili indukciju iako sam bila 8 prstiju otvorena..
..deset minuta pakla umesto pola sata normalnog zavrshetka porodjaja, koji je ishao sasvim uredno..
..zashto?
..kraj smene.. :neutral:

..na prvom porodjaju su mi ukljuchili indukciju iako sam bila 8 prstiju otvorena..
..deset minuta pakla umesto pola sata normalnog zavrshetka porodjaja, koji je ishao sasvim uredno..
..zashto?
..kraj smene.. :neutral:

To ti se zove stimulacija, indukcija je kad nemas kontrakcije, pa ti ukljuce sintocinon da bi ih izazvali. ;)
Sto sam ja jedna edukovana trudnica...:lol:
Isto sr. drugo pakovanje. :D

Zanimljivo, ne vade bebi krv da bi proverili bilirubin ?
Jesi li stalno bila sa bebom, kakvi su uslovi, da li su ti sestre pomagale oko nje ?

Više ne vade krv za proveru žutice, već sa tim aparatom. :worth:
Bebu odmah po porođaju stave na majku (meni su je dali tek nakon sat i po, da se malo oporavi posle porođaja, a bila je u porođajnoj sali). Bebice donose u 6 ujutro, pa su sa nama bile do 5 popodne.
Uslovi? Preporučila bih ti da poneseš jastučnicu, moj se jastuk sastojao iz dva dela, a uz to je i jastučnica bila u raspadnom stanju, držalo ju je par šavova. :hahaha: smešno, ali žalosno. Kreveti su visoki, ko da sam išla na visinske pripreme. Ne znam šta mi je bilo teže popeti se na krevet ili sići sa njega. Dušek? - strašno, toliko je bio grbav, da sam drugi dan dobila rane na laktovima, od okretanja po krevetu. Cimericin dušek je bio bolji, ovaj moj je bio onaj stari sa federima.:besna: (ako dobiješ sobu 121, biraj krevet do vrata, a ne onaj do prozora).
Sestre hoće da pomognu, neke te pitaju da li trebaš pomoć, a neke trebaš ti pitati ili tražiti ako ti nešto treba. Za bebice pitaj Ankicu sa neonatologije, sve će ti objasniti i pokazati. Jednom dnevno dolaze da srede pupak, pa i presvuku bebice, i promene pelene.

Ma, nisam ja protiv kontrola, samo sam malkice besna sto hoce da me bodu, a potpisujem da nemam dijabetes.
Odlozila sam bockanje za sledecu nedelju, da vidim sta ce da mi kaze dr iz DM, kod njega idem u cetvrtk. :)

..kod mene je bilo obrnuto, moj dr u DZ je rekao "batali", a dr u DM me poslala i na ogtt i na lezanje.. :roll:
..ybg, bolje da imam papir vishka nego manjka.. :)
..a bockanje je iz prsta, i jedno i drugo.. :)

..kod mene je bilo obrnuto, moj dr u DZ je rekao "batali", a dr u DM me poslala i na ogtt i na lezanje.. :roll:
..ybg, bolje da imam papir vishka nego manjka.. :)
..a bockanje je iz prsta, i jedno i drugo.. :)

E, ebiga, to mi je jos gore...sad si me utesila, ne zna se.
Strahovito se plasim bockanja jagodica...:sad2:
Mislim da je gori taj stres po bebu nego da ne uradim ogtt-i onako mi samo daju dijetu, lakse mi je da se sama bacim na istu. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back