Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma samo polako,ako nemas jake bolove,idi istusiraj se,ukoliko nisi obrij genitalije,da ne moraju tamo sestre da te briju,ali ako ti je tesko samoj onda ponesi svoj brijac,pa nek one to odrade, pogledaj jos jednom da li si sve spakovala,disi duboko i u porodiliste :cmok:
Kad dodjes tamo oni ce te pregledati da vide koliko si se otvorila,pa ce te klistirati i onda ce ti probusiti vodenjak ukoliko ne pukne sam u medjuvremenu.I onda ces naravno cekati da bebac izadje.Mozda ti ukljuce stimulaciju,a mozda i ne.Uglavnom ne treba da se plasis.Videces kad uzmes Aleksu u ruke da porodjaj ipak nije tolika babaroga i da se itekako isplati :heart:
Inace kad dodjes u porodiliste,ne znam kako je kod vas,ali kod nas se bas dugo ceka na prijemu ,dok ne srede papirologiju...

Poslednja izmena:
Proklete bakterije... ja sam prošla 2 terapije antibioticima, a pila sam i brusnicu često. U sredu ću znati da li je sve ovo pomoglo, ako nije, moguće da ću morati na carski :( Porodjaj se bliži, u 37.nedelji sam... PROKLETE BAKTERIJE!
Eli kako si se ti prvi put porodila ako si imala bakterije pred porodjaj? Koje su bakterije u pitanju (pisala si nešto o tome već, ali sam zaboravila) ? Pozdrav!

Prvi put se porodila prirodno sa Ešerihijom koli. Znam još nekoliko žena koje su se najnormalnije porodile sa bakterijama. Ja nisam nikad čula da se radi carski zbog bakterija. I sve bebe su bile ok, apsolutno nikakvih problema nije bilo.

Sada imam streptokoke, a doktor kaže da su one još bezazlenije od Ešerihije. Tako da se ni malo ne uzbuđujem zbog bebe. Zato sam tako i nemarna sa tim čajem. Jedino što mene muče, imam pojačan sekret, povremeno svrab pa se onda mažem sa Nistatinom i to je sve...
Ja sam nažalost naučila da živim sa bakterijama. Imam ih bar dva puta godišnje, svaki put kad mi krene alergija na polen, u proleće i jesen. Samo što u trudnoći ne mogu da ih se otarasim jer ne sme ništa od lekova da se pije, a čaj baš i nije efikasan u mom slučaju jer ga ni ne pijem. :rumenko:

Jos uvek sam tu!!Pa mene nista vise ne boli,tj.nikakve ne osecam kontrakcije,ali sam opet videla malo krvi na gacicama.Mozda je to samo od pregleda?Tek sad ne znam sta da radim.Da li je mozda pametno da ipak cekam jutro? Inace kod mene ne moze nista da bude prosto,vec samo komplikovano!!:worth:

..draggana, chekaj josh, ali prati kontrakcije..
..mozesh i da spavash (niko se nije u snu porodio, nazalost, josh uvek.. :lol: )..
..koliko ti je daleko porodilishte?
..ako je manje od sat vremena, rachunajuci od kad pomislish da bi trebalo da krenesh do ulaznih vrata
onda sachekaj da se razmak izmedju kontrakcija smanji na 6-7 minuta..
..ako ti pukne vodenjak, ili ako se krvarenje pojacha - kreni odmah..

..srecno.. :heart:

Pa moze biti to malo krvarenja tzv kontaktno.
Ja sam u NL, i ovde je pravilo kada si u terminu ( od punih 38 nedelja ) a nemas kontrakcije, nije pukao vodenjak to malo krvarenja ne tretiraju kao razlog da odmah ides u bolnicu vec da cekas kuci sta ce dalje da se desi :D.
U Srbiji je doduse sve mnogo drugacije. Ovde je sasvim normalno i da predjes termin pune 2 nedelje a da oni nista ne rade ( osim povremenog CTG-a ) :confused:
Ako si zabrinuta verujem da mozes da pozoves bolnicu ( nadam se ) i pitas da li je to dovoljan razlog da dodjes.

Jao super, blizi se :). Koja si sada nedelja Tijana?
Ja jedva cekam da se toliko priblizim porodjaju :) Uopste mi ne prija da budem trudna, sva sam nesto bezveze, nervozna :confused:
Ja sam prosli put propustila svo to uzbudjene kada pocne porodjaj, moja devojcica nije htela sama nikako napolje, ni pune 2 nedelje posle termina nije bilo uopste naznaka da bi se moglo nesto prirodno desiti:p

Jao super, blizi se :). Koja si sada nedelja Tijana?
Ja jedva cekam da se toliko priblizim porodjaju :) Uopste mi ne prija da budem trudna, sva sam nesto bezveze, nervozna :confused:
Ja sam prosli put propustila svo to uzbudjene kada pocne porodjaj, moja devojcica nije htela sama nikako napolje, ni pune 2 nedelje posle termina nije bilo uopste naznaka da bi se moglo nesto prirodno desiti:p

Pa ja sam pri kraju...
Jos 2, eventualno 3 nedelje... :D :heart:
:cmok2:

Cao drage moje!! Evo mene OPET.Nisam isla nigde ni nocas a ni jutros.Idem kod mog doktora danas popodne jer mi je rekao da ako se ne porodim danas da dodjem i da uradimo ctg.Ali juce samo sto se nije zakleo da nema sanse da se ne porodim,ma kaze,nema teorije! I sta reci,super mu je teorija.Joj jedva cekam da ga vidim danas!

Ćao Draggana! :D
Jedva čekamo da čujemo izveštaj od doktora!

Evo ja da se pohvalim, konačno smo dobili rezultat - nosim zdravo muško dete! :heart:

Ali moram i da vam se izjadam i ispričam čitavo putešestvije oko vađenja plodove vode i moje muke sa državnom ustanovom.
Prvo sam išla po uput za vađenje plodove vode u DZ gde me je doktor napizdio što sam mu došla tako sa ulice bez ikakvih papira od mog doktora. Ajde to sam preživela jer sam sama bila kriva, a čekala sam na red da uđem (preko reda) oko sat vremena jer sestre nije bilo oko 20 minuta da me zavede, pa je onda neka žena kod doktora bila oko 45 minuta.
Onda sam išla na genetiku na razgovor, čekala sa još 20-tak trudnih žena u hodniku bez vazduha i stolica (tj. ima 5 mesta za sedenje) oko sat vremena da stignem na red kod sestre koja mi je uzela podatke (u trajanju oko 10 minuta uz sve njene jadikovke kako je njoj teško i svi viču na nju nezadovoljni...). Onda su me poslali kod doktorice u drugu zgradu (u okviru istog kompleksa) pa sam tamo čekala još 45 minuta da bih joj dala iste podatke koje sam dala sestri (u trajanju oko 5 minuta jer nije bilo jadikovki). Onda sam trebala naći sestru koja će me zakazati za vađenje plodove vode pa sam nju čekala oko 45 minuta i na kraju se nije ni pojavila nego je došao doktor koji me je ljubazno zakazao (trajalo je oko 1 minut). To je sve bilo u petak, a u ponedeljak su nam svima rekli da dođemo u 7h.
U ponedeljak u 7h nas 10 trudnjača je džedžalo u hodniku, u 7:30h su nas prozivali jednu po jednu da nam uzmu drugi uput koji ja nisam imala jer mi je doktor u DZ dao samo jedan uput, a taj uput mi je uzela sestra na genetici. Ipak su me primili bez uputa uz molbu da im uput donesem do kraja nedelje jer je to skupa intervencija za koju moraju da imaju sve papire uredne. Onda su oko 8:30h počeli da prozivaju jednu po jednu trudnicu, kako koja je stigla. Ja sam bila 7-ma na redu jer sam došla u 6:55h, a tamo je već bilo 6 žena pre mene. Pošto je svaka žena bila oko 20 minuta na intervenciji, oko 10:30h je doktor otišao na pauzu od pola sata, završivši tačno svih 6 žena ispred mene. Onda su nam u 11h rekli da u toj ordinaciji od 11h radi druga doktorica pedijatar, koja radi ultrazvuk glave bebama i da će ona završiti sa svojim malim pacijentima oko 12-12:30h pa da mi do tada prošetamo i pijemo vode.
Ja sam ušla u ordinaciju oko 12:30h... Znači 5,5 sati sam čekala da stignem na red da mi izvade plodovu vodu...
Onda su juče mm tražili uput za dizanje rezultata i ja već sva očajna pomislih da je u pitanju "Skrivena kamera" i odem u DZ. Tamo me doktor primi posle 20-tak minuta čekanja i kaže mi da moram imati uput za dizanje rezultata, a ja ga gledam u čudu i pitam se zašto mi to nije rekao prošli put i dao mi uput još tada umesto što sam morala da se vraćam nazad. I taman on htede da mi da uput, kad primeti da me sestra nije unela u kompjuter pa me vrati kod nje. Sestra to obavi za minut i ja onda čekam još nekih 20-tak minuta da ponovo uđem kod doktora po uput, a za to vreme me je 4-5 žena pitalo kada imam zakazano i sve u niskom startu čekaju da im ja ne uletim pre njih. Ja već umorna i na rubu plača pomislim kako nemam više snage za džedžanje i drndanje...
I još nije gotovo.... Konačno dobijem uput (koji se podrazumeva, samo da znate) i mm opet ode da digne rezultat, kad oni neće da mu ga daju jer je doktorica izašla i ne znaju kada će se vratiti, a bez nje nema ni rezultata. A navodno ih izdaju od 8-11h i nije mi jasno kako je moguće da nisu u stanju tih 3 sata da sede na svom radnom mestu. Mm zove besan, moli me da zovem doktoricu na mobilni, ali ga ja nemam kod sebe, ostao mi je kući. Onda se setim gde sam je prošli put našla (u drugoj zgradi) pa mu objasnim gde da ide da je traži. U tom mi koleginica kaže da imamo koleginicu čija svekrva radi u Dečjoj bolnici pa da proba ona da pomogne. Ja nadignem pola bolnice kad se javi muž i kaže da se pojavila doktorica, udarila pečat i dala nalaz uz reči: "Nosi zdravo muško dete i ne treba više da dolazi kod nas, neka se javi svom doktoru". :eek:

E, ni crnom ciganinu ne bih preporučila da se njima javlja ako ne mora.
Hebalo ih 300 evra koje nemam inače bih ih sve oterala u PM da ih ne gledam...
'Ebem ti usranu državu i naše zdravstvo koje je kao besplatno, a u stvari nam ga debelo odvaljuju sa plate svakog meseca. :evil:

Nije ni čudo što mi je šećer skočio sa 5 na 7. Juče sam dobila rezultate krvi i celog života mi je šećer bio na minimumu, a juče kad sam ga izvadila on prešišao sve granice. Baš se pitam od čega...

Prvi put se porodila prirodno sa Ešerihijom koli. Znam još nekoliko žena koje su se najnormalnije porodile sa bakterijama. Ja nisam nikad čula da se radi carski zbog bakterija. I sve bebe su bile ok, apsolutno nikakvih problema nije bilo.

Sada imam streptokoke, a doktor kaže da su one još bezazlenije od Ešerihije. Tako da se ni malo ne uzbuđujem zbog bebe. Zato sam tako i nemarna sa tim čajem. Jedino što mene muče, imam pojačan sekret, povremeno svrab pa se onda mažem sa Nistatinom i to je sve...
Ja sam nažalost naučila da živim sa bakterijama. Imam ih bar dva puta godišnje, svaki put kad mi krene alergija na polen, u proleće i jesen. Samo što u trudnoći ne mogu da ih se otarasim jer ne sme ništa od lekova da se pije, a čaj baš i nije efikasan u mom slučaju jer ga ni ne pijem. :rumenko:

Hvala Eli, ovo baš zvuči ohrabrujuće, ali moram da kažem da je u suprotnosti sa onim što sam ja čula na više strana - navodno, bakterije ovog tipa mogu da uzrokuju razne infekcije bebe prilikom porodjaja i zato je preoručljiv carski rez. Ako sutra ne daj Bože ponovo budem imala pozitivan nalaz, šalju me u Betaniju na procenu načina porodjaja, pa ću znati pouzdano... inače, sve drugo je ok!
Čudno mi je da tvoja doktorica upotrebljavs reč "bezazleno" za ovakve slučajeve...

Novosadjanke, zna li neka gde se tačno radi CTG? Nešto sam načula na Poliklinici...
Ja ćutim jer nemam pojma. Sve radim privatno osim plodove vode koja mi je presela...

Što se tiče bakterija, ne treba ništa da te čudi kad se zna da svi lekari imaju različita mišljenja po pitanju svega. Tako da ispadne, kako kome zapadne.
Ali bar moj primer stvarno treba da te ohrabri. Apsolutno niko nije ni spominjao bakterije i sve je prošlo savršeno.
Držim ti fige da budu dobri rezultati pa da si mirna.

Ćao Draggana! :D
Jedva čekamo da čujemo izveštaj od doktora!

Evo ja da se pohvalim, konačno smo dobili rezultat - nosim zdravo muško dete! :heart:

Ali moram i da vam se izjadam i ispričam čitavo putešestvije oko vađenja plodove vode i moje muke sa državnom ustanovom.
Prvo sam išla po uput za vađenje plodove vode u DZ gde me je doktor napizdio što sam mu došla tako sa ulice bez ikakvih papira od mog doktora. Ajde to sam preživela jer sam sama bila kriva, a čekala sam na red da uđem (preko reda) oko sat vremena jer sestre nije bilo oko 20 minuta da me zavede, pa je onda neka žena kod doktora bila oko 45 minuta.
Onda sam išla na genetiku na razgovor, čekala sa još 20-tak trudnih žena u hodniku bez vazduha i stolica (tj. ima 5 mesta za sedenje) oko sat vremena da stignem na red kod sestre koja mi je uzela podatke (u trajanju oko 10 minuta uz sve njene jadikovke kako je njoj teško i svi viču na nju nezadovoljni...). Onda su me poslali kod doktorice u drugu zgradu (u okviru istog kompleksa) pa sam tamo čekala još 45 minuta da bih joj dala iste podatke koje sam dala sestri (u trajanju oko 5 minuta jer nije bilo jadikovki). Onda sam trebala naći sestru koja će me zakazati za vađenje plodove vode pa sam nju čekala oko 45 minuta i na kraju se nije ni pojavila nego je došao doktor koji me je ljubazno zakazao (trajalo je oko 1 minut). To je sve bilo u petak, a u ponedeljak su nam svima rekli da dođemo u 7h.
U ponedeljak u 7h nas 10 trudnjača je džedžalo u hodniku, u 7:30h su nas prozivali jednu po jednu da nam uzmu drugi uput koji ja nisam imala jer mi je doktor u DZ dao samo jedan uput, a taj uput mi je uzela sestra na genetici. Ipak su me primili bez uputa uz molbu da im uput donesem do kraja nedelje jer je to skupa intervencija za koju moraju da imaju sve papire uredne. Onda su oko 8:30h počeli da prozivaju jednu po jednu trudnicu, kako koja je stigla. Ja sam bila 7-ma na redu jer sam došla u 6:55h, a tamo je već bilo 6 žena pre mene. Pošto je svaka žena bila oko 20 minuta na intervenciji, oko 10:30h je doktor otišao na pauzu od pola sata, završivši tačno svih 6 žena ispred mene. Onda su nam u 11h rekli da u toj ordinaciji od 11h radi druga doktorica pedijatar, koja radi ultrazvuk glave bebama i da će ona završiti sa svojim malim pacijentima oko 12-12:30h pa da mi do tada prošetamo i pijemo vode.
Ja sam ušla u ordinaciju oko 12:30h... Znači 5,5 sati sam čekala da stignem na red da mi izvade plodovu vodu...
Onda su juče mm tražili uput za dizanje rezultata i ja već sva očajna pomislih da je u pitanju "Skrivena kamera" i odem u DZ. Tamo me doktor primi posle 20-tak minuta čekanja i kaže mi da moram imati uput za dizanje rezultata, a ja ga gledam u čudu i pitam se zašto mi to nije rekao prošli put i dao mi uput još tada umesto što sam morala da se vraćam nazad. I taman on htede da mi da uput, kad primeti da me sestra nije unela u kompjuter pa me vrati kod nje. Sestra to obavi za minut i ja onda čekam još nekih 20-tak minuta da ponovo uđem kod doktora po uput, a za to vreme me je 4-5 žena pitalo kada imam zakazano i sve u niskom startu čekaju da im ja ne uletim pre njih. Ja već umorna i na rubu plača pomislim kako nemam više snage za džedžanje i drndanje...
I još nije gotovo.... Konačno dobijem uput (koji se podrazumeva, samo da znate) i mm opet ode da digne rezultat, kad oni neće da mu ga daju jer je doktorica izašla i ne znaju kada će se vratiti, a bez nje nema ni rezultata. A navodno ih izdaju od 8-11h i nije mi jasno kako je moguće da nisu u stanju tih 3 sata da sede na svom radnom mestu. Mm zove besan, moli me da zovem doktoricu na mobilni, ali ga ja nemam kod sebe, ostao mi je kući. Onda se setim gde sam je prošli put našla (u drugoj zgradi) pa mu objasnim gde da ide da je traži. U tom mi koleginica kaže da imamo koleginicu čija svekrva radi u Dečjoj bolnici pa da proba ona da pomogne. Ja nadignem pola bolnice kad se javi muž i kaže da se pojavila doktorica, udarila pečat i dala nalaz uz reči: "Nosi zdravo muško dete i ne treba više da dolazi kod nas, neka se javi svom doktoru". :eek:

E, ni crnom ciganinu ne bih preporučila da se njima javlja ako ne mora.
Hebalo ih 300 evra koje nemam inače bih ih sve oterala u PM da ih ne gledam...
'Ebem ti usranu državu i naše zdravstvo koje je kao besplatno, a u stvari nam ga debelo odvaljuju sa plate svakog meseca. :evil:

Nije ni čudo što mi je šećer skočio sa 5 na 7. Juče sam dobila rezultate krvi i celog života mi je šećer bio na minimumu, a juče kad sam ga izvadila on prešišao sve granice. Baš se pitam od čega...

strasno. Ne mogu verovati. Najvise me nerviraju dr i sestre koje se stalno zale i prevrcu ocima. Imaju lep posao sa zdravim ljudima, trudnicama koje su po default-u vesele, nemaju kontakata sa virusima i raznim bolestinama. Kakvi bi bili da moraju raditi ceo dan sa bolesnima?

Ja sam danas popiiip u gsp-u. Ladno me sofer prignjecio vratima autobusa. Nadam se da cu biti ok. Sutra sve jedno idem na kontrolu. Sva sreca da sam na pocetku trudnoce (10 nedelja) pa beba jos ima mesta gde da bezi.

Da li postoji i neko drugo mesto u Novom Sadu, gde se moze vaditi plodova za analizu?

U Novom Sadu se vadi ili u Betaniji ili u Dečjoj bolnici, ali nema razlike u proceduri.
Znam pouzdano jer sam u prvoj trudnoći vadila u Betaniji.
Može i privatno da se radi, platiš 300 evrića i kao gospođa ništa ne čekaš.
To nemam pojma ni kako ni gde se radi, nisam se raspitivala jer mi je cifra prevelika.

Novosadjanke, zna li neka gde se tačno radi CTG? Nešto sam načula na Poliklinici...

Ja znam da se moze raditi i u ZOV.Ja sam radila sve privatno kod Bjelajca,vodila sam celu trudnocu kod njega,pa mi je on sam rekao da mogu i tamo da dolazim na ctg,medjutim ja nisam.Najvise me nerviraju zakazivanja.Iskreno kao covek mi strasno ide na zivce al opet sam imala uvek privilegiju kad sam dolazila u ZOV po neke upute i tome sl. Inace,sad dolazim od njega i rekao mi je da idem u bolnicu jer je on resio da se bas danas porodim,jer mi je jos juce rekao da ce danas da se desi porodjaj!Kontrakcije su mi slabe,a kaze da sam otvorena 2-3 prsta. A ja sam sad naravno u panici,sita sam se isplakala,jer sam ja jedna velika kukavica,pa mi cak ni glupa Sneza ne pomaze!Tako da bih ja naravno ostavila to za sutra...ako moze...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back