Caos...
Ja sam danas bila prvi put na vezbicama...Nije bilo lose, mada sam malo razocarana...Rekla nam je da svaki put prica istu pricu.?! A prica zaista dugo traje i ja sve sto je rekla znam...Prica je o porodjaju,
nema info o dojenjiu itd. Ne sto sam popila svu pamet, prosto mislim da vecina trudnica koje su dobro informisane zna...Mislim da je korisno zbog disanja, bas mi je slab plucni kapacitet, a i one vezbe za karlicu su ok. Ali prosto ne mogu da verujem da cu sledeci put slusati opet istu pricu o porodjaju...Inace, ok je atmosfera, samo je jako hladno u sali...Sledeci put cu da se natrontam. Bilo nas je sedam, skoro sve prvi put i kraj sedmog meseca...I svima beba okrenuta glavom, a moja karlicno, pa jednu vezbu nisam smela da radim Ima jos vremena da se okrene, a sestra se kao cudi sto je karlicno...

Jedva cekam sledeci UZ za desetak dana da vidim jel se okrenuo...Znam da ima jos vremena, ali eto...
Не желим да вас плашим, али по ономе како сам ја доживела, информације о правилном дојењу НИКО вам неће дати!!! Мене је спасило што су ме "избацили" дан раније из породилишта (а тад ми је кренуло млеко!!!), па сутрадан кад је дошла патронажна сестра мени се упалиле груди и биле тврде као камен, па ми масирала неких пола сата-сат, па објаснила шта да радим, па сутрадан послала колегиницу да провери да ли се ишта поправило... Елем, да ми није било ње, муку бих видела... Сами нас је Бог погледао, па моја Ана сиса и има довољно млека (чак и превише

)... Али, због тог мучења на почетку (јер сам пар дана, док сисе нису "прорадиле" морала да је храним на флашицу) створиле су ми се рагаде... које сам тек пре 15-ак дана (када ме је, коначно, прегледао мој чика доктор (гинеколог) ) успела да опоравим и то тако што сам опет морала да је храним на флашицу, а она жива није хтела флашицу (иако је то било моје млеко!!!), али преживесмо некако!
Нама је бабица на вежбама само једном приликом споменула дојење и рекла да ОБАВЕЗНО морамо да се измузавамо кад осетимо напетост у грудима (а НАРОЧИТО ноћу) да се не би упалиле! Ако се упале - само хладне облоге!!!
У породилишту је једна педијатријска сестра објаснила како да се измузавамо!
И ТО ЈЕ СВЕ!!!
Препуштена си сама себи (осим, ако немаш неку луду срећу, што ти од срца желим!!!)
Када је мој чика доктор видео у каквом су ми стању брадавице само је рекао да многе жене тако упропасте у породилишту, а кад сам му рекла да сад знам шта треба да радим он је рекао "знаш, али на тежи начин"!
Толико о српским породилиштима и националној стратегији о повећању наталитета!
Нађите неку жену у коју имате поверења и тражите да вам објасни шта и како око дојења, јер сте ЗАИСТА препуштене саме себи (и то онда кад вам је помоћ, лепа реч, мало људскости најпотребније)
Ипак, желим вам свима да не прођете као ја, већ да имате срећу и после порођаја

Велики поздрав мамама и њиховим бебцима од Ане и маме