Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sto se tice sujeverja...
Moji roditelji su operisani od toga,a od mm misle da ne treba ranije,ali mi smo to lepo iskulirali, nasa stvar. Od ljudi iz nase okoline samo kumovi nisu kupovali ranije i ako cemo po sujeverju, njihova beba je bila 15 dana u bolnici. Da su kupili stari ranije, naslo bi se sto baba koje bi rekle da je u bolnici bila zato sto su kupili unapred.

Ovde u svajcarsku,daju ti paket za mamu a posle toga za bebu ako neznas sta da uzimas onda te u tom paketu sve obaveste daju ti nesto od proizvoda i razne brosure gde mozes nabaviti te stvari i tako...
Ja sam proslog meseca uzela taj paket za mamu gde ima cucla carapice pelene za novorodjence kozmetika za bebe i jos neke stvarcice za bebu....nadam se da cu u ponedeljak kad budem isla kod lekara da dobijem i paketic za bebu tako da znam sta sve da joj kupim....

Ja mislim da nije jedini kriterijum za pomeranje termina velicina bebe...Oni gledaju valjda i zrelost posteljice i valjda jos neke parametre, pa tako procene...Mislim da je tako kod Kockice...A sama velicina bebe ne znaci mnogo...
Gledaju oni razne stvari na UZ, ali mislim da samo na poslednjem - trecem - mogu da vide kako treba, kad je beba dovoljno velika. Ovde se inace ne radi ni prvi ni treci UZ, samo ekspertski, izmedju 17. i 22. nedelje, a tada je beba suvise mala da bi se nesto zakljucilo iz velicine i "zrelosti" organa, i glavni kriterijumi su velicina glave i butne kosti.

Ovde u svajcarsku,daju ti paket za mamu a posle toga za bebu ako neznas sta da uzimas onda te u tom paketu sve obaveste daju ti nesto od proizvoda i razne brosure gde mozes nabaviti te stvari i tako...
Ja sam proslog meseca uzela taj paket za mamu gde ima cucla carapice pelene za novorodjence kozmetika za bebe i jos neke stvarcice za bebu....nadam se da cu u ponedeljak kad budem isla kod lekara da dobijem i paketic za bebu tako da znam sta sve da joj kupim....

Da, i ja cu dobiti taj paket za bebu, ali tek u februaru, mislim da su u njemu neke osnovne stvarcice kao cucla i pelene, ali ne znam tacni sta, tako da cu verovatno vec imati sve sto tamo bude, vec sam kupila i cucle i pelene. z:D

Da, i ja cu dobiti taj paket za bebu, ali tek u februaru, mislim da su u njemu neke osnovne stvarcice kao cucla i pelene, ali ne znam tacni sta, tako da cu verovatno vec imati sve sto tamo bude, vec sam kupila i cucle i pelene. z:D

Ja sam vec kupila isto pelene i cuclu i flasice i pamucne pelene a kad krenem sa apotekom kupicu i pampers pelene.Razmisljala sam koju kozmetiku da uzmem za bebu i mislim da cu uzeti od mustele jeste skupa ali mislim da je dobra...

Devojke,jel sve planirate da dojite....?

angi....mali ima samo garderobu, kolica, krevetac bez duseka........treba jos 100 stvari......
sad se smejemo.......kad se mali rodi pa kad mog muza rodbina ubaci u masinu da svi idu sa njim u kupovinu pa kad bude morao sa svima u isto verme da ide.....cirkus.....a kakvi su karakteri ako ne bude fajt nista nisu uradili.......

Bonzi,

ja mislim da na porodjaju ti ne dajes napon nego kad osetis taj napon kao kad ti se ide u toalet onda ti guras...e tu naravno treba da znas kako da guras.....

Pricala mi ovde jedna svajcarkinja da je na porodjaju dobila epiduralnu i posle kad su krenuli naponi oni joj iskljucili epidural da bi mogla da ih oseca i gurala je ona tako 2 sata medjutim beba nije htela da izadje a verovatno sto joj je glavica bila malo veca a ona se tesko otvarala prethodno i onda su doktori pricali o carskom rezu ali na kraju odlucili da probaju jos jednom i to vakumom...beba je izasla vakumom imala je epiziotomiju ali ona kaze da nije bilo nista strasno i sad zeli jos jednu bebu a porodila se pre godinu dana....

I samo da dodam da ona nije bila na vezbice....ona kaze da posto je beba tesko izlazila doktor jeste pritisnuo njen stomak da beba sto pre izadje i to tek kad su upotrebili vakum...nije mi rekla da li je taj pritisak boleo ali verovatno jeste.....

Bonzi, evo ti ovaj sajt za racunanje termina, najtacniji je zato sto unosis podatke vezane za ovulaciju.
Na norveskom je, ali neme veze, samo upisi u tri prva prazna polja sledece:
1. Prvi dan poslednje menstruacije (za tebe 02.06.2008), ne zaboravi tackice izmedju
2. Koliko dana ti traje ciklus
3. Kojeg dana nastupa ovulacija (To je obicno na pola ciklusa. Ako ne znas tacno, ostavi prazno, oni ce uzeti prosecan broj, ali tacniji je termin ako znas).
Klikni na ovo dugme ispod kad zavrsis i onda ces dobiti podatke u sledeca tri polja:
1. Datum zaceca
2. Termin
3. Koliko nedelja i dana si napunila. :)
http://data.babyshop.no/terminkalkulator.php

Bonzi,

ja mislim da na porodjaju ti ne dajes napon nego kad osetis taj napon kao kad ti se ide u toalet onda ti guras...e tu naravno treba da znas kako da guras.......

Tako je, to su nama rekli na kursu, nema vajde gurati dok ti beba ne da znak. z:lol:
Mnoge zene misle da im se ide na toalet, takav je osecaj, ti prosto moras da guras. Svo guranje pre toga je samo gubljenje energije, mnoge zene se tako iscrpe, pa kad dodje pravi trenutak za guranje, one ne mogu, nemaju vise snage.
Zato osnovno pravilo je: Guraj onda kada osetis da prosto moras, da ne mozes da zadrzis. Ovo necete moci osetiti kako treba ako uzmete epidural, i zato morate celo vreme slusati sta vam babica govori, i raditi tacno sta vam ona kaze, ona ce vam reci kad da gurate.

Tako je, to su nama rekli na kursu, nema vajde gurati dok ti beba ne da znak. z:lol:
Mnoge zene misle da im se ide na toalet, takav je osecaj, ti prosto moras da guras. Svo guranje pre toga je samo gubljenje energije, mnoge zene se tako iscrpe, pa kad dodje pravi trenutak za guranje, one ne mogu, nemaju vise snage.
Zato osnovno pravilo je: Guraj onda kada osetis da prosto moras, da ne mozes da zadrzis. Ovo necete moci osetiti kako treba ako uzmete epidural, i zato morate celo vreme slusati sta vam babica govori, i raditi tacno sta vam ona kaze, ona ce vam reci kad da gurate.

Carobna,
evo citam neka iskustva drugih zena na drugom sajtu i one kazu-one koje su uzele epidural-da nisu osecale bol ali jesu osecale kontrakcije i napone onako neprijatno ali nema boli,znaci njima je epidural ostao ukljucen do kraja i mogle su sve lepo da osete i da guraju....ja bi volela tako...eh to bi bio porodjaj iz snova....z:)

Carobna,
evo citam neka iskustva drugih zena na drugom sajtu i one kazu-one koje su uzele epidural-da nisu osecale bol ali jesu osecale kontrakcije i napone onako neprijatno ali nema boli,znaci njima je epidural ostao ukljucen do kraja i mogle su sve lepo da osete i da guraju....ja bi volela tako...eh to bi bio porodjaj iz snova....z:)
Ovde postoje dve vrste epidurala, ne znam kako da ih nazovem, recimo potpuni i delimicni. Kod potpunog ti ne osecas nista, znaci sa tim mogu da ti rade i carski a ti da gledas, donji deo tela ti je potpuno oduzet. Kod delimicnog ti osecas noge i mozes da hodas, znaci mozes i da osetis kontrakcije. Proveri kako ide tamo kod tebe, ti mozes da kazes anesteziologu sta zelis, on moze da dozira kako treba, tako da ne osetis bol a da osecas kontrakcije. z:)

Ovde postoje dve vrste epidurala, ne znam kako da ih nazovem, recimo potpuni i delimicni. Kod potpunog ti ne osecas nista, znaci sa tim mogu da ti rade i carski a ti da gledas, donji deo tela ti je potpuno oduzet. Kod delimicnog ti osecas noge i mozes da hodas, znaci mozes i da osetis kontrakcije. Proveri kako ide tamo kod tebe, ti mozes da kazes anesteziologu sta zelis, on moze da dozira kako treba, tako da ne osetis bol a da osecas kontrakcije. z:)

Moracu definitivno da u ponedeljak popricam sa mojom doktorkom oko porodjaja kako ide jer do sada nismo nista razgovarale ali sve cu lepo da ispitam.
Taj drugi epidural se zove WALKING EPIDURAL i on ne zvuci lose,ne osecas bol a osecas napon i kontrakcije.Pitacu imaju li ga ovde.
Carobna,hoces li ti prirodno ili sa epiduralom?

Uprvao tako, kao nagon za stolicu ali mnogo mnogo jači ... I u tom trenutku je jako važno maksimalno se skoncentrisati na ono što vam babica govori sve pre toga je individualna stvar kako ćete sebi olakšati kontrakcije ali kad dođe do napona onda morate biti poslušne ko bubice. I nikako ne napinjati "iz glave".

caos trudnice, vidim da ste sve dobro i da se oseca frka na ovim zadnjim stranicama, nesto vreme istice, ehhehe.
ja sam danas bila u sopingu iskoristila popuste, kupila sebi grudnjak za dojenje, malo nekih dzempercica i majica za posle porodjaja da i ja budem lepa i jednu trenericu za malog. ja sam zakljucila da ne mogu vise da setam, nema sanse, mali je dobio bricu neku i samo secka i neda mi da setam,bezobraznjakovic, neda mi da zavrsim posao do kraja. i opet mi ostao steznjak, jer da sam njega jos trazila mislim da bi se porodila.

Poslednja izmena:
Cao, evo nas opet, bili smo u sopingu. :) Joj, sve znate..., pala sam s nogu. :lol:
Sama sam sebi vise smesna, osecam se ko da imam 200 kila. Inace sam kao zvrk, npr. uvek hodam po pokretnim stepenicama, kad cu pre, a saaaaad! Jedva mrdam...:zstidljivko:
Tina, super sto si i sebi kupila neke stvarcice, ja ne znam sta je sa mnom, ali nemam nikakvu inspiraciju za to, kao prvo ne znam na sta cu liciti kad izidjem iz bolnice i koja velicina ce mi tad trebati... Ovamo je ogromno snizenje, ali verujte ni jednu jedinu stvar za sebe nisam pogledala, samo sam danas kupila jos jedne trudnicke pantalone, i daj Boze da ove izdrze do kraja... Sve sto gledam je za bebu, danas smo opet kupili pidzamice, stramplice, farke na tregere, prostirku od jagnjece koze na kojoj ce beba da spava u krevecu :heart: (to je predivno mekano, evo kako izgleda https://nostebarn.no/sites/webbutik...939&WREC=43727879852&WKEY=[65534:43727879852] ), nesto kozmetike...
Margo, super sto si opremila krevetac, ja kupila posteljinu, dusek, sve, a nigde kreveca. z:dm3:

ja sam se snasla. od kuce sam ponela jednu bluzu od pre trudnoce, pa u prodavnici uzmem sta mi je lepo navucem do pola da vidim kako mi odgovara na ramenima i da li su dobri rukavi i onda skinem, pa proverim samo duzinu sa mojom bluzom... i tako kombinacije, jer nece bas preko stomaka sve da predje.

Evo nas z:)
Ludnice i carobna ,znam da nemoze da guras kad ti hoces,nego kad osetis napon,i ne da guras kad imas kontrakcije svaki put ,babica valjda zna kad ti kaze guraj,i posle toga se odmoris dok se dole otvori(neznam vec kako se zove na nasem)to dok izadje glavica posle babica uzima bebca za glavu,okrece je na stranu na gore da prvo izadje jedno rame,pa opet na gore da izadje drugo rame pa kad je izasla glavica i gornji deo,onda je donji deo tela lakse izvuci.A to za vakum,to kad zena nemoze da gura,ili pogresno daje napone ili jednostavno je umorna pritisak pada i oni sa vakumom izvuku bebu,ali kazu da je neprijatno...ali zato ovde rade skener karlice,i tako znaju dali ce proci glavica bebca....
inace epidural se daje tj traje 2-2,5h,kad se priblizava bebin dolazak ona se smanji ili jednostavno iskljuci,znaci nema bola i babica vam kaze kad da gurate,nije tacno da ako vam daju epidural necete osetiti kad trebate da gurate,tu je babica za to,i nemora da znaci da morate osetiti bol da bi znali kad da dajete napon!

Moracu definitivno da u ponedeljak popricam sa mojom doktorkom oko porodjaja kako ide jer do sada nismo nista razgovarale ali sve cu lepo da ispitam.
Taj drugi epidural se zove WALKING EPIDURAL i on ne zvuci lose,ne osecas bol a osecas napon i kontrakcije.Pitacu imaju li ga ovde.
Carobna,hoces li ti prirodno ili sa epiduralom?
Ja sam prosli put pricala sa babicom, ona mi je rekla da postoji i gas koji se zove "gas za smejanje" (Azot suboxid), to je anestetik sa najblazim delovanjem od svih mogucih, nema nikakvih kontraindikacija. Dobijes aparat sa gas maskom, i svaki put kad osecas da kontrakcija nadolazi, udahnes gas, on te ne oslobadja bola sasvim, ali mnogo pomaze.
Takodje, ovde je uveliko u primeni i akupunktura, sa kojom kazu da trudnice imaju dobra iskustva, samo se ubodu iglice na odredjena mesta koja su tacke za oslobadjanje bola i za opustanje i to je to. Ja cu to probati.
Sve zavisi sta zelis, da li da budes potpuno oslobodjena bola (ali sa mogucim koplikacijama, kao carski ili potpuni epidural), ili da dobijes nesto sto ce ti olaksati bol, ali sto nema stetne posledice, a to su ove ostale opcije. Naravno, ti moras psihicki da se pripremis i da sebi olaksas koliko god mozes... Takodje, mislim da mozes da biras u kom polozaju ces se poroditi, lezeci, cuceci, u vodi... Sve ima svojih prednosti i nedostataka, razgovaraj s lekarom, neka ti objasni, a verovatno ce ti dati i neku literaturu. z:)

Ja sam se razocarala,bili do radnje,i nista nismo nasli,sve je rasprodato i to ono sto je ostalo nesvidja mi se ili uopste nema z:( mislili smo sve sa liste da kupimo a ono nista,uzeli smo samo sterilizator elektronski,bio je 95,ja ga nadjem za 80e,super ,onda smo uzeli grejac flasica,svuda je 55,mi nasli isti takav za 35e,onda smo uzeli onaj paket flasica kosta 27 mi nasli za 21,4flasice,cucla,dve cucle rezerve za flasice,i cetka za ciscenje flas.onda uzeli kremu za bradavice(babica je rekla da se nekoliko nedelja pre porodjaja bradavice pripremaju,one su suve i tvrde zato se mazu)i naravno posle porodjaja,posle svakog podoja,i uzeli za malog sto treba za pupak...z:D

ja sam se snasla. od kuce sam ponela jednu bluzu od pre trudnoce, pa u prodavnici uzmem sta mi je lepo navucem do pola da vidim kako mi odgovara na ramenima i da li su dobri rukavi i onda skinem, pa proverim samo duzinu sa mojom bluzom... i tako kombinacije, jer nece bas preko stomaka sve da predje.
Tina, ti si genije. z:D Svaka ti cast kad imas snage za to, ja samo ovo sto moram...

inace epidural se daje tj traje 2-2,5h,kad se priblizava bebin dolazak ona se smanji ili jednostavno iskljuci,znaci nema bola i babica vam kaze kad da gurate,nije tacno da ako vam daju epidural necete osetiti kad trebate da gurate,tu je babica za to,i nemora da znaci da morate osetiti bol da bi znali kad da dajete napon!
Sve zavisi kako se epidural dozira, ja nisam ni rekla da mora da se oseti bol da bi se osetio napon, ali sam rekla da se kod potpunog epidurala ne oseca bas nista, ni rukice ni nogice ni krilca. z:D Mislim da se samo taj epidural radi u Srbiji, neka me neko ispravi ako gresim, ja ne znam da li kod nas iko od anesteziologa zna da dozira tako da te ne boli, a da osecas kontrakcije. Ali ako uzmete i manju dozu epidurala, opet necete imati nagon kao bez njega, bice slabiji, i zato morate slusati babicu. To je upravo i razlog zasto babice mrze epidural i odgovaraju nas od njega, tada je na njima veca odgovornost, jer mnoge trudnice ne mogu da daju napon kako treba. U pola slucajeva babica ili lekar moraju da pritiskaju stomak i pomognu bebi da izidje.

Ja sam se razocarala,bili do radnje,i nista nismo nasli,sve je rasprodato i to ono sto je ostalo nesvidja mi se ili uopste nema z:( mislili smo sve sa liste da kupimo a ono nista,uzeli smo samo sterilizator elektronski,bio je 95,ja ga nadjem za 80e,super ,onda smo uzeli grejac flasica,svuda je 55,mi nasli isti takav za 35e,onda smo uzeli onaj paket flasica kosta 27 mi nasli za 21,4flasice,cucla,dve cucle rezerve za flasice,i cetka za ciscenje flas.onda uzeli kremu za bradavice(babica je rekla da se nekoliko nedelja pre porodjaja bradavice pripremaju,one su suve i tvrde zato se mazu)i naravno posle porodjaja,posle svakog podoja,i uzeli za malog sto treba za pupak...z:D
Pa dobro je Bonzi, bar si nesto kupila... Ja sam se tako razocarala u subotu, isto nismo nasli skoro nista, ali sad sam se vec pomirila, sta god nadjem, dobro je, valjda ce se ova lista na kraju smanjiti. z:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back