Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od skoro sam u ovom "klubu" :) čitam razna iskustva, što u trudnoći, što na porođaju, što sa
porodicama i muževima... Nekako, žao mi je što ima devojaka ili žena svejedno, koje nemaju podršku
od svojih muževa... Trenutno sam u trećem mesecu trudnoće, hormoni me izluđuju a koliko tek
izluđuju mog muža, ne mogu ni da pretpostavim... Nije da ja hoću da sam takva, ali čas mi se plače
pa sam besna, pa mi sve smeta, svi su mi krivi... a on ćuti, pored mene je, pušta da me prođe..
grli kad plačem, priča da me uteši.. Jednostavno baš me trpi ... I meni naravno bude žao kad me
sve to prođe... Sigurna sam da ću imati podršku i pomoć i nakon porođaja, kao
što je i sada imam...

molly ovo je sjajno! samo meni uopste nije jasno ovo racunanje nedelja, te sam u 7-oj pa u 6-oj pa u 4-oj..
jer zna neko to da mi kaze? i da li se stvarno porodimo na termin? mislim, ja sam tek shvatila da sam trudna tako da treba prvo da dodjem to 4tog meseca pa tek onda mogu da se bas bas veselim :)

Računa se od prvog dana poslednje menstruacije (i ja sam u početku bila zbunjena, računala po ovulaciji i jednoj noći na koju sumnjam ;) ), ali ovo je standard. I kad recimo odeš kod lekara i napišu ti npr. ''9.3 nedelja gestacije'', to znači da si u 10. nedelji (tj. da si trudna 9 nedelja i tri dana). Ili, ako ti sad menstruacija kasni npr. 2 nedelje, a ciklus ti traje 4-5 nedelja, znači da si sad u 7. nedelji. U svakom slučaju, za par nedelja (između 9. i 12. je idealno, ti vidi tu negde otprilike između da bude, pa nećeš pogrešiti ;) ) ideš na prvi ultrazvučni pregled i tada će dr da utvrdi koja je tačno nedelja u pitanju, prema razvoju ploda (to je kasnije teže utvrditi, postoje individualne razlike, ali na početku je svima isto). I još nešto, pažljivo biraj ko će da ti vodi trudnoću!

Nego, kako to da se ovaj tvoj post pojavio tek sad??? :)

Od skoro sam u ovom "klubu" :) čitam razna iskustva, što u trudnoći, što na porođaju, što sa
porodicama i muževima... Nekako, žao mi je što ima devojaka ili žena svejedno, koje nemaju podršku
od svojih muževa... Trenutno sam u trećem mesecu trudnoće, hormoni me izluđuju a koliko tek
izluđuju mog muža, ne mogu ni da pretpostavim... Nije da ja hoću da sam takva, ali čas mi se plače
pa sam besna, pa mi sve smeta, svi su mi krivi... a on ćuti, pored mene je, pušta da me prođe..
grli kad plačem, priča da me uteši.. Jednostavno baš me trpi ... I meni naravno bude žao kad me
sve to prođe... Sigurna sam da ću imati podršku i pomoć i nakon porođaja, kao
što je i sada imam...

Hoces, sigurno! Koliko je to važno... Sećam se kad sam imala mučnine, pa nisam mogla da jedem ako sama spremim hranu, jer mi je bilo muka od isparenja, pa on dođe s posla i, onako umoran, skuva ručak. I stvarno me fantastično pazi sve vreme, jedino što nije uvek tu (fizički), al' sta da radim, i to je zbog nas troje. Zato sad po citav dan visim na netu, da budem na skype-u svaki put kad on ima neki slobodan minut...

Meni su se pre nekoliko dana pojavili hemeroidi, nikada ih pre nisam imala, trazila sam po netu i videla da je to normalno u trudnoci a narocito pri kraju ali ne znam da li smem necim da mazem? Kakva su vasa iskustva?

Ne znam za mazanje, ja ih nemam za sad, ali u svakom slučaju je važno (i za prevenciju i za kasnije) izbeći pojavu zatvora - dosta tečnosti, hrana bogata vlaknima, jogurti obogaćeni probiotskim kulturama (meni pomažu neviđeno, uverim se svaki put kad na par dana zaboravim da popijem makar jednu čašu; preporučujem! ja pijem imlekov viva-imunoformula).

Hoces, sigurno! Koliko je to važno... Sećam se kad sam imala mučnine, pa nisam mogla da jedem ako sama spremim hranu, jer mi je bilo muka od isparenja, pa on dođe s posla i, onako umoran, skuva ručak. I stvarno me fantastično pazi sve vreme, jedino što nije uvek tu (fizički), al' sta da radim, i to je zbog nas troje. Zato sad po citav dan visim na netu, da budem na skype-u svaki put kad on ima neki slobodan minut...[/QUOTE

Verujem da ti nije lako kad on nije tu :( Stvarno su značajna podrška...

Hoces, sigurno! Koliko je to važno... Sećam se kad sam imala mučnine, pa nisam mogla da jedem ako sama spremim hranu, jer mi je bilo muka od isparenja, pa on dođe s posla i, onako umoran, skuva ručak. I stvarno me fantastično pazi sve vreme, jedino što nije uvek tu (fizički), al' sta da radim, i to je zbog nas troje. Zato sad po citav dan visim na netu, da budem na skype-u svaki put kad on ima neki slobodan minut...[/QUOTE

Verujem da ti nije lako kad on nije tu :( Stvarno su značajna podrška...

Pa nije, zaista :( ali opet, zajedno smo prosli kroz mnogo toga, jaki smo mi ;)

Jeste li naletele na ovu vest? Zanimace vas...

Dojite slobodno!
09:30 22.11.2007. / Izvor: Tanjug

Dojenje ne utiče na opuštenost grudi kod žena, već je uzrok tome trudnoća, zaključak je stručnjaka na nedavno održanoj Konferenciji članova Američkog udruženja plastičnih hirurga, prenosi BBC.

Prema njihovom mišljenju, stepen opuštenosti grudi povećava se s brojem rodjene dece, a važni faktori su pušenje i godine starosti. Autor studije, američki plastični hirurg Biran Rinker rekao je da se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled posle perioda dojenja deteta.

Rinker je objasnio da je na zamisao o sprovođenju istraživanja došao nakon što mu je u ordinaciju stizao velik broj pacijentkinja sa zahtevom da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, prema njihovom mišljenju, "opustile zbog dojenja".

On je zbog toga sa kolegama Univerziteta u Kentakiju odlučio da sprovede istraživanje u kome su učestvovale 132 žene koje su se u periodu od 1998. do 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi. Većina žena je bar jednom bila u drugom stanju, a gotovo 60 odsto među njima je bar jednom dojilo dete.

Tim naučnika prikupio je podatke od svake pacijentkinje, među kojima su bili podaci o težini, visini, veličini brushaltera koji su nosile tokom trudnoće i da li su ikada pušile.

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi povećavao sa brojem rođene dece, pri čemu je jedan od važnih faktora bilo i pušenje.

"Naime, pušenje razgradjuje vezivnotkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja 'drži' grudi", objasnio je dr. Rinker. On je napomenuo da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i korišćenje neodgovarajuće vrste brushaltera.

meni uopste nije jasno zasto se moji odgovori pojavljuju tek nakon mnooogoo sati ili cak sutradan... molly sjajna si, hvala puno! a bas to sto kazes, pazljivo sa izborom doktorke, e u toj sam fazi sada :( cim sam skontala da sam trudna otisla sam kod jedne preporucene kod koje su se sve nase devojke ovde poradjale i pratila ih i sve (ja ni jednu od tih ne znam, to sam samo cula). ona je mene skroz iskulirala, nije mi ni potvrdila da sam trudna, nista (moj prvi postic je bas zaljenje na to :( ), zakazala mi za mesec dana dodji pa cemo onda kao ultrazvuk. ja pitam za hcg ona kao ma ne treba.
kada sam otisla kod endokrinologa za stitnu on mi je preporucio jednu (za koju sam isto cula da je bas bas dobra) ali je kod nje jeziva guzva mada me je on ubacio. danas sam je videla i zena me lepo pregledala, dala mi malu ultrazvuk fotkicu sa zrncetom, izvadila mi betaHCG, idem za 2 dana opet za hcg, za 10 dana opet pregled ultrazvuk... i sada sta mi je ciniti?? ova druga? velika prednost druge je i to sto su i ona i endokrinolog koji mora da me prati vrata preko puta vrata, ne moraju duplo da me bodu, a opet ona prva je porodila sve nase zene ovde.... hm.... tako sam bar cula...

Ja bih izabrala bolju, tj. drugu. Mada, ne znam ni koliko je moj izbor pametan - idem kod jedne fantasticne doktorke privatno, zato sto je dobra, a ne zato sto ce me ona poroditi (jer nece, radi samo privatno) i nisam jos nijednom bila u domu zdravlja i kad se konacno pojavim (na pocetku devetog meseca, po svoj prilici) ima da me iznapusavaju samo tako... a o tome gde cu se poroditi imam samo maglovitu predstavu... Razmisli dvaput pre nego sto poslusas bilo koji moj savet ;)

hehe, znas sta, ja da sam u BG-u isto bih uradila sto i ti. ionako od srednje skole nemam zdravstvenu knjizicu... a evo i poslusacu tvoj savet ;) nocas sam se borila u snu i probudila se sa odlukom za drugu! pre svega i endokrinolog mi je tu a i na 5 minuta su mi od kuce. sada samo da prezivimo do januara pa da pocnem da uzivam :))) ali mi je ludo sto su mi grudi vec porasle i brusevi su mi vec mali :shock: tek 6-7 nedelja, pa sta da ocekujem...

Amos, zaboravila sam jesi li iz BG? Ja sam odlučila da ću se poroditi u Gradskoj bolnici i tamo sam krenula kod jedne dr.
Molly Bloom baš imaš lepo ime. Ja sam slučajno došla do tog imena, već sam pisala o tome, zato što će se beba roditi oko 14.februara za Sv. Valentina - Sv. Trifuna, pa sam se zezala da ako bude devojčica zvaće se Valentina a ako je dečak Trifun. Ovo za Trifun sam se samo šalila a Valentina mi se nekako uvuklo pod kožu pa će tako i ostati.
Dubanasta tupaja smeš da koristiš kreme za hemoroide i pazi šta jedeš. Moja drugarica koja je pred porođajem kupila je neku kremu koju nosi u bolnicu za slučaj da joj na porođaju izađu hemoroidi jer se to dešava. E sad, ne znam koja je krema najbolja, mogu da pitam šta je ona kupila, a i moj muž ima problema sa tim pa koristi neke kremice.

Tamara, ja sam iz BG, a mene vodi doktorka u durmitorskoj, a na vezbe idem u front i tamo sam cula da je cena porodjaja oko 500 eura i to kao imas dve babice i anesteziologa na porodjaju, dok s druge strane kazu ima doktora koji iskljucuju telefone kada treba da ih pozoves, a regularno ti uzmu pare, a to su mi sve rekle zene koje rade tamo i devojke koje idu na vezbe samnom..tako da nemam pojma gde cu mada sam i ja razmisljala o gradskoj...:???:

Tamara, ja sam iz BG, a mene vodi doktorka u durmitorskoj, a na vezbe idem u front i tamo sam cula da je cena porodjaja oko 500 eura i to kao imas dve babice i anesteziologa na porodjaju, dok s druge strane kazu ima doktora koji iskljucuju telefone kada treba da ih pozoves, a regularno ti uzmu pare, a to su mi sve rekle zene koje rade tamo i devojke koje idu na vezbe samnom..tako da nemam pojma gde cu mada sam i ja razmisljala o gradskoj...:???:

E stvaarno:evil: kreteni!
A da li vam naplaćaju i što ste ostale u drugom stanju?
Ne znam, mene je porađao oba puta dežurni lekar, a sa drugim detetom kada sam se porađala čovek bio max OK, čak je došla jedna i tražila da je porodi carski, kaže tako se dogovorila sa svojim lekarom, na šta joj je on odgovorio:"mogu da te porodim eventalno indukcijom, beba je OK i u odličnom položaju, a ako hoćeš carski, kada kolega bude dežurao, ti dođi. Sada sam ja dežuran 24h i odgovaram za sve koje sada primim bilo za porođaj ili za održavanje a ti nemaš nikakv medicinski razlog da budeš porođena carskim rezom". Žena se posle 2 sata pokupila i otišla, a u ušla u pripremnu salu. Za tih 6 sati koliko sam ja bila, super je bio sa svim porodiljama, samo jednu je prodio carskim rezom, beba je bila karlično postavljena i kada je doneo -4500kg i 59cm, to treba videti, a i tu su ženicu čekali skoro 20sati da se beba možda pred sam porođaj ne okrene kako treba, i tek kada su krenuli bolovi su je odveli u salu. On meni din. nije tražio, moji roditelji su ga častili i nisam pitala čime, ja sam oba puta počastila babice(ne novac) jer su bile max korektne, naročito pri prvom porođaju, kada su lekari zakazali:evil:, srećom ne previše

ljupce, to si u pravu, jesu kreteni..ja sam bila zatecena kada sam cula da su devojke spremile po hiljadu eura za porodjaj, uzas...:-x Ti si stvarno imala srece sa doktorom, mada bi svi trebali tako da se postave, to je ipak njima posao i primaju platu za to...ali sta cemo ovo je Srbija i sve je naopako, a posebno sto se tice trudnica, kao hoce da se radi na natalitetu, a nista ne preduzimaju da nam olaksaju:confused:

Amos svuda imaš dr koji uzimaju pare, više ili manje. Ja sam čula da je kod načelnika Gradske bolnica tarifa za normalan porođaj 400e a za carski 700e. Za ovu moju dr sam baš na forumu pročitala da je krivično gonjena za uzimanje para, ali ko ih ne uzima. Ja sam rešila da ću kod koga god da idem na porođaj dati nešto para, ne želim da razmišljam da li će me pogledati na porođaju ili neće.
Gradska bolnica je dobra iz razloga što nije takva gužva kao u Frontu, gde si kao na pokretnoj traci. I dosta devojaka znam koje će se poroditi tamo, za početak moja kuma za dve nedelje pa ću ti javiti kako je ona prošla.

Cao! Koja doktorka ti vodi trudnocu? Meni je dokotrka Lolin iz Durmitorske vodila dve trudnoce i stvarno sam prezadovoljna! Ja nisam isla na vezbe!
Zasto bi platila porodjaj? Moraju da te porode platila ili ne platila!
Sa prvim detetom(2004) sam se porodila u Visegradskoj ,imala sam samo babicu! I super sam prosla! Prirodno sam se porodila za sat vremena! A sa drugim detetom(2006) sam se porodila sa epiduralom,tri sata je trajalo, isto u visegradskoj i samo sam platila anesteziologa 150e! Oba puta sam bas bila zadovoljna!
Pozdrav!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back