Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hm... čitam sad šta pišete, pa ne mogu da odolim a da ne pitam par stvari. kako ste se osećale vi koje ste se gojile tako oko 30kg i više? jesu li vas bolela leđa? jeste li imale nekih problema zbog tih kilograma? jesu li vam ostale strije više nego drugim ženama? jeste li jako puno jele pa se zato toliko ugojile, ili je bio neki drugi razlog? stvarno, ne mislim ništa loše, ali me iskreno zanima. moja mama se u sve tri trudnoće nije ugojila više od 10-11 kg. mislila sam da tako sve žene, pa ću verovatno i ja. ali, sad kad čitam vaše komentare, vidim da može i mnogo više i iskreno me zanima u čemu je stvar. pozdrav svim trudnicama :D

Nisam dobila strije, mazala sam redovno striet i nakon porođaja sve dok nisam pala ispod 90kg, ali koliko znam to je već jako individualno, imam kolegenice pa možda i spadaju u mršave a imaju strije iz trudnoće, jedino što one imaju izrazito suvu kožu, a ja imam kombinovano - između normalne i masne, moguće je da to ima neke veze. A što se tiče težine i gabarita - katastrofa, u devetom mesecu nisam mogla da vozim auto jer kada podesim sedište da normalno okrećem volan nisam mogla da dohvatim predale:razz:, uz stepenice se popeti - ko da su Mont Everest! kada sam bila trudna sa drugim detetom nije za zezanje, treba završiti more poslova oko prvog koji podrazumevaju savijanje ili neku normalnu brzinu, e tu se teba dovijati:lol:, ali prođe sve to, i sve je to deo života, a što je u našem mentalitetu usađeno da treba da život tih 9 meseci da prolazi pored tebe i da ga samo gledaš, to kod mene nije moglo da prođe;-) U svakom slučaju, i kada se otekne i kada bole leđa ili noge (ili oba) treba se setiti onih koji žele a ne mogu da imaju dece ili održavaju trudnoću, tooo treba izdržati:-( Kada bolje razmislim, jedino mi drugarica koja je obe trudnoće morala da održava i leži non-stop nije skinula dodatu kilažu:sad:

Pa izgleda da imam ponovo temperaturu, izmeriću kad dođem kući. Ja ne pijem ništa sem čajeva, vitamina, uzimam voće. A zašto ne sme da se pretera sa vitaminom C? Pijem Mamavit+vitamin C od 500mg i dosta limuna, mandarina i dr voća. Jel to previše vitamina C?

Zaboravila sam zasto, ali ne preporucuju vise od 120 mg dnevno. To sam procitala na jednom od ovih specijalizovanih sajtova za trudnice, zaboravila sam gde. Ali nikad nisam cula da je vit. C nekom naskodio, pa ne brini. Samo uzmi i paracetamol.

Ja sam uvek bila fascinirana tim estetskim razlozima za nedojenje :D Jedna cica koju odnekle znam nije htela da doji, pa nikako ni da pocne da mrsavi... vec godinu i po... jezivo. A devojcica joj sicusna i bolesljiva... :( Nije to za zezanje, uopste!

hm... čitam sad šta pišete, pa ne mogu da odolim a da ne pitam par stvari. kako ste se osećale vi koje ste se gojile tako oko 30kg i više? jesu li vas bolela leđa? jeste li imale nekih problema zbog tih kilograma? jesu li vam ostale strije više nego drugim ženama? jeste li jako puno jele pa se zato toliko ugojile, ili je bio neki drugi razlog? stvarno, ne mislim ništa loše, ali me iskreno zanima. moja mama se u sve tri trudnoće nije ugojila više od 10-11 kg. mislila sam da tako sve žene, pa ću verovatno i ja. ali, sad kad čitam vaše komentare, vidim da može i mnogo više i iskreno me zanima u čemu je stvar. pozdrav svim trudnicama :D

Ja sam se ugojila, kao sto rekoh, 25kg. Znaci da sam u zadnjem mesecu tezila uf 80 kg. Inace sam pre toga bila mrsavic, kao sto rekoh, tako da su mi kilogrami dobro dosli.
TAko da sad imam finu liniju i zahvalna sam trudnoci koja mi je pomogla da se ugojim. A jela sam puno. Stalno sam bila gladna i slabo sam jela slatkise. Ja sam slanokusac oduvek bila, a i vode sam tamanila minimum tri litra dnevno. Bolove u ledjima sam imala normalno, kao i svaka trudnica. Ali su mi je smetalo oticanje nogu zbog kojeg nisam mogla puno da setam, a obozavam. A ove strije nemam uopste:D kombinovala sam kremu protiv strija i bademovo ulje.

Tamara, otisla sam na pregled u DZ, tamo mi je doktor rekao da uradim TORCH. Haha, odmah sam uspanicila - NEEEE; TO JE ONO SKUPO!!! :shock: Onda sam pitala sestre gdje se radi, one rekle u Higijenskom zavodu, ali danas kad sam tamo bila rekli mi da trenutno ne rade i da ih zovem da bi dobila informaciju kad ce poceti.

Jos malo o gojenju: iskreno mislim da nisam puno jela, ali znam da sam divljala u ispijanju mlijeka ....iiiii.....poneki slatkis :roll::wink:

Ja sam uvek bila fascinirana tim estetskim razlozima za nedojenje :D Jedna cica koju odnekle znam nije htela da doji, pa nikako ni da pocne da mrsavi... vec godinu i po... jezivo. A devojcica joj sicusna i bolesljiva... :( Nije to za zezanje, uopste!

MA ne kaze se dzabe da je dojenje zakon, prevashodno za bebu i njen imunitet. Muka je prvih nedelju dana, ranice i uas od bolova kad pocne da cuca. Ali svaciju odluku postujem. SA moje distance nije dobro ne dojiti zbog sika, koje ce kad tad da postanu neestetsko obelezje bakutanera. Ali opet sa druge strane svako najbolje radi za svoje dete. Nije svima isto merilo najboljeg:(

ma, ok, ja nemam neki poseban odnos prema dojenju, mislim, ne znam da li je istina da je to mleko stvaaaarno toliko zdravije i korisnije nego dobra formula. a kao živi primer navešću sebe i setsru, ja nisam sisala, hranili su me Nutrimilom, sestra je sisala i to 9 meseci, to je tada bilo kao "svaka ti čast što je tako dugo dojiš", zaista, zaista nema bolji imunitet od mene. niža je od mene oko 5cm, metabolizam nam je skoro isti, obe imamo iste probleme sa kičmom, i uopšte zdravstveno stanje inače nam je vrlo slično.

Fora je u tome sto nije utvrdjeno sta je tacno dobra formula, pa menjaju s vremena na vreme, a poneki proizvod se i zabranjuje... Sve to jos nije dovoljno istrazeno. Svejedno, ja nemam dilema. Lakse je doneti odluku da dojis :)

Drage trudnice, ako vam niko do sada nije rekao, regade (ravice na dojkama koje nastaju kao posledica sisanja) se uspešno sprečavaju (bar u mom slučaju) mazanjem bradavica ULJANIM AD kapima, svakog dana, ja sam mazala od 6-tog meseca. Ko može neka prvo namaže te kapi, a zatim telo ujem, kremom ili već šta joj odgovara, a zatim kada bradavice upiju uljane AD kapi, pokušajte peškirom da ih izvlačite, prvo mekom a zatim kada se naviknete grubljim. Znam da ne zvuči primamljivo, meni je mama radila u patronaži nekoliko godina i kada mi je prvi put rekla, gledala sam je ko marsovca. na sreću sam je poslušala...Pored ovog, prva pomoć su i komprese Mama..., moram da pogledam u apoteci naziv jer sam one što su mi ostale poklonila jednoj trudnici, kao vlažne maramice su i stavljaju se na bradavicu kada imate regade ili kada vam mnogo nadođe mleko da omekne deo grudi oko bradavice tako da može da se izmuzava bilo ručno bilo pumpom, ja sam koristila kao pomoć pri izmuzavanju, stvarno su super i bile su 75din. komad, u kutiji ih ima 10, ja bih vam to prepručila za torbicu koja se sprema za u porodilište...

Meni je dr rekla da je za sprecavanje pojave regada najvaznije da se vodi racuna koliko vremena beba provede na jednoj dojci - ne bi trebalo preko 10 minuta. U prvih 5 minuta isisa 95% mleka, a onda je u stanju da se satima igra sa bradavicom (ako joj dozvolite) jer joj je lepo :) Znaci - 10 minuta, pa na drugu jos toliko i nikako vise vremena od toga.

Drage trudnice, ako vam niko do sada nije rekao, regade (ravice na dojkama koje nastaju kao posledica sisanja) se uspešno sprečavaju (bar u mom slučaju) mazanjem bradavica ULJANIM AD kapima, svakog dana, ja sam mazala od 6-tog meseca. Ko može neka prvo namaže te kapi, a zatim telo ujem, kremom ili već šta joj odgovara, a zatim kada bradavice upiju uljane AD kapi, pokušajte peškirom da ih izvlačite, prvo mekom a zatim kada se naviknete grubljim. Znam da ne zvuči primamljivo, meni je mama radila u patronaži nekoliko godina i kada mi je prvi put rekla, gledala sam je ko marsovca. na sreću sam je poslušala...Pored ovog, prva pomoć su i komprese Mama..., moram da pogledam u apoteci naziv jer sam one što su mi ostale poklonila jednoj trudnici, kao vlažne maramice su i stavljaju se na bradavicu kada imate regade ili kada vam mnogo nadođe mleko da omekne deo grudi oko bradavice tako da može da se izmuzava bilo ručno bilo pumpom, ja sam koristila kao pomoć pri izmuzavanju, stvarno su super i bile su 75din. komad, u kutiji ih ima 10, ja bih vam to prepručila za torbicu koja se sprema za u porodilište...

Pa postoji nesto mnogo bolje protiv ranica tj za njihovo lecenje. To je krema na bazi lanolina, tako da bebi ne moze da skodi bebi i na jos jedna krema na bazi kalendule. I plus skoljke za sike (ako imate da ih kupite- a ima ih i od avente- super stvar) koje stavis na siku na bradavicu i tako susis i jos onemogucavas dodir sa odecom tako da sve to pomaze brzem oporavku. Znaci najbitnije je susenje i provetravanje ranice i posle je lako. I ako imate normalne bradavice, tj fino izvucene nema potrebe da se muciti da ih izvlacite jos ako su ranjive. To ce vec same babice da provere.

A da i jos nekim zenama je pomagalo samo mazanje sopstvenog mleka (najbolji antiseptik) na bradavice, ranice se pojavljuju zato sto beba ne zna da sisa. I da stalno menjanje i stalno proveravanje da je beba uhvatila celu bradavicu i areolu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back