Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao!
recite mi, ima li svrhe raditi test na trudnocu pet-sest dana prije termina kada treba poceti menstruacija. Ili da pricekam?

I ta folna kiselina... Kupila sam tabletice FOLAN.
Da li da pijem bez konsultovanja sa dr? Kazu da to nije nista stetno i da se pije prije trudnoce?

Hvala!

Cao!
recite mi, ima li svrhe raditi test na trudnocu pet-sest dana prije termina kada treba poceti menstruacija. Ili da pricekam?

I ta folna kiselina... Kupila sam tabletice FOLAN.
Da li da pijem bez konsultovanja sa dr? Kazu da to nije nista stetno i da se pije prije trudnoce?

Hvala!

ja sam radila test tri dana pre termina i bio je pozitivan, samo sto se slabo nazirao plus...budi malo strpljiva i sacekaj ipak... a folnu kiselinu pij u konsultaciji sa docom ne expiremntisi...jos ti to i nije potrebno

Joj, nemoj to da mi kazes! Htjela sam da mi neko odgovori - ma da, probaj odmah, nemas sta da izgubis.

Pa, u principu i nemam. Mislim da cu uraditi taj test, pa sta Bog da, a onda u doba menstruacije vidimo sta je i kako je.
U pravu si, folnu kiselinu, niti bilo kakve tabeltice necu uzimati na svoju ruku. Ne spadam u grupu onih "rizicnih" koje moraju da vode racuna. Nisam ni premlada, a ne prelazim ni onih 25 godina, tako da...

Nevena, mislim da mozes da radis test; ako i imas manje hcg-a nego sto ces ga imati kasnije - dovoljno je i sasvim malo. Crta mozda nece biti najjasnija, ali ako bude bilo cega na nivou test linije (tj. ne ostane savrseno cisto belo polje) to se tretira kao pozitivan rezultat. I ja sam dosta rano radila test i bila je neka providna bleda crtica - i to je to, znaci da hcg-a ipak ima, koliko-toliko. Super je sto ti posle nekog vremena dodje da ponovis, pa mozes dvaput da se obradujes :D
Javi rezultate ;)

Kupila test, radim ujutro. Sveje to pomalo neplanirano, ali Boze moj!
Naravno da cu vam javiti.

Eto, ako nisam u drugom stanju, treba da dobijem u nedelju/ponedeljak.
Test radim u srijedu (tj.sutra). Ako bude poziivan ja letim kod mog ginekologa i provaljujem mu vrata ordinacije, ali... Jel' moze on da vidi nesto preko ultra zvuka u tako maloj trudnoci?

Iako jos nista ne znam, znam da cu prije-kasnije imati bebu i mislila sam i o onom uzimanju plodove vode. Mislim da nije nuzno.
Pominjalil su mi da bih trebala jer imam astmu. Pitala sam nekad davno dr. da li smeta astma u trudnoci i rekao mi je:

"Naravno da smeta. I prije i posle trudnoce i uvijek ti smeta. Ali ne skodi trudnoci to je bitno. A, jos nisam cuo da astma nekome prija!" :)

Elem, kupila jedan test, pa cujos jedan i tako... :)

Moj test kaze ovako:

Prvi jutarnji urin. Znaci ne moze prije sutra ujutro.

Rezultat nakon 5 minuta. Nakon 10 nije validan. Znaci - ne moze ono u sest se ne vidi, u osam se vidi.
Ustajem oko 8 sati, pa sta bude...

To je kao neki tanki stapic koji se do odredjenog dijela umoci u urin i drzi se koliko vec tamo pise i onda se izvadi i pricekas par minuta. Jedna se crta pojavi odmah.

Zadnji put radil anekada davno kada nikako nisam htjela da budem trudna... :( Mislim, bila sam jos jaaaaako mlada. I nisam bila. I bio je tacan.
Sad, kako bude. Ja javljam.

Za folan mi je kasno. Ako sam sad trudna, koja mu je svrha? Sta on uopte radi? Kako se pije? Mislim, koliko cesto?

E, svima vam hvala odavde do neba! Ljubim vas.

Pa, definitivno necu javiti dok ne budem sigurna. Nije to nesto sa cime bih se zafrkavala i igrala. A kadbude definitivno, kada cika dr. kaze, bicete obvjestene. Pa bilo sada, iduceg meseca, godine. Hocem i ja da moja beba bude forumska beba! :P

A moze li on odmah sada da vidi na ultrazvuku ima li sta?

Ma, jedan je kreten zeni koja je dugo cekala bebu,poslije dvije propale trudnoce rekao:

"E, pa ovo je ili tumor ili trudnoca...".

Ja bih ga pojela. Bez hleba i priloga. Usmrtila bih ga na mjestu.
Sercom, nije bio tumor, bila je beba, preslatka devojcica, koja je danas vec citava djevojka koja je potom dobila i sestricu. Bitno da prica ima happy end!

ne moras da cekas jutro.
na ultrazvuku moze da se vidi samo gestacioni mesak i to sa 4-4,5 nedelje.
embrion se moze videti u 5. nedelji trudnoce, zato nemoj da zuris!
za folan nikako nije kasno, naprotiv.
evo kopiram ovde jedan tekst.
mozda nekom bude koristan.

"Poslednjih godina prošlog veka došla je do izražaja važnost folne kiseline kao bitnog faktora u očuvanju zdravlja, pogotovo trudnica. Dovoljnim unosom smanjuje se rizik od oštećenja nervnog sistema kod dece. Trudnice, jeste li uzele dnevnu dozu folne kiseline?

Vrsta vitamina B koji žene u trudnoći i neposredno pre trudnoće trebaju uzimati svaki dan. To je posebno bitno za žene koje su koristile kontracepcijske pilule jer njihova upotreba smanjuje visinu folne kiseline.

Folna kiselina smanjuje rizik deformacije fetusa koja je vezana uz centralni nervni sistem, poznatih pod nazivom - defekti neuralne tube.

DNT se pojavljuju u vrlo ranom periodu bebinog razvoja, između četvrte i pete nedelje nakon začeća. Tokom tog razdoblja trudnoće, formiraju se neuralne tube. Ukoliko se neuralne tube pravilno ne zatvore nastaju defekti poznati pod nazivom DNT.

Spina bifida i anencefalija dva su najčešća oblika DNT-a. Spina bifida je naziv za rascep kičme, kada dolazi do njenog nepotpunog zatvaranja zbog čega se još naziva i "otvorena kičma ". Anencefalija rezultira rađanjem deteta nerazvijenog mozga i nepotpune lobanje.

Istraživanja su pokazala da se uzimanjem 0,4 mg sintetičke folne kiseline dnevno pre trudnoće smanjuje rizik od defekta neuralne tube od 50 do 70%.

Neka istraživanja dokazuju da folna kiselina može sprečiti urođene defekte srca, udova i lica. Neke su studije pokazale da folna kiselina pomaže u prevenciji srčanih bolesti, raka grlića maternice i debelog creva, a verovatno i raka grudi.

Preporučena dnevna doza za žene koje žele zatrudneti ili su trudne je 0,4 mg folne kiseline i zdrava ishrana. Ishrana bi trebala da sadrži namirnice bogate folnom kiselinom, kao što su lisnato zeleno povrće, hleb, žitarice, brokole, žumanjak, voće i voćni sokovi (posebno narandže).

Obično ne znate odmah da ste trudni i ponekad prođu nedelje pre nego što saznate. Najveće potrebe za folnom kiselinom su mesec dana pre trudnoće i prvih nekoliko nedelja trudnoće (obično 12 nedelja).

Ako uzimate multivitamine s 0,4 mg folne kiseline svaki dan (čak i ako niste trudni), možete redukovati rizik od DNT-a ukoliko uskoro zatrudnite".

Hvala ti najvise na svijetu. Stvarno ste divne.
Svecanose zaklinjem da cu i ja da dijelim korisne savjete i pomazem kada budem imala nekakvo iskustvo. Poljubac veliki.

Za test...
Ako pise na kutiji - prvi jutarnji urin, ne mora biti bas to? Kako?
Meni bi to odgovaralo, odradila bih test odmah sada!

u jutarnjem urinu je najveca koncentracija hormona HCG, zato se preporucuje jutarnji, ali ta razlika i nije toliko znacajna.
zato sam ja ranije kupovala po 2 testa :smile: jer nikada nisam mogla da cekam jutro.
kada si imala zadnju menstruaciju?

Upravo uradila. Jedna crta. Jedna i jedina i Bog. Tj. negativan. Druge ni u tragovima. Ni one najblijedje sto ste pominjali. Ma nista!
Nista, sacekacu jos da vidim hoce li izostati menstruacija. To je otprilike sigurno.

Ijao, da mi se dijete rodi dan tamo-vamo sa mojom sestrom. Ko bi sa tim zivio citavog zivota?! :)
Ma, racunala sam ja to sve, ali cu sad definitivno da se strpim do iduce sedmice.

Hvala ti puno!

Ja nisam mogla da cekam do jutra, a vec mi je kasnilo 7-8 dana. I... uradim test... i u svom tom nestrpljenju nisam sacekala dovoljno, a vec sam zakljucila da nisam trudna:cry:.
Srecom, moj muz je bio strpljiviji, pa nisam odmah bacila test:)
Zamislite nasu radost kada se pojavila i druga crtica:-P:-P:-P
Sada smo u sestom mesecu i jedva cekamo mart:-P:-P:-P:-P
Drzim ti palceve!!!

Meni je tu jos uvijek jedna crtica. A jos mi nije ni vrijeme za menstruaciju, tako da necu nikakve zakljucke da donosim.
Mislim, nije meni neka zurba. U povjerenju imam dosta manje godinica do vecine trudnica koje su ovdje pisale. Ako ne bude sad, bice.
Ali, u meni je ono sto zovemo instikt proradio oko 15 rodjendana. Nije to da sam osjetljiva na bebe, svi su manje vise. Nego ja imam nagon da otjeram majku i uzmem bebu za sebe. Razbolim se kod svakog bebi shopa, ali ne u smislu - "Jooooj, kako slaaaatko...", nego - sta bih ja kupila svom djetetu!
Ne plasim se gubljenja savrsene figure (Ajde, nije da se hvalim, ali sam se uvijek bavila sportom), niti porodjajnog bola.
Jedini strah mi je - pa, prije briga, za zdravlja ploda do porodjaja. Kada ono izadje vani, cini mi se - lako cu!

Elem, cini mi se da sam spremna da podizem bibironce moje malo, sad je sve do bibironceta - el' hoce il' nece! :)

Drzim vam palceve za dolazeceg clana porodice! Poljubac i hvala na podrsci!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back