Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ej, moze li neka mama ili trudnica da mi kaze da li bi bilo dobro obaviti neke i koje pretrage prije zacinjanja bebe?
Kazu da treba pregledati majci bubgrege, utvrditi da krvne grupe roditelja odgovaraju, majcin rad srca itd...

Mislite li da bi mi povrijeda koljena (sportska) mogla pretstavljati poteskocu dok budem nosila stomacic :)

Hvala!

draga hebeha

preporucujem ti da posjetis ginekologa,on ce ti najbolje reci sto bi trebala da uradis da bi poslije mogla uzivati bezbrizno u trudnoci- eventualno da ukoliko postoji neki problem rijesis to na vrijme

ja licno nisam to uradila jer me trudnoca iznenadila, ali voljela bih da jesam

u svakom slucaju ne bi trebalo da imas razloga za brigu ako nisi imala nekih ginekoloskih problema

sto se tice koljena stvarno ne znam

a vezano za tebe i tvog partnera trebalo bi valjda da se utvrde vase krvne grupe, neka kompatibilnost i rh faktori, ne znam kako to da ti objasnim, znam jedan par koji je zbog toga imao problema
raspitaj se kod nekog ko ce ti znat malo bolje objasniti najbolje ginekolog

pozdrav

Joooj, ja sam Nevena, zasto me cijeli forum zove hebeha? :( Ok, nema veze ;)

Da, znam to za krvne grupe jer sam i ja poznavala porodicu. Mislim - ako je muskarac rh pozitivan, a zena negativna moze doci do raznih komplikacija od kojih je naravno najgora smrt ploda.
Nas dvoje smo oboje rh+, cak imamo i istu krvnu grupu!

Da, naravno da cu poci do strucnjaka, ali mi je skroz fino kada razmijenim malo utiske i iskustva sa vama ovdje. Zato, hvala alexis! :)

Ja znam samo da trudnica u prvom tromesecju treba redovno da uzima tabletice folne kiseline, a posto zena sazna da je trudna skoro na kraju prvog tromesecja, onda savetuju da se folna kiselina uzima od trenutka kad isplaniramo trudnocu, ako nas ne iznenadi:)! Inace tabletice folne kiseline nisu stetne uopste, a uzimaju se zbog prevencije. Naime istrazivanja su pokazala da se ucestalost pojave spine bifide ( to je deformacija ploda...blablatruc neznam tacno, nesto u vezi rupe na kicmi) znacajno smanjila kod onih zena koje su koristile f.k. u trudnoci, tj. u vreme organogeneze ploda. Mislim, idealno bi bilo da nam je ishrana pravilna, ali ko jos moze da bude siguran da je uneo sve ono sto je potrebno???! Folne kiseline ima dosta u kikirikiju ....

cao ovde sam prvi put i interesuje me dali test za dokazivanje trudnoce moze da bude pogresan.Menstruacija mi kasni 7 dana a test pokazuje da je negativan,grudi me jako bole i natecene su,ali drugih simptoma nemam.Molim da mi odgovorite dali je moguce da sam trudna i sta dalje da radim?i jos jedno jako zelim bebu.Unapred hvala

Joooj, ja sam Nevena, zasto me cijeli forum zove hebeha? :( Ok, nema veze ;)

Da, znam to za krvne grupe jer sam i ja poznavala porodicu. Mislim - ako je muskarac rh pozitivan, a zena negativna moze doci do raznih komplikacija od kojih je naravno najgora smrt ploda.
Nas dvoje smo oboje rh+, cak imamo i istu krvnu grupu!

Da, naravno da cu poci do strucnjaka, ali mi je skroz fino kada razmijenim malo utiske i iskustva sa vama ovdje. Zato, hvala alexis! :)

NEVENA:lol:-ja sam rh neg.a moj muz rh pozitivan.To o cemu ti pishesh je daleeeka proshlost(dobro,ne bash tako daaaleka,od 1968.god)..Porodila sam se u januaru 2007.nosila trudnocu bez ikakvih komplikacija(imala sam u zadnjem tromesecju povishen krvni pritisak,ali to nema veze sa krvnom grupom:lol:)..Svakog meseca sam vadila krv i radila coombs test-tu se utvrdjuje ima li meshanja majcinih i bebinih antitela,uglavnom u prvoj trudnoci nema nikakvih problema jer majka ne moze stvoriti dovoljno antitela koja bi ugrozila bebu..Problem moze nastati u dr.trudnoci ukoliko je doshlo do rh imunizacije,pa je majka stvorila antitela koja kasnije mogu napadati bebinu krv..Ali-zato postoji rh imunoglobulinum(serum koji se dobija u tim slucajevima..)i koji to sprecava..Naravno-sve ovo ukoliko je majka rh neg,a beba rh poz.ima slucajeva da beba nasledi majcin rezuz faktor,pa tad nema bash nikakvih problema..Ja sam odmah posle porodjaja dobila serum,ako i beba koja je rh poz(na tatu)i posle shest meseci josh jedan,kao zashtitu u sledecoj trudnoci..
Odlicno shto ste oboje rh poz.znaci sa krvnim grupama nema frke:)..Pozdrav i zelim ti uskoro jednu bebicu:wink:

cao ovde sam prvi put i interesuje me dali test za dokazivanje trudnoce moze da bude pogresan.Menstruacija mi kasni 7 dana a test pokazuje da je negativan,grudi me jako bole i natecene su,ali drugih simptoma nemam.Molim da mi odgovorite dali je moguce da sam trudna i sta dalje da radim?i jos jedno jako zelim bebu.Unapred hvala

Moguce je da je test pogresan, jer je koncentracija HCG jos uvek nedovoljna da izazove pozitivnu reakciju testera(zavisi i koji test). Najbolje je da odes na pregled kod ginekologa, tj. na ultrazvuk posto je, iako jedva, plod vidljiv i kod jako male trudnoce. Ako i nisi trudna, samo budi strpljiva, desice se i to:) SRECNO!

Devojke, kako podnosite trudnoću? Jel vam dosadila? Ja sam svakog dana sve veća, postaje mi već teško da se savijem da se npr. obujem, da ustanem sa niskog sedišta. Za 15 dana bih trebala da krenem u školicu za trudnice. Šta ima kod vas novo?

Tamara i meni je isto tako, svakoga dana kad nesto obucem razmisljam da li cu kroz nekoliko dana ponovo to isto moci, stomak samo raste:) Mnogo brzo se umaram i sve sam manje pokretljiva, u koju skolu kreces? Ja cu u narodni front za par dana na skolu roditeljstva...Kako ti je sada posteljica? Jel pomazu oni lekovi? Jel osecas pokrete? Ja kako kad, desi mi se da ceo dan osecam a nekada uopste... Nisam te dugo videla pa sad ne znam sta pre da te pitam:lol:

Ne, sugrađanko :smile:
Kad uđeš u sedmi mesec, ili bolje - pred ulazak u sedmi mesec, nazoveš telefonom, ili odeš lično u Zmaj Ognjena Vuka i kažeš ja bih u školicu :) Oni te pitaju koji termin ti podgovara dva termina pre podne i dva posle podne za biranje (dva puta nedeljno), ti odlučiš, i oni ti kažu kad da dođeš :wink:

hvala vam na odgovoru,ja sam bila kod gin.pre mesec i po,i rekao mi je da moram meriti bazalnu temp.pa to naravno redovno radim.Za vreme ovulacije temp. je bila blago povisena ali od 26.dana ciklusa je stalno povisena stalno preko 37 stepeni.Dali je to jedan od znakova trudnoce?Usnice su mi natecene i imam poviseno lucenje sekreta.

nemoj da brines ms1...da nesto ne stima poslali bi te odmah na amniocentesu(vadjenje plodove vode)...Nemoj da mislis da bi te postedeli nervoze, cekanja i bolova...nasi lekari ipak nisu toliko humani!
ja sam bila pre 2 nedelje na vadjenju pl.vode i sad cekam rezultate...ubitacno! prvo cekala geneticara, onda da zakazem vadjenje plod. vode. i sad rezultate...strazno.
iako sam sigurana da je sve ok jedva cekam da dobijem rezultate i da zavrsim vise pricu o tripl i double testovima, o amniocent...i raznim glupostima...
mislim da lekari u stvari samo komplikuju stvari...ja sam toliko nervozna da pusim kao turcin, derem se na kolege kao idiot a kao treba da sam mirna i stalozena jel od mog raspolozenja zavisi kakva ce biti beba...
kako da budem mirna kad oni samo izmisljaju nove testove i time ti stavljaju bubice u glavu! strasno!

Ma, ne brinem vise...Doktor mi je OK i toliko je smiren da je to preslo na mene.:-)
I mene mnogo nerviraju sve te analize i cekanja :-( ali sta sad da se radi...

Pre dva dana sam prvi put osetila bebicu :-P:-P:-P

Dubanasta tupaja ja ću krenuti u školicu u mom DZ, nešto mi je puno da se cimam do Narodnog Fronta ili neke druge bolnice. Verujem da su tamo bolje pripreme ali i ove u DZ će mi značiti. Inače patronažna sestra sa kojom sam razgovarala i koja će mi držati vežbe je toliko ljubazna da nisam mogla da poverujem. Ona je jedna od onih koje posle porođaja dolaze da te obilaze.
Inače lek pijem i dalje, i imam one neželjene efekte ali nešto lakše ih podnosim. U ponedeljak idem u Gradsku bolnicu kod neke doktorke koja će me pregledati i valjda više reći o mom problemu. Nešto sam se odlučila da se tamo porađam pa ću početi kod njih da vodim trudnoću. Kažu da su manje bolnice bolje i više ti pridaju pažnje. Gde ćeš ti na porođaj, jesi li se već odlučila?
I ja isto kao ti jedan dan osećam bebu a drugi ne. Kada sam ceo dan u pokretu onda je obično ne osećam. Ponekad se vidi i kako stomak odskače.

Lidl povišena temperatura posle ovulacije je normalna pojava samo je razlika u tome što ako si trudna ona će ostati i dalje povišena, u suprotnom onog dana kada treba da dobiješ temperatura će pasti na normalnu vrednost.

Jugogirl u školicu se kreće početkom 7. meseca tako da nisi zakasnila.

Na vežbice je najbolje da idete u bolnicu u kojoj ćete se poroditi jer će vas voditi i u obilazak bolnice i ipak bolje znaju kakav je njihov sistem rada.
Amos bilo je u nekim novinama o porodjaju u vodi ali nemam pojma u kojim ni kad, nisam baš od pomoći. Mislim da ti je najbolje da odeš u direkt kod njih pa se raspitaš.
Drage trudnice ne brinite što ne osećate bebu svaki dan, nadajte se da će tako biti i kad se rodi. :) Videćete zato kako polude negde u 7,8 mesecu onda ti ne daju mira. Mada je meni Vanja bio najaktivniji u 9om. što nije baš tipično, ali takav je i sad, ne tipičan po svemu.:lol:

Ja nisam trudna:D-al sam se porodila u januaru,pa mi je josh sveze:D..Za probleme sa stolicom jedi kivi..nekoliko puta dnevno,i najbolje ujutro na prazan zeludac..Meni dr preporucila i neki rastvor na biljnoj bazi koji sam koristila posle obroka-Plantex.Ne znam ima li toga u Srbiji,ja sam u Italiji..Ali kivi je pun pogodak,em zdravo i ukusno,em pomaze..probaj..

Berta i ja sam u novinama citala o porodjaju u vodi, ali nigde nisam nasla nista opsirnije. A ja jos nisam odlucila gde cu se poroditi tako da cu na vezbice u front pa kako bude. :???: Inace juce sam ih zvala i rekli su da treba da se ode kod njih u sobu broj 6 da se uzme neki obrazac koji ginekolog treba da popuni, kao i uput iz dz i izvestaj ginekologa o pregledu i sa tim se krece na vezbe..:-P

Devojke, treba mi pomoc!
Poslednjh desetak dana imam tvrdu stolicu. Znam da se to desava kod trudnica:-(
pa se nadam da imate neki savet oko ishrane.

Najbolje je da pijes kompot od suvih sljiva i da jedes suve sljive, a sto se tice kivija, ja sam cula da ga netreba jesti u vecim kolicinama, tj. ne vise od jednog dnevno, narocito sto se ne smatra vocem s naseg podneblja, pa su nam u skolici za trudnice rekli da ga nije preporucljivo jesti u trudnoci:-?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back