Hvala vam svima na cestitkama i sto nas niste zaboravili!
Odem na ctg u Visegradsku u 9. mesecu i tamo mi izmere visok pritisak, i zadrze na odeljenju visokorizicne trudnoce. Bila sam u soku i to mi je jako tesko palo jer ne podnosim bolnice, preglede, analize a da ne govorim koliko sam se uplasila jer znam koliko to moze biti opasno... Izgleda da se pritisak pojavio u 9. mesecu mislim da sam i samoj sebi prilicno doprinela zbog straha koji sam imala oko porodjaja. Onda tu ostajem 10 dana , bude vas ujutru oko 5.30. mere pritisak, temperaturu i sl. vise nema spavanja, dorucak je do 7.30, vizita oko 8, pa krecu pregledi, pijete lekove tokom dana, rucak je u 12, vecera u 16.30h. Imala sam srece jer sam bila sa samo jednom cimerkom u sobi i sprijateljile smo se. Doktorka mi je rekla da je opasno kad majka ima visok pritisak jer beba tad ne napreduje, uzima kiseonik samo za srce i pluca, tako da je na UZ videla da moja beba ima 2.500gr . Ja se potresem al kao ajd radjaju se i sitnije bebe...Nov sok odmah sutradan kad u bolnici saznajem da je zabranjen epidural i to samo u Visegradskoj. Moji se sekiraju zbog mene i mog pritiska zovu me redom i smiruju...Trazim nacin da predjem u Front al mi svi kazu da je to vrlo rizicno, sem toga to jutro mi ispada i sluzavo-krvavi cep koji nagovestava skorasnji porodjaj...Usput tih dana na odeljenju svakakve scene se mogu videti jer tu leze i zene sa dijabetesom (jedna je vrlo cesto padala u nesvest i u sobi i po hodniku jer joj naglo opadne secer), jednu su smestili da prenoci jer u porodilistu nije bilo mesta tako da je dobila bolove i jecala u 4 ujutru, bilo je strasno prekrila sam glavu jastukom)...Kako da mi u svim tim uslovima pritisak bude normalana? Dr sa odeljenja mi kaze na pregledu Sad u petak cemo napraviti idealne uslove za bebu...Niko mi nista ne govori dan pre toga dal da jedem, dal da ne jedem, ne pijem...Raspitujem se medju zenama koje su vec radjale, nemoj vecerati, vodu samo do ponoci. Ujutru u petak, upada setra u 5.30 u sobu, pali ono belo neonsko svetlo i proziva me da odem ispred ambulante za 5 minuta. Ja jos onako bunovna...Brije nas (nije stasno), i klistrira..., u 10 mi dr. stavlja vaginaletu, u 12 me vode u porodiliste. Bolove nemam...U medjuvremenu moj muz iskopa neku zenu koja preko veza i vezica sredjuje potppis za epidural zbog visokog pritiska mogu da ga dobijem. Srecna sam, i smirena...U porodilistu na 3. spratu kao na traci...Ali mozda ce biti strasno kad pricam, al verujte da sam tamo kad sam se nasla dostigla takvu mirnocu, shvatila sam sta je tu je, u njhovim sam rukama i to je to.Meni pritisak najnormalniji na porodjaju od kako sam u bolnici 120 sa 80! Neverovatno! Daju vam neke spavacice koje se kopcaju pozadi, u stvari ne mogu se zakopcati i sve mi koje ocekujemo porodjaj hodamo golog .upeta...Blama nema od kako udjete u porodjajnu salu pa dok ne izadjete iz porodilista...Meni najvise smeta sto osecam da gubim snagu jer od juce od 4, 5 sati nisam jela ni pila...uzimam po 2 gutljaja vode povremeno...nas 4 sedisve u istom sosu, nas dve nanekim stolicama, jedna na krevetu, cetvrta stoji u prostoriji 2 sa 2, gde vrlo cest dovode nove zene koje su pred porodjajem...ovoj pored meni stalno curi plodova voda, drugoj visok pritisak pa joj dali neki lek...cuje se strasna vika i jauci iz bokseva gde se zene poradjaju...samoj sebi se cudim kako me to ne dotice nesto posebno... polako mi krecu bolovi u donjem delu stomaka...Pojavljuje se ta zena-veza sa anesteziologom...Svanulo mi kad sam videla njen lik iako smo se srele samo 2 puta pre toga, al tog momenta sam imala utisak da mi je rod rodjeni..Vode me u boks...Usput me pregleda jos jedna doktorka, rade ctg...Lekarka i babica su zadovoljne kako se brzo otvaram obzirom da sam prvorotka. Dobijam anesteziju, trajalo je par minuta jer nisam mogla da se namestim u odgovarajuci polozaj, pa anesteziolog i zena-veza objasnjavli pokazivali, sta i kako...To nista ne boli. BOlovi mi nailaze u talasima. To je bol u donjem delu stomaka koji udara na guzu. Oko mene se poradjaju zene bez epidurala, uzdisu i jaucu. JA nista, iako sam u momentima osecala snazne napone koji su dolazili postepeno...Sve je trajalo malo vise od tri sata , od momenta kad su me stavili u boks. Sam kraj me boleo( naravno ne onom jacinom kojom bi boleo bez epidurala) ali rekli su da anestezija tad ne sme da se povecava i da je tak bolje. Dr. kaze Sad si ti glavna glumica, mi smo nase odradili, udahni duboko, daj nagon kao da ces da kakis...JA to radim...Opet, jos jednom i izasla je moja bebica, ljubi ga majka lep kao lutka, i zamislite imao je 3.350 grama... Malo su me sekli, usili, onda je nastala groznica kao da imam temperaturu od 40 stepeni, sva sam se tresla al sam znala da je to normalna reakcija, lezala tu jos 2 sata, a muz mi obezbedio apartman na 4. spratu jer sam ga zaslusila...Sutradan sam imala vrtoglavicu, nisam smela sama do wca, prekosutra malo bolje i tako svaki dan sve bolje. Posle porodjaja pozovem moju cimerku sa odelljenja koja se porodila 4 dana pre mene i ona mi donese cokoladu i plazmu to je bilo prvo sto sam stavila u usta posle 24 sata...
IZvinite na opsirnosti al krace nisam mogla... Pocela sam da placem kad je sve bilo gotovo al to su bile suze uybudjenja i srece...