Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro jutro...Ja sam ustala pre pola sata...
Ali zato pola noci nisam spavala...Moj muz toliko hrce da poludis! Navikla sam se ranije na to, ali sad kad ustajem da piskim, ne mogu da zaspim posle...
Kako ste danas?
Dobro jutro, dan, vece, kako kome...
Angi, znam kako ti je... :dash:
Samo mi jos njegovo hrkanje fali pored svih muka. Nocas sam spavala u dnevnom na sofi, danas me sve zivo boli. Malaksala sam kao nikad, disem na usta, iako mi nos nije zapusen. :eek: A stepenice me ubise, 30 puta u toku dana gore dole, i sad primecujem da stanem na pola i moram da odmorim. :sad2:
A oko mene niko nista ne registruje, jos se radi nesto u kuci, pa zovu da pomognem... :roll:

Pre dva dana odrzan je sasanak svih nacelnika porodilista, ministra zdravlja i inicijatora akcije "Majka hrabrost"...
Procitajte tekst na blogu o tome iz ugla jedne od inicijatora,,,
http://blog.b92.net/text/5852/Porodilje - ta neuviđavna i krvožedna stvorenja!/

Ja sam stvarno ponosna na te zene koje su sve ovo pokrenule, svaka im cast!
Dok budemo cutale nista se nece menjati...Bas mi je drago sto su se ovako iznervirali...sta oni misle da su bogovi?!

ja sam malo dosadna ali zato sto niko nece da me poslusa ili niko nije procitao sta sam pisala, kockica je dobila takvu terapiju da pije uvin caj, a trudnice koje nemaju problem ili je taj problem u najavi kao na primer peckanje dok se mokri, znaci najbolji lek je BRUSNICA BRUSNICA BRUSNICA. kazem vam, ili sok ili caj, na engleskom se zove cranberry ko ne zna crvene loptice tako izgledaju,to je za trudnice u inostranstvu, ja ga pijem vec par dana a imala sam blagu upalicu sad je vise nemam i mogu vam reci da lakse mokrim, dovoljno je casa soka dnevno ili soljica caja.a ostalo pijte tecnosti, znaci i kad nemate problem dobro je za trudnicu da pije brusnicu

Ehej :cao: procitala sam za brusnicu sta si pisala, ne brini :klap: samo sto ne mogu vala da pijem i Uvu i Brusnicu, bilo bi mi mnogo... :dash: a ja bas mrzim cajeve... tako da i ovih 1,5l je za mene dovoljno mucenje, a hvala Bogu nemam bolove i osecam se ok! :D Kako si nam ti?! :cmok:

da kazem ti si dobila takvu terapiju i toga se treba pridrzavati, ali inace radi preventive procitala sam da se i ostale trudnice zale na probleme sa besikom ovo bi im resilo problem, a zdravima da do toga ne dodje.pa da infekcija mokracnih kanala se brzo leci.

MA SVE SU TO GLUPOSTI. JA SAM SE PORODILA PRE 3 MESECA. SVE STO TI TREBA JE:
4 PAKOVANJA MREZASTIH ULOZAKA
3 PESKIRA ZA KUPANJE
PASTA
CETKICA
DEZODORANS
KUPKA
3 SPAVACICE
PAPUCE
PUNO PLAZME I SOKA
PODMETACI ZA KREVET
MREZASTE GACICE
ZA BEBU
PAMPERS
KREMA
MARAMICE
BODICI
PELENE OBICNE
PESKIRIC
I ONO U STA CES JE IZNETI

Caooo, ja skuvala puding, cekam da se ohladi i planiram da gledam film, i odjednom skontam da mi se jako spaaaava. (ladno nemamo smajlija koji zeva)
Elem, ovo sam sad procitala u Blicu, za Kockicu i ostale sa slicnim problemima ce mozda biti zanimljivo. :bye:

Kikiriki snižava pritisak i šećer
Da li ste čuli za arginin? Reč je o aminokiselini koja reguliše krvni pritisak, šećer i nivo masti u krvi. Pored arginina, kikiriki sadrži i folnu kiselinu, koja smanjuje rizik od bolesti srca i depresije, a sprečava i deformacije ploda u trudnoći.

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=67670

Sada da Vam ispričam kako je bilo, mada sam loša u opisivanju.
Odem ja u 15.11. u bolnicu kao i što sam se dogovorila sa docom. Prvo CTG, baš mi je ostalo u sećanju kao neprijatno iskustvo. Ležim na tvrdom krevetu, ono čudo mi zavija iznad glave a meni pada pritisak usled sve nervoze. Sledi klasičan pregled pa klistrir. Preporučujem da Vas pre odlaska na porođaj muževi obriju što bolje mogu da ne koriste i na Vama ono što na svima pre. Posle pražnjenja infuzija sa indukcijom. Postave te u krevet i u prvo vreme teče po 10 kapi. To je bilo oko 11-11:30h. Posle povećavaju do 25. Na pregledu sam bila otvorena 2 prsta. E kada krene otvaranje to boli, ali to verovatno već znate.
U međuvremenu dolazi još jedna trudnica sa jakim prirodnim bolovima. Trpi ona, trpim ja. Kod nje sve prirodno ide i kad već nije mogla više da izdrži ode žena na sto i porodi se za desetak minuta. Meni krivo, prva sam došla a ona završi posao pre mene. Dolazi doktor, da me ne bi mučio pregleda me tu u krevetu, obaveštava me da se Đoković plasirao i finale Mastersa, pa ako beba želi već sutra može da gleda meč. Kaže da ću brzo i ja na sto. Bolovi su postali već veoma jaki, zbog indukcije jači no pri prvom porođaju, barem sam ih ja tako doživela.
Nešto posle 14h vode i mene u porođajnu salu. Naponi su krenuli. Babica je pored mene, doktor ušiva prethodnu porodilju, a pomaže mu još jedna babica koja je tu došla vanredno jer joj je moja prethodnica drugarica. Primetila sam da je babica uz mene malo nesigurna i da čeka doktora da joj da uputstva šta da mi radi. Dobijam napon i u tom trenutku grešim. Umesto da se napnem ja podižem kukove sa stola kao da bi me manje bolelo, totalno nesvesna reakcija. Prizovem se pameti i čekam naredni napon rešena da ovog puta se napnem bio doktor uz mene ili ne, pa na kraju nije čovek preko sveta već na dva metra od mene. Ja umislila da mora da bude baš uz mene da bi se porodila. Dok čekam napon pita doktor babicu šta je sa vodenjakom i ona mu odgovara da nije pukao i da ne sme da ga probuši jer je na sredini oko bebine glave zajedno sa sve nekim ovojnicama kako sam ja razumela. Uz to međica mi je previše čvrsta i neće nikako da se razmekša. Divota dve jače prepreke na putu. Za čudo nisam se uplašila, mislim se samo da što pre bude gotovo i da pola posla zavisi od mene. Babica se odlućila da mi probuši vodenjak, tada je već i doktor bio slobodan da bude uz mene. Morali su da me seku i to više prema guzi, to se skoro i ne oseti. Dobijam novi napon, beba kreće ali nedovoljno. Malo prestaje, ali na kratko, pa novi napon i već osećam bebu kako kreće. Pri ovom naponu doktor je morao da mi pritisne stomak da bi pogurao bebu, zato ona i dve nedelje posle ima modricu na kuku i guzi. Još jedan napon, osećam da beba prolazi i sledeće što vidim je mala beba sva bela, bela i pupčana vrpca. Inaće samo zbog boje kože je dobila ocenu 9 sve ostale su bile maximalne.
Posle ušivanja i ostaneš na stolu u sali još nekih sat vremena i više.
Mislim da se nisam mnogo mučila. Ponekad samo pomislim da bi možda nešto bilo drugačije da nije bilo zakazano već prirodno. Ali već sam ionako par dana bila otvorena dva prsta pa je možda bilo bolje uz indukciju. Teži mi je bio ovaj porođaj no prvi, ali nije bio komplikovan. Jednostavno one dve sitnice gore opisane su ga učinile težim. Sve ovo dosad opisano nisam doživela kao nešto strašno.

Opravak je strašan. Prebace me na odeljenje i daju mi nekih sat vremena da odspavam, a onda mi donose bebu. Tu se odmah očekuje od mene da brinem o njoj. Ma koliko da je neko imao lak porođaj i ma koliko da želi da vidi svoju bebu odmah nije u stanju da brine o njoj. Kod nas baby friendly nije zamišljen kako treba. Tutnu ti dete u krevet, ispod tebe lokva krvi, pa ti brini o njemu. Negovateljica se izgubi i samo ponekad prođe kroz deo gde su majke sa decom i uveče je tu kada se bebe kupaju. Pa i za to kupanje majka mora da odnese dete do mesta za prepovijanje, raspovije dete, prinese negovateljici šampon, pavlovićevu i dr. a ona samo promućka dete ispod mlaza vode, istretira mu pupak i obuče mu pampers i benkicu. Majka opet sama vraća dete i stvari do svog mesta, da li može ili ne niko je ne pita. Mada da budem iskrena bile su dve negovateljice koje se ne ponašaju tako, stvarno su bile super. Očigledan dokaz da neke stvari zavise od čoveka i onog ljudskog u njemu a ne od opiswa radnog mesta i naređenja nadređenih koja se ne poštuju.
Od svih nevolja dobijem i hemoroide od napona pri porođaju. Em sam sečena prema guzi, em hemoroidi, em dobijem zatvor. Ne znam šta više boli. Krevet neudoban i visok, nezgodan da se sa njega ustane sa onakvom ranom. Krevetac priljubljen uz krevet, izvodiš akrobacije da staviš dete u njega. Onako sa zatvorom odem u WC sa nadom da ću da završim posao pa ma koliko bolelo, tamo na šolji nema daske, horor na srpski način. Dete sam nosila savijena pod uglom od 90’. Babice su u obavezi da nas tretiraju ujutru i uveče, ali očekuju da se kod one stolice za preglede postrojimo i da one to odrade što pre. Jednom sam se zadržala jer sam dojila bebu a ona će meni ’’gde si ti do sad, zar treba sa kićenom buklijom da te zovem’’. Lepo sam objasnila gospođi da mi je preče da nahranim dete a ona može da sačeka minut, odmah je promenila ton kojim mi se obraća.
Od sve muke odmah u nedelju, dan posle porođaja, pedijatar koji pregleda bebe ustanovi žuticu. I nalaz krvi pokaže povećane bilirubine. Tako Mila dobije povez preko očiju i ode u inkubator na sunčanje. Pa se još neka negovateljica napravi pametna pa preko jednog flastera koji je lepo držao zavoj zalepi još jedan ali duži pa je prekrivao i uši. Odmah ujutru na finjaka skrenem pažnju pedijatru i ona poludi što su tako ulepili dete i preko ušiju, i da nalog dase to sredi.
Na svu sreću izašle smo četvrtog dana. I baš kada smo trebale da izađemo Mila se nešto raspekmezila, ja je držim onako savijena i u bolovima, a negovateljica prolazi pored nas i ženu do mene pita da li ima nešto zanimljivo za čitanje. Posle kada je muž doneo stvari baš ona mi je oblačila dete i predala ga mom mužu. A on me pre toga pita da li treba da joj da neki dinar za to oblačenje, tako ga opravila moja majka. Šta, još novac da joj da, a ona traži nešto za čitanje. Nema, ne dam.
Tako smo se u sredu dokopale kuće.

Na žalost, tu se moje muke ne završavaju.
U subotu, nedelju dana posle porođaja, dobijem jako krvarenje. Ono su bili pravi izlivi krvi i ti svetle, a ne onako tamne venske. Ceo dan ja vodim borbu sa izlivima, ležim u nadi da će se situacija popraviti sama od sebe. Umesto da odmah odem kod lekara ja sam gubila krv i to puno. Tek uveće kada sam uspavala dete i videla da je vrag odneo šalu pristala sam da idem kod lekara. Ustvari odlagala sam odlazak iz dva razloga. Prvo nije mi se sviđala doktorka koja je dežurala tog dana, a drugo imala sam veliki strah od revizije jer sam čula da je to nešto strašno bolno. Na kraju neka mi rade šta god treba samo da krvarenje prestane.
Jedva sam se popela na treći sprat u bolnici, ustvari više me je muž pridržavao. U smeni jedna dobra babica, sposobna negovateljica koja je nekada bila babica i doktorka koju sam htela da izbegnem samo zbog mojih predrasuda i onoga što sam čula o njoj.
Odmah su me uveli u ambulantu, nadala sam se dase to može rešiti injekcijama ali morala je da se radi revizija. Baš sam bila uznemirena i stalno sam zapitkivala tu negovateljicu koju poznajem da li to ide sa lokalnom anestezijom, mora li baš da se čisti....ma sto pitanja. Kažu mora, ostalo je malo parče posteljice posle porođaja veličine zrna pšenice i ono iako tako malo pravi tolike probleme. Inače ta negovateljica ne mora da prisustvuje takvim intervencijama ali kako me poznaje bila je uz mene sve vreme ali me je i izgrdila što nisam došla na vreme nego sam rizikovala da iskrvarim. Kaže da uopšte nisam bila svesna koliko su opasna ta krvarenja.
Ispalo je da doktorka koju sam izbegavala ima laku ruku. Poprskala je sprej, dala mi lokalnu anesteziju i samo sam osetila kako nešto izvlači iz mene. I to je bilo to. Još malo sam odležala tu da krvarenje prestane pa na odeljenje. Morala sam da ostanem u bolnici. To mi je bilo najbolnije. Ja u bolnici a beba od 7 dana kući. Ma nisam mogla ni da plačem od muke. Onako izmrcvarena, priključena na infuziju samo sam poslala muža kuću da čuva decu a ja se uspavala jer sam izgubila mnogo krvi. Kako sam se uspavala tako sam se i probudila. U nedelju nisam htela da izlazim na lični zahtev da ne pravim gluposti. Na svu sreću Milu sam odmah po izlasku iz bolnice počela da dohranjujem tako da su je hranili i bez mene. Ceo dan sam se izmuzavala da bi zadržala i ono malo mleka što sam imala.
U ponedeljak su u viziti bila samo dva doktora, onaj što mi je vodio trudnoću i porađao me i još jedan razuman. Oni nisu smatrali kao neki da treba da ostanem 4 dana u bolnici. Lepo se dogovorismo da idem kući da dojim dete, a da za injekcije dolazim svakog dana. Tako se ja vratih svojoj deci. Samo usled stresa i svih događaja skoro da sam izgubila mleko, nema dete šta da sisne. Sada se kao malo vraćam u normalu ali nije kao što je bilo.
Polako se oporavljam, čekam rezultate sa histopatologije jer su odmah sa revizije poslali isečak na analizu. Ako neko zna neka mi odgovori šta se tačno utvrđuje tim analizama????????
POZDRAV SVIMA. ČUVAJTE SE.:cao::heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back