Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
treba mi neki uopshteni spisak.
mislim, kontam da mi treba peshkir, papuche, spavacica i to...
al` interesuje me dal` mi treba neshto posebno?
eto, npr. to za pavlovicevu mast nisam znala.

inache, ne poradjam se u bg.
a i ne idem u shkolu za trudnice, to ovde nema.
valjda ide po principu - nisi nas pitala kako da zatrudnish, shta ima da nas pitash kako da se porodish? :D

Ono što ti treba, ako u bolnici ne daju jesu spavaćice, mrežasti ulošci, rivanol (za epiziotomiju), peškiri, papuče koje ćeš moći da koristiš i kada se tuširaš, trebaće ti kasnije pumpica za grudi, ukoliko je imaš ponesi sa sobom u bolnicu, značiće ti ako beba ne bude htela da sisa... ja sam imala strašan problem kada mi se pojavilo mleko a nisam znala kako da ga izvučem, pumpicu sam imala kod kuće... Inače sam ponela previše stvari sa sobom, vodeći se raznim spiskovima... više od polovine mi nije ni trebalo a problem je da to sve poneseš sa sobom kad izlaziš, moraš sama jer u porodilištu nema posete... Najbolje da u svom savetovalištu pitaš ili čak u bolnici u kojoj ćeš se poroditi... oni najbolje znaju šta ti je neophodno.

treba mi neki uopshteni spisak.
mislim, kontam da mi treba peshkir, papuche, spavacica i to...
al` interesuje me dal` mi treba neshto posebno?
eto, npr. to za pavlovicevu mast nisam znala.

inache, ne poradjam se u bg.
a i ne idem u shkolu za trudnice, to ovde nema.
valjda ide po principu - nisi nas pitala kako da zatrudnish, shta ima da nas pitash kako da se porodish? :D

dobro ali jel se porađaš u Srbiji?????????
od dokumentacije ti treba:overena zdravstvena knjižica,lična karta isto barem još 6 meseci važeća,zvaničan izveštaj o krvnoj grupi i Rh faktoru potpisan i pečatiran,rezultat testa za žuticu(radi se u 9.mesecu trudnoće),rezultat analize vaginalnog sekreta(isto se radi u 9.mesecu),medicinska dokumentacija vezana za trudnoću i rezultati poslednjih UZ i ginekiloških pregleda(8. i 9.mesec),rezultati poslednje analize krvi i urina,uput za porodilište,za CARSKI REZ još treba vreme krvarenja i koagulacije,PTT,urea,keratinin,mokraćna kiselina i ŠUK(ovi laboratorijski nalazi se rade 3 nedelje pre termina)

za majku:spavaćice 2 komada(jedan će ti biti sav krvav na porođaju,pa da imaš da promeniš),papuče sa kojima možeš stati pod tuš,pribor za ličnu higijenu,mrežasti ulošci(30 komada ćeš sigurno potrošiti),peškir,rolna papirnih ubrusa ti treba za porođaj,podmetači za krevet 60x90cm 2 komada,AD uljane kapi za bradavice,Plazma keks i sok(što ti obavezno treba posle porođaja,traže da to pojedeš i popiješ da ti se vrati snaga)

za bebu:pelene Pampers(može i Huggies,Dipers,samo da bude za jednokratnu upotrebu 10 komada minimum),platnene tetra pelene(obavezno 5kom,trebaće ti toliko),benkice ili bodići 2 kom,pokrivač ili peškir da pokriješ bebu,Pavlovićeva mast,vlažne maramice(malo pakovanje,jel će inače sestre koristiti i za druge bebe ako daš veliko),bebi sapun(Merima ili Seba med ti preporučujem),vreća za bebe(obučeš benkicu ili bodić pa onda u ovaj džak,da nogice ne ostanu nepokrivene)

ovo ti sve stane u manju torbu i savetujem ti da sve ovde napisano poneseš,provereno,sve mi je trebalo i sve sam potrošila,čak što više posle sam tražila da mi donesu još benkica za bebu,pošto se isprljao a ostali smo 5 dana u porodilištu

Mala izmena dva posta pre mene - vazi za Bgd : Izvestaj o krvnoj grupi sa vazecim prezimenom,pelene ti ne trebaju osim pampersa,ni benkice i bodici - to ti tamo daju. Za bebu treba poneti samo jednokratne (pampers ili vec koje kupis),pavlovicevu mast i vlazne maramice. Bivacin sprej ili prasak se vise NE koristi,samo Povidon jod.

Dobar dan Forume, buduce mame i tate :)

Ja sam Anja i trenutno u valjda 7 nedelji trudnoce... kazem valjda jer mi je zadnja menstruacija bila 16.Maja tako da po nekim internet proracunima to je to... :think:

Moja prica je malo poduza, tako da se pripremite :lol: posle 7 meseci braka nam je najzad uspelo da imamo bebce :mrgreen: bilo je tu dosta frustracija sa moje strane, jer stvarno mi je zivotni san da budem mama :P bejbisitujem ceo zivot i svi su mi uvek govorili da sam ko rodjena za to, iako sam relativno mlada (23 god.) :ok:

Moji problemi i saveti koji mi trebaju su sledeci: moj muz je pre malo vise od 3 meseca dobio posao u Kini i mi smo oko 1. Aprila preselili vamo (juzna Kina, 2h od Hong Konga)! Ovo je drugi univerzum! :eek: ne postoji jogurt, sir, povrce i voce neko tropsko.. znaci jedva smo se snasli, kao da smo u drugi univerzum dosli :confused:
Kad sam uradila test i potvrdila trudnocu, bili smo u Kineskoj bolnici u kojoj sam dobila kineski karton i trudnoca je preko mokrace ponovo potvrdjena... onda sam opet bila posle 7 dana i uradjen mi je ultrazvuk (to je bilo 31.6.) i dobili smo malu slicicu bebe... ono sto mene brine je da na ultrazvuku pise da je beba velika 1,1 x 0,8 cm?! :aaa: da nije to malo?! Ili termin mozda nije pravi?! :eek:

Inace mi je muka svaki dan, WC solja postala drugi muz i ovo malo ne voli cokoladu :sad2: Inace ja imam i dosta kila viska, tako da i tu treba da pazim, ali sam uradila krvnu sliku i ona je idealna :super: kinez doktor nije mogao da veruje da su to moji nalazi :rotf:

Posto ipak postoji jezicka barijera ne planiram da se porodim ovde, vec u Shabcu gde cu biti kod svekrve koju obozavam :klap: sad me zanima gde mogu da saznam do kog meseca mogu trudna da putujem avionom?! Ja sam mislila da otputujem natrag u Srbiju negde oko 6og meseca... ipak ne bih ranije ni muza da ostavljam jer ga necu videti skoro pola godine i vise :sad2:

I koje analize da uradim onda kad dodjem?! Moj ginekolog je bio u Bg-u, ali sad u Shabcu moram da nadjem novog... to mi je uzas... :(

Ajoooj bas sam se raspisala, izvinite!!! Ali mi je stvarno sad potrebna podrska jer je domovina ipak "samo" 11000 km daleko... a ja ovde sama medju Kinezima :eek:

Veliki cmok iz Kine!!! :whistling:

Nije mi jasno nešto, jel to važi ako si u sobi sa bebom?
Ja ništa od ovoga nisam nosila, ni jod, ni rivanol, ni bivacin, pelene, benkice, spavaćice...
Ponela sam uloške i mrežaste gaćice, a za bebu baš ništa, osim ono kad izlazi iz porodilišta.
Porodila sam se u gradskoj na Zvezdari pre dve godine i nisam bila sa bebom u sobi, možda je drugačije ako jesi.
A posete nisu bile dozvoljene, ali su ljudi dolazili normalno na kratko da nas ne snimi neki doca. ;)

@kockica

Draga Anja, cestitam!
Sto se tice putovanja avionom, ako je trudnoca ok moze se putovati do 36nedelje, posle toga treba potvrda od doktora. To je ipak najbezbedniji vid saobracaja, i nema indikacija da je stetan po bebu:ok:. Meni je mnogo veca frka bila voznja jugicem po Bgd, negoli prelet Atlantika u 6om mesecu trudnoce:D.

Ultrazvuk ti je sigurno ok, beba je trenutno mrvicica:klap:

Od testova, pored laboratorije_krv, urin, nije lose da uradis dubble test on se radi od 11e do valjda 14e nedelje. To je UZ pregled, doktor gleda bebu detaljno, meri se debljina vratnog nabora _NT, i jos neki parametri, plus odredjuje se vrednost nekih proteina iz krvi_kod mame. To su neki proracuni, na osnovu kojih se izracunava verovatnoca za neke genetske nepravilnosti tj poremecaje.

Jako je bitno da imas dobrog dr koji gleda bebu na UZ. I ekspertski UZ se radi negde oko 20 ili 22ge nedelje. E sad, posto si u Kini, ti vidi kakva je njihova procedura, ovako je uglavnom u Srbiji. Uzivaj u trudnoci ;)

Nije mi jasno nešto, jel to važi ako si u sobi sa bebom?
Ja ništa od ovoga nisam nosila, ni jod, ni rivanol, ni bivacin, pelene, benkice, spavaćice...
Ponela sam uloške i mrežaste gaćice, a za bebu baš ništa, osim ono kad izlazi iz porodilišta.
Porodila sam se u gradskoj na Zvezdari pre dve godine i nisam bila sa bebom u sobi, možda je drugačije ako jesi.
A posete nisu bile dozvoljene, ali su ljudi dolazili normalno na kratko da nas ne snimi neki doca. ;)

Ja sam bila u sobi sa bebom, porodila sam se u N.frontu... Rivanol je za negu epiziotomije, ukoliko je porođaj prirodan ona je skoro obavezna... Ni ja nisam nosila ništa, napisah već, pribor za ličnu higijenu, uloške i te gaćice koje mi nisu trebale.. za bebu samo pampers, pavlovićeva i vlažne maramice... doduše, svako porodilište ima svoje specifičnosti, možda je negde drugačije...

@behind nine hills:

Hvalaaaaa :D evo sad sam ustala posle 15 casovnog sna :rumenko:

Aha znaci do 36te nedelje! :eek: ali tu se onda i postavlja pitanje avio kompanije... jer mislim da i oni postavljaju neka pravila do kog meseca trudna zena moze ici istom... uzas moram to da proverim...

Ehh daaa mrvica... moj muz kad je video UV samo je rekao: "Vidiiii kockicaaaa..." :cmok:

Nego znaci sve to treba ovde da proverim?! :eek: hmm... to ce biti malo teze, jer ipak mi je malo tesko ovde i da budem kod lekara kad ga nista ne razumem, a muski prevodioc treba da stoji pored mene svo vreme... :sad2: ja to aman ne mogu... ali taj dubble test sam evo zapisala i napomenucu! To je znaci samo UZ?! :think:

Samo sad nesto razmisljam ja kad se vratim u Srbiju ionako cu morati sve analize da ponavljam, jer moj karton ovde skroz na kineskom tako da me sve ovo mnogo smara... razmisljam vec da se vratim, ali gde muza da ne vidim skoro godinu dana... :sad2:

@behind nine hills:

Hvalaaaaa :D evo sad sam ustala posle 15 casovnog sna :rumenko:

Aha znaci do 36te nedelje! :eek: ali tu se onda i postavlja pitanje avio kompanije... jer mislim da i oni postavljaju neka pravila do kog meseca trudna zena moze ici istom... uzas moram to da proverim...

Ehh daaa mrvica... moj muz kad je video UV samo je rekao: "Vidiiii kockicaaaa..." :cmok:

Nego znaci sve to treba ovde da proverim?! :eek: hmm... to ce biti malo teze, jer ipak mi je malo tesko ovde i da budem kod lekara kad ga nista ne razumem, a muski prevodioc treba da stoji pored mene svo vreme... :sad2: ja to aman ne mogu... ali taj dubble test sam evo zapisala i napomenucu! To je znaci samo UZ?! :think:
Samo sad nesto razmisljam ja kad se vratim u Srbiju ionako cu morati sve analize da ponavljam, jer moj karton ovde skroz na kineskom tako da me sve ovo mnogo smara... razmisljam vec da se vratim, ali gde muza da ne vidim skoro godinu dana... :sad2:

Radi se i UT, al dubble test je test koji se radi iz krvi koji daje procenat verovatnoce da dodje do nekih genetskih poremecaja...inace radi se i tripl test, al kasnije, ne znam tacno kad...

dubble test se radi u periodu 11 - 12 nedelja trudnoce, shto mu dodje na kraju 3 meseca...
triple test se radi u periodu 16 - 18 nedelja. vecina doktora (ovih u srbiji barem, ne znam kako ti kineski :D) ne trazzi da se radi tripple test ako je dubble test bio u redu.
takodje, najvazznija dva UZ pregleda se rade takodje u ova dva perioda... tj. 11 nedelji, kad se meri debljina bebinog vrata tj. zadebljanje ili nakupinu tecnosti na vratu bebe, koja mora biti manja od 3 mm i josh neki markeri, koji se ja mislim rade uz duble test... ali nisam sigurna i u periodu od 16 do 19, 20 nedelje, kad se gleda ukupna anatomija bebe i to...

svejedno...
moja doktorka je meni rekla (oh bozze... koliko nepotrebnih informacija ja drzzim u glavi... :D) da prema svetskim standardima i u americi, gde je ona ishla na specijalizaciju, doktori trudnicu shalju u toku trudnoce na sveukupno 4 UZ-a... prvi je da se utvrdi trudnoca, drugi i treci su u gore navedenim nedeljama, a chetvrti je pred kraj, da se vidi dal` se beba namestila i tako to.... ovo sam ti napisala jerbo je mozzda takva praksa i u kini.
u srbiji, na UZ se ide na svakih pet nedelja, tako oni uche u shkoli.... :D

Ahhhaaaa... ja cu lepo Lap Top sa sobom u bolnicu, da joj (doktorki) kazem da nauci srpski i lepo sve ovde procita :hahaha: hmm nadam se da je i kod Kineza takva praksa... prosli ponedeljak sam bila na ultrazvuku i sad u ponedeljak opet idem kod lekara... spomenuli su nesto kao da se cuje bebino srce ali ja sve razmisljam da je malo rano za to :eek: :???: :dontunderstand:

@kockica

Draga Anja, cestitam!
Sto se tice putovanja avionom, ako je trudnoca ok moze se putovati do 36nedelje, posle toga treba potvrda od doktora. To je ipak najbezbedniji vid saobracaja, i nema indikacija da je stetan po bebu:ok:. Meni je mnogo veca frka bila voznja jugicem po Bgd, negoli prelet Atlantika u 6om mesecu trudnoce:D.

Ja zivim na Islandu i u 28.nedelji sam letela u Beograd da vidim moje, a i oni mene, dok sam jos u stanju da putujem. Nije bilo nikakvih problema u odlasku i u Icelandairu su mi rekli da mogu bez potvrde da letim do 9.meseca. Ali u povretku, u 31.nedelji su mi napravili problem na aerodromu u Beogradu!!! Srecom, ja sam malo panicar pa sam imala potvrdu da ne postoji opasnost od prevremenog porodjaja i to iz drzavne ustanove, tacnije Gradske bolnice. S tim sam ipak morala da idem u aerodromsku ambulantu da bi mi njihov lekar, na osnovu te potvrde iz bolnice izdao novu njihovu potvrdu da mogu da letim. I to sve mora u JATu od 28.nedelje. Da se ne prevaris!!! Samo u JATu ti prave problem tako rano u trudnoci.

Ahhaaa... dobro je sto se JATom necu voziti tj leteti vec Lufthansom iz Beograda u Moskvu, pa tamo cekam, pa onda iz Moskve u Kinu... :dash:

A jos jednom pitanjce :klap: dal za trudnice postoje neke olaksice?! Tipa specijalno mesto ili tako nesto... posto sam cula da bi u avionu pogotovo tako dugi letovi bilo pozeljno da zena digne noge u vazduh :eek:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back