KUTAK, svrati na trenutak! / Da li neko zna?

• Začetnik teme Začetnik teme nakindjuren
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zahvaljujem na linkovima kao i na informacijama.

Pogledacu na http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=CONNECT&base=70000&lani=sr&scri=cyr, hvala na savetu i nadam se da cu nesto i naci xD

Sto se tice novele tj. romana, ahh negde sam to u podsvesti znao ali izgleda se nisam setio, hvala na ispravci i hvala na dorbeodoslici.

A reci mi da li znas, prodaju li se uopste kod nas knjige na engleskom? Ne trebaju mi razliciti delovi romana na razlicitim jezicima bolje i sve na engleskom nego pola pola xD

Ja ne živim u Srbiji, pa ne mogu da ti dam detaljne informacije. Znam da u Beogradu ima više knjižara u kojima se prodaju i knjige na engleskom jeziku, ali nadam se da će te neko drugi usmjeriti, jer ja nisam bio u Bg nekoliko godina. Dosta knjižara je u međuvremenu pozatvarano, a valjda su i neke nove otvorene.

Svakome ko čita na engleskom ja toplo preporučujem da nabavi neki čitač elektronskih knjiga, jer mnogo toga knjiga na engleskom može besplatno da se nađe na netu.

E, da, potrudimo se da sve poruke vezane za potragu za knjigama ubuduće postavljamo u temi: http://forum.krstarica.com/showthread.php/262939-Trazim-knjigu!/page2?highlight=gde+da+nađem+knjigu

Imam neke stvari što sam pisao, planiram da prevedem na engleski, imam jednog prijatelja iz Škotske koji je isto pisac i koji bi mi pomogao oko prevoda. Poslao bih nekim izdavačkim kućama, ne nadam se ničemu ali vredi probati.

Zna li neko kako da registrujem to, jer nebih baš da mi neko pokrade mojih ruku delo, mislim da bih poludeo i nebih mogao da živim sa tom činjenicom.

Imam neke stvari što sam pisao, planiram da prevedem na engleski, imam jednog prijatelja iz Škotske koji je isto pisac i koji bi mi pomogao oko prevoda. Poslao bih nekim izdavačkim kućama, ne nadam se ničemu ali vredi probati.

Zna li neko kako da registrujem to, jer nebih baš da mi neko pokrade mojih ruku delo, mislim da bih poludeo i nebih mogao da živim sa tom činjenicom.

Ode se u agenciju za zaštitu autorskih prava, plati se neka kinta... Ne znam tačno kako ide, nisam to nikad radio. Uglavnom, kod njih se radi autorizacija.

U Engleskoj i USA je to malo drugacije nego u "ostatku sveta", ali cenim da ti zelis to za zastitis u svojoj zemlji.
Ne znam ko je nadlezan, u Nemackoj je to zavod za patente ( tu si i ta autorska prava).

Da li je tvoj engleski zaista toliko dobar da mozes sam da prevedes?
Prijatelj iz Skotske moze da bude i jako pismen i pametan covek, odlican knjizevnik, ali kako moze da ti pomogne oko prevoda,
izuzev da isparvi neke parvopisne ili gramaticke greske

U Engleskoj i USA je to malo drugacije nego u "ostatku sveta", ali cenim da ti zelis to za zastitis u svojoj zemlji.
Ne znam ko je nadlezan, u Nemackoj je to zavod za patente ( tu si i ta autorska prava).

Da li je tvoj engleski zaista toliko dobar da mozes sam da prevedes?
Prijatelj iz Skotske moze da bude i jako pismen i pametan covek, odlican knjizevnik, ali kako moze da ti pomogne oko prevoda,
izuzev da isparvi neke parvopisne ili gramaticke greske

Između ostalog i to, ali i da izbaci suvišne lokalizme i stvari koje može razumeti samo neko ko je sa Balkana.

Između ostalog i to, ali i da izbaci suvišne lokalizme i stvari koje može razumeti samo neko ko je sa Balkana.
Ne bih da budem "indiskretna", ali bre sto tu svoju knjigu prvo ne objavis na Balkanu, videces da li uopste nekoga i zanima
( danas je citalacka jako izbirljiva, da ne kazem nepismena i zayebana ) pa onda predji na prevoodjenja i internacionalu.

Da li ko zna gdje da nadjem recitaciju Deca mogu da polete od Ljubivoja Rsumovica?
Unaprijed se zahvaljujem <3

Dušice, jesi li ti uopšte pokušala to potražiti pomoću Google?

DECA MOGU DA POLETE

Deca mogu da polete
treba samo da se sete
treba samo da požele
da zamahnu da se vinu
kao ptice nežne bele
ka zvezdama u visinu

Da zamisle
da se sete
kuda žele
da polete

Deca mogu preko neba
na krilima lepih želja
odlučiti samo treba
setiti se prijatelja
osetiti radost šta je
radost deci krila daje

Da zamisle
da se sete
kuda žele
da polete

Hvala Quentine, kralju :)

Imam još jedno pitanje, da li je, naime, moguće da nekako dođem do spiskova knjiga određenih edicija (tipa Nolitova edicija "metamorfoze", Prosvetina "Biblioteka velikih romana", "svetski klasici" itd.), jer se knjige iz ovih kompleta masovno prodaju pojedinačno, a niko ih nema na gomili...Pa da bar znam naslove koje da jurim :)

Hvala Quentine, kralju :)

Imam još jedno pitanje, da li je, naime, moguće da nekako dođem do spiskova knjiga određenih edicija (tipa Nolitova edicija "metamorfoze", Prosvetina "Biblioteka velikih romana", "svetski klasici" itd.), jer se knjige iz ovih kompleta masovno prodaju pojedinačno, a niko ih nema na gomili...Pa da bar znam naslove koje da jurim :)

To su ( ove boldovane) zaista veliki romani. Ti bi kupio svih 100 komada? Pitaj one ulicne prodavce, oni ih imaju pa ce znati da ti nabave i desetak tih, ali celo
izdanje sigurno neces nigde naci.

Ovo je stvarno dobro pitanje. I ja sam se ponekad pitao da li je moguće nabaviti spisak svih izdanja, recimo Radove edicije Reč i misao, ili Nolitovih Sazvežđa, ili BIGZ-ove Džepne knjige... Same izdavačke kuće imaju te podatke, ali neki izdavači više ne postoje. Narodna biblioteka Srbije bi trebalo da ima sve te knjige, ali sumnjam da vode podatke po edicijama. Mislim da bih i neke pare dao za pun spisak, recimo, Reč i misao ili Sazvežđa.

Poslednja izmena:
Ovo je stvarno dobro pitanje. I ja sam se ponekad pitao da li je moguće nabaviti spisak svih izdanja, recimo Radove edicije Reč i misao, ili Nolitovih Sazvežđa, ili BIGZ-ove Džepne knjige... Same izdavačke kuće imaju te podatke, ali neki izdavači više ne postoje. Narodna biblioteka Srbije bi trebalo da ima sve te knjige, ali sumnjam da vode podatke po edicijama. Mislim da bih i neke pare dao za pun spisak, recimo, Reč i misao ili Sazvežđa.

Opet, Quentine, kralju, dao si mi sjajnu ideju ovim, koja je uspela delimično :)
http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=SFRM&id=0227119517408073

Nažalost, ne izbacuje sve rezultate koji su potrebni.
Najbolje bi bilo kontaktirati same izdavače ili nešto tako, ali šta raditi sa onima koji su ugašeni...ništa očigledno.

Poslednja izmena:
Molim vas za malu pomoc. Davno, jos kao osnovac, ucestvovao sam u recitovanju jednog proznog teksta, ali nikako ne mogu da je nadjem, a voleo bih da je se prisetim.
Stihovi idu nesto ovako: Rekoh, pocepan dzep je bio, kad lazem uvek stiskam zube,
tako sam novac izbugio, i drugi isto svasta gube,
gledam polako postaje starac, tih malih promena nismo svesni
"Izgubio si ceo dzeparac?" ...

Toliko se secam, bio bih vam puno zahvalan!

Back