KUTAK, svrati na trenutak! / Da li neko zna?

• Začetnik teme Začetnik teme nakindjuren
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da ne zna neko koji je originalan naslov romana Vilijama Foknera koji je kod nas objavljen kao Snobovi (Minerva, Subotica, 1962, str. 358, tvrd povez)?

originalslika-20789549.jpg

U Foknerovoj bibliografiji nema knjige s takvim naslovom, što znači da je naš izdavač iz nekog razloga knjizi dao svoju verziju naslova.

Molim vas za malu pomoc. Davno, jos kao osnovac, ucestvovao sam u recitovanju jednog proznog teksta, ali nikako ne mogu da je nadjem, a voleo bih da je se prisetim.
Stihovi idu nesto ovako: Rekoh, pocepan dzep je bio, kad lazem uvek stiskam zube,
tako sam novac izbugio, i drugi isto svasta gube,
gledam polako postaje starac, tih malih promena nismo svesni
"Izgubio si ceo dzeparac?" ...

Toliko se secam, bio bih vam puno zahvalan!

Meni nekako lici na poetsku prozu Mike Antica, mozda bi se tu moglo potraziti, opet imam neki osecaj da je to nesto od Branka Copica mada me muci sto nije na ijekavici, no, pregledacu neke svoje knjige i prirucnike za srpski jezik pa cu pokusati da ti pomognem:)

Da ne zna neko koji je originalan naslov romana Vilijama Foknera koji je kod nas objavljen kao Snobovi (Minerva, Subotica, 1962, str. 358, tvrd povez)?

originalslika-20789549.jpg

U Foknerovoj bibliografiji nema knjige s takvim naslovom, što znači da je naš izdavač iz nekog razloga knjizi dao svoju verziju naslova.

Nađoh nešto:

"Utočište" je objavljeno pod naslovom "Svetilište"; "Komarci" pod naslovom "Snobovi"; "Zaselak" pod naslovom "Dugo vrelo leto" (po nazivu TV-serije koja je snimljena po tom romanu); "Gospodska kuća" pod nazivom "Dvorac" ili "Palača" (inače, romani "Selo", "Grad" i "Palata" čine praktično jedinstvenu trilogiju, dok romani "Svetilište" i "Rekvijem za iskušenicu" takođe čine neku vrstu posebne celine) dok se "Bajka" može naći i pod naslovom "Legenda"

http://serbianforum.org/knjizevnost/154006-viljem-fokner.html

Poslednja izmena:
Nađoh nešto:

"Utočište" je objavljeno pod naslovom "Svetilište"; "Komarci" pod naslovom "Snobovi"; "Zaselak" pod naslovom "Dugo vrelo leto" (po nazivu TV-serije koja je snimljena po tom romanu); "Gospodska kuća" pod nazivom "Dvorac" ili "Palača" (inače, romani "Selo", "Grad" i "Palata" čine praktično jedinstvenu trilogiju, dok romani "Svetilište" i "Rekvijem za iskušenicu" takođe čine neku vrstu posebne celine) dok se "Bajka" može naći i pod naslovom "Legenda"

http://serbianforum.org/knjizevnost/154006-viljem-fokner.html

Super! Baš ti hvala. Šta li im je trebalo da mijenjaju naslov? Možda ću shvatiti ako pročitam knjigu.

Meni nekako lici na poetsku prozu Mike Antica, mozda bi se tu moglo potraziti, opet imam neki osecaj da je to nesto od Branka Copica mada me muci sto nije na ijekavici, no, pregledacu neke svoje knjige i prirucnike za srpski jezik pa cu pokusati da ti pomognem:)

Jao, molim te Biljo i hvala puno. Bas bi mi znacilo. Jos u osnovnoj sam je recitovao na takmicenju.
:zag:

Molim vas dajte mi pdf o ovom vajldovom delu jer na scribu mogu samo par strana da vidim

A šta tebi zapravo treba? Tekst pjesme, na našem ili na engleskom jeziku? Kritika, tumačenje... opet, na našem ili na engleskom? I zašto ti baš PDF treba? Šta ako imam nešto što korisno za tebe, ali je, recimo, u HTML formatu, ili epub, ili TXT...

Inače, dokument od 24 strane o kome govoriš može u cjelini da se preuzme sa Scribda. Sve što je potrebno je da se registruješ, što je apsolutno besplatno.

Pokušaj malo više da se sam potrudiš da dođeš do informacije koja ti je potrebna, prije nego što od drugiš zatražiš pomoć.

Registrovan sam ali moras biti premium memeber kako bi ovu knjigu skinuo.Meni treba tekst pesme

Ja sam preuzeo dokument bez ikakvog plaćanja. Možda je potrebno da nešto sam aplouduješ, možda je trebalo da otvoriš novi nalog... Pošto drugačije ne ide, okačio sam preuzeti dokument na najjednostavniji hosting servis. Nadam se da izvorni postavljač/autor dokumenta neće da se ljuti.
http://www18.zippyshare.com/v/20476296/file.html

I, molim te, kad ti drugi put bude nešto trebalo, jasnije napiši o čemu se radi.

E,ovako;izvinjavam se,ako tema postoji.

Znam radnju knjige(delimicno),ali mi je potreban naslov i pisac...

Ako bi iko mogao da mi pomogne,mnogo bi mi znacilo!

Napominjem da knjiga nije novijeg izdanja,citala sam je pre nekih 10-ak i vise godina,mada je i tada bila stara,uzeta iz biblioteke.

Prica pocinje o zivotu neke bogatasice i njenog oca-sigurna sam da je devojka plavusa(ako je bitno).Imaju neku kompaniju,porodicnu firmu i odlaze poslom u Tursku.Nju tamo kidnapuju i odvode u harem.Tamo je zene obucavaju kako da postane sultanova ljubavnica,ali ona odlaze susret sa njim,jer se zaljubljuje u lika,koji se mora tuda(sigurna sam da je on kidnapovao)...U medjuvremenu,njen otac organizuje potragu....Sultan je poludeo za njom,razgovaraju,iako medju njima nema nicega,cesto se susrecu....ali ona stupa u vezu sa,gore pomenutim likom......Mislim da ih hvataju na delu i odvode u tamnicu,sledi im smrtna kazna,za izdaju.........Dalje ne znam........Vrti mi se u glavi ime Diana.Sad da li se ona tako zvala ili je to ime pisca....

Znaci,nije novije izdanje,nije Laguna,Alnari....nista od novijoh izdavackih kuca....

A bila si samo u onoj gradskoj u Knezu ili...?

pa to je gradska tu sam bila, pa onda bila u svetozara markovica i u zmaj jovinoj to su opstinske da bi mi tamo rekli da dzaba trazim da to ima samo gradska :aha:....al nisam isla u svim mozda grese, nada poslednja umire :lol:
pa eto reko mozda neko zna neku opstinsku da ima

ili mozda negde da se kupi polovna jeftino, moze i to, ili sajt za skidanje al na srpskom

Dobro vece svima!
Godinama pokusavam da pronadjem knjigu kojoj ne znam ime niti znam autora...
Bila bih neizmerno zahvalna ukoliko bi mi neko pomogao....
U pitanju je knjiga zanra naucne fantastike, sastavljena od desetak pripovetki...
Jedna od njih, meni veoma draga je i 'Inteligentno parce leda' koja koliko me secanje sluzi pocinje otprilike ovako:

Ja sam inteligentno parče leda.
Ovo bi zvučalo uobraženo kada bih rekla ljudima. Ali oni ništa ne znaju. Ne znaju ni da sam led ni da sam inteligentna. Ne znaju da sam postala od vode koja je mnogo priošla, mnogo znala. Ne znaju da se to stanje zaledilo u meni,pa sam sada zaleđeno parčence znanja. Ja znam da ću uskoro prestati da budem ja. Ali to me ne uznemirava mnogo:ono što znam ipak neće propasti, preobratiće se u neki drugi oblik. Toplota ubrzava moj nestanak. Ali pošto sam saznala da je to moja dužnost da postepeno nestajem hladeći druge, ostalo nema naročitog značaja.Važno je imati cilj. Moj je da se topim...
Ja upoznajem mnoge ljude.Mnogi na meni iskaljuju svoj bes,prezir..lome me,udaraju..Trzam sa,raspadam.Ali i dalje se smejem.Sva je sreća što niko ni ne pretpostavlja da i led može da se smeje.Nisam uobražena,led to ne sme...Privlači me kod ljudi ono što je bilo.Što su zaboravili.Skriveni odpaci bola,nekadašnje nade i zaboravljeni smeh.I skamenjeni muk.I nečiji plač pred zoru,u mraku ispunjenom sećanjima.Sve što je prošlo,a ipak bilo.Postojalo.I smešan,uzaludni ponos koji im daje snage da nastave dalje.
Umorila sam se.Sve vidim kroz neku maglu.Kad bi ti bio sposoban za slutnju da još uvek nešto osećam prema tebi,odmah bi je odbacio,čim bi je osetio,kao besmislicu.Ali bi u isti mah bio radostan i povređen.Radostan-što ja sada patim.Povređen-što nemaš snage da ponovo potražiš sreću kraj nekog stranca.Nekog zaleđenog.
Kraj mene-inteligentnog parčeta leda!

Sa nestrpljenjem cekam bilo koji odgovor :)

Back