KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve sto kazem, kazem u svoje ime, nema nikakve mnozine.
Kako ih ti dozivljavas je vec neka druga prica, ali zaista nema potrebe da moje reci prevodis na sopstveni jezik.
Lepo se provedi kod mame i tate... zavidim ti na tome... ne zlurado... vec sa tugom koju ne zelim da ikad iko razume... a hoce, na zalost. Pa neka bude sto kasnije...

:ok:

Editovala sam moj post, nema množine. Ja u jednini i dalje smatram da treba pustiti one malobrojne koji hoće ovde da pišu, da pišu gde hoće i šta hoće. Toliko. Jer stvarno ne znam, ali na celom pdf nema više od 10 postova na dnevnom nivou.

A mama i tata su tu...Još uvek. I svakim danom rastanak je sve izvesniji. Ali shvatam da sam srećna što imam 44 godine i oba roditelja, a moja sestra još srećnija, jer sa svojih 55 ima i mamu i tatu. Već nekoliko godina doživljavam njihove rođendane kao da su poslednji, Božićne i Uskršnje ručkove takođe, sve što se dešava, a bitno je, pomislim da je možda poslednji put.

PITANJCE: uplatili bi apartman u Polihronu, znaci hranu sami obezbjedjujemo, klasika, rucak za dva dana, salatice od svjezeg povrca, pire za minut i slicno... dorucak mazarije, suhomesnato sto bi ponijeli odavde, vecera slicno ili nesto napolju, kako koji dan, sve vec kako ide inace! Uglavnom, juce pricam sa drugaricom, ona ima bliznakinje - sada idu u 1 razred, znaci tu negjde u prosjeku kao moja djeca, godinama vec ide u Grcku isti fazon smjestaja, nisu neki razmetljivci, nema ne znam koliko klopanja po restoranima i ne znam kakva exkluziva i kaze da racunam dnevno na 40-50E! Kaze da hrana nije nista skuplja nego u Beogradu, mozda malo povrce i voce, ali meso je isto ili cak jeftinije. Pravo da vam kazem meni je to puno za dan, znaci 10 dana za hranu 500E, nisam bas tako planirala, ali eto, ima na forumu iskusnijih po tom pitanju od mene, pa cisto da cujem kako se rasporedjujete

Mi smo pre 2 godine smestaj u Haniotiju (dvokrevetna soba sa cajnom kuhinjom i kupatilom) sa prevozom placali 250e po osobi, prosle godine na Lefkadi, smestaj ista varijanta je bio ukupno 450e za 10 dana u julu, avgust je jos skuplji. Pogledaj na booking.com, tamo je veliki izbor i mozes da rezervises smestaj bez prevoza. Mada mi smo na Lefkadu isli na boom, smestaj je bio jeftiniji nego preko booking-a.

Mi smo pre 2 godine smestaj u Haniotiju (dvokrevetna soba sa cajnom kuhinjom i kupatilom) sa prevozom placali 250e po osobi, prosle godine na Lefkadi, smestaj ista varijanta je bio ukupno 450e za 10 dana u julu, avgust je jos skuplji. Pogledaj na booking.com, tamo je veliki izbor i mozes da rezervises smestaj bez prevoza. Mada mi smo na Lefkadu isli na boom, smestaj je bio jeftiniji nego preko booking-a.
Mi ne idemo sopstvenim prevozom, nego BUS-om, ma nekako cu ja za smjestaj, nego me cisto interesuju iskustva dnevne potrosnje za hranu

Kad sam razmišljala o tome da idemo u Grčku na more, rekli su mi da računam minimum 10 evra po osobi dnevno za hranu. Sad sam na tortijadi u Jagodini dobila letovanje u Paraliji od 18. do 28. septembra, tj. plaćen smeštaj, za put i hranu treba da se snadjem sama. Istu nagradu sam dobila i prošle godine i imala sam isti problem kao i ove, ne odgovara mi termin zbog obaveza koje imam. Prošle godine na kraju nisam iskoristila uopšte jer mi je razlika za doplatu da bih promenila termin bila 310 evra za smeštaj, plus 120 evra za prevoz koji sam bila u obavez da uzmem preko njih i plus što bi nam za hranu otišlo oko 200 evra. Znači ukupna računica za dve osobe je bila da nas košta više od 600 evra za dve osobe, a mi smo za manje para uplatili letovanje u Kušadasiju i to smo imali obezbedjenu hranu. Ove godine bi mi doplata za promenu termina bila još skuplja i ne znam uopšte šta i kako da radim da to ne propadne ponvo jer su se prošle godine baš ljutili jer nijedna ood nas koje smo dobile letovanje to nije iskoristila.

Daco, mislim da Turska jeste nesto jeftinija od Grcke, ali ti je zbog dece nezgodna zbog prevoza. Ipak se predugo putuje pa sacekaj da malo posrastu.
Osim svezeg voca i povrca, cene hrane u Grckoj su slicne kao i kod nas. Istina je da varira od podrucja do podrucja, ali ne previse.
Ja predstavu nemam koliko se novca trosi za hranu za cetvoroclanu porodicu, ni ovde niti na letovanju, ali mislim da nema mnogo razlike.
Znam i da nema potrebe nositi nista odavde - sve to sto moze da stoji tipa testenine, pirinac, suhomesnato, tvrdi sir... supe iz kesice... ili je isto ili jeftinije nego kod nas. Narocito ako ima neki Lidl u okolini (a to proveris po ovim nasim forumima).

Ne treba ti toliko novca za hranu sigurno... Verujem da su oni i potrošili toliko, možeš ti da potrošiš koliko hoćeš. Ali, ako budeš kuvala za dva dana, i ako se ne opustite previše možete sa 15 - 20e dnevno da prođete. U Lidlu ima uvek akcija, pa izabereš ono što je na akciji. Oni imaju pijace sa svežim voćem i povrćem sa pristojnim cenama.
Isto smatram da ne treba ništa odavde da se nosi, osim ako kupuješ negde na odloženo pa smanjiš trenutne troškove. Takođe, ako nosim nešto, nosim već skuvano i zamrznuto da ne bih provela letovanje u kuhinji ;)
Pošto se cene ne razlikuju mnogo, verovatno ćeš potrošiti koliko trošiš i ovde za klopu.
Ja za ovu godinu planiram da ponesem unapred skuvano 4-5 jela (bolonjeze sos, punjene paprike...) i kesu pasulja. To će mi pokriti pola letovanja. Dva puta ćemo tamo ribu da kupimo, dva-tri puta giros (2.3 evra) i eto...
Kupimo njihovu fetu, povrće i voće, poneki sladoled (imaš u Lidlu ona pakovanja od više komada, pristojna cena....)

Sa 40-50 evra možeš po restoranima da jedeš...

E ja sam htela da napišem ovo što je i Iva. Nismo nikada letovali u Grčkoj, letujemo svake godine u CG. A moj brat od strica sa porodicom (on, žena i ćerka 1999. godište) svake godine letuju u Grčkoj. Njih troje potroše bar za četvrtinu, a nekada i za trećinu više para nego nas četvoro. Pritom, mi u CG svakodnevno plaćamo 2 suncobrana i 3 ležaljke 10€, što je dodatni i nije zanemarljiv trošak. Ali oni i u Srbiji troše više od nas.

Tako da je skroz relativno koliko se para potroši, jer može da se potroši užasno mnogo.

Mislim da je Iva u pravu.
Naravno da nije teško potrošiti pare, ali - ne moraš. Kod mene finansijeske mogućnosti nisu uvek iste na odmoru, ali za hranu uglavnom trošim podjednako.
Ograničavam se jer ne ide na odmor sa decom, tako da sve što kažem po pitanju ishrane, uzmite sa rezervom. Hranu ne nosim, pogotovo ne kuvanu jer ne volim da nosim i nije mi preterano važno šta ću jesti. Čak i kada sam u mogućnosti, retko jedem po restoranima iz prostog razloga što mi se to nikako ne uklapa u koncepciju: Čitav dan sam napolju, po povratku u smeštaj mi se ne jede jer mi ne prija da u kupaćem sedim u restoranu (bez obzira šta imam preko - da ne bude zabune :zcepanje:), a kad već odem do sobe - dok se tuširamo i presvlačimo - obrok je gotov (bilo da je čorba sa piletinom, riba, testenina, rižoto...). Kad ima dobar tiganj, počastimo se i palainkama :).
Doručak je još manji problem, jer Grci imaju lepa peciva i male pekare gde je sve uvek sveže i lepo... nekad uzmemo hleb ili prazne kifle, kajzerice i sl. pa dopunimo još nečim, nekad ne. Sve zavisi kad ustanem i idem li u šetnju pre doručka ili ne...
Za 10-tak dana koliko smo na odmoru, niko neće "crći gladan" niti poremetiti metabolizam niti bilo šta slično tome.
I sad ste me nateraliu da se setim svog "morskog" ritma i da poželim da što pre budem ponovo na nekom tako lepom mestu... :)

mi smo ove godine potrosili nesto preko 500 e dzeparca, za hranu, decije zezancije uvece, tramboline i druge zanimacije, nesto malo suvenira.....istina je da je najveci deo otisao na hranu, doruckovali smo uvek u sobi....rucali smo uvek napolju, giros, pica, neko meso i krompirici.....zavisi od raspolozenja.....uvece u sobi obavezno supica iz kesice a onda vecera napolju, opet neko meso i krompirici, ili morski plodovi.....sta ja znam vec sta...... pa setnjica i decije zanimacije........ako ces jesti u sobi najvise potrosices mnogo manje....ali iskrena da budem meni ne pada na pamet da kuvam na godisnjem odmoru....ako ides da odmaras odmaraj i uzivaj.......to sto ces na kraju potrositi 100 e vise nemoj da se sekiras, tri- cetiri tortice i nadoknadices ti to.......:per:
e sad vasi su klinci veci....nasi su bili mali pa i nisu trebali posebni citavi obroci....tj narucivali smo uvek dve klope pa oni sa nama jedu jer su kod grka porcije bas velike......
famili pica je izmedju 7-10 e
giros 2.2-2.8 e
meso sa krompiricima 6-8 e
rriba i morski plodovi sa prilogom 6.5-pa navise.....

Poslednja izmena:
Nesto sve vise i vise razmisljam da je mozda bolje u nasem slucaju da smo uplatili nesto sa polupansionom, moj sin vise od svega voli kako ih on naziva "kupovne" stvarcice, dosadilo djetetu stalno mafini, ostaci korica, filova i svih ostalih zezancija od kojih otkinu njegovi drugari kad dodju, a on mafine za uzinu nece ni da nosi u skolu cccc!!! A za nekim svedskim stolom u hotelu bi uzivao 100%. Em sto odugovlace za stolom kod jela oboje, kad bi bilo od tad do tad je jelo,manje bi zezali, mozda :zcepanje:
Uglavnom, neka bude ove godine ovako, snacicu se sa kuvanjem vec nekako, malo ja, malo restorancici, suhomesnato cemo ponijeti i ima da nam bude super :ok:

Ma snaći ćeš se kako nećeš, samo da odeš...:) Kod nas to izgleda ovako:

Doručak - doručkujemo što bi i kod kuće. Hleb, pašteta, viršle, salame, kobasice, šunka, kulen, sir, majonez, pavlaka, kečap, neko pecivo iz pekare...Kombinacija milion.

Ručak - na plaži. Pomfrit, pizza, pljeskavica, girice, neka pasta iz restorana...Snađemo se. Dragan i ja uglavnom ni ne budemo gladni, Dušan retko, jedino nam je Sava oran i za ručak.

Večera - ja spremam. Čim ulazimo u apartman, stavljam kafu i ulazim na tuširanje. Izlazim zakuvavam kafu, na tu ringlu stavljam vodu za supu iz kesice. Meso sam spremila pre polaska na plažu, najčešće piletinu pečenu na teflonu. Bude gotova za 5 minuta. Ili uporedo sa vodom za supu, stavljam i vodu za testenine, smuljam neko mleveno meso, narendamo sira, i udri. Nekada kupim roštilj kobasice Draganu i meni, deci krmenadle, pa i to na teflon. Malo pire krompira, ili pomfrita, salata obavezna, i večera za pola sata gotova.

Mi još uvek ne znamo da li idemo na more, a ako idemo, prvi put ćemo ići Dragan i ja bez dece. :( Porasli pilići...

Moje dete jede uglavnom kuvana jela. Od brze hrane hoće jedino pljeskavicu. Ništa pizza, prženi krompirići, giros... Mi ne jedemo ništa iz kesice, paštete i sl. Tako da meni kuvanje ne gine... Pa mi onda lakše da ponesem nešto unapred spremno za one dane kad mi se ne kuva, tj. kad mi se ne ide sa plaže :)

Aj da jadikujem...
Skuvam danas fil od 55 zumanca, 1kg cokolade, i to bas prave i 750gr secera. i ostavim na sporetu na ringli i sve lepo iskljucim.
Vratim se sa posla i naravno, spremaj veceru, spremaj dalje sta ce da se pece oko torti i...stavljam riblju corbu da kuvam, onu instant,
a preko serpe sa filom stavila pleh, jel, toboz da ne upadne nesto...i cekam da provri corba a nista se ne desava i u tom cekanju radim nesto drugo i osetim miris neceg izgorenog:mrgreen:
Umesto ringle sa corbom ukljucila onu sa filom:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ma jok nista mu nije...samo se ugljenisalo dno od oko 2-3 cm :dash::dash::dash:
E sad Boze pomozi sa vremenom...sutra sabajle ispocetka sa filom...
Ko nema u glavi ima u novcaniku:mrgreen: a o vremenu da ne pricam...:mrgreen:

Zdravo drugari :D
Jaco , desavali su mi se razni pehovi ali ti si me ipak presisala sa ovim pehom :mrgreen:
a devojkama koje planiraju letovanje bas zavidim, mi zasada nista :lol: , ja bi na letovanje a moj muz zapeo za krecenje i malo obnavljanje namestaja, decije sobe (vec su je prerasli iako je skoro nova :roll: )
zamenu automobila i razne druge akcije :evil: .... nadam se ipak da da cemo ja i deca nesto iskamciti od ovog leta i letovanja :super:

Uh Jaco ne ponovilo se nikad.....
Ja samo da se pohvalim da sam se ponovila sa Boskicem.....:D muti za medalju.....ima jos brdo nekih dodataka koje nisam imala vremena isprobavati.....nesto za rendanje, seckanje, i jos nesto......to cu kad mi vreme dozvoli......sad odoh na spavanjac pa sutra turbo opet....ljubim vas

Sve gotovo i sve isporuceno:worth:
Malo mi bese lose nocaske...no izdrzah, al ne odoh na posao...glava mi otkida:confused:
Bice bolje kad se odmorim...
Lep vikend vam zelim:heart:
GetImage.aspx

Gde ste cure drage? Radite punom parom sigurno. :)

Znate šta? Mnogo volim što Jaca_023 ponovo svraća ovamo. Da ne beše te žene, ja bih verovatno odustala od pravljenja torti. Nikada neću zaboraviti kada je došla sa večere od kumova, u ponoć mutila šlag i šarala po stolu, da bi mi pokazala koje nastavke da kupim. Zahvalna sam joj do kraja života.

Ja sam ovih dana crkla. Bilo torti za vikend, počeli da rasađujemo, sutra ću da krečim...Ne znam gde je levo. :(

Back