KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
evo mene gadjaj po sred glave :) i ovako neznam sta da radim

kukala sam kako radim torte za dzabe i da ih imam malo ja bi vise e evo mi sad o glavu se obi
pocetnik sam u ovome pa vec veselo imam porucenih 5 torti za jedan dan :)
nkada nisam pravila vise od 3 i to je jedna torta ali na sprat
a sada imam 4 razlicite sa tim sto je jedna na sprat znaci ukrasavanja koliko hocete
e sad muka jos veca 2 dana pre tih torti imam svadbenu 4 torte -koja je za dz. :roll:

sto znaci za ovih 5 torti imam samo 2 dana a imaju dosta dekoracija po sebi :rumenko:

moje pitanje je da li je neka od vas zamrzavala kore i fil ja nisam pa neznam
kako bi bilo da naprimer par dana pre ove svadbene ja napravim kore i skuvam filove
lepo sve upakujem i u zamrzivac
e kad dodje taj dan da ih pravim izvadim umutim filove sa puterom ili da ih umutim pre zamrzavanja i lepo filujem torte da li bi im nesto promenilo u ukusu ?

stvarno mi treba savet
molim vas
:dash:

Poslednja izmena:
Ja torte ne pravim za prodaju (još uvek). Za slavu uvek spremim torte ranije sedam dana, stavim u zamrzivač, izvadim dva dana pre iz zamrzivača, jedan dan se u frižideru odleđavaju, sledeći dan dekoracija preko i ispadnu odlične.

Grudva,ja ka i Slavica,ne pravim torte za prodaju već samo za nas i drage nam osobe i to svaki put poklanjam. Medjutuim, svake godine za Božić kod mene se okuplja cela familija (nas je 25-toro) ja umesim, oblikujem i premažem tortu puter kremom, dobro je uvijem u dve kese i stavim u zamrzivač. To sve uradim krajem decembra, oko - 25-26 pošto volim da skitam i obično putujem negde za NG. 4, januara je izvadim iz friza i 6. januara je dekorišem (posto se posti ništa drugo ne mogu da spremam). Mogu ti reći da je nakad i bolja iz zamrzivača jer se lepo natope kore i bude sočna. Doduše nikada bila nije voćna torta i nikada nisam zamrzavala odvojeno fil ikore već celu tortu. Više volim da je zamrznem nego da mi stoji 4-5 dana pre upotrebe. Moj savet slobodno tako uradi i zamrzni.

Poslednja izmena:
Iskreno, ja nisam pristalica zamrzavanja. Dešavalo se da zamrznemo ako napravimo za nas za slavu tortu pa ostane, ili kad sam radila kolače za druge pa ono što ostane višak, ja to zamrznem ali i to koristimo samo za nas, ne dajem drugima. Kad radim za druge, nikad ne zamrzavam ni torte ni kolače.

evo mene gadjaj po sred glave :) i ovako neznam sta da radim

kukala sam kako radim torte za dzabe i da ih imam malo ja bi vise e evo mi sad o glavu se obi
pocetnik sam u ovome pa vec veselo imam porucenih 5 torti za jedan dan :)
nkada nisam pravila vise od 3 i to je jedna torta ali na sprat
a sada imam 4 razlicite sa tim sto je jedna na sprat znaci ukrasavanja koliko hocete
e sad muka jos veca 2 dana pre tih torti imam svadbenu 4 torte -koja je za dz. :roll:

sto znaci za ovih 5 torti imam samo 2 dana a imaju dosta dekoracija po sebi :rumenko:

moje pitanje je da li je neka od vas zamrzavala kore i fil ja nisam pa neznam
kako bi bilo da naprimer par dana pre ove svadbene ja napravim kore i skuvam filove
lepo sve upakujem i u zamrzivac
e kad dodje taj dan da ih pravim izvadim umutim filove sa puterom ili da ih umutim pre zamrzavanja i lepo filujem torte da li bi im nesto promenilo u ukusu ?

stvarno mi treba savet
molim vas
:dash:
I ja spadam u one kojima je sve ovo samo lep hobi i dajem za pravo onima koji bi rekli (ili će reći... ili prećutati) da ne spadam u kategoriju onih koji se mogu pohvaliti velikim brojem napravljenih (i prodatih) torti, smatram da je sve to pitanje stava - nezavisno od toga da li praviš 3, 33 ili 333 mesečno. Isto kao što je pitanje stava i lične odluke hoće li se čokolada zameniti kakao tablom, puter margarinom, ubaciti brašno u fil sa žumancima... pa i koliko će se i kako sve to naplatiti.
Sebi bi svakako olakšala zamrzavanjem kora i filova za poručene torte, svakako se od toga niko ne bi otrovao, pitanje je da li bi neko primetio i razliku u ukusu... Ali, svakako da nije isto, kao što nije isto i da li se kora peče 7 ili 1 dan pre isporuke.
Šta i kako ko radi, možda će ti reći iskreno, možda ne, ali nezavisno od svega toga ti si ta koja na samom početku mora da zauzme stav i sama sa sobom donese odluku o tome šta želi od ovog posla i u kom pravcu da ga razvija. Dve krajnosti su pristojne i jeftine torte gde ćeš ići na veliku količinu i vrunske torte gde je sve prvoklasno i prepoznatljivo i naravno ima svoju cenu. Puno je prostora između - gde se ko pronalazi zavisi od mnogih okolnosti kao i od sopstvenih sklonosti i stavova... ne samo kad su u pitanju torte i ukusi.

U svom dosadasnjem iskustvu imala sam raznih siruacija koje su me terale, da kazem, da postupam i na svakave nacine ne bi li ispostovala sav porucen posao.
Nikada nisamzamrzavala, kore, filove, torte, kolace. Stvar je u dobroj organizaciji posla.
Uvek napravi sebi raspored rada, kao kad si isla u skolu i imala raspored casova za svaki dan i striktno se drzi toga, znaci raspored rada , naravno, u skladu
sa svim svakodnevnim obavezama koje ih inace imas.
Dekoracije uradi ranije i neka stoje, to ti je pod br jedan, onda ide nabavka i rad.
Znaci samo dobra organizacija, jer, ona ti je pola vec odradjenog posla.
Kore mogu stajati par dana i na sobnoj tempeaturi pokrivene nekim stolnjakom, nikako u najlonu, i to sam probala, nije dobro, znaci ususkaj ih u stolnjake namenjene samo za te stvari i nece biti problema.Mogu stajati i u frizideru. Filovi se takodje mogu skuvati i koji dan ranije, a umutiti sa maslacem i margarinom taj dan kad filujes...opet kazem samo DOBRA ORGANIZACIJA POSLA i nece te boleti glava.
I slazem se sa svime sto ti je Smeh napisla, ne zato sto ja nju volim i obozavam, vec zato sto joj je svaka na mestu...Znam i ja neke koji kupuju cokoladu za 30din a znam i one koje koriste Menaz, Pionir ili belgijsku, ili one sto stavljaju onaj najjeftiniji margarin, a i one koje koriste samo maslac...znaci pronadjes se, izracunas i zauzmes svoj stav.
Sam si svoj gazda i kako odlucis tako ce biti.

Poslednja izmena:
U svom dosadasnjem iskustvu imala sam raznih siruacija koje su me terale, da kazem, da postupam i na svakave nacine ne bi li ispostovala sav porucen posao.
Nikada nisamzamrzavala, kore, filove, torte, kolace. Stvar je u dobroj organizaciji posla.
Uvek napravi sebi raspored rada, kao kad si isla u skolu i imala raspored casova za svaki dan i striktno se drzi toga, znaci raspored rada , naravno, u skladu
Dekoracije uradi ranije i neka stoje, to ti je pod br jedan, onda ide nabavka i rad.
Kore mogu stajati par dana i na sobnoj tempeaturi pokrivene nekim stolnjakom, nikako u najlonu, i to sam probala, nije dobro, znaci ususkaj ih u stolnjake namenjene samo za te stvari i nece biti problema.Mogu stajati i u frizideru. Filovi se takodje mogu skuvati i koji dan ranije, a umutiti sa maslacem i margarinom taj dan kad filujes...opet kazem samo DOBRA ORGANIZACIJA POSLA i nece te boleti glava.
I slazem se sa svime sto ti je Smeh napisla, ne zato sto ja nju volim i obozavam, vec zato sto joj je svaka na mestu...Znam i ja neke koji kupuju cokoladu za 30din a znam i one koje koriste Menaz, Pionir ili belgijsku, ili one sto stavljaju onaj najjeftiniji margarin, a i one koje koriste samo maslac...znaci pronadjes se, izracunas i zauzmes svoj stav.

Jaca023, ako moze samo pojasnjenje za kore i filove koliko je dana to koji dan ranije? Bliži mi se slava Đurđevdan, tu su i slane torte, rolati, salate, a naravno i slavski kolač koje uvek spremam dan dva pred slavu. Radim do 16h. Pa, da probam da ne zamrzavam torte.

Grudva, dekoraciju napravi ranije, znaci figurice, cvetice, imena na stapicima, sve sto mozes ranije ti napravi....ako imas dva dana, jedan dan ispeci kore i skuvaj filove a drugi dan dekorisi i uspeces.....s tim da prvo kuvaj filove pa peci kore, jer kad zavrsis sa pecenjem filovi ce biti hladni i odmah filujes......ako imas fore, jedan dan ispeci kore, drugi dan kuvaj filove i nafiluj a onda lepo sutradan dekoracija......uvece ako imas fore i torte su se solidno stegle stavi bc preko njih, tako ces si sutra olaksati posao, pa cim ustanes navalis na dekorisanje jer bc je vec odradjen ;)

Grudva, dekoraciju napravi ranije, znaci figurice, cvetice, imena na stapicima, sve sto mozes ranije ti napravi....ako imas dva dana, jedan dan ispeci kore i skuvaj filove a drugi dan dekorisi i uspeces.....s tim da prvo kuvaj filove pa peci kore, jer kad zavrsis sa pecenjem filovi ce biti hladni i odmah filujes......ako imas fore, jedan dan ispeci kore, drugi dan kuvaj filove i nafiluj a onda lepo sutradan dekoracija......uvece ako imas fore i torte su se solidno stegle stavi bc preko njih, tako ces si sutra olaksati posao, pa cim ustanes navalis na dekorisanje jer bc je vec odradjen ;)
BK ja stavljam pred samo presvlacenje fondanom, tako mi se bolje fondan zalijepi za njega. Razvucem fondan do pola potrebe debljine i onda tortu vadim iz frizidera, ona je vec kompletno poravnata i sredjena za BK i samo ga tanko nanesem. Taman dok se ona po malo otkravi na sobnoj temp, razvijem fondan skroz i presvlacim . To sam primjetila da je sa ovim HANI fondanon bolje, jer ako mi se i malo jace stisne BK nece on fino da se zalijepi, pojavljuju se mjehurici vazduha

Jaca023, ako moze samo pojasnjenje za kore i filove koliko je dana to koji dan ranije? Bliži mi se slava Đurđevdan, tu su i slane torte, rolati, salate, a naravno i slavski kolač koje uvek spremam dan dva pred slavu. Radim do 16h. Pa, da probam da ne zamrzavam torte.

Kada imam vecu porudzbinu, da bude gotovo za vikend, krenem u utorak sa pecenjem kora i kuvanjem filova, ali samo onih na pari. Te filove skuvane mozete drzati u frizideru a da im nista ne bude danima, pred filovanje ih samo izmiksirajte sa maslacem, margarinom ili kako vec radite i to je to. Znaci ni filovima ni korama nece biti nista i po 3-4 dana ranije da se spreme.
Imajte na umu da su torte lepse i socnije ako prenoce nafilovane, cak ih mozete i nafilovati i dva dana ranije a poslednji dan ukrasavati.
Probajte, radite, igrajte se istovremeno i uzivajte u toj igri, ucite, isprobavajte i nema nista bolje i lepse nego kada sami dodjete do odgovarajucih postupaka, a svojim radom i iskustvom. ;):heart:

Majo, pet žena + dva, tri muškarca uopšte pišu na ovom podforumu. Ovde dolaze samo oni koji traže neke savete šta i kako, kada pokupe, jer su ovde žene nesebične u deljenju istih kao retko gde, odu, i nikada se više ne vrate. Kao bivši moderator na pdf Žene i aktivan učesnik na DiP uviđam da nigde nije emigracija korisnika kao ovde. Kada bi se vratili samo dve godine unazad, videli bi da tadašnji aktivni učesnici ovde više ne postoje. Ne pojavljuju se.

Zato nas pusti da pišemo gde hoćemo, ako je baš toliko problem, premeštaj postove na teme za koje misliš da jesu...Jer niko nije kriv što se ovde okupljaju one kojima je ukrašavanje torti skoro pa jedina tema.

Pa to i ja kažem. Ovde se neka diskusija započne ako se postavi pitanje o receptima, dimenzijama, cenama, frižiderima...Ako neko dođe i napiše da ga nervira oblačno vreme napolju, to niko ne komentariše. E sada, što se zanesemo, pa počnemo da pišemo tamo gde ne bi trebalo...bože moj...Živi smo ljudi, a za spam tu je moderacija.

HHvala drage moje na savetima :heart:

Sve sam ja to organizovala vec sad kupovinu i figure ranije isplanirala ali vec sam napisala imam svoju prvu svadbenu tortu 4 torte njih pravim dekorisem isporucujem i onda posle nje za 2 dana ovih 5 torti tj 4 torte a 1 je na sprat i po njima ima puno saranja na sve 4 ,vise saranja nego figurica znaci treba mi sigurno 1 dan samo za to a gde je ostalo,
nema veze necu zamrzavati zato sam i pitala da vidim sta vecina misli a nekako cu se vec snaci valjda :dash:
nije mi samo jasno eto par puta sam citala na ovom forumu neke zene imaju po 10 torti npr za vikend kako se stigne da se sve napravi a pritom naglaseno kako vole da to bude ekstra sveze dan-dva prave torte pre isporuke bas mi je to nelogicno ali nema veze :brus:

Ladyns :kiss:
Hvala evo vec figure i sve sto mogu od ukrasa privodm kraju to sam resila jedino me to brine imam vec sam reka 4 torte za svadbenu radim i nemogu nista od ovih da pipnem kad nju isporucim i vratim se sa svadbe imam ujutru da krenem da napravim filove i kore za 5 torti i da ih sve isfilujem da bi stegle sutradan ujutru da uradim podlogu pa fondan pa saranje svih 5 e to me brine da li cu sve stici plasim se jer nisam nikad nimala toliko torti videcu nekako jos da pprobam da iskombinujem vreme neznam imam jos nedelju dana da razmislim sta cu :)

Majo, pet žena + dva, tri muškarca uopšte pišu na ovom podforumu. Ovde dolaze samo oni koji traže neke savete šta i kako, kada pokupe, jer su ovde žene nesebične u deljenju istih kao retko gde, odu, i nikada se više ne vrate. Kao bivši moderator na pdf Žene i aktivan učesnik na DiP uviđam da nigde nije emigracija korisnika kao ovde. Kada bi se vratili samo dve godine unazad, videli bi da tadašnji aktivni učesnici ovde više ne postoje. Ne pojavljuju se.

Zato nas pusti da pišemo gde hoćemo, ako je baš toliko problem, premeštaj postove na teme za koje misliš da jesu...Jer niko nije kriv što se ovde okupljaju one kojima je ukrašavanje torti skoro pa jedina tema.

Mislim da je smeh ubedjena da takvim postovima mi teramo potencijalne korisnike ovog pdf, mada ja mislim da nije ove sacice ljudi koji ovde svracaju i pisu to sto pisu, forum bi davno izumro

Pa to i ja kažem. Ovde se neka diskusija započne ako se postavi pitanje o receptima, dimenzijama, cenama, frižiderima...Ako neko dođe i napiše da ga nervira oblačno vreme napolju, to niko ne komentariše. E sada, što se zanesemo, pa počnemo da pišemo tamo gde ne bi trebalo...bože moj...Živi smo ljudi, a za spam tu je moderacija.
Kad se nadjem u drustvu u kojem se vode razgovori na temu koja me ne zanima, najcesce se okrenem i odem, redje reagujem ... na bilo koji nacin. I nemam nikakav problem sa tim sto u oba slucaja, ljudi ne reaguju... kad ne reaguju. Jednostavno, ljudi imaju pravo da vode razgovore koje zele, kao sto ja imam pravo da na to reagujem ili ne reagujem... kako god da se to tumaci.
Vrlo slicno se ponasam i po forumima ili bilo gde na internetu.
I zato, ako nekog to uopste zanima (a i ako ne - koristim svoje pravo da to napisem :)) vrlo retko pisem na ovoj temi. Jer retko reagujem kad se vode razgovori koji se ponavljaju po ko zna koji put ili su meni jednostavno dosadni. Sad sam reagovala... ne kao moderator (posto vidim da i to treba da obrazlazem), nego kao najobicniji clan... sa svojim pravom da reagujem kao sto je pravo svakog ko post procita - reaguje na njega.
O moderatorstvu i ulozi moderatora i cemu sluzi moderacije radije ne bih, jer postoji mesto i za to, ali kada smatram da treba da reagujem iz te pozicije ja to i uradim.
Inace, sta ja mislim o dolasku i odlasku ljudi sa foruma ili odavde, nekog mozda zanima mozda ne, ali ono sto mislim da treba da kazem obicno i kazem... vrlo jasno i precizno. I nekako mi se cini da nema potrebe da sebe objasnjavam... tim pre sto je ostalo napisano.
Forum je postojao i pre dolaska bilo koga od nas (mada je za ovakve forumske metuzaleme to tesko poverovati :zcepanje:), postojace i posle nas... ovakav ili onakav.

Dobro. Znači oni kojima sam dosadna su otišli, oni koji moraju da su tu, tu su, ali ne pišu kada im je diskusija nezanimljiva, a ja koja sam ostala, koja volim ovo mesto, mogu da pišem šta hoću. Dok i meni ne dosadi.

Mi ćemo danas kod mojih na ručak, posle 100 godina. Mrzim što imam previše obaveza i što ne provodim više vremena sa svojim roditeljima, jer će mi posle biti žao. Sada mi je uvek nešto preče, uvek imam neke neodložne obaveze, a vreme nam polako curi...:(

Poslednja izmena:

Back