KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam probala da gricnem naizmenično menaž i tu austrijsku, ne bih li uočila razliku, i nisam uspela. Ali dobro, to sam ja. :)

Ja ne mogu da koristim menaž i prodajem torte po 800 din/kg. Jer kod mene u prodavnici menaž košta oko 1000 din/kg. Prosto ne mogu da kupujem nešto po 1000, a prodajem po 800. A ne idem ja toliko često u nabavku u grad da bih mogla da se snabdem menaž čokoladom na duže staze. Jer uvek mi treba i margarina, i plazma keksa, i slatke pavlake. I uvek kupujem veće količine baš zbog razlike u ceni. Da ne pričam o tome da treba da skupim pare za fondan, za orahe, za tacne, za kutije. To je uvek neka značajnija cifra. Tako da mi je najjednostavnije da kupujem tu austrijsku čokoladu na pijaci, dobijem 6 komada za 1000 dinara. Čovek je svaki dan na pijaci, kada ostanem na jednoj, javim mami da mi uzme opet, i tako nekako kotrljam. Jer ja u nabavku za torte idem samo od para koje dobijem kada prodam torte. Ni jedan dinar ne uzimam iz kuće, tako da moram dobro da vodim računa šta gde kupujem, šta mi je trenutno prioritet, šta mi je bitno da kupim kada idem negde, a šta mogu i ovde kod mene.

A meni je ta austrijska lepa, baš lepa, i mislim da se ljudi prijatno iznenade kada naruče tortu koja košta 800 din/kg i shvate da su u njoj dobili čokoladu, a ne kakao tablu. Jer, realno, ko iole razmišlja, u torti za te pare ne očekuje puter i čokoladu.

A gde je nabavljas po toj ceni? kod nas u zemunu na pijaci 230 din/komad od 400g, sto bi ispalo ni 5 za 1000 din...

P.S. Tata nabavio klirit, isekao mi 2 tacne za torte, moze da se presvuce sarenim celofanom da mnogo lepo izgleda... najavila sam mu da cu mu dati mere da mi napravi onaj piramida stalak... nemam torte u najavi ali lepo ce da izgledaju i mafini na njima...

Poslednja izmena:
Ja sam probala da gricnem naizmenično menaž i tu austrijsku, ne bih li uočila razliku, i nisam uspela. Ali dobro, to sam ja. :)

Ja ne mogu da koristim menaž i prodajem torte po 800 din/kg. Jer kod mene u prodavnici menaž košta oko 1000 din/kg. Prosto ne mogu da kupujem nešto po 1000, a prodajem po 800. A ne idem ja toliko često u nabavku u grad da bih mogla da se snabdem menaž čokoladom na duže staze. Jer uvek mi treba i margarina, i plazma keksa, i slatke pavlake. I uvek kupujem veće količine baš zbog razlike u ceni. Da ne pričam o tome da treba da skupim pare za fondan, za orahe, za tacne, za kutije. To je uvek neka značajnija cifra. Tako da mi je najjednostavnije da kupujem tu austrijsku čokoladu na pijaci, dobijem 6 komada za 1000 dinara. Čovek je svaki dan na pijaci, kada ostanem na jednoj, javim mami da mi uzme opet, i tako nekako kotrljam. Jer ja u nabavku za torte idem samo od para koje dobijem kada prodam torte. Ni jedan dinar ne uzimam iz kuće, tako da moram dobro da vodim računa šta gde kupujem, šta mi je trenutno prioritet, šta mi je bitno da kupim kada idem negde, a šta mogu i ovde kod mene.

A meni je ta austrijska lepa, baš lepa, i mislim da se ljudi prijatno iznenade kada naruče tortu koja košta 800 din/kg i shvate da su u njoj dobili čokoladu, a ne kakao tablu. Jer, realno, ko iole razmišlja, u torti za te pare ne očekuje puter i čokoladu.
potpisujem....i kod mene ista situacija,samo sto ja torte ne prodajem na kg,ali sve vise razmisljam da budem prva ovde koja ce poceti to da primenjuje,jer ovde bi tortu od 10kg za 3000,i to im je puno...
nego da pitam ja Vas iskusnije,da li suskava torta moze pod fondan,ja msm da ne...ali reko da pitam i Vas.

A gde je nabavljas po toj ceni? kod nas u zemunu na pijaci 230 din/komad od 400g, sto bi ispalo ni 5 za 1000 din...

P.S. Tata nabavio klirit, isekao mi 2 tacne za torte, moze da se presvuce sarenim celofanom da mnogo lepo izgleda... najavila sam mu da cu mu dati mere da mi napravi onaj piramida stalak... nemam torte u najavi ali lepo ce da izgledaju i mafini na njima...

Pa nema ni smisla da u Bg ima te čokolade po 170 dinara, jer nema ni torte za 800 din/kg. :) Šalim se malo, ali u svakoj šali ima i istine. Još pre mesec dana kada sam bila u Zemunu videla sam da je 230 dinara, i baš sam to sa mužem komentarisala kada sam došla kući. Ja kupujem u Pećincima, ima njih dvojica koji prodaju, i obojica mi daju po 170, a mislim da je inače prodaju po 180. I da je 230 ja se ne bih bunila, opet mi je skoro upola jeftinija od menaž.

potpisujem....i kod mene ista situacija,samo sto ja torte ne prodajem na kg,ali sve vise razmisljam da budem prva ovde koja ce poceti to da primenjuje,jer ovde bi tortu od 10kg za 3000,i to im je puno...
nego da pitam ja Vas iskusnije,da li suskava torta moze pod fondan,ja msm da ne...ali reko da pitam i Vas.

Heheheh, a ja ozbiljno razmišljam da počnem nekako da ih prodajem na komad. Jer napoklanja se ja ovako kilograma i kilograma. :( Ovako sam mislila, torta okrugla, prečnika 25cm, visine 8cm košta toliko i toliko, i ćao, zdravo. Ne zanima me koliko ima kilograma. U obliku srca koje staje u taj prečnik toliko, pravougaona toliko, i molim fino. Evo i za sutra imam naručene dve, da bude svaka 4,5kg. One će svaka imati 5. A ja ću ih naplatiti kao 9kg. A kada sam dogovarala, nisam smela da pitam da li mogu da budu teže, jer obe u toj varijanti pravim prvi put, i bezveze mi je da pitam da li mogu biti teže od 9kg, a one na kraju imaju jedva 8. To mi je, kako bih rekla, neozbiljno. Kao da ne znam šta radim. A u stvari i ne znam, jer radim po prvi put. :sad2:

Ne znam šta ti je šuškava torta, ako je sa beze korama, eno je, u frižideru, danas pravljena prvi put za pod fondan. Pa plus u kombinaciji sa malinama i sl. pavlakom. Ali zato sam rekla ženi da ću je okolo oblepiti korama za doboš, ako bi slučajno počele da puštaju šećer kore i maline da cure, da ima šta to da pokupi. I ona rekla da može. A kore sam, da bih sprečila curenje, sušila, dok im dušu nisam osušila. I sada su tvrde kao kamen. Sada se ja nadam da će od fila, malina i sl. pavlake malo popustiti, ali ne toliko da počnu da cure. :rotf:

i kod mene su torte 800 din kg, ali menaz placam 153 din u univerexportu koji mi je 500 m od kuce,....tako da mi je to velika prednost.....austrijska je kod nas na pijaci 200 din....a cokolada je lepa i kvalitetna, sa 40 posto kakoaoa, a u menaz ima samo 4 vise......al eto ja navikla na ukus menaza pa to ti je, i onda se bojim da je stavljam da musterije ne bi primetile razliku...al verujem da oni to ne bi skontali ni za milion godina, al eto, sta cu kad sam takva...blesava malo....:).
e i mene to vec nervira oko cene i kg, pogotovo sto svi uglavnom pitaju a koliko vam je ova torta? i posalju sliku...niko i ne pita za kg.....
Suskava torta ne moze pod fondan, to su kore kao beze ali se mnooogooo duze suse i na manjoj temp, pa unutra budu skroz krckave, bez tog belog dela kao kod kinder...........ja ih susim tri sata na 120 c.... stavljala sam fondan na sve i svasta ali kod suskave podvlacim crtu.......

Poslednja izmena:
Suskava torta ne moze pod fondan, to su kore kao beze ali se mnooogooo duze suse i na manjoj temp, pa unutra budu skroz krckave, bez tog belog dela kao kod kinder...........ja ih susim tri sata na 120 c.... stavljala sam fondan na sve i svasta ali kod suskave podvlacim crtu.......

Iako mi nije bila namera, ja sam od beze kora po Jacinom receptu dobila baš takve. Krckave, i boje bele kafe. I stavila ih pod fondan. Noćas prekrila tortu, okolo je omotala korama za doboš, u podne je odnela, tvrda je kao kamen.

Nego, opet zabušavate. Slabo svraćate ovamo. :(

ladysan,i ja sam podvukla crtu za njih,sta god da ubacim u njih to vise onda nije suskava torta,kore susene skroz krckave i fil kuvan na pari,ja kazem to je torta sa 5 sastojaka,jaja,secer cokolada margarin i slag za dekoraciju,naravno da moze fondan ali ne bi mogla nikako da se izravna....

ZD, ja sam kod momka, to je valjda opravdano odsustvo. :zper:

Ne naplaćujem na kg nego po komadu, jedno vreme sam razmišljala da počnem da radim na kg, što je napisala neella da budem prva u svom kraju koja će tako da radi ali sam onda shvatila da za neke torte i ne mogu baš tako lako da svedem meru na odredjenu kilažu i odlučila sam da mi je ipak ovako bolje da ne bih poklanjala kilograme kao ZD. Radim po sistemu šnit torta je jedna cena, manja četvrtasat druga, veća četvrtasta treća cena i to se otprilike uklapa na pola mere, mera i mera ipo za većinu torti. Isto je juče bilo pitanje na fb oko ukrašavanja, kod mene postoji razlika kad kažu bez ukrašavanja i kada je ukrašena torta sa šlagom, ne znam kako vi radite. Kod fondana ako računate i dekoraciju u kilažu, onda torta bude skuplja ali kod šlaga tu nije neka značajna razlika, a vreme potrebno za dekoraciju se baš razlikuje tako da ja manje naplaćue te bez ukrašavanja.
A što se cena materijala tiče, isto kao i kod svih u manjim mestima, menaž ide do 95din/100gr, mlevena plazma 180-200din/300gr, margarin je često dosta skuplji, sad sam se iznenadila da su cene kod nas za margarin iste kao u Tempu, to se retko dešava.

Plazmu uzmem uvek na akciji, u poslednje vreme je u maksiju cesto 149 din 300g mlevene, menaž isto bude na akciji 140-150 din 200g... U kore kada se renda cokolada nikad ne rendam menaž jer me nervira zato sto je tvrda, uzmem neku na meru, Gold, SL, poslastinu tj kakao table jer se lepse istope pri pecenju a smatram da nema neke razlike u ukusu same kore... Sad cu da probam onu crvenu cokoladu koju svi koristite, moracu da je potražim u Su kad budem išla ponovo po sestru svrnem na pijacu... mora biti tamo jeftinija bar malo... Menaža sam nakupovala u maksiju ovih dana dok je na akciji :D margarine isto, budu u rodiću, tempu, disu po 50 din, mada nije neka razlika kad je inače 55-60 din.

Ja naplacujem po kg, ako je veca kilaza spustim malo cenu... Reforma, kinder i sl torte koje idu sa menaž, eurokremom/nutelom i plazmom naplacujem 900din/kg sa slagom i glazurom, fondan racunam oko 1000-1100 din/kg + figurica ako je porucujem. Sad sam pravila sama medu, napravila ga od fondana pa ga "raščupala" rojal masom, oduševila sam se kako je ispao s obzirom da mi je to prva "figurica" :D Sad sam imala u jednoj porudzbini 3 torte tj 1 na sprat da bude oko 6-7 kg i jedna pored bez posebne dekoracije ali sam na brzinu uradila miki mausa čisto pošto je dečiji rođendan da ne bude skroz obična, ukupno je bilo oko 10 kg.

Dobar dan. :) Gde ste, ne pričamo o frižiderima..:aaa:

Možemo o tome da je lep dan, da me nervira letnje računanje vremena, da treba da krečim, i najradije bih otišla od kuće...Možemo o mnogo čemu...:uja:
Tema frizidera je trenutno uminula, ali zato cene torti i ko ih kako i koliko naplacuje - nikad nece :zcepanje:
Sustina cele moje opaske i za frizidere i za cene je u tome da caskanja tog tipa mogu da zanimaju samo one koji se bave izradom i prodajom torti - svi ostali su "ko' pali s Marsa" i prirodno je da nemaju sta da dodaju ili oduzmu na takve teme. A i vecina onih koje zanimaju, odgvovore, prokomentarisu jednom... dva puta... eventualno tri puta i vise ih mrzi i da citaju.
Najkonkretnije, ja udjem, pogledam i ako su teme kako se fondan ponasa u frizideru, koja torta moze a koja ne pod fondan, da li se torte mere sa tacnama, naplacuju li se figurice posebno... jednostavno "pretrcim" preko postova i odem na neku drugu stranu. Znam vise njih koji su tako radile i na kraju odustale i od dolaska.
Kapiram ja da se teme namecu medju onima koji razgovor vode, ali se taj svojevremeni komentar o friziderima nadovezao na temu kako ovde vise nikog nema...
I da ne bude zabune - naravno da nemam nista protiv da ljudi koji udju ovde pricaju o cemu zele, samo po istoj analogiji nekad te razgovore i prokomentarisem.
I, da... dan jeste prelep, izaziva na prolecne aktivnosti cak i mene ovako lenju, pa cu sad da podelim cvece za kucu i za groblje :(...
A na temu krecenja bih svasta mogla napisati... mozda nekom prilikom i pojasnim svoj stav po tom pitanju... ali u svakom slucaju, kod mene tesko da ce ti radovi doci na red u bliskoj buducnosti :)
Al' cu sledece nedelje u ovo vreme biti u avionu za Pariz... sa sve novim koferom :whistling:

POMOC mi treba od strucnjaka za telefone, racunare ili sta li vec... jel ima neko od vas da se razumije, ili da pita nekoga kako NAJJEDNOSTAVNIJE da se vrate slike koje sam ove sekunde izbrisala iz aparata :dash:
totalno sam sludjena, imam spisak slika koje cekaju stavljanje na racunar pa onda i na fb, i sada hocu slike sa rodjendana kcerke da barem postavim kad vidim na spisku su tolike torte, a one jos u aparatu, ma sta ce mi tu,samo zauzimaju mjesto i ja Delete i klik... i tog trena pomislim da ja njih sigurno nisam ni premjestila na hard cim su jos u aparatu, a spisak sam napravila cisto da se koja ne zaboravi...
I sada sam izbrisala barem 20 torti i medju njima ima bas bas posebnih kakve do sada nisam ni radila

Daco ja to radim drugacije, uvek prebacujem slike u jedan folder na komp, kad odaberem sliku i postavim na fb prebacujem u drugi folder gde su moje torte, a ostale odmah brisem, tako nema zabune.......koristim picassa program jer ona sama sortira slike kad gledam, pa iako se one rastrce po folderu, kad gledam pikasom ona prepoznaje i redja ih u vozic jedne pored druge....mnogo jednostavno....bolje od spiskova i zbunjivanja.....i ako nemam vremena za postavljanje one su tu i cekaju, mislim da sad u folderu koje cekaju za postavljanje na fb imam bar 50-60 torti.....

Ja imam posebnu fasciklu koja se zove "radna", i u nju prebacujem slike, koje posle sredim, i ubacim u drugu fasciklu. A iz radne ih izbrišem. I ja redovno kačim slike na FB, uglavnom čim odnesu torte, ja ih odmah okačim. Kakvih 50 - 60 slika koje čekaju postavljanje, pa ja sam toliko napravila od početka godine. :zeek:

Daco ja to radim drugacije, uvek prebacujem slike u jedan folder na komp, kad odaberem sliku i postavim na fb prebacujem u drugi folder gde su moje torte, a ostale odmah brisem, tako nema zabune.......koristim picassa program jer ona sama sortira slike kad gledam, pa iako se one rastrce po folderu, kad gledam pikasom ona prepoznaje i redja ih u vozic jedne pored druge....mnogo jednostavno....bolje od spiskova i zbunjivanja.....i ako nemam vremena za postavljanje one su tu i cekaju, mislim da sad u folderu koje cekaju za postavljanje na fb imam bar 50-60 torti.....
E pa onda, kada budes dolazila sljedeci put sve to fino da mi demonstriras, a ponesi taj program na USB-u.
Ja kad nakacim aparat na komp odmah iz njega prebacujem slike u foldere i brisem iz aparata. A isto pisem na papirce cisto da nesto ne zaboravim. E sada sam uzela aparat jedan dan i dok sam cekala da se neki ganasche za mafine malo ladne pravila spisak i eto, mislila da je vec sve prebaceno kad je vec na spisku. Nista, sutra u foto radnju pa vidjecemo. Nista novo slikati necu, samo sam prebacila ostale slike iz njega u komp

Poslednja izmena:
uf to sa slikama i spasavanjem pojma nemam :lol: valjda u fotografskoj radnji ima nade ....
odo da promenim posteljinu i strpam bandite u krevet pa da sredjujem dnevnu i kuhinju, danas sam samo odnela tortu i celo popodne provela kod mojih, dvoriste ogromno, vreme za uzivanje , deca se rastrcala .... ludilo , za sutra vec imam neke planove pa moram iskoristiti poslednje atome snage za sredjivanje kuce :roll:

uf to sa slikama i spasavanjem pojma nemam :lol: valjda u fotografskoj radnji ima nade ....
odo da promenim posteljinu i strpam bandite u krevet pa da sredjujem dnevnu i kuhinju, danas sam samo odnela tortu i celo popodne provela kod mojih, dvoriste ogromno, vreme za uzivanje , deca se rastrcala .... ludilo , za sutra vec imam neke planove pa moram iskoristiti poslednje atome snage za sredjivanje kuce :roll:
E to sređivanje kuće je kod mene bilo planirano za subotu i nedelju jer nisam imala ni jednu tortu da radim (ovo je drugi vikend u ovoj godini da nemam ni jednu porudžbinu). Ali.... uvek ono ALI!!!! Upala mi i radna subota i radna nedelja (inače u firmi ne radim subotom i nedeljom:zper:) tako da su mi se svi planovi poremetili.... U bašti mi je samo luk posađen, a ostalo čeka.... Nisam još zakasnila, ali ne znam kad ću stići:sad2:

Ja sam danas iskoristila dan za lutanje i skitanje sa decom jer sam imala rostilja od juce :) Kaca to za dvoriste te potpuno razumem, moji klinci obozavaju da budu napolju, cim doruckuju oni izadu napolje i kad treba popodne spavati onda je haos, ajde mladja se i ne buni, ali starija je haos, vriska dreka, hocu jos malo, pa hocu jos malo, e sad kako se sat pomerio njima je tek milina, nemozes ih uterati u kucu uvece :) A sestra mi je razvedena i zivi kao podstanar u stanu, upravo iz tog razloga uskoro se vraca kod mojih, bas zbog dvorista i klinca od nepune tri godine......dvoriste je raj za decu.....
Zd ma nemam vremena za slike, jer kad klinci spavaju ja gledam da poradim sta imam, da sa mm popijem kafu ako imam vremena, da uradim milion stvari....posle mi one nedaju na komp, ako i sednem uvek malena dodje u krilo pa udara po tastaturi....ma haos ti je kod nas :)

Nego da se pohvalim,dobila sam telefon od mm na poklon, kaze da i ja budem moderna :)sad cu i ja moci na net sa mob-a :) evo ovaj...https://www.google.rs/search?biw=99...e-desire-200-white-4718487634033.html;400;255

bravo za muza, cestitke za telefon i da dugo sluzi ;)
ja sam ceo zivot zivela u kuci sa velikim dvoristem , u jednom delu vocnjak , klupe i stolovi u hladovini i slazem se da je to raj za decu kad su mala , obirom da obe babe imaju kuce i dvoriste meni divan izgovor za vikend ruckove i deca se izluduju i tako... sto se mene i nisam ljubitelj kuce bas, ustvari obaveza i troskova koje to nosi (secam se kad sam zivela u kuci da sta god ti pritreba uvek se nalazi na drugom spratu , naravno kada sedimo na spratu uvek ono sto treba doneti je u prizemlju i takoooo, to me oduvek izludjivalo u kuci ) ... mada i sad nemam srece mislim ne zivim na jednom nivou sto mi je velika zeljaaaa :zcepanje: proganjaju me stepenice i spratovi pa to ti je :zcepanje:

bravo za muza, cestitke za telefon i da dugo sluzi ;)
ja sam ceo zivot zivela u kuci sa velikim dvoristem , u jednom delu vocnjak , klupe i stolovi u hladovini i slazem se da je to raj za decu kad su mala , obirom da obe babe imaju kuce i dvoriste meni divan izgovor za vikend ruckove i deca se izluduju i tako... sto se mene i nisam ljubitelj kuce bas, ustvari obaveza i troskova koje to nosi (secam se kad sam zivela u kuci da sta god ti pritreba uvek se nalazi na drugom spratu , naravno kada sedimo na spratu uvek ono sto treba doneti je u prizemlju i takoooo, to me oduvek izludjivalo u kuci ) ... mada i sad nemam srece mislim ne zivim na jednom nivou sto mi je velika zeljaaaa :zcepanje: proganjaju me stepenice i spratovi pa to ti je :zcepanje:

Bar ne živiš na četvrtom spratu bez lifta. :(

Back