KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za prosli vikend sam pravila plazma tortu od 4 kg u obliku kocke dimenzija 15x15x15cm, ziva me sram pojela
Ma najgora moguca torta je ta plazma. Pravila sam za jedan vikend dva kofera oba od kao 4-4,5kg, jedan od plazme, drugi kinder, da vam ne pricam kolika je to razlika, a tezina naravno ista, ma nemas gdje da stavis sve one ruckice id etalje kada je niska totalno. Kada su dosli po nju iznenadili se skroz na skroz, onako bas neprijatno, a lijepo sam im rekla kada su dolazili na dogovor da ce tako biti. Kasnije mi bilo krivo zasto ne ispekoh jos jednu obicnu coko koru, mogla sam plazmu premazati sa malo coko fila i gore tu koru i tako da je udebljam,a tezina neznatno veca.
Nakon nekog vremena moja bivsa komsinica narucuje tortu za sina i kaze:"Onu super kremastu i socnu plazma tortu!!", ja sva u cudu. Kaze da njen sin tu obozava, u gradu tu i tu trazi uvijek nju. E odem i ja da to proucim, u centru grada je "Fidelinka" imala poslasticarnicu i tu je jedna od najprodavanijih torti bila plazma torta. Ali kada sam ja vidjela sta je to, ma ni ne lici na original, to je u stvari kao ona coko-moko torta, korice sa kakaom i zalivene coko mlijekom, fil od kisele pavlake i prah secera sa mljevenom plazmom i drugi samo umucena sl. pavlaka. Tako sma ja njoj to pravila, naravno ne ide pod fondan, oni prezadovoljni. ALi ja se i dalje drzim toga da kada traze plazmu, poslajem lijepo sliku presjeka i kazem da je to original, i da je teska i da samo sa njom mogu da se prave oni raznorazni 3D oblici.

Mene je Jaca :heart: naučila da ni ne pokušavam da naplaćujem torte po kilogramu. I ja se toga držim.
Kad me pitaju koliko je torta teška, obično odgovorim: "Nemam pojma". Iza toga objasnim da i kad se torta poslužuje, parče se ne meri na grame, već po dimenzijama... tako da nije bitno da li je na tanjiru 100 ili 300g torte već da to parče liči na - parče.
A upravo je sve zbog "plazme" u kojoj je sve teško i zaista se zapreminski dobija mela količina.
I ništa ne vredi što je ona 3kg kad nema dovoljan broj parčadi... ili sečeš po mrvicu.

Aha, pa ne znam. Ja je stavim uvek oko 1kg i pravim rezne oblike. Moja Pepa prase je od plazme 3d, pa ona kravica, i ne znam jos par. Da su teske, teske su. Mada vi ste u pravu sigurno, nikad nisam pravila plazmu u klasicnom okruglom obliku ili cetvrtastom pa ne znam na sta bi tad licila. Bas stavi da vidimo slike. Uglavnom meni se desavalo jer su mi pojedino torte jako da napravim regularnu tortu sa korama i filom, precnik recimo 28cm i da izgleda malo, visina bude oko 6 cm sa sve fondanom i vidim nekad po facama kao sta je ovo, ali kada je podignu onda zacute. Mada ja torte ne prodajem po kg. i uvek kada kazemo kolika ce kilaza otprilike da bude meni torta bude svaki put teza.

Mene je Jaca :heart: naučila da ni ne pokušavam da naplaćujem torte po kilogramu. I ja se toga držim.
Kad me pitaju koliko je torta teška, obično odgovorim: "Nemam pojma". Iza toga objasnim da i kad se torta poslužuje, parče se ne meri na grame, već po dimenzijama... tako da nije bitno da li je na tanjiru 100 ili 300g torte već da to parče liči na - parče.
A upravo je sve zbog "plazme" u kojoj je sve teško i zaista se zapreminski dobija mela količina.
I ništa ne vredi što je ona 3kg kad nema dovoljan broj parčadi... ili sečeš po mrvicu.

Upravo tako i ja mislim, pa zato tako i radim. A i ne mogu naplatiti po kg isto plazmu koju nit sam pekla nit filovala i recimo kinder gde sam susila dve kore par sati, pa pravila dva fila itd... Ali isto tako ne mogu isto naplatiti tortu koju sam ukrasavala 6 sati i onu na koju sam samo prebacila fondan i stavila masnu. A da ni ne zalazim u to sto kaze Smeh, koliko parcica ima u odredjenoj vrsti torte, je svakako nisu sve iste...

Ne znam, ali ja ne mogu da pronadjem drugaciji sistem nego taj po kg. Jer, logicno je da ce mi najjeftinije biti one koje cu slagirati i staviti neki cvet, ili prekriti fondanom i staviti masnu, ali u tom slucaju ja necu imati prilike nista drugo ni da radim. Ja ni figurice ne mogu posebno da naplatim, ja sve uracunam u tezinu torte. Ne kazem da tako treba raditi, nego da ja tko moram, da bih uopste mogla da odmaknem od tih najjednostavnijih varijanti.

Ajd ja ću sad opet pitati glupost ( ovih dana sam u tom fazonu ) Ja sam lepo vaspitano dete i kad dobijem bonicu , ja bih da se zahvalim . Zašto kod nekih članova foruma to ne mogu , jer ne vidim gde da kuckam poruke ? I nemojte zameriti ...što bi reko lala :ceka:

Dobro jutro drugari :) sta ima novo kod vas ?ja uvek u nekoj guzvi oko torti pa se i najavljam redovno ,a sto kaze moja imenjakinja bas sam vas se uzelela .Potrudicu se i ja zbog druzenja da se cesce dopisujem sa vama .Torti se nagomilalo za postavljanja ,a verujte mi da mi je to u posednje vreme mrsko .Ovu sedmicu sam imala puno figurica da pravim verujte da mi se zamantalo od nji :))) srecom uspesno sam sve zavrsila pa danas mogu malo da duskam .Evo ko hoce kaficu napravicu mu .:cmok:

Dobar dančić. Ja bih jednu nesicu...ova prva mi nije bila dovoljna :)
Obe Jace na broju,ih što je to lepo :D
Čitam sad za kinder tortu-jednom sam od iste smese, u istom trenutku samo na dva pleha , u istoj rerni pekla kore.Sve identično, vreme,temperatura... Jedna je bila suva, druga je curila.Kad nisam flipnula!!!Ni dan danas nisam skapirala kako je to moguće, ali verujte mi na reč, moguće je

Back