KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobro vece. Evo ja sam tu, samo da bacim pogled sta se desava. Prosle nedelje sam imala samo jednu tortu, ali vrednu, haha. A ove... Slava nam je, a ja pet zakazanih, od toga mladenacku prvu. To nisam mogla da odbijem. I danas me zove zena po preporuci prijateljice da zakaze za subotu, e to sam vec morala da odbijem. Naravno nase za slavu nisam racunala. I sad se svadjam sama sa sobom sto sam i ovo prihvatila. Eto covek nikada nije miran. Vi cete me nadam se razumeti, posto ovi dr. misle da se te torte prave bas lako, a kod mene je to bas dug proces, mislim na dekoraciju. Da ne davim vise.

o vlada:
Vi cete me nadam se razumeti, posto ovi dr. misle da se te torte prave bas lako, a kod mene je to bas dug proces, mislim na dekoraciju. Da ne davim vise.

E o ovome sam baš danas razmišljala. Kod mene dekoracija nije dug proces, jer fondan retko imam prilike da radim, ali me zanima to o pravljenju torti. Da li ste ikada sebe testirali koji je vaš maksimum? Koliko torti biste prihvatili za npr. jedan vikend? Ili, koliko torti možete da napravite za jedan dan?

Ja nemam puno posla, i nisam imala prilike da saznam gde su mi granice, ali recimo da mogu da napravim 4 torte dnevno. Mislim od početka do kraja, i mislim da bih na kraju dana bila polu - mrtva.

A vi?

Mami i meni je maksimum bio 25 za vikend ali bez nekog posebnog ukrašavanja, namazan šlag, nekoliko ruža od šlaga odozgo, sve su trebale da budu iste. Ali smo zamolile prijatelje koji imaju pekaru da kod njih pečemo kore jer tu može mnooogooo kora da se ispeče odjednom jer ipak torte ne mogu da se rade 5 dana unapred, sve mora da bude sveže jer to ljudi treba da jedu. Sad za vikend imamo 16 komada i to sa većim ukrašavanjem, figurice počinjem da radim sutra i nadam se da nisam precenila sebe ali to ćemo znati tek za vikend.

Ja nisam nijednu mušteriju odbila do sad . Moj maksimum je bio 8 torti za vikend i nisam sigurna da bih više od toga mogla da postignem , pogotovo što meni većinom traže dečije torte sa vremenski zahtevnim dekoracijama . Pošto radim u firmi svaki dan 8 sati i ne mogu za tih osam sati ni da pomislim na torte , a kod kuće imam malu decu koja zahtevaju svoje , dok to sve ne zadovoljim jako mi malo vremena ostane za tortice . trenutno sam na granici šta da radim , jer ne mogu sve stići a sve radim sama . Tako da ja svoj rekord još uvek vijam !?

Pa ja imam tu "sreću" da ne radim, spremam ispite, učim, ali bar više ne idem na predavanja i imam više vremena ali mama radi. Torte pravimo obe ali dekoraciju koliko god da je jednostavna ili komplikovana radim samo ja tako da je prilično nezgodno. Ovog vikenda ako prigusti, dovozimo i babu iz sela da pomogne, makar samo da pere sudove. :lol: Ne znam kako vi, ali ja najviše mrzim taj deo posla.

Evo da se i ja javnem. Kod nas je danas praznik, dan oslobodjenja. I ovde se vija svaki praznik, samo da se ne radi.
Maksimum torti? nemam pojma koji mi je, kad radim dobošku, i dve su mi više glave. Još će proći puno vremena sa mojim pečenjem dok saznam koliko mi je maksimum, pošto imam malo posla. Ova nedelja je bila uspešna sa četiri torte, od njih tri doboške, jedan kolač umesto torte i nešto slano. Crkla sam ionako.

Ja nisam nijednu mušteriju odbila do sad . Moj maksimum je bio 8 torti za vikend i nisam sigurna da bih više od toga mogla da postignem , pogotovo što meni većinom traže dečije torte sa vremenski zahtevnim dekoracijama . Pošto radim u firmi svaki dan 8 sati i ne mogu za tih osam sati ni da pomislim na torte , a kod kuće imam malu decu koja zahtevaju svoje , dok to sve ne zadovoljim jako mi malo vremena ostane za tortice . trenutno sam na granici šta da radim , jer ne mogu sve stići a sve radim sama . Tako da ja svoj rekord još uvek vijam !?

E eto, sve kao i ja, da i mene neko razumije!!!
Ja jedino imam srecu sto mi svekrva pomogne u tom smislu da mi djeca za vikend odu kod nje i jos mi i posalje rucak za ponedeljak. A to koliko mi onda djeca nedostaju, to sto kcerkica stalno place za mnom i kad dodje kuci ne odvaja se od mojih nogu, to je posebna prica! ALi, da oni ne odu od petka tamo, ja ne znam kako bih postigla dekoracije, a u subotu ili nedelju kad sve torte predam, onda navalim na pravljenje figurica da barem ponedeljak popodne kad dodjem sa posla mogu malo biti sa njima, jer tata nam jos uvijek stalno ne radi pa je on sa njima, on mi kupuje sirovine, narucuje jaja, ide po velikim megamarketima, ja po netu trazim snizenja a onda on sjedne na biciklo pa u kupovinu, ili na buvljak gdje samo na jednom mjestu mogu kupiti onu sabacku cokoladu bijelu i crnu i tako to.

Sto se tice odbijanja, e nista vise torti ne bih uradila i da sam citav dan kuci, nego sto sam do 4 na poslu, odbila sam samo kad me nazovu ujutro a ja u firmi da im treba za navece, e to brate mili stvarno ne mogu stici. A najgore mi je kad u petak oko podne nazovu da im treba za nedelju, to obicno neka varijanta za punoljetstvo, kako to da se tek tad sjete torte pojma nemam. Ja taman pomislim kako cu u subotu fino laganice da radim figurice za naredni vikend kad ono malo sutra uleti ta torta za nedelju is ve mi poremeti, peci kore onda u subotu, filuj, dekorisi...

A rekord, pa ne znam tacno, ali mislim da sam jedne nedelje od srijede zakljucno za nedeljom imala 15kom, sto spratnih, sto trospratnih, prizemne i da ne spominjem, vise ne bih postigla niti bi ih imala gdje drzati posebno po vrucini

Pa ja imam tu "sreću" da ne radim, spremam ispite, učim, ali bar više ne idem na predavanja i imam više vremena ali mama radi. Torte pravimo obe ali dekoraciju koliko god da je jednostavna ili komplikovana radim samo ja tako da je prilično nezgodno. Ovog vikenda ako prigusti, dovozimo i babu iz sela da pomogne, makar samo da pere sudove. :lol: Ne znam kako vi, ali ja najviše mrzim taj deo posla.

e da meni neko opere sudje , gde bi mi bio kraj ! :zper: a što se tiče pomoći , ja sve moram sama , mm mi je privatnik zanatlija pa i njega cimaju po ceo dan pa čak i noću . jednom sam toliko bila u frci da sam decu ( 5 i 7 godina ) poslala taksijem na trening pa sam išla posle po njih . Sestra mi se malo nije izvrnula kad je čula šta sam uradila ! A ja se pravdam da treba da se osamostale . A i dala sam čoveku bakšiš ! :D

Meni pere mašina sudove, ali opet imam i sama šta da perem. Pomoć sa strane nemam nikakvu, a olakšavajuća okolnost mi je da su mi deca odrasla. Otežavajuća okolnost je to što je ovo kod mene, zbog malog obima posla, još na nivou hobija, i ne doprinosi značajno kućnom budžetu, te se i moja porodica, a i ja sama, prema tome odnosimo kao prema hobiju. Ja moram prvo da odradim ono od čega živim, pa onda da se presvučem i počnem da pravim torte. Po Marfijevom zakonu, kad god imam najviše posla na njivi, u bašti, u rasadniku, tada se javi neko za tortu. :roll:

Ali bez obzira na sve, ja mislim da dnevno ne bih mogla da napravim više od četiri torte. To kada sam ceo dan kod kuće, kada nemam nikakvih drugih obaveza, sem možda stavljanja veša u mašinu, prostiranja, i kupljenja istog.

Meni pere mašina sudove, ali opet imam i sama šta da perem. Pomoć sa strane nemam nikakvu, a olakšavajuća okolnost mi je da su mi deca odrasla. Otežavajuća okolnost je to što je ovo kod mene, zbog malog obima posla, još na nivou hobija, i ne doprinosi značajno kućnom budžetu, te se i moja porodica, a i ja sama, prema tome odnosimo kao prema hobiju. Ja moram prvo da odradim ono od čega živim, pa onda da se presvučem i počnem da pravim torte. Po Marfijevom zakonu, kad god imam najviše posla na njivi, u bašti, u rasadniku, tada se javi neko za tortu. :roll:

Ali bez obzira na sve, ja mislim da dnevno ne bih mogla da napravim više od četiri torte. To kada sam ceo dan kod kuće, kada nemam nikakvih drugih obaveza, sem možda stavljanja veša u mašinu, prostiranja, i kupljenja istog.

ZD, i ja sam skoro spominjala kako uvek imam najviše posle u sred ispitnog roka. Januar, april - maj, jun, avgust - septembar. Čim se završi ispitni rok, smanjuje se i broj torti. :D

E da, to zaboravih komentarisati, i ja mislim da ako sam citav dan kuci vise od 5-6 razlicitih torti ne bih uspjela ispeci korice, skuvati filove, pa nafilovati i pripremiti za dekorisanje. Sad mi je sve vece opterecenje nedostatak prostora za hladjenje, moram nesto da organizujem, jer kad torte odlaze u petak, pa subota, pa nedelje i nekako, ali kad su sve za subotu, e tu nastaje problem

Sve je stvar organizacije ja sam u subotu napravila 14 kom kasnije tu noc sam ih slagirala a za vikend ukupno 25 kom plus mladenacka i jos neke sa fondanom spratne i decije ali nisam radila sama vec sam platila zenu da mi pomaze jer nema sanse sve sama da odradimtako da je ona mutila i pekla korice ja kuvala filove i filovala torte a kasnije ih dekorisala nisam spavala 48 sati ali sam sve zavrsila i rekoh sebi da mi brat rodjeni zatrazi tortu kad sam u guzvi eeee vala necu mu je praviti

Kapu skidam za količine torti:worth:
Ja uspem recimo za subotu 3 komada četvrtastih i ništa više...
Pretežno mi sve naručuju četvrtaste, sve su preko 5kg. i to mi je plafon. Ne bih ni mogla više jer mi mali frižider, radim do 15h, učenje sa decom....:rumenko:
Zato ne stižem ni ovde:(, (samo ovako kradom s posla......psssssssssst).

E svaka vam cast, ja sam najvise uspela tri torte i uvece sam bila mrtva umorna, doduse jos i trudna, pa jos malo i oko cerkice....al vise sad u ovom stanju ne bih smela ni pomisliti....
Daco potpuno te razumem u vezi dece, ja kad se zabavim oko torte baba cuva malenu, mada mi je opet tu u dvoristu muka mi je ziva, kad god je cujem da se smeje ja bi isla da je vidim, kad god zaplace ja bi da je tesim....a jos kad mi dodje i place i hoce u krilo a ja u frci sa vremenom....i onda me uvece tako grize savest da je samo mazim i gnjavim....:)

2jfm6p4.jpg

Da ne ispadne da samo kukamo . Raditi se mora , drukčije ne može . Ali najlepše je kad odradiš tortu pogotovo za decu , a dodju po nju , a okice im se samo zasjaje . Zaboravim na sve ! Ide život dalje . ;)

Naravno da ne treba samo kukati, nego valjda možemo reći kad nam je malo i teško sve to odraditi :sad2:
A sve si dobro rekla, bas takav slican komentar sam i ja napisala kad sam napravila torteni profil na fb pa kod albuma sa djecijim tortama! Jeste da mi njih najvise traže i da su naravno najzahtjevnije za dekoraciju, ipak kad se onako šareni tjera osmjeh na lice pa sam srećna i zadovoljna kad mali slavljenik stane ispred mog frižidera i nestrpljivo čeka svog junaka na torti, pa to oduševljenje, ih :ok:

Back