KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobar dan. Imam jedno pitanjce. Da li neko salje torte u druge gradove i kako Vam ljudi u tom slucaju placaju, unapred ili prilikom isporuke? I kako se dogovarate sa vozacima? Ja sam do sada uvek ljude upucivala na nase drugare koji imaju firmu i svuda razvoze svoje torte, ali vidim da neki i salju i da to dobro funkcionise.

Drage moje dobro veče :)
Nadam se da ste Božić provele lepo, u slozi i ljubavli sa svojim najmilijima.
Tradicionalno, bili smo juče kod mojih roditelja,a ja sam prvi put posle 20-tak godina pronašla dukat u česnici. Sudeći po tome, trebalo bi da mi ova godina bude uspešna. Videćemo, vreme će pokazati :)

Dobro jutro. Ja sam daleko od spavalice, ali ne ide mi ovde da pričam sama sa sobom. Ili da dođem da napišem "dobar dan, dobro jutro, laku noć", a između se ništa ne dešava. :(

Dobar dan. Imam jedno pitanjce. Da li neko salje torte u druge gradove i kako Vam ljudi u tom slucaju placaju, unapred ili prilikom isporuke? I kako se dogovarate sa vozacima? Ja sam do sada uvek ljude upucivala na nase drugare koji imaju firmu i svuda razvoze svoje torte, ali vidim da neki i salju i da to dobro funkcionise.

Ne znam da li ti je neko odgovorio, ja lično nemam to iskustvo. Meni prosto neće posao da se razgrana, pa neće, i pomirila sam se sa tim. Ali sam pričala sa jednom ženom na FB. Ona kaže da časti vozača, on tortu stavi na sedište iza sebe, i nikada nije bilo problema. Torte pakuje u transportne kutije, i ni sa tim nije imala problema.

Ja nisam odgovorila nista u vezi slanja torti jer jos nisam imala takvo iskustvo, zvalo me je dosta musterija iz Bg bas, pa ih ja usmjerim na svoje prijateljice u tom gradu jer mi je problem uskladiti jos i vrijeme autobusa sa mojim radnim vremenom. A sad se sjetih da su me zvali iz Pozarevca i iz Smedereva, pa kako da im posaljem tortu bus-om, kad iz Subotice nema direktnih linija za te gradove, samo do NS, Bg i Ni, a tamo vec toliko majstorica ima da ce se neko vec naci slobodan.
A i ja sva iskustva koja sam cula su bas takva da se treba castiti vozac i onda to placa musterija, odnosno uracuna se u cijenu torte. Ne znam kako to izvesti sa spratnim tortama, ili ona varijanta da treba montirati stalak i sl?

Drage moje dobro veče :)
Nadam se da ste Božić provele lepo, u slozi i ljubavli sa svojim najmilijima.
Tradicionalno, bili smo juče kod mojih roditelja,a ja sam prvi put posle 20-tak godina pronašla dukat u česnici. Sudeći po tome, trebalo bi da mi ova godina bude uspešna. Videćemo, vreme će pokazati :)

Nema druge nego ima da ti u ovoj godini KRENE!!! JUUUUPIIIIII...
Pa Princeska, zasluzila si

Hvala devojke. To za cascavanje vozaca mi je potpuno o.k., samo se pitam kako citave stignu, narocito one na sprat. Ja pretrnem dok se ne dostavi ovde po Bg. kada su na sprat, pa figure pa zvezdice, a kamoli put autobusom. A sto se tice razgranavanja posla, to je najteze u svojoj okolini, narocito ako je mala. Ja skoro sve torte koje sam uradila, napravila sam za ljude koje ne poznajem. I do sada su se vracali i preporucivali. A ovi "moji" su svi navikli da uzimaju na drugom mestu, gde nisu ni ukusne ni lepe kao moje. Pricala sam Vam kako sam pre tacno god. dana pravila "prijateljima" tortu jer je njihovo dete htelo da Barbi jase Pegaza dok leti. Napravili smo ih da sede na travi. Svi su bili odusevljeni i ukusom i izgledom, devojcica je bila presrecna, samo je ponavljala kako niko nije imao tortu kao sto je njena, platili su je kao u marketu da su kupili onu zaledjenu. E ove god. se nisu ni javili, bili smo u igraonici, torta slagirana, obicna sa ispricanom Arijel, kao slika, ono sto je majka rekla da ne voli prosle god. Valjda dete sada nema specijalne prohteve, a mami stalo da ustedi par stotina din. A onda mi dodje komsinica kojoj nisam ni pricala cime sam pocela da se bavim, i za mesec dana poruci dve torte. Jer to su njene reci " Tvoje torte su moderne izgledom, a ukusne kao domace". Bitno je samo raditi korektno, dobro i napredovati i ja zaista verujem da se trud mora isplatiti. Ala sam rastegla.

Jeste ovlado sve je OK sto si ispericala, samo je kod ZD problem sto je sredina mala u kojoj zivi i pravi svoje odlicne torte, ali krenulo ju je s pocetka ove godine, sigurno to ipak nesto znaci, bice torti i kod nje, samo da je malo bolja finansijska situacija, mora da to krene, ali valja docekati. Svi tamo sigurno znaju da je to i ukusno i lijepo izgledom, dzaba kad covjek to ne moze da plati, pa kupuje zamrznute, to je ona sve sama pricala.
A to je ziva istina da se rodbina i poznanici nece javiti da im se prave torte, ma bolje i da se ne javljaju pa da ocekuju da im se radi za Dz. Mada, eto vidis da ima situacija kad i radis jeftino, pa opet musterija ne dodje sljedece godine.

e pa i ja da se nadovežem... Prošle godine drugu tortu koju sam pravila sa fondanom bila je grb fk Vojvodine. Više iz šale nego kao poklon, napravila sam je prijatelju koji je vatreni navijač i kojem smo svake godine nabavljali kalendar istih. Naravno bilo je iznenađenje, al je njegova žena znala za naš plan. Sve je prošlo super, oduševljenje naravno.E sad, u novembru je bio njen rođendan, nisam pravila tortu kao ni bilo kome drugom, za poklon. Kad smo došli na proslavu, slavljenica pita A gde je torta?. Ja ništa ne kontam, mislim ona se šali pa kažem joj kako je i bilo, pet dana nisam mogla da se dignem iz kreveta jer sam se ukočila...E dođe i njegov rođendan ove godine.Dan pre proslave šalje žena poruku : Hoćete donositi tortu ili da kupim materijal, ja sam sad u šopingu, pa da znam. MM odgovara : ove godine nećemo. Ja sva iznenađena, al ajd. Nije prošlo pola sata, zove on i pita da li je kasno da on naruči tortu za svoj rođendan sutra!!! Ne moram da pričam kako sam ostala bez teksta... Šta reći na ovo?

E bas iz tog razloga ja od starta ne poklanjam torte. Naravno da je za najblize upola cene, ali nece ocekivati da je za svaku proslavu dobiju za dz... Da me neko ne razume pogresno, ja stvarno volim da poklanjam, ali odem i kupim poklon i dodjem kuci i igram se decom. Ma ja to smatram kao posao, a hvala Bogu i vecina ljudi u okruzenju. Pa najbolje da pozovem druga da mi odradi kuhinju za dz, jer zaboga pa mi smo ekstra prijatelji, pa ne moze tako, on od toga zivi, dobro neki popusi ali stvarno mislim da je sasvim normalno da naplatis svoj rad. :zpozdrav:

Ma Daco njima su moje torte sada skupe, jer kostaju 200 din. vise u odnosu na one starinski ukrasene, gde nema lesnika ni prave cokolade. A ja koliko sam blesava i sada da me pitaju cini mi se da opet ne bih mogla naplatiti kao ljudima koje ne poznajem. Ja sam imala i situaciju da sam prosle god. za Vaskrs htela da obradujem porodicu u kojoj ima 7 dece, a u losoj su fin. situaciji. Odnela sam im tortu i dala mami nesto novca da im kupi po neku sitnicu, a onda tata po poznanicima salje poruke kada je kom detetu rodj. pa ja da im pravim torte. Covek prosto da ne zna kako da se postavi i sta da misli.

Izgleda da smo sve na istoj ladji, bez obzira da li to radimo kući ili u inostranstvu. I ja sam naučila naše najbliže poznanike da im za rodjendan pored poklona donesem i tortu. A rezultat? Nikakva preporuka, nikakav pomak u poslu. Bavim se ovim već više od 8 god, ali imam porudžbina kao da pečem prvi mesec. Svi ih hvale, kad jedu negde ali kad treba sami da plate, e onda je dobra i ta veštačka.
Ali, nova je godina, valjda će ići po novome. Sada sam pekla na krštenje poznanicima, koji još nisu imali ništa, videću šta će biti odatle.

o vlada:
Bitno je samo raditi korektno, dobro i napredovati i ja zaista verujem da se trud mora isplatiti.

U junu mesecu će biti punih šest godina od moje prve porudžbine. Svih ovih godina verujem da će se trud isplatiti. :D

Daca_Su:
Mada, eto vidis da ima situacija kad i radis jeftino, pa opet musterija ne dodje sljedece godine.

Meni je jedino pravo merilo da li je neko zadovoljan ako ponovo naruči. Jer, zašto bi menjao, ako je već bio zadovoljan i ako zna šta će dobiti za svoje pare? Ja mogu da se pohvalim da sam sada za Božić uglavnom imala porudžbine onima kojima sam prethodne godine radila za slavu. I zadovoljni oni, zadovoljna ja, ali meni je problem što taj krug ne mogu da proširim. :(

natasha64:
Izgleda da smo sve na istoj ladji, bez obzira da li to radimo kući ili u inostranstvu. I ja sam naučila naše najbliže poznanike da im za rodjendan pored poklona donesem i tortu. A rezultat? Nikakva preporuka, nikakav pomak u poslu. Bavim se ovim već više od 8 god, ali imam porudžbina kao da pečem prvi mesec. Svi ih hvale, kad jedu negde ali kad treba sami da plate, e onda je dobra i ta veštačka.

Ja nigde ne idem bez torte. Ni u kakvu svadbu, ni na kakav rođendan, krštenje, proslavu...Tamo gde poklanjam, gledam da napravim nešto neuobičajeno, misleći da će neko zapaziti to iskakanje iz klišea, pa naručiti za neku posebnu priliku. Međutim, ništa od toga. Iako su fenomenalno ukusne, pristojno izgledaju i sramno su jeftine, ja i dalje imam malo posla. Malo. Oko razloga sam razbijala glavu, pa prestala. Ionako od toga ne mogu da živim, to može da mi bude samo hobi, pa se svakoj porudžbini odistinski radujem. Već sam postavljala sliku, ali ne mogu da odolim:

zy9g6f.jpg

Levo je moja torta, desno kupljena kod ljudi koji se razbijaju od posla. Ja i dalje ništa ne razumem. :(

I kao da nisam bila dovoljno opširna, moram nešto da dodam. Više od mesec dana sam na FB profilu objavljivala da ću celokupan iznos od prve naručene torte tim putem uplatiti za lečenje jednog dečaka, a 20% od svake sledeće porudžbine dokle god ne ode na operaciju. I verovali ili ne, nisam imala ni jednu jedinu porudžbinu na taj način.

Ja se secam te price ZD. I razlog je jasan kao i kod ovih "mojih". Kod tebe je skuplje za 200 din. i oni ce naruciti tamo gde je jeftinije i ako se ni ukus, a verovatno ni izgled ne mogu porediti. Ja kolace ne pravim, ali sam cula kako zena hvali neke za 400din. po kg., ma mogu misliti kako su dobri za te pare, a ona ih hvali kako su ti najlepsi, ili najjeftiniji nisam htela da pitam, ali je odgovor jasan. Kriza je i ljudi ne mogu kupiti ono sto je dobro, ali bar da cute i ne uskacu sami sebi u usta.

Fora je u tome što sada moje torte nisu skuplje. Kod mene su 700 din/kg, kod njih su 600 i 700 din/kg, zavisi od ukusa. Ali kada se uzme u obzir da je kod mene orah - orah, lešnik - lešnik, da je čokolada, a ne kakao tabla, a kod njih pola orah - pola pšenične klice, pola vital margarin - pola onaj ruski domaćica, čokoladu ne kupuju ni za sebe kada prave, samo kakao tablu, onda su njihove torte skupe, a moje jeftine, zar ne?

A ja i dalje živim u nadi da će sve doći na svoje mesto. :D Ja sam nepopravljivi optimista. Ili ludak.:zblesav::zblesav::zblesav:

Ja stalno kuburim sa tom isplatljivoscu ovog posla, jer meni ovaj posao zaista nije samo hobi, nego pokusaj da platim stambeni kredit cija rata dolazi svakog 1 u mjesecu i zbog toga sam odvojena od svoje djece, ne spavam, kucu nisam ocistila ne sjecam se, muz ne radi pa se on navikao na te za njega nekada nemoguce stvari, kolac za nas se isto ne sjecam kad napravih, za rodjendane djeci i to je to. Jedan posao sa kojim ne mogu da skrpim za osnovne, ali vjerujte mi one najosnovnije zivotne potrebe, pa zar mi treba jos jedan takav?! Sreca da me moji poznanici razumiju, niko ne ocekuje da donosim na tim raznoraznim slavljima, ne poklanjam vise onako kao na pocetku, kad sam donosila torte isto tako misleci da ce to neko vidjeti pa traziti, nema od toga nista, bas kao sto ZD rece, dzaba mi trud pa sam odustala. A takodje, nemamo mi ovdje nikakve toliko velike rodbine tako d anema strina, tetki, ujni i ostalih, pa nemam kome ni da pravim. I bas uzivam u tome sto su mi totalno nepoznati ljudi musterije i sto mi se vracaju, tako mi i jste nabolje, bez opterecenja

Back