KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobro jutro, unapred se izvinjavam na duzem postu ali na temu dece i vode/plivanja imam bas dost da kazem.

Imam srecu da imamo vikendicu u Crnoj Gori i od prvog meseca sam svako leto na moru. Moji roditelji tetka i teca su se uvek kombinovali sa odmorima tako da mi deca budemo dole celo leto a oni u smenama. Tako mi sada radimo i sa sestrinom decom (ok, sestra je ove goidne na porodiljskom pa je organizacija malo laksa).

Moji brat, sestra i ja obozavamo vodu i plivanje i covek nas ne moze izbaciti iz vode, cak smo i trenirali godinama, brat obicno a sestra i ja umetnicko... Ali ja sam tek propilivala, onako bez straha i opusteno i da mogu da me puste da sama plivam malo dalje tek sa m5 godina iako samo svako leto po dva meseca bila na moru. Jednostvano svako leto kada dodjem treba mi da se priviknem i opustim. To prostranstvo valjda zbuni decu. A moja mam je moju sestru pripremala tako sto je niakda nije tusirala vec je uvek punila kadu i onda je drzala da ona kao pliva... ali kada dodje na more do neke 3 godine je uvek prvih dana imala strah...

Sada su moji vec dole sa klincima i kazu da je sestricu trebalo malo vise vremena da se opusti. Prvih dana je ulazio smo do kolena i bacao kamencice. A proslog leta nismo mogli da ga izvadimo iz vode. A pre 3 godine je bio glavna atrakcija - imao je 8 meseci plivao je sa misicima, radio samo nogicam ili plutao po vodi ali uzivao svi su se cudili... Ali u tom uzrastu nema mesta strahu, strah dolazi kada se sazreva i shvata prostor oko sebe.
A sestricina se nikada nije plasila nicega i vec 2 godine trenira umetnicko plivanje, ide redovno 3 puta nedeljno na bazen, skinula misice jos sa 3,5 godina...

Izvinjavam se na duzini posta, jos sam se kao trudila da se ne raspisem previse!

I za kraj, ponovicu ovo sto je neko vec rekao da ne smete da terate dete u vodu nego polako koliko zeli. Drugo morate da se iskontrolisete i da ako se nesto desi, kao to potapanje ne histerisete da dete ne vidi da vi imate strah jer se onda i ono uznemiri. To je jako tesko ali je i mnogo bitno. Isto tako i kada nema nekog incidenta ako neko ko je sa detetom nije dobar plivac i nije siguran u sebe dete to oseti pa ce ono biti stegnuto i uplaseno. Za plivanje je najvaznije da strah ne postoji i da se ne bude zgrcen, stegnut i onda sve ide lako.

Izvinite na duzem postu

Dobar dančić i od mene, dok iščitam sve, prodju sati. Slobodan vikend, pa se sprema, jer sledeći vikend imam svadbenu tortu od 4 kom na stalku i dve torte na rodjendan, plus malo kolača, jedno 3-4 vrste. Jako davno nisam imala toliko puno na jedan dan. Još za sredu treba da radim ogromnu dobošku za TESCO hipermarket kod nas u gradiću.
A posle vikenda se ide kući! Jupi, malo da se radi, malo da se vidi društvo i rodbina i da se odmori u seoskoj sredini na zelenom dvorištu ispod velike kruške u debeloj ladovini, pa malo roštilja, malo vina i malo više priča.
Ne treba mi ni more. Pošto ja nisam morski i vodeni tip. Isto sam imala kao 13-to godišnja neprijatno iskustvo na moru. Bračni par nastavnika iz OŠ koji su me učili da plivam, malko su se šalili i gnjurali me, potopili mi glavu u vodu, kada nisam bila udahla vazduh i bila spremna za to. Jako volim vodu, volim da gledam vodene sportove ali nemoj da me zoveš u vodu. Samo se brčkam na kraju i ni makac. Pažljivo radite sa decom, neka sama odluče, kada će ići u vodu. Samo im pokažite kako je tamo lepo, ali ih nemojte zvati Oni će sami odlučiti kada je njihov trenutak da idu u vodu.
Al´ se raspisah, a htela samo da vas pozdravim.
Odo ja da radim dalje, jer opet neću stići ništa.
Kuckamo se kasnije

Dobar dančić i od mene, dok iščitam sve, prodju sati. Slobodan vikend, pa se sprema, jer sledeći vikend imam svadbenu tortu od 4 kom na stalku i dve torte na rodjendan, plus malo kolača, jedno 3-4 vrste. Jako davno nisam imala toliko puno na jedan dan. Još za sredu treba da radim ogromnu dobošku za TESCO hipermarket kod nas u gradiću.
A posle vikenda se ide kući! Jupi, malo da se radi, malo da se vidi društvo i rodbina i da se odmori u seoskoj sredini na zelenom dvorištu ispod velike kruške u debeloj ladovini, pa malo roštilja, malo vina i malo više priča.
Ne treba mi ni more. Pošto ja nisam morski i vodeni tip. Isto sam imala kao 13-to godišnja neprijatno iskustvo na moru. Bračni par nastavnika iz OŠ koji su me učili da plivam, malko su se šalili i gnjurali me, potopili mi glavu u vodu, kada nisam bila udahla vazduh i bila spremna za to. Jako volim vodu, volim da gledam vodene sportove ali nemoj da me zoveš u vodu. Samo se brčkam na kraju i ni makac. Pažljivo radite sa decom, neka sama odluče, kada će ići u vodu. Samo im pokažite kako je tamo lepo, ali ih nemojte zvati Oni će sami odlučiti kada je njihov trenutak da idu u vodu.
Al´ se raspisah, a htela samo da vas pozdravim.
Odo ja da radim dalje, jer opet neću stići ništa.
Kuckamo se kasnije

Oooo draga baš puno posla! Ali ti si vrednica! Izguraćeš ti to.Prijatan ti vikend želim :)

Dobar dan.

Ja stigla na vikend kod mojih roditelja. Večeras idem u Beočin, na Smotru folklora, a deca ostaju ovde da spavaju, da maksimalno iskoriste internet. :D

Oboje dece su mi plivači, starije bez ikakvog straha, mlađe sa ogromnim strahom. Nikada se nije davio, ni imao neko loše iskustvo, ali prosto ima strah. Ali, uz mnogo truda i priče sa moje strane, ipak je plivač. Zvončice, tvoj muž se poneo veoma nezrelo, ne znam odakle mu ta ideja? :(

Ne odbijam porudžbine u 99,9% slučajeva. Ali to je i razumljivo, jer ja u proseku imam 3 torte mesečno. Mislim, kada bih odbijala kada mi nije momenat, a ima takvih dana itekako, koliko bih onda imala? A ne odbijam i iz finansijskog razloga. Za jedno posle podne sam napravila Sunđer Boba, lagano i opušteno, i koštao je 2500 din. Toliko je mm dobio na kvantu za 250 kg krastavaca. Ili 100 kg crnog luka. Ili 50 kg graška. A ja znam da je sve ovo navedeno teže proizvesti, spremiti za pijacu i prodati, nego napraviti tortu. Plus što je prednost kod pravljenja torti - čim su naručene, one su i prodate. A on kada ode na kvant, sam Bog zna kada će se vratiti. Tako da, kažem, uglavnom ne odbijam, ali kod mene je problem, to već i vrapci na grani znaju, što ne mogu da se izborim za tržište.

Slogi hvala na savetu, i svima ostalima. ZD, maa nije on hteo da ga zaplasi, nije razmisljao verovatno, mislio je mali je nece ni znati sta ga je snaslo, hteo je samo dete da "procisti" od slajma!! Zna da je kriv, ali zato se sad on i vise trudi..presedeo je neki dan pored malog bazena sa Stralom..ledja su mu izgorela ali nije rekao ni rec, nije odustao od brckanja, potapanja igrackica, udovoljavanju zelja samo da Strahi sedi pored vode.. zna da je za to on kriv! Ako se ne oslobodi, necu ove godine ni ici na more.. :( sta cu bzv..ni ja nisam ljubitelj vode kao i Natasa (bas cudno skorpija sam u horoskopu), tako da bolje da odem na neku planinu par dana.. imam neku rodbinu u Ljuboviji, i potrudicu se da odem u julu da ruckam malo malinice..bas ih volim!!! Volim im i ukus i miris!!! :kolac: a em je i lep i cist vazduh, izvorska hladna voda, topli dani, a vetar uvek pirka...ma milina i za nas i za decu.. nisam isla par godina, ali sam jako vezana za to selo gore u planini jos od detinjstva!!

Cao svima....
ja moram da kazem da sam se danas videla sa Unchi i da mi je jako drago sto smo se konacno upoznale.....:)
Jeste da je bilo kratko ali bice jos prilika....divni su.....i ona i Pedja...:cmok2:

Poslednja izmena:
evo i mene malo da svratim da vidim šta se dešava.Ispekla kore i skuvala fil,a onda pravila neke figurice uz svesrdnu pomoć dece. Njima igranje, a meni opet bar koliko toliko pomoć.Posle svog onog krša,a majstor sam da isprljam sudove:rumenko:, dragi sve oprao i sredio. I sad možemo na lalanje.

Meni bila drugarica... jako, jako, jako draga (ona sa kojom idem na more :p) i malo smo maštale o reprizi ove godine :D.
Al' ne samo to... ispričasmo se pošteno i lepo.
Pre toga uspela da nahvatam Donu da je malo očešljam - ispada joj ona poddlaka, sva je ofucana :zcepanje:, al' što ne voli da se čašlja :roll:.
Setih se sad jednog malo nezgrapnog poređenja kad je voda u pitanju.
Škotski ovčari su psi koji vrlo često ne vole vodu (setite se "Lesi se vraća kući").
Moj prvi pas nije hteo ni da priđe vodi.
Drugog sam "prevarila" tako što sam povela sa sobom na kupanje i ja ušla u vodu pa ga zvala, podmićivala (loptom). On je sa obale cvilkao i sve krene, pa odustane. Kad mi je dosadilo, okrenula sam mu leđa i otišla da plivam. Tog trenutka je skočio i doplivao do mene :heart:! Kasnije je bez problema ulazio i plivao.
Posle tog iskustva, htela sam isto da uradim i sa Donom.
Ali...
Kad smo je uzeli, imala je i gazdu (ima ga još uvek... valjda ;)). Znao je sve navedeno, ali je, tvrdoglav kakav jeste, silom uvukao Donu u vodu. Džaba ju je mazio i držao, onog sekunda kad ju je pustio - odjurila je kući (sama).
Posle toga nije htela ni blizu obale (bez obzira što smo i ranije tu često šetali).
Kasnije se oslobodila (kad je, valjda, shvatila da ne mora da se kupa :zcepanje:), ali i dalje u vodu nema šanse da uđe.

Eh.. "ko o cemu, baba o ustipcima" ali moram nesto da ispisem sto sam se sad setila kad Smehic prica o Doni.. Ispasce mm pravi terorista, ali ovo sto cu sad ispricati bilo je simpaticno oboma (tad nisam imala dete i nisam razmisljala o detetu i da li ce smeti ono u vodu ili moja kuca posle toga, a isto ti je to-zivo bice je zivo bice, bilo covek ili ker) valjda ste skapirali sta je pesnik hteo da kaze, koliko sam zakukuljila i zamuljila :rotf::rotf:
Nego: (pas koji mi je zgazen pre tacno mesec dana pisala sam vam, inace dusa moja mila) je bio stene kad smo bili negde pored Save, setali se (tad mi je muz bio momak :zcepanje:) i isto smo ga bacali u vodu i on se muka punom brzinom vracao do mene i trcao mi u zagrljaj, nije vise nikad hteo ni da pridje vodi sto bi Smeh rekla :rumenko:
A kad sam ga vec opet pomenula, nisam htela da vas davim, (ali sad hocu) :D posto sam vas mnogo smarala kad mi je zgazen, i kad sam patila..ali vec sam nekolici njih pomenula da mi je neka kerusica skotna, i da postoji mogucnost da stenci budu Mrkijevi! I pre 10 dana se ostenila i imala je 3 steneta, ali 2 su prezivela!! Ne mogu vam opisati moju srecu kad sam ih videla! Mrkijevi su! Jeste da su zenke, ne volim zenke zbog tih kocenja, ali mi vise nije nista bitno, samo kad su stenci njegovi.. on je bio moja i Straletova radost, nas mezimac i nadam se da ce njih dve zameniti njega bar nekim delom jer nam uzasno nedostaje :sad2::sad2:

Evo i da vidite jednu malenicu koja me cini mnogo srecnom (Princesska vec zna, sa njom sam podelila svoju radost :heart::zag:)
bebica1.jpg

Ja slučajno zalutala ovde i vidim radosnu vest :D.
Inače, što se tiče toga da je ženka - ne brini. Veruj mi na reč: koliko god da su mužjaci "praktičniji", ženke su, za porodičnog psa, kućnog ljubimca - bolje. Odgovorno to tvrdim, posle dva mužjaka koja sam obožavala i samo jedne ženke.
Što se tog nepraktičnog dela tiče: sterilizacija nije nikakva "strašna" operacija, dakle sve se rešava krajnje jednostavno i trajno (ma kako da strašno zvuči).
Osim toga, ženka ima teranje dva puta godišnje po nekoliko dana. Mužjaci su stalno "u teranju".

Back