Krstenje - cin nasilja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А какве то има везе са крштењем?
Ako zagnjuriš dete u krstionicu, nikom ništa. Ako zagnjuriš dete u fontanu, platiš kaznu.
Ako ponavljaš detetu da je kreten i veskorisni potrošač hleba i peciva, bićeš optužen za zlostavljanje.
Ako ga odvedeš kod popa koji će mu ponavljati da je grešan i da su svi njegovi bili grešni stotinama generacija unazad i da je moguće da će ostatak večnosti provesti u ognjenom jezeru, tu uslugu moraš da platiš.

Tako nekako. :D

• Podržavam
Reactions: PnP
пресецање пупчане врпце након рођења бебе се такође може тумачити као чин насиља,
а то искуство је за дете и болније и трауматичније од потапања у крстионицу.
елем, толико о томе.

пресецање пупчане врпце након рођења бебе се такође може тумачити као чин насиља,
а то искуство је за дете и болније и трауматичније од потапања у крстионицу.
елем, толико о томе.
Nije u pitanju poredjenje sa potapanjem u vodu. Presecanje vrpce je prirodna i izuzetno nuzna potreba inace bi i majka i dete umrli. Zivotinje to cine zubima, a skidanje placente, lizanjem.

па по чему је онда потапање у крстионицу- чин насиља.. или и ти сматраш да није.

они сматрају да је сила у праву. највећа им замерка српској цркви што иста нема силу па плаши речима...
понека лопата по наркоманима је скандал, понека 1ооо бомби по србима је недовољна...

Poslednja izmena:
па родитељ има законска права да доноси одлуке за које сматра да су у најбољем интересу детета.
родитељ му одређује и начин исхране, бира окружење и школу, и на много начина усмерава и утиче
на правилан развој и формирање детета као личности.. не видим како крштење искаче из свега осталог.

Koliko sam razumeo Hogarovu ideju, krštenje je samo inicijalni čin u verskoj indoktrinaciji. Ako se desi da se slikanje pred crkvom oduži, pa se oladi voda, bebac će da se prehladi, a to isto će mu se desiti ako mama ispituje temperaturu vode u kadici laktom ogrubelim laktašenjem na radnom mestu i to je otprilike glavna opasnost krštenja samog po sebi. Prava opasnost dolazi od onoga nakon krštenja. :sad2:

ниси добро разумео.. Хогарова основна идеја је да се деца не требају крштавати у води, него у пиву :mrgreen:
E, bas si me nasao. Ja bih svoju decu, da sam kojim slucajem na tvom mestu, potapao u najkvalitetniji sampanjac, da im ceo zivot bude pensav i polupijan. I, morali bi svaki dan da odlaze u crkvu, da se krste po dvadesetak puta i da obavezno ocitaju pet sest molitve da im tata bude veseljak celog zivota i da ih nikada vise ne bije kada je pijan, a pijan je gotovo svakog dana.:gace::brus:

Krstenje – kako ja to vidim

Sasvim je sigurno da se ne postaje hriscanin cinom krstenja. Taj cin se provodi dok je dete totalno nesvesno o svom postojanju. To roditelji cine neku vrstu nasilja nad detetom, jer ce ga ta "sveta obaveza", koju su oni, najcesce nedovoljno obrazovani i primitivnih shvatanja, ali i pod pritiskom organizovane religije preuzeli u njegovo ime, pratiti sve do kraja zivota, ili do trenutka kada odluci da razmislja svojom glavom i samostalno odlucuje, odnosno, donosi sopstvene kriticke zakljucke. Jos gore nasilje nad umom je ucenje verskih dogmi u skolama. Razum deteta od 7 godina je jos uvek nedefinisan, glava mu je prepuna saznanja iz raznih oblasi zivota, a ono sto narocito opterecenje mladi um je veliki broj zabrana i obaveza, odnosno zapovesti koje mora da izvrsava.

U to doba uzrasta, skola preuzima znacajnu ulogu, ali i crkva koja, preko svojih svestenika, tzv. "nastavnika veronauke" zapocinje posebnu torturu zvanu "ispiranje mozga". Tada se, nasuprot svim drugim egzaktnim naukama, uci da je ceo svet, i sve sto je na njemu, stvoreno za sest dana, da je Adam stvoren od zemlje i vode, a Eva od njegovog rebra. Tu se sada "usadjuje" u mladalacki um prvi greh koga pocinise Eva i Adam kusanjem jabuke, ploda drveta "dobra i zla" (pazite, jabuka - drvo dobra i zla), a potom je usleledila zestoka bozja kazna, izgnanstvo iz Raja i tezak argat na zemlji za Adama i bolni porodjaji za Evu. Od tada, od Eve i Adama, svi vernici, pa i ta mala deca, i pored pra-kazne – izgnanstva, nose u sebi pra-greh koji pocinise zacetnici ljudskog roda. Najgora (Bozja) pretnja je Strazni sud i pakao, gde ce se gresnici muciti do beskraja, bez mogucnosti da posle odredjenog vremena predju u cistiliste pa u raj. A za malobrojne dobre duse, kao i za gresnike koji verovase u Boga, i na vreme se pokajase, rezervisan je raj, mesto blazenstva.

Sve se to i te kako utiskuje u mladi um i duh jos uvek neoformljenog coveka, koga u skoli ne uce kritickom i racionalnom razmisljanju, vec bespregovornom pokoravanju "svetim" istinama. Doduse, u starijim razredima srednje skole, na fakultetu i post-diplomskim studijama, narocito onim akademskim gradjanima kojima diploma nije iskljucivo karta za bogatiji materijalni zivot, vec i za bogatiji intelektulan i emotivniji zivot, dostize se relativno visok stepen kriticke misli, ali jos uvek nedovoljno definisan da bismo sami odlucivao da li cemo prihvatiti humanizam (zalaganje za prestanak svakog nasilja, pa i nasilja nad ljuskim umom, negovanje kritickog i racionalnog razmisljanja, skepticizma i za toleranciju prema nosiocima razlicith ideja i misli, a posebno negovanje odredjene distance izmedju emotivnih naboja i rezultata naucne misli.

U skoli pored veronauke postoji i gradjansko vaspitanje. Imas izbor pa biraj ... pises kao da sva deca pod obavezno moraju da idu na veronauku kako bi im tamo neke cike "isprale mozak" .Pises o krstenju kao nasilju. Tvoji roditelji su sigurno sacekali da porastes pa su te upitali: " Sine kako zelis da se zoves?" Mozda su ti i odmah po rodjenju dali ime , a da te nisu ni pitali da li ti se svidja? Je l' i to nasilje?

U skoli pored veronauke postoji i gradjansko vaspitanje. Imas izbor pa biraj ... pises kao da sva deca pod obavezno moraju da idu na veronauku kako bi im tamo neke cike "isprale mozak" .Pises o krstenju kao nasilju. Tvoji roditelji su sigurno sacekali da porastes pa su te upitali: " Sine kako zelis da se zoves?" Mozda su ti i odmah po rodjenju dali ime , a da te nisu ni pitali da li ti se svidja? Je l' i to nasilje?
Ne vidim ni jedan ozbiljan razlog za tvoj uzavreli nastup. Niko nije govorio da je veronauka obavezna u skolama i da nema opcije, odnosno izbora izmedju veronatouke ili gradjanskog. U Beogradu ispod 50% ucenika pohadja nastavu veronauke, sto je ohrabrujuce, ali u provinciji situacija je obrnuta i razlika je prilicno velika. Medjutim, ocigledno da nisi shvatila poentu postavljene teme. Takodje, ni pitanje imenovanja deteta nije nigde spomenuto kao problem, vec u odredjivanju detetove religije, a da ono nije svesno ni postojanja sveta oko sebe. Shvatas gde je problem. "Cistis" totalno neduzno dete od grehova i usadjujes mu nekakav "sveti" duh. Zar to nije nasilje prema detetu. U gradjanskim drustvima i sklapanje brakova i davanje imena detetu obavlja se kod registratora, odnosno po nasem u Maticni ured. A, ko voli on se posle toga zeni u crkvi, odnosno nosi dete u crkvu na krstenje. E, to su oni roditelji o kojima ja govorim, oni koji zloupotrebljavaju roditeljsko pravo pa dete nose u crkvu, nedaj boze da dete umre nekrsteno. Totialni idiotizam.

Pitam te, zasto se dete ne bi samo, kad stekne poslovnu sposobnos, sto ce reci zrelost, opredeljivalo da li ce ili nece otici kod popa da ga procisti od “grehova” i potopi nekoliko puta u bure tople vode. Sto se tice imena, danas nije nikakav problem promeniti i ime i prezime, pa cak nije problem promeniti i pol. Eto, jedan moj drugar se do pre deset godina zvao Zivota, a sada je Robert. Zena kad se uda promeni prezime, kad se razvede ponovo ga menja u predjasnje ili neko novo.

Spusti loptu i smiri zivce. Ja kad se iznerviram obicno gucnem koju, dodje mi kao antidepresiv.:cmok:

Nije samo potapanje nasilje,vec nametanje novorodjencetu sopstvene stavove i praznoverje!
Tacno. A, kada malo poodraste, onda je sreca ako se to nametanje sopstvenih stavova zavrsi samo sa po kojom cuskom. Inace, obicno se dete vaspitava u domacem duhu dobrim batinama i primenom drugih vrsta vaspitnih mera. Pa, zaboga miloga, batina je iz raja izasla? Niti se mogu u nas sresti slucajevi incesta, a u crkvenom vaspitanju se samo ponekad primenjuje pedofilija. Sta vise, nije bas redak slucaj da se dete nadje mrtvo na djubristu.;)

Bolje nauči da se smiriš bez opijata i ostalih zala i nemoj javno zagovarati njihovo korišćenje, jer nečija deca ovde čitaju, a Ti ne želiš da budeš odgovoran za ičije opijanje i sve što iz toga proizilazi.
Vidim, i ti si uzrujan. Mogao bi i ti da uzmes jedan "antidepresiv". I drugo, ne propovedaj ljubav izvan svog braka, ako si se vec opredelio za jednu zivotnu saputnicu. Inace, taj pojam, ljubav, u religoznom znacenju, je hipokrizija koja se propoveda uz nanosenje zla onima koje “ne ljubimo kao sami sebe”.

Auh, ovo drugo je baš gnusno ... :cepanje:
Sta, mislis ne bi bilo gnusno ako bi te nazvali Srbislavom. Zasto je gnusno zvati se Nedeljko ili, ne-naj-boze, Hrvoje:vudu::hahaha1::hahaha1:.

Vidim, i ti si uzrujan. Mogao bi i ti da uzmes jedan "antidepresiv".

Nisam uzrujan, već to što sam rekao je u najboljoj nameri, bez želje da time ikoga osudim.
Zaista mislim da je najbolje ko može unutrašnji mir da pronađe bez ikakvih opijata, snagom razuma, jer u suprotnom od sebe veoma lako može da napravi roba opijatima.

I drugo, ne propovedaj ljubav izvan svog braka, ako si se vec opredelio za jednu zivotnu saputnicu. Inace, taj pojam, ljubav, u religoznom znacenju, je hipokrizija koja se propoveda uz nanosenje zla onima koje “ne ljubimo kao sami sebe”.

Problem je u tome što svako kaže istu reč, Ljubav, a ne misli na isto.
Kao što svako kaže istu reč, npr. hrana, a ne misli na isto.
I zato svako ima nekog svog Boga, tačnije nešto čemu se "klanja".
Za nekoga Ljubav je zadovoljenje organske gladi, telesne egzistencije i slično, za nekoga poštenje, iskrenost i slično, a ima mnogo i onih koji se celoga života pitaju...šta je to Ljubav.

Poslednja izmena:
Nisam uzrujan, već to što sam rekao je u najboljoj nameri, bez želje da time ikoga osudim.
Zaista mislim da je najbolje ko može unutrašnji mir da pronađe bez ikakvih opijata, snagom razuma, jer u suprotnom od sebe veoma lako može da napravi roba opijatima.
Cuj, pre svega ni pod razno nisam propagirao opijanje bilo kojim opijatom, vec sam citatom iz romana “Staza slonova” zeleo da temi dam pomalo saljiv ton. Nazalost, danasnjoj deci nije potrebna propaganda da bi se opijali i drogirali. Kojim slucajem osmogodisnja skola mi je negde oko 200 metara udaljena od stana, pa znam sta rade decaci i devojcice starijih razreda.

Problem je u tome što svako kaže istu reč, Ljubav, a ne misli na isto.
Kao što svako kaže istu reč, npr. hrana, a ne misli na isto.
I zato svako ima nekog svog Boga, tačnije nešto čemu se "klanja".
Za nekoga Ljubav je zadovoljenje organske gladi, telesne egzistencije i slično, za nekoga poštenje, iskrenost i slično, a ima mnogo i onih koji se celoga života pitaju...šta je to Ljubav.
U mom komentaru je ocito da sam mislio na rec LJUBAV koja se provlaci kros sve hriscanske tekstove. Dakle, ne na ljubav izmedju zene i muza, ne na ljubav izmedju roditelja i dece, ne na ljubav prema prirodi, zivotinjama. Uz to, mislim da ta religiozna ljubav ne pokriva pojmove “postenje”, “telesna egzistenicja”, “isrenost”, i sl.

Uzgred, neznam zasto seksualni odnos, koji je bitan i sustinski deo zivota izmedju muskarca i zene, na veoma ruzan nacin definises kao “organska glad”.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back