sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
- 3.735
Na šta misliš, tačno?
Pa stalno to nalazim na net, kao je Andrija Zmajevic govrio kamo je bio katolik i Srbin, ali nikada nisam naleteo direktno na izvor, pa mi deluje malo sumnjivo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na šta misliš, tačno?
Тешко је то рећи. Можда и нема неких конкретних разлога, већ се просто тако десило. Знам кад сам био клинац па су деца једна другима качила надимке укључујући и оне подругљиве. Већина би се љутила на подругљиве надимке и не бих их прихватала, али понеко би их прихватио.Ako je to tačno, zašto su ih oni prihvatili? Koristili su i koriste ga i Šokci i Bunjevci.![]()
Буњевац - погрдан назив за католика (под Б https://www.rastko.rs/antropologija/ardalic_bukovica/ardalic_bukovica_rjecnik.html)
За појмове Буњевац и Шокац, као за по свему судећи погрдним називима које су користили православци (донекле и муслимани који су то извесно преузели од православаца) за католике истог језика постоји више теорија како су настали.
Шокци су врв. првобитно називани Шакци, а то су они који се крсте читавом шаком за разлику од православаца који се крсте са три прста. Православни Срби у неким крајевима су знали за католике рећи "лопатари", јер кад се крсте читавом шаком и скупе прсте један до другога то онда личи на лопату.
По једној теорији Буњевци су са речице Буне код Мостара (лева притока Неретве). Да су Буњевци добили име по Буни у том случају назив Буњевац не би био погрдан, нема разлога за то. Осим тога, Буњевци су превише бројни да би сви потицали са речице Буне. Буњевцима су називани сви католици Далматинске Загоре од Имотског до Равних Котара, већина личких католика односно лички новоштокавски икавци, као и већина србојезичних католика у Бачкој. Људи у Хрватској чији преци су називани Буњевцима од стране православних комшија данас има преко милион. Колико је тек Буњеваца помађарено у прошлости. Ови што у Бачкој себе данас зову Буњевцима су остаци остатака. Није могуће да сви они потичу од једне групе из микрорегије са Буне. Главнина Буњеваца исходи из западне Херцеговине, од влашких средњовековних катуна Војнића, Хардомилића, Прибиновића итд. Буњевачки говор новоштокавска икавица (којом говоре Буњевци и у Далматинској Загори, и Лици, и Бачкој) је западнохерцеговачког типа. Нису преци свих Буњеваца из западне Херцеговине, али преци већине очито јесу. Преци неких Буњеваца су из источне Херцеговине, Рашке, Зете, околине Скадра итд, они су се у неком тренутку придружили западнохерцеговачкој главнини у миграцијана према западу. Теорија да је Буна примарна постојбина Буњеваца је одбачена од већине историчара и истраживача који се баве Буњевцима.
По другој теорији Буњевци су добили име по каменим сточарским кућама буњама. То не пије воду јер су у буњама становали и православци, а назив Буњевац се односи искључиво на католике. Осим тога, ако су Буњевци добили име по буњама нема разлога да назив Буњевац буде погрдан.
По трећој теорији, Буњевци су они који су дизали буне ("бунили се") против Турака. Ово не пије воду зато што су против Турака буне и устанке дизали и православци из динарског појаса (чак више него католици), па ниједну православну динарску групу нико никад није звао Буњевцима.
По четвртој теорији, Буњевци су они који су се "побунили" против православља, тј. са православља су прешли на римокатолицизам. Ова теорија има највише смисла, с обзиром да појам Буњевац погрдан и коришћен као такав од стране православаца. Буњевци из Далмације и Лике нису себе звали Буњевцима и имали су свест да је то погрдан назив, али су их православне комшије тако називале. Једино се код Буњеваца из Бачке десило да се изгуби/заборави првобитно погрдно значење назива Буњевац и да они сами себе са поносом почну звати Буњевцима.
У Далмацији су ти новоштокавски икавски католици (Буњевци) локалне православе звали Гркаћима, Ркаћима (и ређе Ришћанима). Гркаћ означава православца јер је православље асоцирано са Грцима па чак и називано "грчком вером", а Ркаћ је скраћено од Гркаћ.
@snouden @Берекин @JustinCase @Crnugović @Khal Drogo
Pa stalno to nalazim na net, kao je Andrija Zmajevic govrio kamo je bio katolik i Srbin, ali nikada nisam naleteo direktno na izvor, pa mi deluje malo sumnjivo.
Тешко је то рећи. Можда и нема неких конкретних разлога, већ се просто тако десило. Знам кад сам био клинац па су деца једна другима качили надимке укључујући и оне подругљиве. Већина би се љутила на подругљиве надимке и не бих их прихватала, али понеко би их прихватио.
Овде сам писао опширније о Шокцима и Буњевцима, кад смо их се већ дотакли.

Pa vidi![]()

У Славонији је назив Шокац одавно прихваћен од стране штокавских католика. Они са поносом носе шокачко име, носили су га и пре него што су интегрисани у хрватски национални корпус као и сад кад су Хрвати. За Славонију знају рећи Шокадија.Ali vidi, Srbi nisu npr. vlaški pežorativ prihvatili. A ovi jesu. Zovu pogrdno Vlasima, ovi pogrdno Šokcima. A šokački etnonim toliko se koristio u južnoj Ugarskoj; u Slavoniji bio i štaviše opšte prhvaćen.
![]()
Ajde be šta se šokiraš đe ti trud...
![]()
Dakle sveštenik koji služi u krtoljskoj crkvi Stefan je vrlo naklonjen papi.
Ja ovo ovako tumačim; Krtoljani su Srbi. Većina je još uvek šizmatička, a neke smo uspešno pokatoličili. To je upravo ono razdoblje vrlo aktivne katoličke misije u Boki kotorskoj.
У Славонији је назив Шокац одавно прихваћен од стране штокавских католика. Они са поносом носе шокачко име, носили су га и пре него што су интегрисани у хрватски национални корпус као и сад кад су Хрвати. За Славонију знају рећи Шокадија.
Што се тиче Босне и Херцеговине ту се шокачко име није примило код католика као у Славонији у смислу да сами себе препознају као Шокце, а православци и муслимани су их некад називали Шоцима.
Католички Славонци који себе зову Шокцима су углавном потомци досељеника из Босне у 17-ом веку, прецизније са подручја источнобосанског дијалекта који је означен плавом бојом на карти БиХ. Источнобосански и славонски ("шокачки") су врло сродни дијалекти.Zar ne beše jedan deo (ne beznačajni, ovaj na istoku) slavonske populacije naseljen iseljenicima izBosne?
Католички Славонци који себе зову Шокцима су углавном потомци досељеника из Босне у 17-ом веку, прецизније са подручја источнобосанског дијалекта који је означен плавом бојом на карти БиХ. Источнобосански и славонски ("шокачки") су врло сродни дијалекти.
Pogledajte prilog 993989
Ниси схватио. Оно је карта источнобосанског дијалекта. Славонски је врло сродан источнобосанском, али их лингвисти раздвајају.Pa to nije ništa; oazice na zapadu. Ja sam mislio nešto dosta ozbiljnje?![]()
Процес римокатоличења у Херцеговини, који је започет у ХVI вијеку, најизраженији је био крајем ХIХ и почетком ХХ вијек, а посебно у току два Свјетска рата и у вријеме грађанског рата од 1991. до 1995. године. Најизраженији притисак унијаћења се осјећао и вршен је у западним дијеловима Хецеговине, почевши од ријеке Неретве. Ватикан је помоћу својих црквених великодостојника и нижих свештеника, а потпомогнут од стране политичких вођа и власти у Аустроугарској, а касније и у Хрватској, примјењујући сва расположива средства, насиље, покољ и прогоне, уништила и последње просторе на којима су вјековима живјели православни Срби, и који су чинили већински народ. Овдје морамо да напоменемо једну историјску истину, а то је да се овај дио Херцеговине најдуже опирао унијаћењу и потпадању под капу Ватикана и да је она од свих околних српских територија, последња покатоличена.
Овдје се може најбоље схватити прозирна игра католичке цркве, која је прво православце принудила да промјене вјеру у католичку – унијаћење, а онда су крајем деветнаестог вијека ватикански свештеници користећи наклоност и помоћ Аустроугара, Србе римокатолике превели у Хрвате (новопроизведени народ), који су до тада били само обични Бечки коњушари. Овим чином су створили најфанатичније противнике Срба и православних народа у цјелини. Дакле „нико се не може мрзети више, него што се могу мрзети завађена браћа”. Овдје требамо навести и историјске податке о Хрватима, који се могу пронаћи у архиви Матице српске у Дубровнику у којима стоји да у Франачким историјским документима тог времена, једино се Срби помињу као организован народ на овим просторима, док се Хрвати нигдје не помњу као народ (10-11 вијек). Фалсификовање историјских чињеница које је извршено у бившој Југославији, гдје се наводе лажни подаци из 19. вијека о Хрватима и хрватској државности које су, наводно, преузели из Аустријских историјских докумената. Још једном наводимо податак да се нигдје у званичним историјским актима тог времена не помињу Хрвати нити хрватска држава.
Ниси схватио. Оно је карта источнобосанског дијалекта. Славонски је врло сродан источнобосанском, али их лингвисти раздвајају.
Тамнија нијанса сиве ти је источнобосански, а светлија нијанса сиве што обухвата већи део Славоније је славонски дијалект који је најближи рођак источнобосанког (могло би се рећи и његов дериват). Људи из светлијег сивог подручја са карте у Славонији (Шокци) су углавном потомци досељеника из тамније сиве зоне у Босни у 17-ом веку.
Pogledajte prilog 994000
Сажет и занимљив ход кроз историју Старе Херцеговине аутора др Душка Корњаче кроз текст Кратка историја Старе Херцеговине
Кроз текст др Душко Корњача се осврнуо и на процес римокатоличења у Херцеговни
Dakle, koja su nam svedočanstva o pravoslavlju na ovom području? I o procesu poktoličavanja?Ajde be šta se šokiraš đe ti trud...
![]()
Dakle sveštenik koji služi u krtoljskoj crkvi Stefan je vrlo naklonjen papi.
Ja ovo ovako tumačim; Krtoljani su Srbi. Većina je još uvek šizmatička, a neke smo uspešno pokatoličili. To je upravo ono razdoblje vrlo aktivne katoličke misije u Boki kotorskoj.
Ово баш није питање за мене, а није ни за ову тему. Постоји тема Како је покатоличена Западна Херцеговина баш за то питање, тема на којој си учествовао (додуше само кроз 20 постова, очигледно више "миришеш" неке друге теме) и на којој има подоста квалитетних постова (има и препуцавања која испровоцирају провокатори из лијепе њихове и крпз које се "затрпава" тема), ту се може наћи понешто везано за постављено питање. У сваком случају, да бих одговорио, морао бих прелистати ту тему, потражити још понешто (а тренутно и нисам при времену), нопонавља, питање које си поставио је баш за наведену тему.Jedna stvar meni tu nije jasna. Postavljani ovde jesu razni tekstovi...no. Dakle, ako ja dobro razumem, ovo je zapadna Hercegovina:
To je, dakle, relativno (u poređenju sa istočnom) malena oblast od Drijeva preko Vrulje i Posušja do Roga; na istoku oivičena rekom Neretvom, a na severu se prostirući do Čvrsnice.
Koje su tačno to pritoke koje se ulivaju u Neretvu?
Dakle, čitao sam i na ovom forumu razne tvrdnje da je ovo područje bilo pokatoličeno. Međutim, uvek je to bilo samo u formi narativnog teksta...nisam nikada nailazio na neke izvore. Dakle, koja su nam svedočanstva o pravoslavlju na ovom području? I o procesu poktoličavanja?
Jedna stvar meni tu nije jasna. Postavljani ovde jesu razni tekstovi...no. Dakle, ako ja dobro razumem, ovo je zapadna Hercegovina:
Pogledajte prilog 994121
To je, dakle, relativno (u poređenju sa istočnom) malena oblast od Drijeva preko Vrulje i Posušja do Roga; na istoku oivičena rekom Neretvom, a na severu se prostirući do Čvrsnice.
Koje su tačno to pritoke koje se ulivaju u Neretvu?
Dakle, čitao sam i na ovom forumu razne tvrdnje da je ovo područje bilo pokatoličeno. Međutim, uvek je to bilo samo u formi narativnog teksta...nisam nikada nailazio na neke izvore.Dakle, koja su nam svedočanstva o pravoslavlju na ovom području? I o procesu poktoličavanja?
Ово баш није питање за мене, а није ни за ову тему. Постоји тема Како је покатоличена Западна Херцеговина баш за то питање, тема на којој си учествовао (додуше само кроз 20 постова, очигледно више "миришеш" неке друге теме) и на којој има подоста квалитетних постова (има и препуцааља која испровоцирају провокатори из лијепе њихове и крпз које се "затрпава" тема), ту се може наћи понешто везано за постављено питање. У сваком случају, да бих одговорио, морао бих прелистати ту тему, потражити још понешто (а тренутно и нисам при времену), нопонавља, питање које си поставио је баш за наведену тему.
Ja samo znam za ovaj tekst Jove Bajica, e sad, koliko je objektivan to vec ne znadem.
https://kovceg.tripod.com/pokatolicena_zap_hercegovina.htm
Znam za taj tekst, on je i uvodni one teme. Ali Bajić je novinar i pripadnik Deretićeve škole...on je pričao da su ga Olga Luković Pjanović i Jovan I. Deretić zainteresovali za istoriju, tako da nešto ne vidim razlog da uopšte i gledamo šta je pisao...
![]()
Kad mi stignu neke fotkice iz ove knjige okačiću je na temu BBvsNR...no, ja pitam sa razlogom da otvorimo ovo pitanj, ali ozbiljno, bez nekih pseudonaučnika ili amatera koji toliko greše tako da se ne možemo ni u šta što tvrde pouzdati ni sa kakvom dozom sigurnosti.
Možda grešim (neka me neko ispravi) ali, @Khal Drogo, ovo pitanje na Forumu Krstarice bukvalno nikada nije bilo istinski obrađeno (pitanje verske pripadnosti zapadnih Hercegovaca kroz istoriju, te problem njihovog preveravanja).

Сажет и занимљив ход кроз историју Старе Херцеговине аутора др Душка Корњаче кроз текст Кратка историја Старе Херцеговине
Кроз текст др Душко Корњача се осврнуо и на процес римокатоличења у Херцеговни
Vrv samo ljudi automatski polaze od pretpostavke da je zapadna Hercegovina bila deo Srbije, pa time mora da je nuza pravoslavna. Mada opet, sta je radila episkopija u Stonu u doba Nemanjica, ako ne sirila pravoslavlje i po zapadnoj Hercegovini.![]()
Детектовани Душко Корњача (извјесно јесте аутор приложеног текста, нема ко други) није по вокацији историчар већ љекар. То што није историчар не значи да се кроз текст (а налазио сам на порталима Ин4С, Стање Ствари и Фронтал РС изванредне текстове кроз које би аутори који такође нису историчари обрадили неке историјске теме) не може бавити историјом свог завичаја. Уосталом, некима који по вокацији такође нису историчари, а трпају се у историју, су и читаве теме посвећене па ђе је проблем ако у посту приложим линк једног сажетог и по мени (а имамо ми на овом птф барем једног форумаша који прилаже текстове или видео клипове за које каже да их у 80% случајева није погледао, оно да се прилаже) занимљивог текста.Dakle što se tiče autora tog teksta, vrlo je verovatno da je reč o ovom čoveku. Dakle nit' je neko ko je po vokaciji školovan za ove teme, niti ko ima repertoara po svom delu koje ga kvalifikuju kao predanog istraživača prošlosti (ja sem tog jednog teksta bukvalno ništa nisam uopšte uspeo ni pronaći).
Детектовани Душко Корњача (извјесно јесте аутор приложеног текста, нема ко други) није по вокацији историчар већ љекар. То што није историчар не значи да се кроз текст (а налазио сам на порталима Ин4С, Стање Ствари и Фронтал РС изванредне текстове кроз које би аутори који такође нису историчари обрадили неке историјске процесе) не може бавити историјом свог завичаја. Уосталом, некима који по вокацији такође нису историчари, а трпају се у историју, су и читаве теме посвећене па ђе је проблем ако у посту приложим линк једног сажетог и по мени (а имамо ми на овом птф барем једног форумаша који прилаже текстове или видео клипове за које каже да их у 80% случајева није погледао, оно да се прилаже) занимљивог текста.
Колико се предано бави истраживањем историјских рукописа, немам појма, не познајем човјека лично (осим што вјерујем да је исправан чова чим су му ови у ефбиху напаковали оптужницу и чим имамо такав безобразан покушај испроввцирања реакције од стране овог новинара у видео прилогу), ако неко сматра да је приложени текст вриједан читања, добро и јест, ако има другачије мишљење, никакав проблем.