Kroatizacija kajkavaca od 16. do 19. veka

Papinom priznanju Branimirove kneževine iz 8. stoljeća.

Друго то што су дошли у Далмацију, мачку о реп јербо се Босна помиње само и једино у поглављу које описује земље "које Срби сада настањују". Немој ми рећи да је неки општи појам (Далмација) јачи као аргумент од тачно одређеног појма (Босна). Уосталом, има изворе који кажу да "Срби настањују велики део Далмације". И што ћеш са тим?

Bosna nije postojala kada su se Slaveni doselili, već antička provincija Dalmacija u koju su došli Hrvati i nastanili je.
Imaš i izvora gdje se kaže da Hrvati vladaju Beogradom, i što ćemo s tim? Uzeti ćemo one najrealnije izvore.

Да пише Хрвати дошли у Европу, да ли то значи да Хрвати владају Европом? Ајде мани ме таквих будаластих уопштавања.
Pa jedan manji dio Euroe u tom slučaju vladaju, tako da jest

Петар Крешимир Четврти имао утврду на Дрини, кажеш? По тој логици и цар Душан је имао Скадрин, значи ту живе Срби, је л` тако? Ти изгледа не схваташ најбоље о чему се овде прича - дакле не ко је где имао неки војни посед него где се помињу Хрвати да живе у Босни? Дај израван одговор мајка му стара, ваљда није толико тешко наћи ако постоји! А не неке изоколне лудости "живе у Далмацији" (а исти тип који то напише, помене Босну једино у делу где прича о простору насељеном Србима) и "имао утврду" - имали су Мађари Задар па не значи да они живе тамо.
Pa već sam rekao, kada su se Slaveni doselili Bosna nije postojala već Dalmacija i tamo su zavladali hrvati. Dakle Hrvati su prije došli.

Uostalom, Kulin ban je bio hrvatski ban iz Požege ako već cjepidlačiš. Dakle Bosna je faktički bila dio Bosne

Можеш ти чисто да сумњаш колико ти душа иште то су све податци лако доступни, треба ти 5 минута да их све нађеш. То што је твоје знање невелико и ограничено хрватским национализмом и идеологијом хрватксог државног права (која се темељи на историјским фалсификатима и ничим утемељеним митовима) не значи ми смеш приписати икакву етикету мржње. Какав је то аргумент - не свиђа ти се шта ја причам - значи ја мризм Хрвате? Прст на чело, читај нешто сем хрватске википедије, поразмисли двапут пре него што напишеш ствари којих би се школарац стидео.

Joj, daj pravi se javio. Govori to lik za koga Srebrenica nije bila genocid i za koga Ratko mladić nije zločinac.

Mene interesuje šta ti misliš, ne o nacionalnom opredeljenju, nego o poreklu Petra Preradovića, Svetozara Borojevića, Milana Uzelca, Milice Bogdan i sl, a s obzirom da su štokavci, ijekavci, pravoslavci, interesuje me: gde ti njih poreklom svrstavaš? Napiši šta ti je na duši, ja neću ni komentarisati.

Napisao sam već, većina su popravoslavljeni Hrvati a manji dio potomci doseljenika iz Srbije.

Letopis popa Dukljanina je, uslovno rečeno, jedna u nizu hrvatskih darovnica, koje su sve lažirane, kako kaže Nada Klaić, a LPD u istom smislu objašnjava Tibor Živković.
To naravno nije točno. Nada Klaić je nešto drugo tvrdila.

Čak i da je, onda je i dobar dio srpske povijesti krivotvoren.

Dakle Bosna je faktički bila dio Bosne.

Добро, изјава је, према теорији скупова, тачна.

Napisao sam već, većina su popravoslavljeni Hrvati a manji dio potomci doseljenika iz Srbije.
Чак и да верујеш у то што си написао, у шта чисто сумњам, заболе ме уво за твоје мишљење, тако да - бадавад пишеш (по други пут).

Slavene nisi primetio da je manje vise svaka osvetnikova izjava do sada koja se tice istorije totalna nebuloza? Problem je sto nije dugo citao Mandica pa mu se malo mesaju imena i datumi, da ne pominjemo samog Mandica i njegove deluzije i istorijsku ''metodologiju''.

Nisam. Kada je napisao da nije bilo Srbije prije Nemanjića, već samo Raške (a zapravo je potpuno obratno), dostavio sam mu samo literaturu i citirao izvore i zapravo je potpuno uljudno priznao da je potpuno pogrešio (što je zaista retkost)...

Imas ovaj osvetnikova biser:
Hrvatska država se spominje još prije Srpske pa je malo smiješno govoriti o kroatizaciji kajkavskih krajeva kada je lijepo zapisano da se Hrvatska država nalazila do Drine te sjeverno do Drave. Tako da ova tema nema smisla.
Nazalost propustio je da mi odgovori kad se to prvi put pominju Srbi a kad Hrvati na Balkanu, i koji to izvor govori o Hrvatskoj drzavi o Drine do Drave pre srpske drzave.
kao i ovaj:
Pa također prvi spomen Hrvata u Bosni je još u 8. stoljeću, odnosno u dijelu napisano u tom vremenu.
Taj si cini mi se i sam zamijetio.

Imas ovaj osvetnikova biser:

Nazalost propustio je da mi odgovori kad se to prvi put pominju Srbi a kad Hrvati na Balkanu, i koji to izvor govori o Hrvatskoj drzavi o Drine do Drave pre srpske drzave.
kao i ovaj:

Taj si cini mi se i sam zamijetio.

Ma taj smo prvi raspravili i priznao je da je bio u krivu; sad ćemo da vidimo i šta je sa ovim drugim.
Pušti čojeka da odgovori...

Čekaj, a šta ti je sad pa to?
Prvi put u životu čujem...

Papa priznao Branimirovu kneževinu u VIII stoljeću i u njoj napisao da Hrvati žive u Bosni (koja se ni ne spominje prije X stoljeća)..??? :eek: :think: :dontunderstand:
Pa da, rekao sam što je tada bila antička provincija Dalmacija koja se prostirala do Drine. Porfirogenet piše da da su Hrvati došli u Dalmaciju na poziv cara Heraklija.

Adolfo Veber Tkalčević, hrvatski filolog, književnik, književni kritičar i estetičar :
"Što bi pako bilo iz nas slovenskih Hèrvatah (jer pravi Hèrvati prĕko Kupe stanuju), da se time zaslĕpeti damo?"

220px-Adolfo_Veber_Tkal%C4%8Devi%C4%87_1884_Mayerhofer.png

Danica ilirska, 1847, str. 203.
http://books.google.rs/books?id=gGY...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
l3ki.jpg

Poslednja izmena:
kajk nisu hr.jpg

"U staro vrijeme, i još pred 300 do 400 godina nije oko Zagreba, Križevaca, Siska, Požege itd. uopće u Hrvatskoj s druge strane gore Velebita od mora, u cijeloj toj zemlji NIJE BILO NIJEDNOG HRVATA: Hrvati su bili preko Velebita, bliže moru, a oko Zagrba itd. pa na zapad sve preko Ljubljane i dalje dolje uza Savu sve su to bili Slovinci ili Slovenci. A DANAS SU TU HRVATI! A GDJE SU SLOVINCI? JESU LI SLOVINCI PROPALI? Sudite, jesu li propali: kad je hrvatska vlada i država preko Velebita pri moru propala, preselili su se hravatski bani među Slovence, u Zagreb, ali su se svejedeno zvali hrvatski bani, i vlada se njihova zvala hrvatska. I tako su Slovenci imali hrvatskog bana, ali to njima nije bio tuđi ban, jer su Slovinci govorili slično, ili posve jednako kao i Hrvati. Ali kad imadu hrvatskog bana i hrvatsku vladu, počeli su ljudi sve po malo govoriti da je to i narod hrvatski. I TAKO SU SE SLOVENCI SVE PO MALO PROZVALI HRVATIMA - izgubili su svoje ime, tako da danas ni jedan seljak oko Zagreba ne zna što je to Slovenac ili Slovinac, nego kaže da je Hrvat."

ANTUN RADIĆ, "Dom" od 3.12.1903.

Pogledajte prilog 317978

"U staro vrijeme, i još pred 300 do 400 godina nije oko Zagreba, Križevaca, Siska, Požege itd. uopće u Hrvatskoj s druge strane gore Velebita od mora, u cijeloj toj zemlji NIJE BILO NIJEDNOG HRVATA: Hrvati su bili preko Velebita, bliže moru, a oko Zagrba itd. pa na zapad sve preko Ljubljane i dalje dolje uza Savu sve su to bili Slovinci ili Slovenci. A DANAS SU TU HRVATI! A GDJE SU SLOVINCI? JESU LI SLOVINCI PROPALI? Sudite, jesu li propali: kad je hrvatska vlada i država preko Velebita pri moru propala, preselili su se hravatski bani među Slovence, u Zagreb, ali su se svejedeno zvali hrvatski bani, i vlada se njihova zvala hrvatska. I tako su Slovenci imali hrvatskog bana, ali to njima nije bio tuđi ban, jer su Slovinci govorili slično, ili posve jednako kao i Hrvati. Ali kad imadu hrvatskog bana i hrvatsku vladu, počeli su ljudi sve po malo govoriti da je to i narod hrvatski. I TAKO SU SE SLOVENCI SVE PO MALO PROZVALI HRVATIMA - izgubili su svoje ime, tako da danas ni jedan seljak oko Zagreba ne zna što je to Slovenac ili Slovinac, nego kaže da je Hrvat."

Sjeverno od like su živjeli slovenci (koji su pod vodstvom Slovenca Ljudevita Posavskog i vojno porazili Hrvate),a južno od Omiša su živjeli Srbi katolici
(Srbi su tek u 13 stoljeću postali pravoslavci,a veliki dio njih je ostao u katoličkoj vjeri duž jadranske obale do albanije).
Taj mali narod Hrvata je poražen od Turaka i uništen,dio se iselio a dio umro od bolesti
i tada se na prostore dalmacije,like,banovine,korduna i slavonije naselajvaju srbi bilo pravoslavci bilo katolici,
a onda su ih hrvatizirani Slovenci kajkavci uvjerili da su i oni Hrvati jer je tu nekad davno obitavao mali narod Hrvata.

Lehsander,što je bilo kada si se probudio ?

Pogledajte prilog 317978

Grof Nikola IV. Zrinski (na mađarskom: Zrínyi Miklós) (Zrin, oko 1508. - Siget (Mađarska) 7. rujna 1566.), hrvatski državnik i vojskovođa,Dana 17. lipnja 1543. godine oženio se Nikola Katarinom Frankopan, sestrom kneza Stjepana Frankopana Ozaljskog. U tom braku rodilo se mnogo djece, od kojih je najpoznatiji Juraj (IV.) Zrinski. Među Nikolinim potomcima najznačajniji su njegov unuk Juraj (V.) Zrinski, te praunuci Nikola i Petar.Kralj je Nikoli, za njegove vojne zasluge, darovao Međimurje, s utvrđenim gradom Čakovcem, koje se od 1546. godine nalazi u posjedu porodice Zrinski, sve do njihova izumiranja
Čakovec nije preko Velebita :zblesav:

Ozalj Grad se prvi put spominje 1244. kao slobodni kraljevski grad. Od kraja 14. stoljeća (1398.) u vlasništvu je Frankopana iz čijih je ruku rodbinskim vezama 1550. prešao pod obitelj Zrinski koja mu je ostala vlasnikom sve do 1671. godine.

Na proljeće 1556. posjedao je bosanski paša gradove Kostajnicu i Krupu na Uni. Ovi gradovi pripadali su banu Nikoli Zrinskom

Da riješimo mitomaniju:
Slovinje i Slovinci su nazivi koji su se koristili vijekovima prije Slovenaca i nemaju nikakve veze sa modernom slovenskom nacijom osim sličnog imena koje može biti zbunjujuće. Slovenci su počeli sebe zvati Slovencima u 19. vijeku, prije toga su imali primarno regionalni identitet i bili Kranjci, Štajerci, Korošci, itd.

Slovinje/Slavonija/Slovinija je povijesna regija jednako kao i Dalmacija, kasnije se regija (središnja) Hrvatska preselila na sjever, a naziv Slavonija je ostao za današnju Slavoniju. Dalmacija je ušla pod hrvatsku država od najranijeg početka doseljavanja Hrvata, a Slovinje par stoljeća kasnije od kad je hrvatska kneževina postala kraljevstvo.Hrvatski kralj Zvonimir je bio slavonski ban (jer je oženio Arpadovičku).

Već od 1557. godine je Slovinje sami centar Hrvatske države i identiteta.

Pridjevi "ilirski", "slovinski" i "hrvatski" rabili su se kao sinonimi.
Leksikograf Jakov Mikalja 1649. godine piše: "Hrvat, Hervat = Illyricus, Croata". Kolega mu Joakim Stulli u Rječosložju (1801. - 1810.) također: "Illyrice - Slovinski, harvatski, hrovatski, horvatski". Pjesnik Petar Hektorović u "Ribanju" isto: "Dugo vrime Marul Marko je tuj š njim bil / koga mnim da si čul i knjige njega čtil, /... kim je urešen bil i jezik slovinski...". Mavro Vetranović: "Gdje se taj čuje u Hvaru rajska slas, / velmi se raduje slovinjski kotar vas".

Evo što je o istoznačnosti slovinskog ili ilirskoga imena s hrvatskim u hrvatskoj renesansnoj književnosti još prije Drugog svjetskog rata rekao i profesor Karlova sveučilišta u Pragu, Slovenac Matija Murko: "Odustajem od daljnjih navoda i priloga za hrvatsko ime u 16. do 18. stoljeća, jer već dosada izneseni dovoljnim su dokazom, da se ime ilirsko, slovinsko i hrvatsko upotrebljavalo kao sinonim." (Die Redeutung der Reformation, Prag 1927., str. 106.)
U Mikaljino vrijeme Hrvat, Hervat prevodi se na latinski kao Illyricus, Croata. Naziv Illyricus bio je terminološki čvrsto određen latinski ekvivalent za slovinski, Slovinac, a Croata se rabilo samo kao ime za Hrvata iz kraljevine Hrvatske, Croaticus kao pridjev za ono što mu pripada, te je to uža narodnosna oznaka ne­go Illyricus i pokrivena je njome.
Mikalja nam dakle jasno kaže da Hrvat može značiti isto što i Slovinac, ili pak imati svoje posebno značenje, označivati takva Slovinca koji je iz političke Hrvatske.

Slovenci su u biti zadržali samo ime te slavenske mase, bez obilježja neke plemenske skupine za koje se zna da su došli odnekud drugdje kao što je za Hrvate bijele Hrvatska, ili za srbe, kraj iz kojeg su lužički srbi...u susjedstvu bijele Hrvatske...( cijeli onaj dio Njemačke obitavali su slaveni....lepzig je bio slavenski grad..)
Dakle ja bi sad tu trebao tupiti da je Slavonija vjekovno naseljena Hrvatima, a zna se da je bila naseljena slavenskom masom, a prije toga svim onim narodima prije i poslije Rimljana...

Ima još jedna današnja nacija koja potiče iz "slavenske" mase..i nema svojevrsno zaštitno ime kao Hrvati, ili Srbi.
To su Slovaci...Slovačka takodjer ima problem, jer nema specifično ime nekog plemena koje se razlikuje od "slavenske" mase iz kojeg je poteklo.
Pa tako imaju jednostavno ime "slovaci" ..slaveni..

Gluposti,taj sto rece da je ilirsko jednako hr imenu,je valjda to zakljucio nakon ilirskog preporoda,ali u njegovim povijima Iliri su katolici i pravoslavci Slavonci i drugi,nikakokajkavci tj Hrvati,Evoi sta Mato Topalovic kaze:

3. Mate Topalovic

post 19. detaljnije,originali: http://forum.krstarica.com/showthread.php/670800-Da-li-je-ijekavski-govor-srbskiji-od-ekavice

“Hej! Vi visokomudri Horvati, koji nećete ništa da čujete o imenu ilirskom! Kojim pravom možete vi i pomisliti samo, da se naš narod južni, naš jezik, naša literature imenom horvatskim ovenča? Kažite mi, molim vas, otkad vam se računa glavni vaš grad Zagreb da spada u Horvatsku? Ja u starini samo slavonsko ime tamo nalazim. “Bani tocijus Sklavonije” imadijahu oblast od Hortija do Dunava. Gdi je tad Horvatska bila? U starini nalazim trevornu Slavoniju… O ovoj Slavoniji veli se da njezina stara moneta s natpisom “Moneta Regis Slavonie” s jedne strane ima istu spomenutu kunu među dvema rekama i bodljikavim ružami… A DE POKAŽITE VI MONETU ILI NOVAC KRALJEVSTVA HORVATSKOG. VIDITE ako ćete na to, IMAMO I MI DOKAZAH ZA NAŠE IME, i čim nekoji naši nesuđeni rođaci i krasni prijatelji NASTOJE TOGA IMENA NAS LIŠIT, tim nam to ime naše draže je i milije postaje…”

MATO TOPLAOVIĆ, istaknuti ilirac, 1842. u knjizi “Odziv rodoljubnog serdca”, objavljenoj u Požegi.

Kajkavci su sve stokavce zvali prljavi Vlasi,bez obzira na vjeru a Taube strogo razlikuje Ilire od Hrvata i Dalmatinaca:

TAUBE

http://www.scribd.com/doc/49139562/Fridrih-Vilhelm-Von-Taube-Slavonija-i-Srem

51 u slavoniju doselili i mnogi Vlasi,koji se sa Ilirima pomjesali i primili njihov jezik!
55 str Iliri su andjeli pored Hrvata i Dalmatinaca!
57 SVI Iliri imaju jos stari calendar

104 Oni Srbi koji su stanovali u brdskom kraju Bojerske ili danasnje Ceske i Moravske, nazvani su Horvati (Hrbati), Chorvati ili Chrovati, tj Brdjani od cega je skovano ime Hrvati (Croaten)

129 ne samo Slavoncima i Hrvatima…

153 OSEK… 154 Skoro svi gradjani su Nemci,a ima i Grka i Jeremena. U predgradjima je veliki broj Ilira i Slavonaca koji pripadaju istocnoj crkvi. 155 Gornja Varos,stanovnici skoro svi rimskoj crkvi pripadaju. Donja Varos,pola st je katolickapola pravoslavna.

167 Pozeska zupanija,na zapadu granici sa Hrvatskom!
169 dobar dio zupanije se zove MALA VLASKA. Proteze se...prema gradu Pakracu,odatle prema zapadu do Hrvatske!
170 vlasi se stopili sa Slavoncima i zaboravili svoj jezik.

171 ILOVA bila granica Hrvatske i Slavonije..Sad je granica reka LONJA.

177 LIPIK grcko parohijsko mesto…nova i prava cesta koja vodi IZ PAKRACA U HRVATSKU…

186 CERNIK vise od polovine stanovnistva su pravoslavci.1777.g.
2001.: • Hrvati - 4.094 (96,67)
• Srbi - 93 (2,20) http://hr.wikipedia.org/wiki/Cernik

240 cserdaken=cardaci!

243 STARA GRADISKA 244str. “Kako su se ovde naselili mnogobrojni Hrvati, grad se deli na hrvatski i slavonski.”

Prema tome Ilir nije isto sto i Hrvat,uostalom sam Gaj kaze:

U tekstu "Cije je kolo" pise:

"Sav sviet zna i priznaje, da smo mi književnost ilirsku podigli: nu nama još niti izdaleka nije na um tvrditi da to nije serbski vec ilirski jezik."

Dalje kaze: "Pace ponosimo se i hvalimo Bogu Velikomu sto mi Hervati s bratjom Serbljima SADA JEDAN KNJIZEVNI JEZIK IMAMO!"

„Danica” br.31 za 1846. god. ne prva no treca 124. str, jer ima i treca 124.str.za 3 godine! obratiti paznju na godinu i broj!

http://books.google.rs/books?id=Hmcx...page&q&f=false

Pavelic je bio prvi sto je Hrvatsku sastavio ovakvom kakva jeste, mada su vijekovima Istra, Dalmacija, Raguza, Slavonija i Zagorje bili razlicita podrucja a i dan danas ti ljude razlicito govore i imaju razlicite obicaje, zajednicka im je jedino rimokatolicka vjera i na osnovu nje su kroatizovani.

Tudjman je to sve legalizirao i sad zive tisucljetni san.

- - - - - - - - - -

Kajkavci su sve stokavce zvali prljavi Vlasi,bez obzira na vjeru a Taube strogo razlikuje Ilire od Hrvata i Dalmatinaca:

TAUBE

http://www.scribd.com/doc/49139562/Fridrih-Vilhelm-Von-Taube-Slavonija-i-Srem

51 u slavoniju doselili i mnogi Vlasi,koji se sa Ilirima pomjesali i primili njihov jezik!
55 str Iliri su andjeli pored Hrvata i Dalmatinaca!
57 SVI Iliri imaju jos stari calendar

104 Oni Srbi koji su stanovali u brdskom kraju Bojerske ili danasnje Ceske i Moravske, nazvani su Horvati (Hrbati), Chorvati ili Chrovati, tj Brdjani od cega je skovano ime Hrvati (Croaten)

129 ne samo Slavoncima i Hrvatima…

153 OSEK… 154 Skoro svi gradjani su Nemci,a ima i Grka i Jeremena. U predgradjima je veliki broj Ilira i Slavonaca koji pripadaju istocnoj crkvi. 155 Gornja Varos,stanovnici skoro svi rimskoj crkvi pripadaju. Donja Varos,pola st je katolickapola pravoslavna.

167 Pozeska zupanija,na zapadu granici sa Hrvatskom!
169 dobar dio zupanije se zove MALA VLASKA. Proteze se...prema gradu Pakracu,odatle prema zapadu do Hrvatske!
170 vlasi se stopili sa Slavoncima i zaboravili svoj jezik.

171 ILOVA bila granica Hrvatske i Slavonije..Sad je granica reka LONJA.

177 LIPIK grcko parohijsko mesto…nova i prava cesta koja vodi IZ PAKRACA U HRVATSKU…

186 CERNIK vise od polovine stanovnistva su pravoslavci.1777.g.
2001.: • Hrvati - 4.094 (96,67)
• Srbi - 93 (2,20) http://hr.wikipedia.org/wiki/Cernik

240 cserdaken=cardaci!

243 STARA GRADISKA 244str. “Kako su se ovde naselili mnogobrojni Hrvati, grad se deli na hrvatski i slavonski.”

Prema tome Ilir nije isto sto i Hrvat,uostalom sam Gaj kaze:

U tekstu "Cije je kolo" pise:

"Sav sviet zna i priznaje, da smo mi književnost ilirsku podigli: nu nama još niti izdaleka nije na um tvrditi da to nije serbski vec ilirski jezik."

Dalje kaze: "Pace ponosimo se i hvalimo Bogu Velikomu sto mi Hervati s bratjom Serbljima SADA JEDAN KNJIZEVNI JEZIK IMAMO!"

„Danica” br.31 za 1846. god. ne prva no treca 124. str, jer ima i treca 124.str.za 3 godine! obratiti paznju na godinu i broj!

http://books.google.rs/books?id=Hmcx...page&q&f=false

Vlasi i jesu jedan narod zaseban, ali zato sto su pravoslavni, u zadnjim stoljecima su posrbljeni...i oni i jesu dosljaci, znaci naknadno su naseljeni.

- - - - - - - - - -

Pa da, rekao sam što je tada bila antička provincija Dalmacija koja se prostirala do Drine. Porfirogenet piše da da su Hrvati došli u Dalmaciju na poziv cara Heraklija.

snoop, porfirogenet nikad nije bio u Bosni...to je kao kad bi ja i ti sad pisali o etiopiji...

Sjeverno od like su živjeli slovenci (koji su pod vodstvom Slovenca Ljudevita Posavskog i vojno porazili Hrvate),a južno od Omiša su živjeli Srbi katolici
(Srbi su tek u 13 stoljeću postali pravoslavci,a veliki dio njih je ostao u katoličkoj vjeri duž jadranske obale do albanije).
Taj mali narod Hrvata je poražen od Turaka i uništen,dio se iselio a dio umro od bolesti
i tada se na prostore dalmacije,like,banovine,korduna i slavonije naselajvaju srbi bilo pravoslavci bilo katolici,
a onda su ih hrvatizirani Slovenci kajkavci uvjerili da su i oni Hrvati jer je tu nekad davno obitavao mali narod Hrvata.

Lehsander,što je bilo kada si se probudio ?

:rotf::rotf:

Zayebati ti kajkavci. Možda je Ante Starčević, u svađi sa "Srbskim dnevnikom", bio
u pravu.....
http://hr.wikipedia.org/wiki/Govori_o_hrvatskom_jeziku

Odkuda ima naš narod oko Beograda i po Sremu e u rečih n. p. dete, lepo, mleko itd. Gospodo,
kažite g. Šafafiku i g. Miklošiću da je to glas kajkavacah, kažite im, da je tamošnji jezik još i
danas pun kajkavštine. Ja sam vidio, da nekoi Sremac piše otcu: „dragi otac!" To je
gospodo, kajkavski vokativ. Vi i danas govorite n. p. „pomoz, ne-daj, oslobodi bog."
To je, gospodo, čisti kajkavski modus optativus. Vidite li, kako vas kajkavci još i danas za uši derže?

Zayebati ti kajkavci. Možda je Ante Starčević, u svađi sa "Srbskim dnevnikom", bio
u pravu.....

Odkuda ima naš narod oko Beograda i po Sremu e u rečih n. p. dete, lepo, mleko itd. Gospodo,
kažite g. Šafafiku i g. Miklošiću da je to glas kajkavacah, kažite im, da je tamošnji jezik još i
danas pun kajkavštine. Ja sam vidio, da nekoi Sremac piše otcu: „dragi otac!" To je
gospodo, kajkavski vokativ. Vi i danas govorite n. p. „pomoz, ne-daj, oslobodi bog."
To je, gospodo, čisti kajkavski modus optativus. Vidite li, kako vas kajkavci još i danas za uši derže?

Moguce ovo za kajkavce,jer njih i je bilo vise u Slavoniji ranije,samo ne znam kakve veze oni imaju sa Hrvatima kao i kako postadose stokavci?

Moguce ovo za kajkavce,jer njih i je bilo vise u Slavoniji ranije,samo ne znam kakve veze oni imaju sa Hrvatima kao i kako postadose stokavci?

Čudo je ovaj internet, velim ja po stoti put, čuudoooo...

Da nije interneta, ti bi sad na nekoj planini čuvao ovce i svirao frulu, ovako ovdje naizmjenice uveseljavaš i rastužuješ posjetitelje ovog nekad ozbiljnog foruma.

Nije Zrinski vec SERinski,to ste naknadno falsifikovali,srbski grad gdje se kovao slavonski novac,a Subici su po njemu dobili novo prezime,jer moguce je da Bugarska imakralja ili cara Njemca i neke slo-srb oblasti nekog hr kneza...

]

Znači Zrin je bio srbski grad u kojem se pričalo kajkavski.:deda:

Samo mi nije jasno tko je koga pohrvatio,
-ti srbi kajkavci su slovence kajkavce pohrvatili :zroll:
-ili su slovenci kajkavci pohrvatili srbe kajkavce?:zroll:

Uglavnom niđe nema Hrvata, a na kraju svi postali Hrvati.Da su se Turci malo više družili sa ovima kajkavcima preko,slavili zajedno slave,čestitanja i tako to i ti Turci bi se ubrzo pohrvatili.:zskace:

u pravu.....

kad vam neko dostavi cinjenice vi umete samo da se kreveljite na ovom forumu,a zato sto nemate argumente protiv.sto se mene tice mozete vi da se izjasnjavate i kao Litvanci,kikirezani itd.. ali cinjenice su cinjenice.kajkavci-Slovenci,cakavci-hrvati,stokavci Srbi. i tacka,a vi mozete da se kreveljite do mile volje.

kad vam neko dostavi cinjenice vi umete samo da se kreveljite na ovom forumu,a zato sto nemate argumente protiv.sto se mene tice mozete vi da se izjasnjavate i kao Litvanci,kikirezani itd.. ali cinjenice su cinjenice.kajkavci-Slovenci,cakavci-hrvati,stokavci Srbi. i tacka,a vi mozete da se kreveljite do mile volje.

Rasturio si nas argumentima,:zblesav:
još kada bi nam odgovorio odakle kajkavci Slovenci u Rumunjskoj, Vojvodini i Slovačkoj gdje postoji kajkavsko narječje?:bob:

Tko je koga pohrvatio u Slavoniji; slovenci srbe ili srbi slovence?:zskace::zskace::zskace:
Ovakva istorija nebi prošla ni djeci sa posebnim potrebama :zroll:

Back