Kroatizacija kajkavaca od 16. do 19. veka

Pre neki dan hrvatski tisak je preneo (facebook) izjavu poslanika SDP u Trogiru.
Helena Novak rekla je "Dalmatinci i Hrvati NISU ISTI NAROD" i podsetila da je Kosovo srpsko.

“Demokracija podrazumijeva teritorijalnu cjelovitost i suverenost međunarodno priznate Republike Srbije. Kosovo je srpska autonomija i po međunarodnom i po nacionalnom pravu pokrajinskoj skupštini je nadležna republička skupština.
.... Ja pričam o Kosovu – Srpskoj autonomnoj pokrajini”, dio je skandaloznih izjava koje je na svom facebooku objavila tajnica stožera SDP-a za 9. izbornu jedinicu.

“Kosovo je srpski teritorij od kada je svijeta i vijeka... Razumiš...
. Ovo će se EU razbit o glavu, jer su dozvolili Albancima da imaju još jednu mafijašku državu”,
piše Novak te dodaje:
“Ja isto tako smatram da Hrvati i Dalmatinci nisu isti narod i što ćemo sad? Oćemo se odcijepit?”

http://slobodnadalmacija.hr/Split-%C...1/Default.aspx

Šta se desilo? Urgentno je smenjena.

Mlada članica SDP iz Trogira za Kurir kaže da ta smena ipak nije konačna.
- Pristala sam na to da se sklonim na neko vreme. Nisam mogla da pretpostavim da će moji stavovi o Srbiji izazvati toliku pažnju u izbornoj godini. Priče da mi preti isključenje iz stranke samo su spekulacije zluradih ljudi - kaže Novakova.
http://www.kurir-info.rs/vesti/kaznj...vova-72189.php

:kafa:

Helena Novak:
Helena Novak na kraju kaže nešto što se malo zna:
- Imam brojne Srbe u porodici, mnogi od njih su u Srbiji. Svi smo mi mešani - poručuje uz osmeh Helena.

http://www.kurir-info.rs/lijepa-nasa-clanak-70205
:super:

Čim ona govori o NATO-nacistima, fašistički vrijeđa Albance, pa laprda kako Hrvati i Dalmatinci nisu isti narod, zna se sa kojeg je tariguza ispala..

Ono što je kod tebe najhumorističnije - da je vojvotkinja Helena Srbe opisala onako kako je opisala Albance ti bi postavio temo u ustaško-koljačkoj tradiciji hrvatskog komunističkog SDP-a i to bi bio tvoj argument za tvrdnju kako su se i Tito i Pavelić prema Srbima mislili i ponašali jednako.:klap:

Poslednja izmena:
Inače, John Van Antwerp Fine Mlađi jedan je među malo eksperata za srědnjověkovnu istoriju Balkana.

Jel to onaj koji tvrfi da ni Hrvati ali NI SRBI izvorno nisu bili slavensko pleme. Dakle ti se slažeš sa Fineom kada kaže da izvorni Srbi nisu bili Slaveni već kao i Hrvati vjerojatno Iranci. Zabavan kao i uvijek. :super:

Poslednja izmena:
Helena Novak:
Helena Novak na kraju kaže nešto što se malo zna:
- Imam brojne Srbe u porodici, mnogi od njih su u Srbiji. Svi smo mi mešani - poručuje uz osmeh Helena.

http://www.kurir-info.rs/lijepa-nasa-clanak-70205
:super:

Čim ona govori o NATO-nacistima, fašistički vrijeđa Albance, pa laprda kako Hrvati i Dalmatinci nisu isti narod, zna se sa kojeg je tariguza ispala..

Ono što je kod tebe najhumorističnije - da je vojvotkinja Helena Srbe opisala onako kako je opisala Albance ti bi postavio temo u ustaško-koljačkoj tradiciji hrvatskog komunističkog SDP-a i to bi bio tvoj argument za tvrdnju kako su se i Tito i Pavelić prema Srbima mislili i ponašali jednako.:klap:

Биће да је добар део Хрвата испао од истог "tariguza".
Генетика је неумољива, питање је тренутка када ће се све размрсити.
Оно што је вековима стварано, што крстом, што ножем (често и у комбинацији), раскринкава се, полако али сигурно.

Биће да је добар део Хрвата испао од истог "tariguza".
Генетика је неумољива, питање је тренутка када ће се све размрсити.
Оно што је вековима стварано, што крстом, што ножем (често и у комбинацији), раскринкава се, полако али сигурно.

Aha, dakle utvrđeno je genetikom da Hrvati nose srpske genetske markere jel to...još da mi je znati koji su to srpski geni i srpski kromosomi, da to nisu oni otprije 20.000 godina iz doba balkanskih Srba-Kromanjonaca, najstarijeg naroda na planeti.:rotf:

Evo šta kaže gospodin John Van Antwerp Fine u svojoj knjizi The Early Medieval Balkans: a critical survey from the sixth to the late twelfth century - koju je štampao 1991 University of Michigan Press, a na stranici 248:

Povijesni izvori o srědnjověkovnoj Hrvatskoj

Rana srědnjověkovna hrvatska povijest nalik je starom klepetalu: što ga više proučavaš - sve manje znaš o njemu. Kao student fakulteta, studirajući istoriju Balkana, mislio sam da znam mnogo o Hrvatskoj; ali što sam više o Hrvatskoj učio, "činjenice" koje sam od ranije poznavao jedna po jedna bi se pokazivale ili sumnjivim ili utemeljenim na sumnjivim izvorima ili potpuno nezasnovanim na izvorima. Većina postojeće literature na zapadnim jezicima o srědnjověkovnoj Hrvatskoj izuzetno je siromašna i često obojena nacionalističkom pristrasnošću.
...
Najviše informacija o srědnjovekovnoj Hrvatskoj potiče iz kasnijih (sedamnaesti i osamnaesti věk) narativnih povijesti. Ove su povijesti pisali entuzijasti, a sadrže měšavinu činjenica i legendi; budući da su mnogi dokumenti na kojima su ove povijesti zasnovane izgubljeni, izuzetno je teško prosuditi da li njihove informacije dolaze iz pouzdanih izvora ili ne.

povijesnoklepetalo.gif

Inače, John Van Antwerp Fine Mlađi jedan je među malo eksperata za srědnjověkovnu istoriju Balkana.

PS. Nada Klaić je dokazala da su sve hrvatske darovnice lažirane. Tibor Živković je u istom smislu objasnio Letopis popa Dukljanina.

ма лупета Fine :lol: требало је да погледа серију Хрватски краљеви. пао би на дупе :mrgreen:

Aha, dakle utvrđeno je genetikom da Hrvati nose srpske genetske markere jel to...još da mi je znati koji su to srpski geni i srpski kromosomi, da to nisu oni otprije 20.000 godina iz doba balkanskih Srba-Kromanjonaca, najstarijeg naroda na planeti.:rotf:
Рецимо, ја сам урадио ДНК профил.
Најближи рођаци су ми у Метковићу, Лици, Кутини, Копривици и Винковцима. Живим у западној Србији, по породичном предању преци су ми дошли са територије данашње Црне Горе, пре 2 века

Poslednja izmena:
Jel to onaj koji tvrfi da ni Hrvati ali NI SRBI izvorno nisu bili slavensko pleme. Dakle ti se slažeš sa Fineom kada kaže da izvorni Srbi nisu bili Slaveni već kao i Hrvati vjerojatno Iranci. Zabavan kao i uvijek. :super:

Eh, to dokazaje samo da je čovek nepristrasan. Naime, nije normalno i neprirodno je da se dva čoveka ili dva naučnika baš u svemu slože, naročito u onim stavovima koji su izrečeni kao hipoteze u situacijama gde istorijski izvori i dokazi ne postoje. Međutim, kada čovek kaže da originalnih izvora nema, i da je hrvatska istoriografija jedna bajka, onda je to ozbiljan problem koji svako mora da uvaži. To mentalno limitirani prosto-reproduktivni štrebosi nisu u stanju da pojme. Šta ja tu mogu? :kafa:

Теби би боље било да те будалаштине које износиш поткрепиш доказима него што се извињаваш.Помен Срба у Босни јавља се много пре Турака, док Хрвата тамо нема ни од корова.
Pa također prvi spomen Hrvata u Bosni je još u 8. stoljeću, odnosno u dijelu napisano u tom vremenu.

O Borojeviću imaš na hrvatskom wikiju, o Ivanu Buniću Vučiću također. trenutno nemam vremena sada staviti svaki link.

Колико је Боројевић био заиста православни Хрват најбоље говори поступак Франковаца према гробници његове породице. Нађи једног таквог пре Старчевића и Франка па се онда јави, једна ласта не чини пролеће. Са друге стране, погледај изворе и то ко се сели из Босне на страну хришћанских држава (Хабзбуршких домена и Млетачке) - одреда Срби. Зато мани ту "од преко Дрине" мантру и нађи једном пре Турака помен Хрвата преко Динаре.

Frankovci su nestali još dok se Borojević borio protiv Talijana i Francuza na Soči. Kralje Aleksandar je nakon rata nudio Borojeviću da postane glavni zapovjednik nove vojske i on ga je odbio te je odlučio se preseliti u Austriju jer nije mogao Srbiju smisliti. Tamo je osnovao Hrvatski komitet, organizaciju bivših hrvatskih oficira.

Bilo je hrvatskih pravoslavaca prije Starčevića. Nadam se da si čuo za Petra Preradovića, nije on jedini ima masa njih.
http://en.wikipedia.org/wiki/Petar_Preradović

Naravno da su došli. No sumnjam da su došli u toliko velikom broju da su premašili domaćine. Radi se samo o maloj skupini koji je uspio uvjeriti lokalnim ljudima da ima alternativa, prelasku islamu. Nadam se da se slažeš. Srbi su postojali u Bosni no samo u istočnom djelu i nisu ulazili dublje u teritorij.

Spomen Hrvata preko Dinare: De Administrando Imperio. Prema djelu Hrvati su vladali cijelom teritorijom današnje BiH. Mislim, svi svjetski i relevantni povjesničari su prihvatili tu činjenicu tako da ne vidim potrebu ponovo ponavljati gradivo.

Poslednja izmena:
Frankovci su nestali još dok se Borojević borio protiv Talijana i Francuza na Soči. Kralje Aleksandar je nakon rata nudio Borojeviću da postane glavni zapovjednik nove vojske i on ga je odbio te je odlučio se preseliti u Austriju jer nije mogao Srbiju smisliti. Tamo je osnovao Hrvatski komitet, organizaciju bivših hrvatskih oficira.

Bilo je hrvatskih pravoslavaca prije Starčevića. Nadam se da si čuo za Petra Preradovića, nije on jedini ima masa njih.
http://en.wikipedia.org/wiki/Petar_Preradović

Naravno da su došli. No sumnjam da su došli u toliko velikom broju da su premašili domaćine. Radi se samo o maloj skupini koji je uspio uvjeriti lokalnim ljudima da ima alternativa, prelasku islamu. Nadam se da se slažeš. Srbi su postojali u Bosni no samo u istočnom djelu i nisu ulazili dublje u teritorij.

Spomen Hrvata preko Dinare: De Administrando Imperio. Prema djelu Hrvati su vladali cijelom teritorijom današnje BiH. Mislim, svi svjetski i relevantni povjesničari su prihvatili tu činjenicu tako da ne vidim potrebu ponovo ponavljati gradivo.

Молим те прочитај још једаред оно што си цитирао. Ево помоћи: "Нађи једног таквог пре Старчевића и Франка па се онда јави". Како су Прерадвић и Старчевић били савременици, мислим да мораш још једном да поразмислиш.

Уосталом Прерадовић је из породице која се доселила са југа Србије, то што се он похрватио (и прешао на римокатоличанство, узгред), опет не доказује ништа о наводним православним Хрватима.

Према De Administrando Imperio, Босна је део Србије у помиње се у поглављу 32. названом "О Србима и земљи у којој сада станују", тако да оно не само да не помиње Хрвате у Босни (Крајина илити како је ви волите називати Турска Хрватска је нешто посве друго од Босне у ово доба), него сасвим супротно.

Уосталом да није тако не би бан Нинослав помињао Србе у три своје различите повеље, нити би Стјепан Други наредио да му се повеља изради у 4 примерка, од којих 2 на српском 2 на латинском, нити би краљеви из Босне били краљеви Србљем (што не Хрватом или "Бошњанином"?) нити би Сандаљ Хранић записивао своја наређења на српском нити би, непосредно по паду Јајачке бановине у Хабзбуршке домене прелазили Срби са Цетина, из Гламоча и са Унца. Но, који је помен Хрвата у повесној Босни (и Херцеговини) пре Турака?

Pa također prvi spomen Hrvata u Bosni je još u 8. stoljeću, odnosno u dijelu napisano u tom vremenu.

O Borojeviću imaš na hrvatskom wikiju, o Ivanu Buniću Vučiću također. trenutno nemam vremena sada staviti svaki link.
Нема помена хрвата тада не измишљај.

Много ме брига шта пише на хрватској википедији, могли су тамо да ставе и да је био бедуин, он није био Хрват, није се тако ни изјашњавао, а борио се за Аустоугарску а не Хрватску.
http://www.czipm.org/borojevich.html

ма лупета Fine :lol: требало је да погледа серију Хрватски краљеви. пао би на дупе :mrgreen:

Bravo. Dugo se bavim mislju da analiziram tekst naratora (jedne slucajno izabrane epizode), pa da iz istog izbacim sve ono sto se konstruise na osnovu "pretpostavlja se", "moze se pretpostaviti", "iako nemamo nikakvih dokaza za to.....", "mozda" i slicno i da vidim sta ce ostati. Ako ima dobrovoljac, pa da popolovimo epizodu. :)

Bravo. Dugo se bavim mislju da analiziram tekst naratora (jedne slucajno izabrane epizode), pa da iz istog izbacim sve ono sto se konstruise na osnovu "pretpostavlja se", "moze se pretpostaviti", "iako nemamo nikakvih dokaza za to.....", "mozda" i slicno i da vidim sta ce ostati. Ako ima dobrovoljac, pa da popolovimo epizodu. :)

ето видиш, ја сам се усредсредио баш на оно око чега би се огромна већина сложила ''да остане'', тј. на један догађај из хрватске историје, за који се сматра да је заснован на поузданим изворима- Сабор у Сплиту из времена Томислава. начин на који су аутори серије околности и сам тај догађај обрадили и представили, уверио ме је да серија није ништа друго до пропагандни филм.

Jedna nacija koja pokazuje toliko tvrdokornu volju za postojanjem je pod znakom pitanja, a nacija koja samo kuka jer te ovaj, te onaj njen deo više ne želi da bude deo te nacije i koja ni u svom jezgru nije u stanju da stvori državu dostojnu čoveka bez žestokih pritisaka spolja, verovatno je pod znakom uzvika.

Motivacija i demotivacija mase uspešno se finansira iz centara koji su ekonomski jaki. Ti centri su izvan Slovenskoga Juga. Dobar primer za to su Crnogorci. Npr. Kilibarda se 1991. kleo u srsptvo Dubrovnika držeći zapaljive govore da je to bilo ružno za videti, a 2001. se kleo da ni on nije Srbin, ni njegov otac, ni đed, ni askurđel.

Молим те прочитај још једаред оно што си цитирао. Ево помоћи: "Нађи једног таквог пре Старчевића и Франка па се онда јави". Како су Прерадвић и Старчевић били савременици, мислим да мораш још једном да поразмислиш.

Preradović je bio već u mirovini kada je Starčević stupio na političku scenu tako da nema nikakve šanse da je ovaj mogao ujtecati na Preardovića. No,dobro ima ih mnogo (ovi su postojali prije starčevića): zaharije Orfelin, Anastas Popović, Špiro Dimitrović, Bude budisavljević itd itd.

Уосталом Прерадовић је из породице која се доселила са југа Србије, то што се он похрватио (и прешао на римокатоличанство, узгред), опет не доказује ништа о наводним православним Хрватима.

Nije nikada prešao na katoličanstvo, a drugo to da se doselio sa Juga Srbije je mit na rangu da holokaust nije nikada postojao.

Према De Administrando Imperio, Босна је део Србије у помиње се у поглављу 32. названом "О Србима и земљи у којој сада станују", тако да оно не само да не помиње Хрвате у Босни (Крајина илити како је ви волите називати Турска Хрватска је нешто посве друго од Босне у ово доба), него сасвим супротно.

Pazi, u DAI piše kako su Hrvati došli u rimsku Dalmaciju na poziv cara Heraklija. Prvo, da vidimo kartu antičke provincvije Dalmacije (i ono što se smatralo pod Dalmacijom u to doba):

http://upload.wikimedia.org/wikiped...tury.png/791px-Ancient_balkans_4thcentury.png

Dakle, po DAI-u ovim područjem su vladali Hrvati kada su došli. Sada, drugo pitanje je što se misli pod Bosnom u DAI-u? Jel se misli na isto razdoblje? itd.

Drugo, nekako sumnjam da to piše jer sam pitao kolegu koji slučajno ima to djelo i nigdje ništa ne piše u tom poglavlju. Mislim, ok može da je krivo ali svejedno.

Уосталом да није тако не би бан Нинослав помињао Србе у три своје различите повеље, нити би Стјепан Други наредио да му се повеља изради у 4 примерка, од којих 2 на српском 2 на латинском, нити би краљеви из Босне били краљеви Србљем (што не Хрватом или "Бошњанином"?) нити би Сандаљ Хранић записивао своја наређења на српском нити би, непосредно по паду Јајачке бановине у Хабзбуршке домене прелазили Срби са Цетина, из Гламоча и са Унца. Но, који је помен Хрвата у повесној Босни (и Херцеговини) пре Турака?

Ljetopis popa Dukljanina. Tamo se kaže da je Petar Krešimit IV. imao utvrdu na rijeci Drini.

A za ovo prije čisto sumnjam jer nemam sada ovdje dokumete da proivjerim ali ajde neka ti bude.

Prijatelju, ovo ti govorim kao čovjeku, okani se svoje mržnje prema Hrvatima jer vidim da to utječe na tvoje logičko prosuđivanje. Hrvati su jednostavno vladali teritorijem Bosne prije Srba i tu moraš prihvatiti jer svi objektivni i strani povjesničari to tvrde (čak i Bošnjaci to priznaju)

Нема помена хрвата тада не измишљај.

Много ме брига шта пише на хрватској википедији, могли су тамо да ставе и да је био бедуин, он није био Хрват, није се тако ни изјашњавао, а борио се за Аустоугарску а не Хрватску.
http://www.czipm.org/borojevich.html
austtrougarski interesi = hrvatski interesi. Hrvatska je bila posebna Kraljevina unutar A-U, sa svojim parlamentom (isto kao SR Hrvatska unutar SFRJ) tako da je i te kako hrvatski general. Uostalom:

brzojav Svetozara Borojevića Narodnom vijeću SHS:
Odredbe Narodnog vijeća o željeznicama za koje sam saznao tijekom noći u najkraćem će vremenu vojsku učiniti bespomoćnom zbog nedostatka hrane i posljedice će biti katastrofalne za južnoslavenska područja jer će horde nedisciplinirane vojske i Talijana, koji se ne mogu u ovom trenutku zaustaviti, nahrupiti preko Kranjske i Hrvatske i zato Vas molim ne kao general, ne kao posljednji sin zemlje već kao domoljub koji svoju domovinu voli isto tako kao i svaki drugi Hrvat i apeliram na domoljublje NV da se ukinu ove odredbe koje bio pretvorile vojsku u horde koje bi uništile posljednje tekovine. Neka željeznički promet bude slobodan.“

pismo Svetozara Borojevića Slavku Kvaterniku iz 1919:
Dragi Slavko! ... Zahvaljujem Vam na pokušajima rehabilitacije. Budući da ne poznajem prilike u Hrvatskoj, prepuštam Vam sve odluke. Bilo bi mi žao ako bi mi se pred zemljacima u Hrvatskoj tek na traženje Srbije osigurala zadovoljština. Postoji li mogućnosti da se cijeli zapisnik, naravno preveden, preda Obzoru na objavljivanje s mojim komentarom o mom svjetonazoru kao Hrvata i utjecaju u prilog Južnih Slavena tijekom rata?... Srdačno, Vaš stari Boroević, feldmaršal.

Sapienti sap.

Ljetopis popa Dukljanina. Tamo se kaže da je Petar Krešimit IV. imao utvrdu na rijeci Drini.

Letopis popa Dukljanina je, uslovno rečeno, jedna u nizu hrvatskih darovnica, koje su sve lažirane, kako kaže Nada Klaić, a LPD u istom smislu objašnjava Tibor Živković.

Već sam rekao:
PS. Nada Klaić je dokazala da su sve hrvatske darovnice lažirane. Tibor Živković je u istom smislu objasnio Letopis popa Dukljanina.

Back