Kroatizacija kajkavaca od 16. do 19. veka

Preradović je bio već u mirovini kada je Starčević stupio na političku scenu tako da nema nikakve šanse da je ovaj mogao ujtecati na Preardovića.

Mene interesuje šta ti misliš, ne o nacionalnom opredeljenju, nego o poreklu Petra Preradovića, Svetozara Borojevića, Milana Uzelca, Milice Bogdan i sl, a s obzirom da su štokavci, ijekavci, pravoslavci, interesuje me: gde ti njih poreklom svrstavaš? Napiši šta ti je na duši, ja neću ni komentarisati.

Preradović je bio već u mirovini kada je Starčević stupio na političku scenu tako da nema nikakve šanse da je ovaj mogao ujtecati na Preardovića. No,dobro ima ih mnogo (ovi su postojali prije starčevića): zaharije Orfelin, Anastas Popović, Špiro Dimitrović, Bude budisavljević itd itd.

Nije nikada prešao na katoličanstvo, a drugo to da se doselio sa Juga Srbije je mit na rangu da holokaust nije nikada postojao.

Pazi, u DAI piše kako su Hrvati došli u rimsku Dalmaciju na poziv cara Heraklija. Prvo, da vidimo kartu antičke provincvije Dalmacije (i ono što se smatralo pod Dalmacijom u to doba):

http://upload.wikimedia.org/wikiped...tury.png/791px-Ancient_balkans_4thcentury.png

Dakle, po DAI-u ovim područjem su vladali Hrvati kada su došli. Sada, drugo pitanje je što se misli pod Bosnom u DAI-u? Jel se misli na isto razdoblje? itd.

Drugo, nekako sumnjam da to piše jer sam pitao kolegu koji slučajno ima to djelo i nigdje ništa ne piše u tom poglavlju. Mislim, ok može da je krivo ali svejedno.

Ljetopis popa Dukljanina. Tamo se kaže da je Petar Krešimit IV. imao utvrdu na rijeci Drini.

A za ovo prije čisto sumnjam jer nemam sada ovdje dokumete da proivjerim ali ajde neka ti bude.

Prijatelju, ovo ti govorim kao čovjeku, okani se svoje mržnje prema Hrvatima jer vidim da to utječe na tvoje logičko prosuđivanje. Hrvati su jednostavno vladali teritorijem Bosne prije Srba i tu moraš prihvatiti jer svi objektivni i strani povjesničari to tvrde (čak i Bošnjaci to priznaju)
Ти или не кужиш најбоље шта пише или ти ћирилица представља скоро непремостиву баријеру. Прво нисам рекао да се он доселио са југа Србије, него његова породица, дакле преци.

Друго то што су дошли у Далмацију, мачку о реп јербо се Босна помиње само и једино у поглављу које описује земље "које Срби сада настањују". Немој ми рећи да је неки општи појам (Далмација) јачи као аргумент од тачно одређеног појма (Босна). Уосталом, има изворе који кажу да "Срби настањују велики део Далмације". И што ћеш са тим?

Да пише Хрвати дошли у Европу, да ли то значи да Хрвати владају Европом? Ајде мани ме таквих будаластих уопштавања.

Петар Крешимир Четврти имао утврду на Дрини, кажеш? По тој логици и цар Душан је имао Скадрин, значи ту живе Срби, је л` тако? Ти изгледа не схваташ најбоље о чему се овде прича - дакле не ко је где имао неки војни посед него где се помињу Хрвати да живе у Босни? Дај израван одговор мајка му стара, ваљда није толико тешко наћи ако постоји! А не неке изоколне лудости "живе у Далмацији" (а исти тип који то напише, помене Босну једино у делу где прича о простору насељеном Србима) и "имао утврду" - имали су Мађари Задар па не значи да они живе тамо.

Можеш ти чисто да сумњаш колико ти душа иште то су све податци лако доступни, треба ти 5 минута да их све нађеш. То што је твоје знање невелико и ограничено хрватским национализмом и идеологијом хрватксог државног права (која се темељи на историјским фалсификатима и ничим утемељеним митовима) не значи ми смеш приписати икакву етикету мржње. Какав је то аргумент - не свиђа ти се шта ја причам - значи ја мризм Хрвате? Прст на чело, читај нешто сем хрватске википедије, поразмисли двапут пре него што напишеш ствари којих би се школарац стидео.

Preradović je bio već u mirovini kada je Starčević stupio na političku scenu tako da nema nikakve šanse da je ovaj mogao ujtecati na Preardovića. No,dobro ima ih mnogo (ovi su postojali prije starčevića): zaharije Orfelin, Anastas Popović, Špiro Dimitrović, Bude budisavljević itd itd.

Zaharija Stefanovic Orfelin, hrvatski pravoslavac? Jesi li uopce procitao "Predstavku Mariji Tereziji"? Imas cijelo izdanje objavljeno 1972. godine, plus opet kompletno izdanje u 3 dijela (Zbornik Matice srpske za knjizevnost i jezik, 19/1, str. 67-129, 236-288; 20/1, str. 92-153, 1971-1972).
Ne trebas ici dalje od prve recenice, "sin istocne crkve i veran patriot srpske nacije" (einem Wahren Sohn der Morgenlandischen Kirche, und getreuen Patrioten der Serblischen Nation, prevod: Strahinja K. Kostic).
Hajde ti lijepo, kupi prnje i pici nazad u rupu iz koje si izmigoljio. Nije dosta sto ima lokalnih seoskih idiota i politicara sto zagadjuju ovu sekciju do besvijesti, samo jos trebaju tupavi i mutavi gosti kojima konstruktivna diskusija uopce nije cilj.

ДАИ
"Ali, kad su prešli rijeku Dunav (Danoubin) oni su promijenili svoje mišljenje pa su poslali jednu molbu imperatoru Herakliju, putem vojnog zapovjednika koji je tada bio u Belegradonu, da bi on njima dao drugu zemlju za naseliti se. A budući da ono što je sada Srbija i Paganija i takozvana zemlja Zahloumon i Terbounia i zemlja Kanalita, bilo pod upravom imperatora Bizantinaca, i budući da su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni istjerali one Rimljane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), stoga je imperator naselio te iste Srbe u naznačene zemlje i oni su postali podložnici imperatoru Bizantinaca, a imperator je doveo svećenike iz Rima i njih krstio, i naučio ih da pravilno obavljaju pobožnosti, i poučio ih u kršćanskom nauku... U krštenoj Srbiji su naseljeni gradovi Destinikon, Tzernabouskei, Meguretous, Dresneik, Lesnek, Salenes, a u zemlji Bosona (Bosna?) Katera i Desnek."
Ајнхард
"ad cuius adventum Liudewitus Siscia civitate relicta ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem optinere dicitur"
"Shvatanje Konstantina Porfirogenita iz prve polovine X vijeka da je Bosna bila dio države Srbije nije usamljeno. U tom smislu svjedoče i drugi pisani izvori, nezavisno jedni od drugih. Jovan Kinam naziva bosanskog bana Borića (oko 1154 — oko 1164) „egzarhom dalmatske zemlje Bosne”, pri čemu isti pisac naziva Srbe „Dalmatima”. Zatim navodi da rijeka Drina odvaja Bosnu od „ostale Srbije”. U njemu savremenom izvoru, u Ljetopisu popa Dukljanina, stoji da se Srbija („Zagorje”) dijeli na Rasu, od Drine na zapadu do Lipljana i Laba na istoku, i na Bosnu, koja se prostire od Drine na istoku do Borove planine na zapadu. Prema prepisci papske kurije, od 1187. do 1238. godine Bosna se navodi kao „kraljevstvo Srbije, koja je Bosna” („regnum Servilie, quod est Bosna”). U istom smislu svjedoče i povelje velikog bana bosanskog Matije Ninoslava, koji u poveljama izdatim Dubrovačkoj opštini svoje podanike izričito naziva Srbima. Prema odredbi povelja predviđa se „ako tuži Srbin Vlaha, da se sude pred knezom dubrovačkim, a ako tuži Vlah Srbina, da se sudi pred banom”. Povelje bana Stefana II Kotromanića (1322 — 1353) o Stonu 1333. godine pisane su „dvije latinsci a dvi srьpscije”. Za njegove vlade dolazi do isticanja posebne državnosti Bosne, i to je rezultat samodržavnosti bosanskog vladara u odnosu na Nemanjiće. Oni su u svojoj vladarskoj tituli imali etničku odrednicu „kralj sve srpske zemlje i Dioklije i Dalmacije i Travunije”, „kralj sve srpske zemlje i pomorske”, „kralj i samodržac svih srpskih zemalja i primorskih”. Stoga ban Stefan II naziva državu Nemanjića „Raškom”, a cara Dušana „carem raškim”, a ne „carem Srba i Grka”, jer bi iz toga proizlazilo da je bosanski ban, koji takođe vlada Srbima, bio u vazalnom položaju prema Dušanu. Odlazak u manastir Mileševu i krunisanje Tvrtka za „kralja Srba, Bosne, Pomorja i Humske zemlje” 1377. godine sasvim je razumljiv korak koji proishodi iz državne tradicije Bosne. Najviše zbog odsustva podrške Srpske patrijaršije, koja je pripala knezu Lazaru Hrebeljanoviću, Stefan Tvrtko I nije mogao da odigra ulogu obnovitelja jedinstvene države srpskog naroda."
http://cafehome.tripod.com/serbdom.htm

Poslednja izmena:
Motivacija i demotivacija mase uspešno se finansira iz centara koji su ekonomski jaki. Ti centri su izvan Slovenskoga Juga. Dobar primer za to su Crnogorci. Npr. Kilibarda se 1991. kleo u srsptvo Dubrovnika držeći zapaljive govore da je to bilo ružno za videti, a 2001. se kleo da ni on nije Srbin, ni njegov otac, ni đed, ni askurđel.

Što upravo govori o labilnosti srpske nacije. Nema drugog objašnjenja nego ili smo većinski prodane duše koje će za šaku žita prodati svoje srpstvo, ili to srpstvo baš i nije toliko utemeljeno čim se tako lako prodaje. Nešto nam je pod velikim znakom pitanja, ili nacionalna svest ili najbazičniji moral.

A jedno je sigurno: niko nije spreman da da ni dinar da nekog ustašu pretvori u četnika (a nije tačno da novca nema), dok sa druge strane Hrvati o tome misle. I to u prilog njihovom znaku pitanja i našem znaku uzvika.

Sat.

Što upravo govori o labilnosti srpske nacije. Nema drugog objašnjenja nego ili smo većinski prodane duše koje će za šaku žita prodati svoje srpstvo, ili to srpstvo baš i nije toliko utemeljeno čim se tako lako prodaje. Nešto nam je pod velikim znakom pitanja, ili nacionalna svest ili najbazičniji moral.

Ma ne, ma ne, ma ne - sve same gluposti, sem dela oko morala. To je tačno. Većina ima problematičan moral, ali postoji olakšavajuće "ali". Objašnjenje je u odsustvu elite, a o tome da nije tačan deo oko labilnosti nacionalne svesti govori činjenica da se jezgro naroda održalo pod polu-milenijumskom osmanskom okupacijom, habsburškom, mađarskom i mletačkom okupacijom, očuvalo narodne običije, tradiciju, čak i usmeno predanje narodne povestice.

Poblem odrođavanja je problem silovanja od strane četiriju carstava pod kojima su se krhotine srednjovekovnog srpskog carstva nalazile i nalaze. Na primer, u Istri su Srbi iz Crne Gore naselili četiri sela, tri su se pokatoličila kada im je za gladne godine obećana hrana, a samo je Peroj ostao pravoslavan i očuvao srpski identitet. Ko je hteo da sačuva zemlju u Osmanskom Carstvu morao se poturčiti; otud je za Srbe ostao naziv "vlasi", jer su to mahom bili stočari bezemljaši (dakle vlasi iz Dušanovog zakonika) koji nisu imali egzistencijalnu potrebu da se turče, dok su pak potomci srba iz Dušanovog zakonika, paradoksalno, danas mahom Bošnjaci. Po Hrvatskoj su Srbi dobijali otkaz, nemaju mogućnost zaposlenja. Jednog diskutanta sa foruma kojeg sam upoznao pre četiri godine, otac je devedesetih u Zagrebu krstio u katoličku veru kako ne bi imao problema u školi.

Ima li naučne obrade ovakvih slučajeva? Nema.

A jedno je sigurno: niko nije spreman da da ni dinar da nekog ustašu pretvori u četnika (a nije tačno da novca nema), dok sa druge strane Hrvati o tome misle. I to u prilog njihovom znaku pitanja i našem znaku uzvika.
Budući da imam neku svoju ideju ko sedi iza pseudonima Radolsav Bošković malo mi je mučno da odgovaram na ovako tendenciozno površna gledanja - reklo bi se - ko o čemu - baba o uštipcima. Osim narodne Crkve koja jeste nekompetentna i nedorasla zahtevima vremena i istorijskog trenutka, upravo su naučni radnici iz oblasti humanističkih i društvenih nauka pozvani ( i plaćeni) da osmisle, kontekstualizuju i konkretizuju, pa i obogate duhovnost, samosvest i kvalitet života jednog naroda i jedne države, a time i svim ostalim građanima te države. Nećete mi reći da Radivoje sa pokretne trake u fabrici Mišlen-Tigar plaća 70% od svoje bruto plate da bi neki naš "filozof" mrsio muda o konacima bušmana i hotentota, a u pravo to naš "filozof" radi. Jedan od razloga za takvu nacionalnu indiferentnost leži u činjenici da naši HDN-ovci nisu spremni sami sebe da dožive kao Srbe glumeći neki klasni otklon jer je velik deo došao tamo gde su došli (u 75% slučajeva) ili preko nepotizma ili preko crnogorske, cincarske, jevrejske veze, a ostali, u manjini, slede njihov model, ako ne žele da ih drugi iza leđa nazivaju ruralnim tipovima. Jer, čim si nacionalan, odmah si seljačina. To je jedno.

S druge strane, u SANU postoje strani lobiji, kao eksponenti stranih obaveštajnih službi ili specijalnog rata, kao smo to nekada učili iz "ONO i DSZ", od kojih je hrvatski lobi najgorljiviji, najzainteresovaniji i najproduktivniji.

Treće, pričao čovek, Tibor Živković, kako Hrvati imaju 50 nezavisnih proučavalaca srednjeg veka a mi jednog i po. Istoričara jezika, nakon smrti A. Mladenovića, praktično nemamo. Eto to je taj pravi razlog prvida ili pre šlagvorta za kenjanje o "labilnosti srpske nacije". Nije labilna nacija, ona je veoma zdrav materijal s obzirom na - nemam bolju reč - govna koja sede po institutima HDN-a.

Dakle, pare postoje i daju se kao plate jednom mesečno ali proizvoda nema. Nema, pa nema. Nema ga. Nema. Nema. Ništa.

Poslednja izmena:
Budući da imam neku svoju ideju ko sedi iza pseudonima Radolsav Bošković malo mi je mučno da odgovaram na ovako tendenciozno površna gledanja - reklo bi se - ko o čemu - baba o uštipcima.

Ja od početka vdim da na dosta čudan način reaguješ na moje poruke i da te na meni nejasan način uznemiravaju i da me gađaš nekim polu-nedorečenim otrovnim srelicama i da ti je interesantnije da se baviš spekulacijama ko ovo piše, a ne šta piše.

Jer, čim si nacionalan, odmah si seljačina. To je jedno.

Ima seljačina, to je činjenica. I to koliko možeš da drekneš. Ali totalnih seljačina ima ima i u drugim ideološkim grupacijama, npr. antinacionalnim, proevropskim, autonomaškim itd. Za sve te grupe je tačnije reći da ako im pripadaš, šanse su 90:5:5 da si izmanipulisan, manipulator ili nezavisan čovek koji gura svoju priču.

Olakšavajućeg "ali" nema. To je pravdanje i traženje slamke za koju bi se uhvatilo, a da se to ne čini analiziranjem suprotne strane. Oni zapravo i ne postoje, nema ih, ali eto, trude se da ispadne da postoje. Dok smo mi Bogom dani, samo eto, nešto nas neće.

Ja od početka vdim da na dosta čudan način reaguješ na moje poruke i da te na meni nejasan način uznemiravaju i da me gađaš nekim polu-nedorečenim otrovnim srelicama i da ti je interesantnije da se baviš spekulacijama ko ovo piše, a ne šta piše.

Radoslave, ono što smeta je tvoja osionost i bahatost kojom nastupaš predstavljajući se ljutim na neke društveno pozitivno vrednovane i uvrežene stavove, a ne bi trebalo. Ne bi trebalo s obzirom da se već nekoliko puta pokazuje da su tvoji stavovi temeljeni na levo-salonskim predrasudama. Brzo se pokaže da su šuplji jer čim počne argumentacija, tvoji odgovori postaju sve kraći i sve retoričkiji. I onda, budući da imam tu ideju ko si, kako rekoh, to je - muka da te uhvati i to na nekoliko različitih nivoa. Nadam se da sam pojasnio.

Ima seljačina, to je činjenica. I to koliko možeš da drekneš. Ali totalnih seljačina ima ima i u drugim ideološkim grupacijama, npr. antinacionalnim, proevropskim, autonomaškim itd. Za sve te grupe je tačnije reći da ako im pripadaš, šanse su 90:5:5 da si izmanipulisan, manipulator ili nezavisan čovek koji gura svoju priču.

Slažem se.

Olakšavajućeg "ali" nema. To je pravdanje i traženje slamke za koju bi se uhvatilo, a da se to ne čini analiziranjem suprotne strane. Oni zapravo i ne postoje, nema ih, ali eto, trude se da ispadne da postoje. Dok smo mi Bogom dani, samo eto, nešto nas neće.

"Ali" jeste olakšavajuće za riblji rep pa i trbuh, kada riba od glave smrdi. Jedino, ako ti imaš ideju kako da nam dođe iz dupeta u glavu; ja sam nešto razmišljao, ali još nisam načisto oko toga.

Ima para za nauku kod nas, problem je u tome sto oni koji rade u institucijama nauke i kulture ne zasluzuju ni da prodju pored njih. Fakultetski profesori ( bar sto se tice istorije ) dobijaju , za nase prilike, ogromne dodatke za naucni rad a ne rade nista, liferuju neke clanke po casopisima provincijskih arhiva, prezvakavaju radove svojih prethodnika ( nazalost u dosta slucajeva ti prethodnici su im i roditelji, sto i govori kako su dospeli tu gde jesu ) i slicno. Matrica srpska trosi ogromne pare iz budzeta, a nikom nije jasno sta oni tacno rade tamo sem sto objavljuju '' epohalne '' clanke onih iz prethodne recenice. Za SANU i njegove institute nisam obavesten iz prve ruke ali pretpostavljam da je situacija slicna. Dakle pare postoje i trose se, ali vise u svrhu uhljebljavanja i izdrzavanja kojekakvih kadrova a ne u korist nauke. Cast pokojem izuzetku ako je jos medju zivima.

Poslednja izmena:
Radoslave, ono što smeta je tvoja osionost i bahatost kojom nastupaš predstavljajući se ljutim na neke društveno pozitivno vrednovane i uvrežene stavove, a ne bi trebalo. Ne bi trebalo s obzirom da se već nekoliko puta pokazuje da su tvoji stavovi temeljeni na levo-salonskim predrasudama. Brzo se pokaže da su šuplji jer čim počne argumentacija, tvoji odgovori postaju sve kraći i sve retoričkiji. I onda, budući da imam tu ideju ko si, kako rekoh, to je - muka da te uhvati i to na nekoliko različitih nivoa. Nadam se da sam pojasnio.

Ovu identičnu poruku si mi ostavio i na temi "Bog i Hrvati, kontinuitet bolesti kod naroda koji zapravo i ne postoji". Šta, i odgovore konkretnim ljudima unapred spremaš, čuvaš na računaru, pa copy-pastuješ (kao i svoje teme)?

Ovu identičnu poruku si mi ostavio i na temi "Bog i Hrvati, kontinuitet bolesti kod naroda koji zapravo i ne postoji". Šta, i odgovore konkretnim ljudima unapred spremaš, čuvaš na računaru, pa copy-pastuješ (kao i svoje teme)?

Rado ću objasniti. Ovo ovde je original, dan ranije si odgovorio na kopiju. Razlog kopiranja - tvoje poruke su u toj meri jednakog sadržaja (besadržajne) da im odgovara isti odgovor, otud je poruka tamo preslikana.

http://forum.krstarica.com/showthre...над-Србима?p=25161504&viewfull=1#post25161504

Što se "naroda koji zapravo i ne postoji" tiče, ono što postoji, "dovoljno" da se može izvesti pred sud, (dogovorno) nazivamo nacijom dok narodima smatramo one koji imaju srednjovekovnu (ili raniju) etnogenezu i jezik.

Ima para za nauku kod nas, problem je u tome sto oni koji rade u institucijama nauke i kulture ne zasluzuju ni da prodju pored njih. Fakultetski profesori ( bar sto se tice istorije ) dobijaju , za nase prilike, ogromne dodatke za naucni rad a ne rade nista, liferuju neke clanke po casopisima provincijskih arhiva, prezvakavaju radove svojih prethodnika ( nazalost u dosta slucajeva ti prethodnici su im i roditelji, sto i govori kako su dospeli tu gde jesu ) i slicno. Matrica srpska trosi ogromne pare iz budzeta, a nikom nije jasno sta oni tacno rade tamo sem sto objavljuju '' epohalne '' clanke onih iz prethodne recenice. Za SANU i njegove institute nisam obavesten iz prve ruke ali pretpostavljam da je situacija slicna. Dakle pare postoje i trose se, ali vise u svrhu uhljebljavanja i izdrzavanja kojekakvih kadrova a ne u korist nauke. Cast pokojem izuzetku ako je jos medju zivima.

Jeste, čast malobrojnim izuzecima, ali tako je i u SANU i njenim institutima, ako ne još i gore. Uostalom, produkcija i kvalitet radova je najbolje merilo.

Poslednja izmena od moderatora:
Rado ću objasniti. Ovo ovde je original, dan ranije si odgovorio na kopiju. Razlog kopiranja - tvoje poruke su u toj meri jednakog sadržaja (besadržajne) da im odgovara isti odgovor, otud je poruka tamo preslikana.

Pravi razlog je taj što namerno debilizuješ svaki razgovor u kom ti se postavi pitanje koje ti remeti unapred zacrtanu koncepciju jer nisi unapred smislio šta bi na to odgovorio, pa se izvlačiš jeftinim humorom i ovakvim "objašnjenjima".

Pravi razlog je taj što namerno debilizuješ svaki razgovor u kom ti se postavi pitanje koje ti remeti unapred zacrtanu koncepciju jer nisi unapred smislio šta bi na to odgovorio, pa se izvlačiš jeftinim humorom i ovakvim "objašnjenjima".

U redu je, Radoslave.

Jeste, čast malobrojnim izuzecima, ali tako je i u SANU i njenim institutima, ako ne još i gore. Uostalom, produkcija i kvalitet radova je najbolje merilo.

PS. One salonske kancelarije u sred Knez Mihajlove država bi trebalo da izdaje od subote do četvrtka jer ovi dolaze na posao samo petkom kada imaju neki zbor. Od tih para mogli bi da plate BBC-jeve naučne emisije na RTS-u i eto koristi od našeg HDN sektora. Možda bi čak bilo dovoljno novca da BBC snimi emisije iz srpske istorije i jezika.

Poslednja izmena od moderatora:
I ovo je direktan primer onoga o čemu govorim. Nakon skretanja pažnje na protivrečnosti argumenata i direktnog pitanja povodom toga, započinješ prvo 20 bočnih tema, potom skrećeš na lični nivo i na kraju - čista debilizacija, na nivou ruganja u zabavištu.

Radoslave, svako može da se vrati unazad i pročita, gomilu pitanja koja si jednostvno preskočio. Hoćeš da ti ih ponovim? Krenućemo jedno po jedno, hronološki:

Kajkavci nisu Hrvati, štokavci nisu Hrvati, ispada da su samo čakavci Hrvati, kad ono - "srpski" Dubrovnik i cela "srpska" Paganija bili čakavski.

1. Koji je dokaz da je kontinentalna Paganija pre turskog nadora na zapad Slovenskog Juga bila čakavska, kako si tvrdio 09.04.2013., 00:21?

Radoslave, svako može da se vrati unazad i pročita, gomilu pitanja koja si jednostvno preskočio.

Sad kopiraš i moj stil. Izgleda da ostavljam na tebe mnogo jači utisak nego što sam bio svestan.

Hoćeš da ti ih ponovim? Krenućemo jedno po jedno, hronološki:

1. Koji je dokaz da je kontinentalna Paganija pre turskog nadora na zapad Slovenskog Juga bila čakavska, kako si tvrdio 09.04.2013., 00:21?

To je mlaćenje prazne slame, gospodine Savo Mrkalj. Ono nije tvrdnja, razlikuj tvrđenje od nečega što se kaže uzgred, u ovom slučaju bubne. Nego skreni s puta, omaši poentu, uhvati se za najbeznačajniji mogući detalj (koji je trebao da se završi na razmeni citata: "Otkud Paganija čakavska?" "Zar ne beše čakavska?" "Ma jok, pobrkao si sa tim i tim." "A, pardon, idemo dalje") i ponovo dokaži poentu da namerno debilizuješ svaki razgovor čim ti se neko obrati sa sumnjom u ono što pišeš, a prema kome osetiš neki strah.

Sad kopiraš i moj stil. Izgleda da ostavljam na tebe mnogo jači utisak nego što sam bio svestan.

To je mlaćenje prazne slame, gospodine Savo Mrkalj. Ono nije tvrdnja, razlikuj tvrđenje od nečega što se kaže uzgred, u ovom slučaju bubne. Nego skreni s puta, omaši poentu, uhvati se za najbeznačajniji mogući detalj (koji je trebao da se završi na razmeni citata: "Otkud Paganija čakavska?" "Zar ne beše čakavska?" "Ma jok, pobrkao si sa tim i tim." "A, pardon, idemo dalje") i ponovo dokaži poentu da namerno debilizuješ svaki razgovor čim ti se neko obrati sa sumnjom u ono što pišeš, a prema kome osetiš neki strah.

Profesore, sedi jedan.

Трбух значи унутрашњост Трба (човека на староевропском), док је цело тело труп. Транз је душа. Трзине су прилози за душу. Траци су људи, народи.
Слоготворно р је основна карактеристика староевропског језика. Т означава узвишену јединку (трон, трн, тара, тата). Б је ознака за биће (б(и)тје), бог или браман на санскриту.
Словенизацијом Срба Т је умекшано и прешло у С. Промене су најспорије на простору торлачког говора.

Poslednja izmena:
Није баш тема (а можда и јесте), поставићу ово са више детаља на другој теми, али морам да допуним једним битним детаљом.
Етрурскa реч за јединицу је THU. Иначе податак да су Етрурци себе звали Расенима у значењу раса, што је такође битно за ову тезу.
Трбух значи унутрашњост Трба (човека на староевропском), док је цело тело труп. Транз је душа. Трзине су прилози за душу. Траци су људи, народи.
Слоготворно р је основна карактеристика староевропског језика. Т означава узвишену јединку (трон, трн, тара, тата). Б је ознака за биће (б(и)тје), бог или браман на санскриту.
Словенизацијом Срба Т је умекшано и прешло у С. Промене су најспорије на простору торлачког говора.
Такође реч за три је ЦИ.

Poslednja izmena:

Back