Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo jos jedna:
22528363386ed0f030f5ru8.jpg

Raglednica....

Ta zena je bila ambiciozna, znala sta hoce, osmislila ideju o univerzitetu u Srbiji.....

Ta zena je bila ambiciozna, znala sta hoce, osmislila ideju o univerzitetu u Srbiji.....
Gde ovo nadje, čoveče?

Daj, molim te link, ili naslov nekog izvora za ovu tvrdnju!!!

Evo, na zvaničnoj prezentaciji Univerziteta u Beogradu, izmedju ostalog piše:

Порекло Универзитета може се пратити од почетка XIX века, од 1808. године, када је Доситеј Обрадовић основао Велику школу.
Године 1838. основан је у Крагујевцу Лицеј – прво у двогодишњем, а од 1840. године у трогодишњем трајању. Када је 1841. године Лицеј пресељен у Београд, добио је, поред иницијалног Филозофског, и Правно одељење.
24. септембра 1863. године донет је Закон о устројству Велике школе, којим је Лицеј трансформисан у Велику школу.
Почетком 1905. године изгласан је Закон о Универзитету, а Краљ Петар Први је 27. фебруара (12. марта по грегоријанском календару) те године потписао указ о проглашењу овог закона.

Koju je to ideju o univerzitetu u Srbiji osmislila Draga Mašin? Njena jedina veza sa univerzitetom bila je to što se prvi put zaljubila u studenta Bogdana Popovića, kasnije profesora i teoretičara književnosti. I često se vidjala s njim u Klubu književnika.

Venčala se sa Aleksandrom 23. jula 1900, a tek početkom 1905. donet je Zakon o Univerzitetu.

Ja, zaista nemam ništa protiv da slike Drage Mašin kačite ovde kao da su istorijski izvori prvog reda za buduća srpska pokolenja...

... ali je veliki bezobrazluk ispod razglednice veličine 500x300 pixsela kao kukavičje jaje ubaciti nesuvislu tvrdnju koju sam citirao.

22528363386ed0f030f5ru8.jpg

A i sama razglednica je goli jad i čemer i najbolji odraz stava onih koji su je štampali prema srpskom kraljevskom paru.

Poslednja izmena:
Mislim uopste i na zive!Ja jesam srbin ali sam pravedan-svako treba da plati za svoja zlodela!
Pa, dobro de... Apis je platio, kud ćeš veću cenu?

A to što ti jesi srbin i što si pravedan, e tu si uleteo u dva problema...

Prvi je etičke i pravopisne prirode: ako već veličaš jednu od najvećih prevarantkinja u srpskoj istoriji, red bi bio da povedeš računa i o samopoštovanju.
Naime, ako pripadaš srpskom narodu, onda poštuj i sebe i druge Srbe, pa piši veliko "S"...

I verujem da si pravičan, ili bar – pravdoljubiv. A pravedni i pravednici su u okrilju Svevišnjeg i u crkvenom kalendaru.

(...) kakva god ona bila i kako god da su je "nakaradili", ona je bila Kraljica Srbije! Jos uvek smo najsramniji narod na svetu!!
Što, bre, kolega?

Zar zato i pišeš malo "s" kad za sebe kažeš da si Srbin?

E, vidiš, ja ne pripadam tom narodu za koji ti kažeš da je najsramniji na svetu.

I veliš da je, kakva god bila, srpska kraljica!?

Hoćeš da je uparadiš sa kraljicama Anom, Jelenom Anžujskom, Simonidom... sa Natalijom, Zorkom i Marijom?

Ajd, pročitaj ovaj članak Marine Lukić-Cvetić, direktora Narodnog Muzeja u Kraljevu... tamo piše, izmedju ostalog:

"... prilično se pouzdano zna da je čuveni kraljevački kamenorezac Mihailo Čebinac, poznat i po tome što je izradio spomenik ustanicima u Takovu, bio često u društvu Drage Mašin i da je sa njom često boravio kod kumova Rafailovića u selu Vrba. Kada je kontroverznom udajom za Aleksandra Obrenovića Draga postala kraljica Srbije, kamenorezac Čebinac se jednom prilikom javno hvalio u Beogradu da je u vreme dok je bila u braku sa inženjerom Mašinom bio u vezi sa Dragom opisujući tu vezu kao „nešto mnogo više od prijateljstva“. Ali, hvalisanje Čebinca mnogo ga je koštalo jer je Draga, tada već kraljica, naredila da javno bude išiban volujskom žilom na železničkoj stanici u Beogradu, nakon čega je Čebinac ućutao.

Takođe, nikako nije jasan odnos kraljice Drage i dvorskog fotografa Jovanovića, koji je u kući kumova Rafailovića fotografisao kraljicu Dragu nagu, a te fotografije su dugo čuvane kod kumova kao velika tajna."

A, ima na tom linku i ova razglednica... lepa, baš!!!

Thumb_kraljica2.JPG

Znam to vec.....Da, svrstavam je sa Zorkom, Marijom i Natalijom, jer je i ona bila kraljica.To sto nije imala vremena da ucini nesto vise, to nije njena krivica, sto su joj oduzeli zivot.Evropse kraljice su mogle da haraju ko kuga, i niko nije mogao da im pobroji ljubavnike,a nasa nije smela da ima nekoliko u medjuvremenu!?Ponavljam, da je jako sramno da prestoniica nema ime jedne Srpske kraljice! E pa mogu da kazem da mi je drago sto ne spadamo u istu grupu Srba!

Poslednja izmena:
E stvarno ne mogu naci link, kada nadjem, postavicu. Ali sam procitao da je Kraljica osmislila ideju o univerzitetu u Srbiji.

I dinastija Romanov je tragicno zavrsila....

Ali, interesanta je jedna stvar -- mozda je ona bila predmet ogovaranja iz ljubomore? Ali, ruku na srce, ona je isla iz krajnosti u krajnost.

Cak sam procitao da ona nije bila nerotkinja, vec Kralj, jer je ,navodno,vise puta abortirala dok je bila u braku sa Svetozarom Masinom. A njen dever,Aleksandar Masin je bio jedan od vodja Majskog prevrata. Jer je optuzio Dragu da mu je otrovala brata, Po svemu sudeci, i po ogovaranjima, ona je bila 'lukava', 'vesta', 'mudra' 'skorojevicka na prestolu' , 'trovacica muzeva', 'zena sumnjive proslosti', itd.
Ali mislim da iza svakog njenog poteza stoji neka racionalna kritika prema dvoru, ministrima. Djordje Gencic je rekao da se ona uvek gurala da bude u prvom redu -- sto je posledica njenog zivota,i borbenosti -- izdrzavala je 3 sestre i 2 brata. Sestre Hristina, Ana i Djina su poslate u Minhen dan nakon prevrata. Hristina je imala 2 sina i kcer, a Ana i Djina se nisu udavale. Ana je umrla u Svajcarskoj, napisala je memoare o Dragi....
245593639332b00e37e4bw5.jpg

Naravno, neki njeni postupci su bili ponekad surovi.....
Bila je clan novinarskog drustva, htela da objavi knjigu o Srpskim jelima; mnogi svedoci kazu da su njene oci bile privlacne...Pisala je svoje autobiografsko delo 'Ja, Draga', koje je nestalo one noci.
Gledali ste seriju "Kraj dinastije Obrenovic'? -- 'Seri, smanji ti cinovnicima platu za 10%, pa ces da vidis kako ce da te slusaju!" :think:

E stvarno ne mogu naci link, kada nadjem, postavicu. Ali sam procitao da je Kraljica osmislila ideju o univerzitetu u Srbiji.

Cak sam procitao da ona nije bila nerotkinja, vec Kralj...
Kad nadješ link, postavi ga, jer to što tvrdiš u vezi sa njenom "idejom o univerzitetu u Srbiji" izmenilo bi ne samo istoriju univerziteta, već i istoriju Srbije.

Ali, traži ga, molim te, i dalje!

A da je Kralj bio nerotkinja... e, tu si apsolutno u pravu... ;)

Kralj je imao fimozu, mada to nije ono sto je presudno...radi se o tome da je kralj Milan podvodio lake zene svome sinu da bi ga seksualno poducavao i da je Aeksandar na taj nacin, dakle teskim infekcijama dosao to steriliteta ili vec nekog oblika ne plodnosti....A nova dinastija je tu da zatre svaki trag istini i dokazima o tome i da ocrni i satanizuje dinastiju Obrenovic.....ali ima Boga, i matorom Petru su ubili sina....

DRAGA, ta mala srpska devojcica, seljancica iz sela Lunjevice, nase plemenite Sumadije, ne samo da je bila najlepsa:Lunjevice, Gornjeg Milanovca, Beograda i Srbije, nego Bjarica, Francuske, Evrope, pa i celog sveta. Svojom lepotom i sarmom ona je izludjivala svakog ko je fiksirao njene oci, niko se nije mogao iscupati.Bilo je cak i mrtvih.

Gospodin JURIEU,sreo je u jednom hotelu u Parizu, pokusao je da na silu udje u njenu sobu, pa kada mu to nije uspelo, vratio se sekirom da razbije vrata. Jedva su ga sprecili i to zahvaljujuci Mihajlu Vasiljevicu, adjutantu kralja Milana. Jadni gospodin JURIEU, kasnije je i poludeo.

Njen prvi muz, Svetozar Masin iz ljubomore odao se alkoholu i ubio se.

Njena zadnja zrtva bio je i sam kralj Aleksandar – Sasa. U Bjaricu, dok su sve evropske princeze jurile za Sasom, on je video samo Dragu. Zbog nje najurivao je cak i strane diplomate.On je nju voleo od svoje seste godine i voleo je do kraja svog zivota, pa i posle. Njihovu ljubav, niko nije mogao da razume. Ceo svet je bio protiv, a narocito njegovi roditelji. Zadnjeg dana zivota, zbog Dragice, Sasa se odrekao prestola. Oni su hteli da napuste Beograd i Srbiju, da zive u Bjaricu, u novom Beogradu, u novoj Srbiji.

Ali ona dva krvoloka, kriminalca, Masin (dever Drage) i Apis, proklete im bile duse, sto ubise, kao sto rece francuski predsednik – tako lepu i plemenitu zenu, i to na kriminalni nacin. Srpski vojvoda Misic nazivao je Masina „Svabom”, sto je i istina. Apis takodje nije Srbin, vec Cincar.

Ta dva krvnika prolise srpsku krv i to u srcu naseg Beograda. Cela Evropa energicno je protestvovala. Engleska je cak prekunula diplomatske odnose sa Srbijom. Oni su zahtevali da se ubice izvedu pred sud. Nazalost, njima nije sudjeno.

Masin je ta klanja izvrsio, ne da bi doveo na vlast Karadjordjevice, ni da osveti svog brata (toboze da ga je ona ubila), vec iz ljubomore sto nije pristala da se uda za njega ili pak da bude u krevetu sa njim. Nije mu bilo dovoljno metaka da je ubije, nego kao pravi sadista, iseko joj levu dojku, otvorio stomak, recima:”Kravo, gde je tvoje tele?” pa izresetao njihova tela sa stotinu metaka.

Masin je ta klanja izvrsio, ne da bi doveo na vlast Karadjordjevice, ni da osveti svog brata (toboze da ga je ona ubila), vec iz ljubomore sto nije pristala da se uda za njega ili pak da bude u krevetu sa njim. Nije mu bilo dovoljno metaka da je ubije, nego kao pravi sadista, iseko joj levu dojku, otvorio stomak, recima:”Kravo, gde je tvoje tele?” pa izresetao njihova tela sa stotinu metaka.

DRAGA, SVA ISKASAPLJENA, MRTVA, LEZALA JE NA PODU. Opkoljena sadistima, svi pijani, naravno osim Masina. Dugo je on nju mrtvu gledaoi na kraju rece: ”PA I MRTVA, ONA JE NAJLEPSA.”. Sasi isekose prste da bi mu uzeli burmu i prstenje, pa ih bacise kroz prozor, vicuci sto jace: „Ziveo kralj Petar Karadjordjevic!”

To je bilo sigurno najsurovije ubistvo svih vremena u Srba.Sva ta bila je nepotrebna jer je Sasa vec potpisao da abdicira i da ce za 72 sata napustiti Beograd i Srbiju, ali i njegovim pijanicma nije islo u racun, oni su bili zedni njihove krvi...

@Molgran

Prvo, nemoj odmah da braniš i ono što drugi napišu... pogotovo što to nevešto činiš.
Jer, ja sam prokomentarisao ono što se kolegi N_Dj, pretpostavljam, omaklo – da je kralj bio nerotkinja.

A, ti, ne vodeći računa o tome da sam hteo da se našalim, odmah si se dao u objašnjavanje, pa sad, iako si pomenuo kraljev sterilitet, ja još uvek ne znam da li je bio nerotkinja, ili nije...

Drugo, ja sam ubacio u Gugl tvoju tvrdnju: "kralj Milan podvodio lake zene svome sinu"... i ni jedna se lokacija nije otvorila.

Odakle ti taj podatak... ili si ga izmislio?

Treće, da li znaš šta je fimoza? Evo ti link http://www.fimoza.info/...

... a ako te mrzi da se šetaš po netu, evo ukratko:

Fimoza je otežano, ili potpuno onemogućeno prevlačenje kožice preko glavića penisa. Glavić penisa se ne može osloboditi - nekada samo pri erekciji, a nekada i u opuštenom stanju.

Ali ipak, idi na link, ima tamo i slike... nezgodne su malo da bi se postavljale ovde.

Izvinjavam se zbog greske :dash: - hteo sam reci da sam procitao da je kralj bio impotentan.

Prikazala sam je onako kako je vide drugi, ali i kako je gleda moj književni lik Slaven, sve do samog prevrata kao nekog ko ima veoma važnu ulogu u životu kralja Aleksandra. Na kraju, on je prihvata kao jednu, iznad svega, plemenitu ženu koja je volela kralja Aleksandra i koja je bila vrlo uticajna u našem društvu, ženu koja je osmislila univerzitet koji se kasnije i formirao i koja se, zaista, svim silama trudila da uvede kulturu u Srbiju.
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/06/23/srpski/K07062201.shtml

Ja znam da Draga nije bila omiljena licnost u istoriji Srbije, ali Boze moj, mislim da zasluzuje makar jednu ulicu po njenom imenu....
I mislim da nije, kao ni Aleksandar, zasluzila da bude ubijena. S druge strane, neki njeni postpupci su bili fatalni....
Jeste, kralj Milan je 'predodredio' par princeza za sinovljevu zenidbu, i njegovo vencanje sa Dragom Masin je izazvalo burne reakcije ministara, naroda.....

Poslednja izmena:
Izvinjavam se zbog greske :dash: - hteo sam reci da sam procitao da je kralj bio impotentan.

Prikazala sam je onako kako je vide drugi, ali i kako je gleda moj književni lik Slaven, sve do samog prevrata kao nekog ko ima veoma važnu ulogu u životu kralja Aleksandra. Na kraju, on je prihvata kao jednu, iznad svega, plemenitu ženu koja je volela kralja Aleksandra i koja je bila vrlo uticajna u našem društvu, ženu koja je osmislila univerzitet koji se kasnije i formirao i koja se, zaista, svim silama trudila da uvede kulturu u Srbiju.
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/06/23/srpski/K07062201.shtml

Ja znam da Draga nije bila omiljena licnost u istoriji Srbije, ali Boze moj, mislim da zasluzuje makar jednu ulicu po njenom imenu....
I mislim da nije, kao ni Aleksandar, zasluzila da bude ubijena. S druge strane, neki njeni postpupci su bili fatalni....
Jeste, kralj Milan je 'predodredio' par princeza za sinovljevu zenidbu, i njegovo vencanje sa Dragom Masin je izazvalo burne reakcije ministara, naroda.....

Procitao sam tu knjigu, jako je zanimljiva prica o dogadjajima na dvoru iz ugla kraljevog konjusara....

@Molgran

Prvo, nemoj odmah da braniš i ono što drugi napišu... pogotovo što to nevešto činiš.
Jer, ja sam prokomentarisao ono što se kolegi N_Dj, pretpostavljam, omaklo – da je kralj bio nerotkinja.

A, ti, ne vodeći računa o tome da sam hteo da se našalim, odmah si se dao u objašnjavanje, pa sad, iako si pomenuo kraljev sterilitet, ja još uvek ne znam da li je bio nerotkinja, ili nije...

Drugo, ja sam ubacio u Gugl tvoju tvrdnju: "kralj Milan podvodio lake zene svome sinu"... i ni jedna se lokacija nije otvorila.

Odakle ti taj podatak... ili si ga izmislio?

Treće, da li znaš šta je fimoza? Evo ti link http://www.fimoza.info/...

... a ako te mrzi da se šetaš po netu, evo ukratko:

Fimoza je otežano, ili potpuno onemogućeno prevlačenje kožice preko glavića penisa. Glavić penisa se ne može osloboditi - nekada samo pri erekciji, a nekada i u opuštenom stanju.

Ali ipak, idi na link, ima tamo i slike... nezgodne su malo da bi se postavljale ovde.

Izvini koji je tvoj problem!?
Prvo predajes pravopis ,a sad si poceo i medicinu? Znam ja vrlo dobro sta je fimoza-ucio sam to!

Ulice sa imenom kraljce Drage ima, u Gornjem Milanovcu npr. Ali je mora imati i Beogradu-kakva god ona bila i kako god da su je "nakaradili", ona je bila Kraljica Srbije! Jos uvek smo najsramniji narod na svetu!!

Nisam znala. Čitala sam pre par godina da ne postoji u Srbiji ulica sa njenim imenom, ali vidim u telekomovim belim stranama da zaista postoji u G. Milanovcu. I to je nešto.

Sveto nasilje

Šta vam bi da ubijete onu divnu ženu? zapitao je francuski političar Žan Žores. Ubismo kurvu - odgovorili su oni koji su u noći 29. maja prvo mecima izrešetali Dragu, a potom složno zarili sablje u njeno telo da bi je iskasapili!

Otkuda tolika svirepost prema već mrtvom telu? Šta je toliko uznemiravalo duh vojnika, šta je vređalo njihov moral, šta je dražilo njihova čula?

Veza Aleksandra i Drage bila je skoro opscena, seksualna, erotska veza sredovečne žene i mladog muškarca. Još dublje u podsvest, slika starije žene i mladog muškarca priziva tajnu incesta, majke koja je skinula devičansku masku i razotkrila se kao seksualno poželjna osoba.

Draga je kao Žena bila lepa, putena, privlačna. Još od vremena kada je bila mlada udovica pratila je "zlokobna" seksualna aura. Bila je erotska žena, ona za kojom se žudi. Bila je san mnogih muškaraca koji su joj se udvarali, ali koliko ih ju je stvarno imalo ostaće tajna. Zato je neispunjene muške seksualne fantazije i ženske frustracije zbog njenog uspeha najlakše bilo razrešiti ponižavajući je - kraljica je zavodnica i drolja! Označujući je kao "raspusnu", "besramnu", "razvratnu" ženu, javno mnjenje je ciljalo na njenu erotsku aktivnost o kojoj su svi mislili da nešto znaju, da znaju dovoljno da bi je žigosali.

Veza između seksualnosti i nasilja, erotizma i smrti, dobro je znana. "Oblast erotizma u suštini je oblast sile, oblast nasilja", napisao je Žorž Bataj. Od verbalnog obezvređivanja seksualno željenog, a nedostižnog objekta do konkretnog nasilja nad njim, mali je korak. Taj korak sadrži odluku o prestupu. Prestup je bio sadržan u organizovanoj i združenoj rešenosti da se prekrše oficirska zakletva i čast i da se počini zločin, štaviše, izvesno svetogrđe - da se ubije kraljevski par! Valjalo je dokinuti "razvratni režim" koji je vređao "javni moral", "ugled vojske" i "čast dinastije", bez obzira što se na taj način dokidala i sama ta dinastija.

Pisao je Klaus Tevelajt o erotskim fantazijama vojnika. Svet vojnika je, reći će on, muški svet u najpročišćenijem obliku. Stvarna, telesna, erotska žena poziva vojsku na potčinjavanje i razaranje. Slika takve žene u vojničkoj fantaziji vezuje se za nasilje, ona je opasnost koju treba izbeći; pretnja muškarcu, oličenje vulgarnosti i prljavštine, ekvivalent kurvanja. "Fantazam o erotskoj ženi kao izopačenoj prirodi" ravna je slici "propasti u močvari sopstvenog animalnog bića". Kakve još slike krije ta fantazija? Ako pratimo Tevelajta, stići ćemo do "krvave mase" - simboličke predstave ženskog mesa koje leži u vlastitoj krvi, tela koje je puklo i izlilo svoju sadržinu; slika tela koje je bilo živo na prirodan način; telo krvi, sokova, tokova, fluksa. Amorfno i meko, neuredno i ekscesno, žensko telo.

Back