Zašto knez Lazar i despot Stefan Lazarević nisu krunisani za kraljeve?

Imao je određenu moć ali je njegova moć bila ograničena zbog unutrašnjeg uređenja države a i zbog pape koji neretko bili u sukobu sa njima pa nisu hteli da ih krunišu. To je više bila država sa jakim feudalcima i aristokratijom nego pravo carstvo kakve poznajemo na Istoku.

Ali nije isto za sve periode. Ne možeš tako posmatrati, kao da je kroz sve vekove bilo nepromenljivo. Postojali su u srednjem veku jaki carevi.

Pa da li su 100 000 vojnika (što ja mislim da je preterana brojka) pošli u krstaški rat zbog Barbarose ili zbog pape? 100 000 je preterana brojka po meni, pre bih rekao da je maksimum bio 20-30 000 vojnika.

On je, svakako, bio vrlo moćan vladar.

Pogledaj temu o SRC da ne bismo previše ovde davili o tome. Onaj istorijski kanal dokumentaraca je prilično solidno sumirao problematiku SRC.

On je, svakako, bio vrlo moćan vladar.

Pogledaj temu o SRC da ne bismo previše ovde davili o tome. Onaj istorijski kanal dokumentaraca je prilično solidno sumirao problematiku SRC.
Sigurno se dešavalo da na presto dođe neki ambiciozan vladar ali to opet nije bilo kao u Vizantiji ili u Rusiji. Samim tim što je titula nije bila nasledna nego izborna znaĉi da je vlast bila ograniĉena. Plus je tu i neophodna dozvola pape za njihovo krunisanje.

Sigurno se dešavalo da na presto dođe neki ambiciozan vladar ali to opet nije bilo kao u Vizantiji ili u Rusiji. Samim tim što je titula nije bila nasledna nego izborna znaĉi da je vlast bila ograniĉena. Plus je tu i neophodna dozvola pape za njihovo krunisanje.
Ађо није уз папино крунисање онда је био рекс или краљ Римљана.

Careve je morao neko da kruniše ili da da dozvolu za tako nešto. Ovako iz glave bih rekao da je to bio papa.
Јесте ако би био изабран од већа али некрунисан од папе носио би титулу краља Римљана па би накнадним крунисањем од папе постао цар имаш неколико примера на теми.

Back