Pozdrav svima! Ja sam potpuno nova na forumu i prvo moram da kazem da je ceo ovaj forum "zene" bas interesantan i "zarazan". Ne pisem da "pametujem". vec da pomognem zenama koje su sada na istom putu na kome sam i ja bila pre desetak godina.
Sto se tice kvaliteta stranih brendova koje ste pominjali, mogu vam reci da se, na primer, u istoj fabrici proizvode kupke, samponi, mleka, dezodoransi...brendova: Johnson&Johnson, Paglieri, Roberts, Palmolive.....Fabrika je tehnoloski vrhunska, a sirovine su manje-vise iste, kao i recepture. Razlika je najcesce u mirisnoj noti i boji koja se dodaje. To su inace neverovatno jeftini proizvodi, glavni sastojak je demineralizovana voda, koja kosta oko 5 euro centi litar. U sve sto sluzi za pranje se dodaju povrsinski aktivne materije kao sto je na primer natrium lauryl sulfate (SLS) koje sluze da rastvore masti i stvaraju penu i koje mozemo pronaci i u deterzdentima za razne namene. Veoma su kancerogeni. Razgradjuju proteine, tako sto menjaju njihovu strukturu (necu vise da "tupim" o tome). Sto je sampon gusci i vise peni, znaci da ima vise ovih materija. Inace, najskuplji sampon od 200ml sa ovim g..nima u sastavu, kosta do 12 centi u proizvodnji.
Sto se sminke tice, sve se proizvodi u nekoliko fabrika, od takodje veoma slicnih sirovina i sa malim varijacijama u recepturama. Tu je najskuplja komponenta pigment, a ostalo su razni punioci i konzervansi. Postojana sminka ima dovoljno pigmenta. Kad vam u nekoj kolekciji ponude podlogu ili "fiksator" za senku, budite sigurne da su one nekvalitetne. Hemelov puder potice iz iste fabrike iz koje i Max factor.
Kreme i mleka imaju uglavnom u sebi vodu, ulje ( moze biti biljno-sto je dobro, a moze da bude i parafinsko-sto je lose), neki emulgator koji nece dozvoliti da se ta voda i masnoca razdvoje i po neku aktivnu materiju koje najcesce ima u tako malom procentu, da ona nema nikakvo dejstvo ( na primer "nivea Q10).
Kreme koje imaju "trenutno" dejstvo, najcesce u sebi sadrze malo pcelinjeg voska ili parafina(derivat nafte) ili silikona....koje ostaju u tankom filmu na povrsini koze i stvaraju utisak glatkoce (zato vam se, kad lice malo upije kremu, pa ga protrljate, ili nanosite tecni puder, pojavljuju oni "dronjci"), Mogu da sadrze hialuronsku koselinu, koja je u stvari nesto poput sundjera ( deluje tako sto upija vodu iz okolnog tkiva, bubri i fizicki popunjava bore. To se desava na jako plitkom nivou i efekat je takav da posle nekog vremena kad prestanete da je koristite, iznenada shvatite da ste ostarile, izborale se, koza postaje suva...prava droga za kozu). Koza samo izgleda vlazna, ali ta vlaznost ne dopire u dublje slojeve koze. Konacno,sadrze gomilu konzervansa (sto je skuplja krema, vise je u njoj konzervansa)
Naravno, nije bas sve sto se pravi lose, ali kada kupite kozmeticki proizvod izvikanih brendova, vi u stvari placate reklamu, a ne sadrzaj proizvoda. On u glavnom ne kosta gotovo nista. Ono sto kosta je reklama.
Meni je licno zao sto su ovi strani brendovi istisnuli sa trzista domace proizvodjace, koji, boreci se za opstanak na trzistu, prave mnogo postenije kozmetiku i licnu higijenu, jer pokusavaju da se kvalitetom odrze.
Na primer, pouzdano znam da su, od svih proizvoda za suncanje koji mogu da se kupe ovde, najbolji proizvodi "top ten". Sirovine su najkvalitetnije, a o odnosu prirodnih i hemijskih filtera se narocito vodi racuna. Takodje su im i kreme za ruke bolje nego bilo koje uvozne.
Boje za kosu "Maxiton" su po sastavu daleko iznad L'oreala, a maslinovo ulje koriste mnogo pre nego sto su to poceli ovi u l'orealu.
Najbolje kreme sa glikolnom(vocnom) giselinom proizvodi "kamilica"
Kreme za lice apotekarske ustanove Beograd iz linije "pharmasens" su vrhunske po satavu. Takvi su i preparati instituta "dr. Josif Pancic". Klasicne apotekarske kreme su pravljene magistralno (znaci u malim serijama), nemaju niceg specijanog u sebi, ali nemaju ni mnogo losih komponenti.
Mali proizvodjaci cije su kreme stvarno savrsene su takodje: Crystal Derma,
Eden cosmetics, Lipo kozmetika.....izvinjavam se onima koje nisam pomenula, spisak bi bio dugacak.
U DM-u ima da se kupi sampon bez natrium lauryl sulfata od bosanske firme "Elmar"
"Suncokret" je Suboticka firma koja takodje ima kreme i sampone od cistih biljnih i etarskih ulja i cvetnih voda (ne demineralizovane vode kao sto ih ima, na primer Nivea). Samo cvetna voda kosta vise nego Niveina krema zajedno sa kutijom i teglicom.
"Bozen" je sve iz Kine, i nema blage veze sa prirodom, kad je o kozmetici rec.
Jedini je problem sve to pronaci u prodaji, jer su proterani iz parfimerija kao sto je "Jasmin", jer je njihova politika da NE PRODAJU DOMACE BRENDOVE!!!!
Znam da sam "udavila"

i izvinjavam se

. Ovo sam zelela da podelim sa vama, jer sam i ja, do pre 10 godina koristila kozmetiku brendova kao sto su Ester Lauder, Shiseido, Clinique. Koza mi je bila cesto iritirana (narocito zimi), sa alergijskim reakcijama koje su mi "strucnjaci za vasionu", dermatolozi , "lecili" kortizonima.
Izvinjavam se, ali moram jos da ispricam jedan dogadjaj:
Zamenila sam ambalazu Niveinog mleka za telo i Top tenovog mleka. Trazila sam prijateljicama da probaju oba i da mi kazu koje im se vise svidja. Sve do jedne su rekle da je bolje ono koje je u flasi Nivee.
I jos nesto: VLAZNE MARAMICE (sastav)
1. non-woven fabric ( pamuk, viskoza, poliesterske smole, polyethylene,polypropylene.)
sastojci rastvora:
2.voda
3.deterdzenti ( povrsinski aktivne materije:Natrijum diamphoacetate, coco phosphatidyl PG-dimonium chloride
3.sredstva koja olaze ( propylene glycol ,glycerine mineral oil, lanolin, siliconi.
4.sredstva koja odrzavaju strukturu materijala mekom i vlaznom: ( celulozni derivat hydroxymethyl celluloza koja je sastojak i lepka za keramicke plocice i slaga u prahu )
5. konzervansi ( methyl i propyl paraben)
6. parfem
Razmislite da li cete svakodnevno ovom hemijom brisati guzu svojoj bebi, ili skidati sminku. Ovo je osnovna receptura za
najneznije maramice za bebe