Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Al ne, bez zajebancije, kako je moguće da ih to ne zanima. Ipak igra njihova reprezentacija, radi se o Svjetskom prvenstvu, možda će proć 20 godina prije nego US National Basketball Team ponovo dođe u Indianapolis, i njih nema na utakmici. Još je Reggie Miller u momčadi.

Indijana je kulturoloski najkosarkaskija drzava u Americi. Sledeca je verovatno Severna Karolina zbog Duke-a i UNC koledza. Oni tamo pune srednjoskolske hale, kada predstavljaju tu drzavu kazu ''Home of the Hoosiers', prva asocijacija na drzavu im je koledz kosarkaski tim, i cela ta tradicija koja je opisana i po filmovima. Kada oni ne napune neku halu za kosarkasko takmicenje, jasno je gde je isto rangirano.

Razlog tome su sama reprezentativna svetska prvenstva, koje nemaju nikakav znacaj u Americi. U bejzbolu npr. svetsko prvenstvo je svojevrsno amatersko nebitno takmicenje, a MLB organizuje svake cetvrte godine svoje nezvanicno svetsko prvenstvo koje traje nekoliko nedelja

Ameri cene Olimpijade. Glavna sportska pobeda reprezentativna im je pobeda njihovog amaterskog hokejaskog tima protiv Sovjeta 1980-e na Zimskoj Olimpijadi, i tako te fore. Najgori poraz u kosarci koga ne priznaju u istoriji im je ono kada su ih Sovjeti pobedili tako sto je 3 puta vracano vreme.

Poslednja izmena:
Indijana je kulturoloski najkosarkaskija drzava u Americi. Sledeca je verovatno Severna Karolina zbog Duke-a i UNC koledza. Oni tamo pune srednjoskolske hale, kada predstavljaju tu drzavu kazu ''Home of the Hoosiers', prva asocijacija na drzavu im je koledz kosarkaski tim, i cela ta tradicija koja je opisana i po filmovima. Kada oni ne napune neku halu za kosarkasko takmicenje, jasno je gde je isto rangirano.

Razlog tome su sama reprezentativna svetska prvenstva, koje nemaju nikakav znacaj u Americi. U bejzbolu npr. svetsko prvenstvo je svojevrsno amatersko nebitno takmicenje, a MLB organizuje svake cetvrte godine svoje nezvanicno svetsko prvenstvo koje traje nekoliko nedelja

Ameri cene Olimpijade. Glavna sportska pobeda reprezentativna im je pobeda njihovog amaterskog hokejaskog tima protiv Sovjeta 1980-e na Zimskoj Olimpijadi, i tako te fore. Najgori poraz u kosarci koga ne priznaju u istoriji im je ono kada su ih Sovjeti pobedili tako sto je 3 puta vracano vreme.

A Kansas? Gledao sam nedavno neki dokumentarac o tipu koji je pokrenuo akciju da na aukciji kupe originalna pravila košarke koja je zapisao Naismith. I uspio je. Neki bogati lik koji je pohađao KU je dao nekih 4 milje dolara da bi ih vratili gdje im je mjesto, u Kansas. Natjecao se protiv tipa koji je isto pun para, koji ih je pokušavao kupiti za Duke. Inače, koliko sam shvatio, ovi iz Kansasa ne vole Duke jer kao nemaju bogatu tradiciju, nego su relativno nedavno ostvarili sve te košarkaške uspjehe.

A Kansas? Gledao sam nedavno neki dokumentarac o tipu koji je pokrenuo akciju da na aukciji kupe originalna pravila košarke koja je zapisao Naismith. I uspio je. Neki bogati lik koji je pohađao KU je dao nekih 4 milje dolara da bi ih vratili gdje im je mjesto, u Kansas. Natjecao se protiv tipa koji je isto pun para, koji ih je pokušavao kupiti za Duke. Inače, koliko sam shvatio, ovi iz Kansasa ne vole Duke jer kao nemaju bogatu tradiciju, nego su relativno nedavno ostvarili sve te košarkaške uspjehe.

Nejsmit je predavao u Kanzasu, pa to odatle, inace nisu nesto kosarkaska drzava. Duke svi mrze, to je privatni koledz za koji vazi da idu oni malo bogatiji. On i Vanderbilt su ti onako bas elitistickiji koledzi sa juga, i trte se da su 'Harvardi sa juga'. Duke studenti su omrzeni i tamo u lokalnoj zajednici, poznat je ono slucaj kada su lakros timu Duke-a namestili silovanje, pa izbio nacionalni skandal.

UNC sa druge strane vazi za narodniji koledz, ne znam tacno da li je drzavni, ali oni i Duke su veoma blizu jedan drugom, i to je najvece rivalstvo u koledz kosarci tamo.

Sa druge strane, imas klasicne drzave u Americi koji su samo americki fudbal drzave, kakav je Texas.

A Kentucky i UCLA? Vidim da oni vode po naslovima. UCLA prvi sa 11 naslova, s tim da su 10 naslova osvojili od 1964. do 1975. Imaju 7 naslova u nizu u tom vremenu jbt.
Da, vidim da Duke do dolaska Krzyzewskog nema niti jedan naslov. Nije ni čudo da ga obožavaju.

Kosarkaski koledzi isto, UCLA je drzavni to znam sigurno. Sa tim sto UCLA vise zivi od stare slave, oni su davno-davno bili pojam za kosarku, danas je to sve jako slabo.

A Kentaki je sada uz Duke i UNC glavni kosarkaski koledz, sa najvecom trenerskom facom:mrgreen:

Duke je pojam za mrznju, pazi ovaj ESPN-ov dokumentarac, o Lejtneru, ali objasnjava kulturu mrznje prema Duke-u :

Poslednja izmena:

Ovaj mec koji smo dobili u neizvesnoj zavrsnici, iako su Ameri imali u poslednjih 6,7 minuta +10 i delovalo je da kontrolisu mec je bio otreznjenje za njih. Kljucni nas igrac je bio Gurovic sa trojkama na - 10 gde je smanjio razliku i potom pogodio prelomnu u finisu.
Oni su smatrali da ne moraju poslati najbolje igrace pa su poslali dobre NBA igrace, u tom momentu mozda neki C tim po snazi u tom momentu.
Pokazalo se da to nije dovoljno pa su naredne selekcije bile mnogo jace. U tom timu nisu igrali tada najbolji igraci: Brajant, Mekkgrejdi, Ajverson, Rej Alen, Hardavej, Karter, Sakil, Robinson, Dankan, Kemp, Pejton, Kid , Veber, Garnet itd ali mogli su pozvati u tom trenutku igrace poput Dzefersona, Morninga, Leri Dzonsona, R.Valasa itd dakle neku drugu garnituru medjutim opredelili su se za kombinaciju mladjih igraca koji su tada bili dobri u svojim timovima i solidnih igraca role.
U tom timu je strcao veteran Redzi Miler tada je imao 37 god koji je imao skromniji doprinos jer je dosao povredjen i nespreman ali posto se igralo u Indijanapolisu nije zeleo da propusti.
To je bio jedan respektabilan tim ali videlo se ranjiv i koji se moze dobiti. Najvise se ocekivalo od R.Milera, Finlija i Bena Valasa koji je primarno defanzivac po imenima tada najboljih igraca koji su podbacili izuzev Valasa koji je svoje odigrao, na terenu najbolji su im bili mladi igraci poput A. Milera i Pirsa koji su izgradili posle dobre karijere.
Na kraju na turniru su imali tri poraze, prvo u grupi od Argentine, potom od nas i na kraju u razigravanju i od Spanije.

Poslednja izmena:
Sad bas da im je bilo otreznjenje, tek su ih cekali samari 2004 i 2006.

Jeste medjutim ovo su im bili prvi porazi i objektivno najslabija selekcija igraca iz NBA. Selekcije koje su posle dolazile imale su jace timove bez obzira na poraze. Tim iz 2004 su cinili Dankan, Ajverson, Marberi, Dzeferson ali i tada najbolji mladi igraci Lebron, Vejd, Stodemajer, Entoni. Tim iz 2006 su isto igrali ta cetvorka tada rukija + Hauard, Bos, Dzo Dzonson, Kris Pol.
2008 su zato bili primorani da posalju skoro najjaci sastav predvodjen Brajantom i Lebronom i tek tu su dobili sve ubedljivo, u polufinalu Argentinu sa 20 -tak razlike i jedino Spanci nisu doziveli ubedljiv poraz ali ni tu nije bilo neizvesnosti.
2002 je bila ipak bitna jer je srusila mit o nepobedivosti NBA igraca i pokazala da moraju slati najbolje igrace, prakticno prvu garnituru igraca uz naravno neke izostanke koji se mogu tolerisati.

Poslednja izmena:
Pa nije im to iz Indijanapolisa bila najslabija NBA selekcija, jste falili su tu neki igraci , ali kad pogledas tu su bili : Redzi Miler, Dzermejn O'Nil tada mozda i ponajbolja cetvorka u NBA (Redzi Miler i Dzermejn O'Nil su tada bili strasan tandem u Indijani) , Pol Pirs , Big Ben koji je tada vazio za najboljeg skakaca i defanzivca u ligi, onda Andre Miler koji je tada bio najbolji asistent u ligi (a pritom i imao nekih 17 poena u proseku) , Majkl Finli jedan vrhunski all round i all star igrac koji je bio deo cuvenog tria Dalasa sa Novickim i Stiv Nesom, pa Son Merion isto jedan vrhunski all round igrac i cetvorostruki all star, pa Beron Dejvis tada jedan od ponajboljih i najperspektivnijih plejeva u ligi isto all star , pa Elton Brend, secam se 12ti igrac u ekipi im je bio Dzej Vilijams tadasnji prvi pik sa drafta i igrac Cikaga za koga su mnogi verovali da je novi Majkl Dzordan ali imao je neku tesku saobracajnu nesrecu i njegova NBA karijera je pre zavrsila nego sto je i pocela...........znaci bio je to veoma ozbiljan sastav, sad neki igraci su im otkazali ucesce, ali opet su t sve bili igraci koji su zvezde u svojim klubovima i all star igraci, cinilo se da su zeleli da naprave neki spoj iskustva i mladosti i onako da naprave bas izbalansiran tim, recimo imali su najboljeg trojkasa u ligi (iako se tad vec pojavio Stojakovic , ali barem njihovog najboljeg trojkasa) , najboljeg asistenta, najboljeg skakaca i defanzivca , najperspektivnijeg igraca u ligi.........itd, sto je dobar koncept i funkcionisao je dosta dobro, dobijali su sve protivnike sa po 25,30 razlike e onda je usledio mec sa Argentinom, pa sa nama a ostalo je istorija.

Recimo meni taj tim iz Indijanapolisa nije nista losiji od ovog iz Rija recimo.

A inace to 2008. Argentinu jesu dobili sa 20 razlike ali je vec tad Argentina pocela da se osipa, vec tada je falilo dosta bitnih igraca u ekipi, a i mislim da je Djinobili propustio taj mec zbog povrede, a sto se tice finala sa Spanijom, nije bas da nije bilo neizvesnosti, bilo je neizvesno negde do 2 minuta pred kraj , do onda secam se kada je Vejd pogodio neke 2 ludacke trojke i to jednu pod faulom i jednu sa 9 metara negde i to je prelomilo.

Inace u Londonu su imali veoma slican tim, pa opet Litvanija je u grupi prakticno imala mec loptu da oh dobije, e onda u samom finisu kada su videli da mogu da ih pobede, totalno su se isprepadali i odsekli i poceli su neobjasnjivo da brljave i izgubili na kraju sa 4,5 razlike cini mi se, prakticno Litvanci su imali napad za penal zavrsnicu , a finale sa Spancima je isto bilo bas gusto, Spanci su usli sa vodstvom u poslednju cetvrtinu, ceo mec je bio negde na jedan, dva poseda razlike, mislim da je i tu prelomio Durent sa nekim ludim trojkama slicnim onima kao protiv nas sada u finalu.
Mada opet to je bio pokazatelj dasa kakvim god timom dosli Amerikanci da nisu vise nepobedivi i da je moguce i protiv njih igrati.

Poslednja izmena:
Sad gledam, oni su po Olimpijadama redovno uzimali zlata i sa College igračima. Samo jednom su bili srebrni (Minhen) i jednom brončani (Seul). Nisam znao da su toliko dominirali i bez NBA igrača.

U Minhenu ne priznaju poraz, zbog sudijske smejurije.

To kada se desilo je vazilo za kosarkaski dogadjaj br. 1 u istoriji.

Jordan je uzeo Olimpijsko zlato i 84-e.

Drim Tim 60-ih i 70-ih bi bio ubedljiviji protiv ostatka sveta od Drim Tima 92-e.

Poslednja izmena:
Pa dobro 60ih i 70ih malo ko je i igrao kosarku uopste, u to vreme jedino se u Americi prakticno i igrala kosarka na nekom ozbiljnijem nivou, sad u ovim kosarkaskim zemljama (gde spadamo i mi naravno) u to vreme kosarka je jos uvek bila samo sport u povoju, mnogi jos nisu ni culi za nju.
Recimo mi smo ti koji smo doneli kosarku u Evropu, a Sovjeti cak i nisu toliko bili zainteresovani za kosarku ali su to shvatili kao jos jedan izazov da prkose Amerikancima i da ih pobedjuju u njihovom sportu.
Tako da jedno vreme mi smo bili jedina zemlja uz Ameriku koja je imala svoju skolu kosarke, cak i Sovjeti , pa kasnije ne znam Grci, Italijani Spanci pa i jos kasnije Argentinci su zapravo crpili inspiraciju iz testare nekadasnje jugoslovenske skole kosarke.

Mada to 60ih i 70ih, to je isto sad da kazes da recimo ne znam u americkom fudbalu bi igraci iz NFL dominirali nad ostatkom sveta u americkom fudbalu, pa normalno da bi kad su oni prakticno jedini koji igraju taj sport ili ne znam sad Kinezi bi izdominirali u ping pongu ili kung fuu.

Pa dobro 60ih i 70ih malo ko je i igrao kosarku uopste, u to vreme jedino se u Americi prakticno i igrala kosarka na nekom ozbiljnijem nivou, sad u ovim kosarkaskim zemljama (gde spadamo i mi naravno) u to vreme kosarka je jos uvek bila samo sport u povoju, mnogi jos nisu ni culi za nju.

Iskoristi ovaj argument i za razumevanje zasto smo trenutno pusiona u kosarci, a ranije smo bili sila. Mnogo je vise ljudi koji igraju kosarku na ozbiljnijom nivou. I zato, tek cemo da pusi.imo, kao sto i zasluzujemo.

Zbog toga, nikada vise do kraja sveta i covecanstva necemo u odnosu na konkurenciju biti gde smo bili ranije.

Naravno, da ovde vladaju trzisni principi i da se ljudi bore na trzistu, pa i da navijas za malog, ali posto smo komunjare, i to zesce, zasluzujemo da skroz propadnemo.

Apsolunto svaki sportski radnik koji trazi i dinar od drzave, da ga odvedes u najsiromasniju kucu i da mu kazes- Ok, ako hoces pare, evo ti otmi 100 dinara od ovih ljudi sto zive u karton naselju, nemoj mene da teras da to radim umesto tebe, parazitcino.

Poslednja izmena:
Izvini ali odakle ti ideja da smo pusiona, mislim u poslednje 3 godine imamo po jedno srebro sa SP i OI kao jedno cetvrto mesto saa EP, a to su rezultati svakako za respekt, mislim u poslednje vreme takve rezultate nemaju ni mnogo vece zemlje od nas, koje mnogo vise ulazu u kosarku, gde se radi dosta ozbiljnije, koje imaju mnogo siri izbor kvalitetnih igraca kao sto je recimo jedna Spanija, Francuska, Brazil, Italija, Australija, Kanada..........itd.

Nazalost treba uzeti i u obzir da je i nasa zemlja u sve gorem stanju, demografski, privredno, ekonomski.......itd, sto mora i na sport da se odrazi, zato je i malo verovatno da cemo ikada vise biti kosarkaska velesila kao nekad.

Sad uprkos jednoj veoma losoj situaciji kako u nasoj kosarci tako i drustvu uopste, ipak eto tu smo pri vrhu, mozda ne na samom vrhu kao nekad ali tu smo, sto opet govori da smo zemlja kosarke i da jednostavno imamo "ono nesto" sto drugi nemaju.

Inace kad govorimo o zlatnom periodu nase kosarke, ja ne govorim o 70im ili 80im, vec govorim o periodu od recimo 95. do 98. ili u periodu ranih 2000ih, kada je kosarka vec odavno prestala da bude sport u povoju i kad je vec uveliko postojala ozbiljna konkurencija (i to jaca nego sad recimo)

Apsolunto svaki sportski radnik koji trazi i dinar od drzave, da ga odvedes u najsiromasniju kucu i da mu kazes- Ok, ako hoces pare, evo ti otmi 100 dinara od ovih ljudi sto zive u karton naselju, nemoj mene da teras da to radim umesto tebe, parazitcino.

Sa ovim bih se složio. Profi sport nije nešto preterano bitna grana - niti nudi neku novu vrednost niti je bitan mnogo za kulturni i duhovni razvoj nacije. S druge strane, slažem se s "ozloglašenim" Ducijom Simonovićem da treba ulagati u fiskulturu, tj. u sport na amaterskom nivou po školama. A ko hoće u profesionalce nek sam zaradi za leba na tržištu.

Eh da je opstala Juga, pa zamisli sad reprezrentaciju : Goran Dragic, Milos Teodosic, Bojan Bogdanovic i centarski tandem Vucevic i Pekovic i klupa recimo : Nemanja Bjelica, Nikola Mirotic, Saric, Bobi Marjanovic, Mirza Teletovic, Zoran Dragic, Hezonja, Pero Antic, Beno Udrih, Bogdan Bogdanovic.....itd, to ne da bi mogla da se sastavi ekipa nego 2 ekipe , maltene ovaj tim SAD bi ladno dobili, ja mislim da bi kod Amerikanaca maltene 10 igraca moralo da odigra utakmicu svog zivota da bi nas pobedili.

Inace ne radi se sad samo o tome sve najbolje igrace iz svih ex Yu republika staviti na jedno mesto , vec da je opstala Jugoslavija, zadrzali bi i taj sistem rada i dodatno ga usavrsavali, imali bi kontinuitet i u tom nekom smislu, mozda bi cak i ovi igraci bili smesni naspram nekih koje bi ta skola kosarke izbacila, imali bi maltene hiper produkciju vrhunskih asova.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back