Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nije tacno... na hrvatskom forumu sam koliko puta citao o potencijalnom sastavu Jugoslavije, a istina bilo je i likova kao sto si ti koji su veliki 'rodoljubi' i stalno bi terali kontru

inace moram da priznam da su Hrvati mnogo realniji i objektivniji od nas... mnogo njih nam je cestitilo i pozelelo srecu u finalu sa Amerima i vecina njih je na sve to gledala sa sportske strane... dok mi ne mozemo a da ne umesamo politiku i istoriju

2005. kada su igrali protiv Spanaca u Beogradu i kad su ih sudije krale, nasi navijaci su se radovali i podrzavali Spaniju cak i vise nego tadasnju SCG

Nisam veliki patrijota (sa ovim vasim glupim naglasenim J posto mislite da je to fora) ako teram kontru, kako ti kazes, vec vam skrecem paznju - Jugoslavije vise nema, pomirite se sa cinjenicom i nastavite dalje

Zasto da placem za crnogorskim i hrvatskim sportistima kad imam svoje, koji nas stalno obraduju raznim medaljama, koji u fudbalu igraju u najvecim klubovima na svetu itd

Ne zivim ni u kakvim iluzijama, imam svoju reprezentaciju Srbiju i za nju navijam, ne navijam za neke drzave koje su nestale pre mnogo godina i koje ne postoje, niti pravim neke imaginarne timove na golu Handanovic, u odbrani Ivanovic, u sredini Modric a u napadu Dzeko

Opet kazem, priznajem da sam patrijota sto se ne bavim takvim glupostima, navijam za ono gde zivim i sta imam, sta je moje

Takodje treba imati u vidu da su Amerikanci imali i dosta srece sa zrebom i da su igrali sve utakmice ili protiv desetkovanih ekipa ili protiv ekipa koja su objektivno dosta slabije i koje imaju mozda jednog ili par igraca (gde nazalost spada i Srbija)

Inace da bi mi pobedili Amere treba nam jedno 7,8 vrhunskih igraca , a mi imamo mozda 2,3.|
Recimo kad smo mi njih pobedili u Indijanapolisu onda smo u timu imali igrace poput Bodiroge, Divca, Stojakovica , znaci igrace koje su i njihove NBA zvezde gledale sa strahopostovanjem , kao sto bi i ovi igraci Amerike gledali tako sad bracu Gasol, Ibaku, Navara i ostale , e to je ono sto nama fali sada.

Takodje rekao sam da imamo sanse protiv njih ukoliko odigramo savrsenu utakmicu (kao recimo drugo poluvreme protiv Brazila) , pre svega cvrsto u odbrani, ako budemo imali 2 igraca sa 20+ poena i ako Teo odigra kao u prethodnih par utakmica nokaut faze, ako Bogdanovic bude pogadjao spolja, ako Bjelica bude ponovio partiju kao protiv Brazila , ako Raduljica bude bio borben kao i dosad, ako Krstic doprinese svojim iskustvom i smirenoscu i nekim sutevima sa polu distance, ako Markovic , Jovic i Kalinic budu kidisali u odbrani uz poneke poene..........nazalost bas nista od toga se nije desilo i ispalo je tako kako jeste (jedino sto je Kalinic prijatno iznenadio igrom u napadu ali premalo je to i za mnogo slabije protivnike od Amerike)

Takodje mislim da je rezultat malo nerealan i da ne pokazuje bas pravo stanje stvari (mislim 129 poena nisu davali ni Devicanskim Ostrvima, Tunisu i slicnim ekipama ) mislim nasi su relativo dobro uspeli da iskontrolisu skok , veoma malo poena smo primili iz kontra napada, cak smo postigli i 10 poena vise od njih iz reketa ali onaj njihov sut za 3 poena nas ubi , mislim dali su 12 trojki za poluvreme sto je van pameti , a dosad na citavom turniru imali su procenat negde oko 30% i nakon te serije trojki nasi su potpuno pali , nestala je ona igra sa pocetka i ona energija i mec je postao cisto revijalni.
Mislim da su neki nasi igraci pokazali da mogu da igraju protiv njih , ali isto tako se pokazalo da vecini njih fali iskustvo igranja ovakvih utakmica, da ne poznaju protivnika i ne znaju kako treba igrati protiv njih.

Teodosic i Bjelica , realno ta 2 igraca su jedina u nasem timu koja su spremna za najvecu scenu, Bogdanovic se isto smetra za veliki potencijal sad videcemo oce li postati ono sto se od njega ocekuje, Kalinic prijatno iznenadio , ima odlicne fizikalije ali mora jos dosta da unapredjuje igru , Raduljica nije bio los , ali da je igraou vreme kad smo mi bili velesila i imali ozbiljnije igrace tesko da bi za njega bilo uopste mesta , ili bi mozda upao nekako kao 12 igrac , ostali su nazalost daleko od neke klase i reprezrentativnog kvaliteta.

Takodje trebamo biti i malo realni , mnogi su ispratili ove igrace na prvenstvo kao da nemaju pojma, govorilo se da necemo proci ni grupni fazu i slicno i sad odjednom se ocekuje od njih da pobedjuju Amerikance.

Ono sto je jako vazno sad, nekoliko odlicnih utakmica i ovaj uspeh na prvenstvu ne sme da nas prevari sad, vec treba samo da bude podstrek za neke pozitivne stvari u nasoj kosarci, podstrek da jos vise radimo i napredujemo, mnoge stvari u nasoj kosarci treba menjati i ovaj uspeh bi nadam se mogao malo da ubrza neke stvari.
Nikako sad ne smemo da kazemo " ah pa mi smo opet velesila, drugi na svetu....itd" , jer realno i po igracima koje imamo , njihovom renomeu , klubovima gde igraju, partijama koje pruzaju u svojim klubovima, po kvalitetu , po kvalitetu slupske kosarke u nasoj zemlji daleko smo mi jos od drugog mesta na svetu.
Takodje ne treba sad ni na nekim narednim takmicenjima stvarati pritisak i tenziju , govoriti kako moramo do finala , moramo da osvojimo i slicno, nego eto kao i sad nek igraju rastereceno , nek sebore koliko mogu pa sta bude, a neki novi uspesi i medalje ce verovatno doci opet , makar povremeno.

Inace ono sto je po meni glavni problem kod nas sto igraci jako rano prestaju sa svojim igrackim razvojem.
Evo recimo Krstic se sa 31. godinom vec povlaci iz reprezrentacije, u godinama kad bi trebalo da pruza najvise , evo recimo imamo Luisa Skolu NBA igraca koji ima 34 godine i koji je rekao " ne brinite ne planiram ja jos dugo da se povucem iz reprezrentacije, dok god budem bio potreban bicu u timu" i to je ta razlika u igrackoj velicini i u entuzijazmu.

Recimo gledam neke igrace koji i sa 35,36,37 godina , dok god igraju trude se da napreduju, trude se da poboljsaju razne segmente svoje igre, da budu malo raznovrsniji igraci....itd, a ovde medju nasim igracima toga nema, vec neki klinac koji se tek ispilio iz jajeta, on cim debituje za reprezrentaciju ili se proda u neki strani klub , on tog momenta prestaje sa igrackim razvojem i polako pocinje da nestaje sa kosarkaske mape i pocinje da pada u zaborav.
Jednostavno nema vise tog entuzijazma kao pre , recimo kao sto su imali Drazen Petrovic, Dejan Bodiroga i ostali koji su maltene 24 sata ziveli za kosarku, danas recimo nema vise igraca koji bi sam malo posle treninga ostao na kosu , vezbao neke finte, zezao se sa loptom ili recimo kao neki veliki igraci svojevremeno , gledao kasete sa potezima nekih velikih igraca i rekao sebi " woow ovo i ja moram da naucim" , pa se eto trudio da skine neke poteze.....itd , vec danas igrac jedva ceka da se zavrsi trening, da ostavi loptu , da bi uzeo svoj iphone da kucka SMS poruke ili da bi isao da bleji u kaficu.

Takodje deca se vise ne igraju kosarke, vec i oni klinci koji bi hteli da igraju kosarku od malena se guraju u klubove i trpaju se u ruke raznim menadzerima i bitangama (kao da su roblje) i tamo umesto da ih puste da se igraju malo , da razvijaju taj neki entuzijazam, oni ih ubijaju sa kondicionim treninzima od po 5 sati, zamaraju ih tamo nekim triper taktikama od kojih ih samo zaboli glava , teraju ih da se tuku po terenu da ne prime kos .........itd, i jednostavno dok god je takav sistem mi vise nikada necemo onakve velike igrace kao sto imali nekad.

Kosarka treba prosto da bude umetnost , nacin izrazavanja .......danas nema vise smeka, kreativnosti, lepote igre, estetike vec sve se zanemaruje na konto fizikalija i besomucnog jurenja rezultata i eto ja kao neki ko je veliki fan kosarke , neko ko igra kosarku (doduse ne profesionalno) moram da priznam da mi se nimalo ne svidja pravac ka kome je moderna kosarka krenula , cak sta vise odvratan je i iskreno sve manje imam volju da recimo idem na utakmice i da uopste gledam kosarku na televiziji.

Inace u poslednjih nekoliko godina jedina svetla tacka u danasnjoj kosarci su San Antonio Sparsi, imaju majstore i entuzijaste, igraju lepo , leprsavo, kreativno, lagano, nista na silu i pravo je uzivanje gledati ih kako igraju sa smekom , kako prave decu i kako se poigravaju sa ekipama koje misle da je sve u parama i fizikalijama, inace ovo ostalo sve pocevsi od ostatka NBA lige , Eurolige pa do reprezrentativne kosarke, stvarno grozno.

Poslednja izmena:
San Antonio isto igra takvu fizicku modernu kosarku, samo sto se mnogo vise krecu u napadu bez lopte od ostalih u nBA-u, pa vam deluje to nesto mnogo specijalno. Najbolji igrac San Antonija trenutno, Kauai Lenard, je prototip modernog kosarkasa, sve u stilu Lebrona Dzejmsa.

Vama, koji volite to sto volite, preporucujem klipove sa Pistol Pitom. On je prototip vase kosarke, lik koji je bio umetnik sa loptom, nije razumeo timsku igru vec je igrao za potez vise, i dolazio je na teren samo da napravi sou. Lari Bird je unapredjena verzija Pistol Pita, zbog glave pre svega, ali danas cak i takvi igraci moraju da imaju fizikalije.

San Antonio isto igra takvu fizicku modernu kosarku, samo sto se mnogo vise krecu u napadu bez lopte od ostalih u nBA-u, pa vam deluje to nesto mnogo specijalno. Najbolji igrac San Antonija trenutno, Kauai Lenard, je prototip modernog kosarkasa, sve u stilu Lebrona Dzejmsa.

Vama, koji volite to sto volite, preporucujem klipove sa Pistol Pitom. On je prototip vase kosarke, lik koji je bio umetnik sa loptom, nije razumeo timsku igru vec je igrao za potez vise, i dolazio je na teren samo da napravi sou. Lari Bird je unapredjena verzija Pistol Pita, zbog glave pre svega, ali danas cak i takvi igraci moraju da imaju fizikalije.

Kavai Lenard je daleko od najboljeg igraca San Antonio , on jeste odlican igrac , ali pre svega on je radnik i obavljac zadataka a ne nosioc igre.

Parker, Djinobili i Dankan , to je taj trio , po meni najbolji trio u istoriji NBA, i svakako to je taj trio koji obelezava jednu eru.
Naravno svakii grac tu daje veliki doprinos i Lenard svojom fantasticnom igrom i Dijao svojim umecem i igrackom inteligencijom i Spliter svojom igrom u reketu i Belineli i Grin svojim sutevima spolja ........i upravo je to taj kvalitet San Antonio sto ih razdvaja od drugih ekipa , upravo ta sirina , raznovrsnost i duzina klupe.

Kao i obicno lupas gluposti.............San Antonio je osvajao titule sa Parkerom, Djinobilijem i Dankanom jos dok se Lenard igrao ispred zgrade.

Kakve to veze ima sa cinjenicom da je trenutno on najbolji igrac tog tima?:dontunderstand:

Mislim, mi mozemo da pricamo i ko je 99-e bio najbolji igrac San Antonija, ali to je druga tema.

- - - - - - - - - -

Полако, Кад укину допинг контроле и Лука Митровић ће да закуцава са бацања...

Kari ne moze da zakuca sa bacanja, a Jan Veseli moze.

Ameri su dokaz koliko je fizika u sportu bitna - pa jedno 90%.....Da nisu ovoliko fizicki spremni tj. da su malo spremniji od nas (da baba ima *uda bila bi deda) jbt vi mene ako bi oni dali vise od 80 poena.....ali to je ono sto pravi razlku - ogromnu razliku. Dovoljno je da pogledas gradju naseg i NBA igraca i sve ti jasno.Das nekom 92 poena i izgubis i to UBEDLJIVO pa to dovoljno govori sa kakvim si zivotinjama igrao. Ovo je OGROMNO iskustvo i mnooooogo toga pozitivnog moze da se izvuce iz ovoga npr. ako zelimo da osvojimo SP moramo da nadjemo nacin da se suprostavimo amerima i to je jedan od nacina kako napredovati i biti bolji. Ova reprezentacija MORA i MOZE mnogo vise.

Amerikanci nas nisu dobili na fiziku vec pre svega sutem spolja, 12 trojki za poluvreme , to nema veze sa fizikom.

- - - - - - - - - -

kami83 :

Ne moze nikako najbolji igrac tima da bude neko ko je samo igrac zadatka i obavljac posla, vec najbolji igrac ekipe moze biti samo neko ko je nosioc igre.

A sto mi nismo imali ni 12 prilika za trojku, a kamo li da smo dali toliko? Pa napali nas kao risovi, brzi, eksplozivni nismo mogli da dodjemo u poziciju za trojku. Jednostavno nasi nisu mogli da ih isprate i to je sve. Da smo mi branili trojku ne bi se odbranili pod kosem i obrnuto. Sve stizu....trce ko fudbaleri......Mislim tako sma ja video to mozda i gresim ali......

Pa imali su i nasi isto prilika ali nisu ubacili nista , procenat za 3 nam je bio fazon 15%.

Takodje nasi su cak i solidno izlazili na suteve ali oni su pogadjali nenormalno i preko ruku i preko nogu (iako su dosad na prvenstvu procenat suta za 3 imali negde oko 30%) , fazon da su sutnuli nogom uslo bi u kos.

Jbga da bi parirao takvom protivniku ipak moras da imas i malo visek valiteta, odnosno malo vise ozbiljnih i renomiranih igraca.
Trebalo je da imamo jedno 7,8 ozbiljnih igraca , a mi imamo mozda 2,3.

xixi
1059n-1.jpg

Pa imali su i nasi isto prilika ali nisu ubacili nista , procenat za 3 nam je bio fazon 15%.

Takodje nasi su cak i solidno izlazili na suteve ali oni su pogadjali nenormalno i preko ruku i preko nogu (iako su dosad na prvenstvu procenat suta za 3 imali negde oko 30%) , fazon da su sutnuli nogom uslo bi u kos.

Jbga da bi parirao takvom protivniku ipak moras da imas i malo visek valiteta, odnosno malo vise ozbiljnih i renomiranih igraca.
Trebalo je da imamo jedno 7,8 ozbiljnih igraca , a mi imamo mozda 2,3.

Ne mogu ljudi to da shvate....Da plasticno objasnim...........
Secamo se svi placa Sabonisa 1995. na utakmici protiv nas.......
E, to je taj osecaj...........Kada ZNAS da si odigrao najbolje sto mzoes, cak i malo vise od toga, a opet si izgubio.........A nadao si se da ces pobediti, cekao si tu pobedu kao vrhunac svoje karijere..
Srecom, vecini nasih igraca vrhunac karijere jos nije ni blizu..........
Bice dana za megdana.........

Kako da kazem a da ne budem pogresno shvacen... treba malo poostriti kriterijume po pitanju toga ko treba da bude docekivan pred skupstinom. Svaka cast svakome, cenim i streljastvo i rvanje i tekvondo, ali kad ljude iz ovih sportova ubace zajedno sa nekim od popularnijih, ispada nekako jadno i bzvz. Da se recimo pravi docek samo za zlatne strelce ili samo za zlatne borce, okupilo bi se mozda par desetina ljudi. Zato je smesno da ih guraju zajedno sa kosarkasima. Uostalom, ljudi koji se odluce za nepopularne sportove verovatno nikad nisu ni mastali o tome da im masa klice. Bavis se time zato sto volis, a ne da budes obozavan i da se rukujes sa premijerom.

Bio sam 2002. na doceku kosarkasa, ta titula je bilo nesto nestvarno, pobedili Amere na njihovom terenu par godina posle bombardovanja. To je bilo vise od sporta. Medjutim, docek posle OI 2012. i ovo sada deluje nekako smesno. Docekujes nekoga za koga prvi put cujes i sve mirise na jeftinu lumperajku. Daj narodu da se zabavlja. Jos na tom doceku posle OI doveli hor devojaka da peva himnu, zeleci da celom dogadjaju pridaju ozbiljnu notu, od drzavotvornog znacaja. Strasno.

Poslednja izmena:
Kako da kazem a da ne budem pogresno shvacen... treba malo poostriti kriterijume po pitanju toga ko treba da bude docekivan pred skupstinom. Svaka cast svakome, cenim i streljastvo i rvanje i tekvondo, ali kad ljude iz ovih sportova ubace zajedno sa nekim od popularnijih, ispada nekako jadno i bzvz. Da se recimo pravi docek samo za zlatne strelce ili samo za zlatne borce, okupilo bi se mozda par desetina ljudi. Zato je smesno da ih guraju zajedno sa kosarkasima. Uostalom, ljudi koji se odluce za nepopularne sportove verovatno nikad nisu ni mastali o tome da im masa klice. Bavis se time zato sto volis, a ne da budes obozavan i da se rukujes sa premijerom.

Bio sam 2002. na doceku kosarkasa, ta titula je bilo nesto nestvarno, pobedili Amere na njihovom terenu par godina posle bombardovanja. To je bilo vise od sporta. Medjutim, docek posle OI 2012. i ovo sada deluje nekako smesno. Docekujes nekoga za koga prvi put cujes i sve mirise na jeftinu lumperajku. Daj narodu da se zabavlja. Jos na tom doceku posle OI doveli hor devojaka da peva himnu. Strasno.

Te doceke treba prekinuti................Na taja nacin....Nego lepo proglasiti u Srbiji jedan dan za Dan Sporta, neki dan za vreme djackog raspusta, koji ce biti tretiran kao nacionalni praznik, i kog dana ce se na terasi Skupstine docekati SVI nasi sportisti koji su osvajali medalje na takmicenjima prethodne godine.....
Taj docek, sem spektakularnog bi bio i edukativan, za mlade generacije koje tek dolaze.

Bio sam 2002. na doceku kosarkasa, ta titula je bilo nesto nestvarno, pobedili Amere na njihovom terenu par godina posle bombardovanja. To je bilo vise od sporta. Medjutim, docek posle OI 2012. i ovo sada deluje nekako smesno. Docekujes nekoga za koga prvi put cujes i sve mirise na jeftinu lumperajku. Daj narodu da se zabavlja. Jos na tom doceku posle OI doveli hor devojaka da peva himnu, zeleci da celom dogadjaju pridaju ozbiljnu notu, od drzavotvornog znacaja. Strasno.

Panem et circences,

Devedestih i to sve do 2002. na dočecima je vladala stadionska atmosvera sad je tamo gomila neke dece neke klinke što vrište zbog košarkaša iste one što vrište kada se dočekuje Nole itd.
Zato ja ne idem više na te dočeke ne bi ni išao da smo uzeli zlato,smešno je to sve tamo

Te doceke treba prekinuti................Na taja nacin....Nego lepo proglasiti u Srbiji jedan dan za Dan Sporta, neki dan za vreme djackog raspusta, koji ce biti tretiran kao nacionalni praznik, i kog dana ce se na terasi Skupstine docekati SVI nasi sportisti koji su osvajali medalje na takmicenjima prethodne godine.....
Taj docek, sem spektakularnog bi bio i edukativan, za mlade generacije koje tek dolaze.

Nisam za to da se potpuno ukine taj obicaj, ali ipak treba zadrzati neki nivo, sto nasem narodu nikako ne ide od ruke. Kad su rukometasice osvojile srebro, ovi im na doceku pustili pesmu "Pi*ke beogradske". I naravno, obavezno rukovanje sa politicarima.

A sto mi nismo imali ni 12 prilika za trojku, a kamo li da smo dali toliko? Pa napali nas kao risovi, brzi, eksplozivni nismo mogli da dodjemo u poziciju za trojku. Jednostavno nasi nisu mogli da ih isprate i to je sve. Da smo mi branili trojku ne bi se odbranili pod kosem i obrnuto. Sve stizu....trce ko fudbaleri......Mislim tako sma ja video to mozda i gresim ali......

Sve si u pravu! Ali, i pored svega toga nasi im dadose 90 komada. ;)
Imam utisak da je amere isla trojka kao Saleta '95 protiv Litvanaca. Desava se to u sportu. Da nije tako, kada bi neki Nikisori pobedio Noleta ili ranije neki Nole jednog Federera. To sve cini draz sporta. :worth:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back