Kosa

Duga kosa je uvek bila nekako - bajkovita i mistična :).
Poznate su pripovetke-bajke gde vila gubi moć ako joj se odseče pletenica :).
A sad, koliko tu ima pravih, mističnih momenata...?

Mnoge žene koje se bave ezoterijom odbijaju da seku kosu (ili je krate na poseban način, i u posebnim prilikama) smatrajući da sama kosa ima veliki značaj.. te da je njen gubitak znak smanjene energije (da ne govorim o nasilnom gubitku, tj. sečenju).
Par puta sam čula mišljenja da na istoku neke žene retko kad puštaju kosu, jer kad je skupljena "i energija im se ne rasplinjava, već je kanalisana".

A evo i zanimljivog članka vezanog za misteriju kose:

Kada razmišljamo o Indijancima uvek se nameće ista slika: duga kosa, perjanice, ratničke boje i tomahavk. Ali, ovaj ponosni narod je mnogo više od toga, magično privlačan i duboko duhovan.
Američka vojska je Indijance regrutovala kao ”tragače” od vremena kolonijalnih ratova, a potom su korišćeni za pronalaženje naseobina i zimovnika sopstvenog naroda zbog čega su smatrani izdajnicima, jer rezultat je bio hiljade ubijenih i masakriranih žena, dece i staraca. Za vreme građanskog rata su učestvovali na obe strane, a tokom II svetskog rata jezik Navaho Indijanaca korišćen je za šifrovanje poruka između komandi američke armije jer neprijatelj nije mogao da ih protumači, te su se Indijanci u tom ratu našli u ulozi telegrafista.
Opšte je poznato da indijanski ratnici svojim neprijateljima ”skidaju skalp”, ali razlog je malo poznat. Oni, naime, smatraju da je kosa izvor snage i moći, i da je njen gubitak znak da je Veliki Duh (Manitu) napustio dotičnog pojedinca. Kada su se pripremali za bitke, Indijanci su delove kose oko lica, ili svu kosu, uplitali u pletenice koje su umotavali kožnim trakama i u njih uplitali pero sokola da neprijatelj ne bi mogao da ih uhvati za kosu i tako im oduzme moć. Osvojeni skalpovi su označavali pobedu, kako nad telom, tako i nad duhom protivnika koga bi skalpiranjem obeščastili.
Američkoj vojsci, kada ih je regrutovala, nije smetala duga kosa indijanskih pitomaca, ali se to, nakratko, promenilo tokom rata u Vijetnamu, zbog pokušaja vojske da ”uniformiše” izgled američkih vojnika. Od toga se odustalo bez zvaničnog objašnjenja, a razlog se držao u tajnosti. Tek nedavno se u javnosti pojavila informacija koja baca novo svetlo na ove događaje.
Nakon smrti svog supruga, koji je bio vojni psihijatar u ustanovama za brigu o vijetnamskim veteranima i radio sa bivšim vojnicima koji su lečeni od PTS-a (posttraumatskog sindroma), sada već devedesetogodišnja žena, iznela je u javnost studije na kojima je radila američka vojno-medicinska služba, pa tako i njen suprug. Kada je pregledala muževljev materijal i beleške, ova hrabra žena je procenila da te informacije treba da budu dostupne javnosti. ”Sećam se večeri kada je moj suprug došao kući noseći debelu fasciklu sa oznakom ”poverljivo”. Unutra su su bile stotine strana poverljivih studija sa vladinim pečatima. Bio je šokiran sadržajem, a ono što je pročitao zauvek mu je promenilo život. Od tog dana, moj konzervativni, razumni suprug, pustio je kosu i bradu i više ih nikada nije sekao. Od vojnog vrha je tražio, i dobio, odobrenje za sebe i svoje saradnike da im se dozvoli da zadrže dugu kosu i bradu.”
O čemu je zapravo reč?
Naime, tokom rata u Vijetnamu, specijalne jedinice su poslale posebno obučene ljude da pretraže indijanske rezervate i sakupe mlade ljude koji pokazuju sposobnosti da se lako i brzo kreću po nepoznatom i neprijateljskom terenu. Pre nego što su im se obratili, pažljivo su ih popisali i zaveli u registar kao ”eksperte u traganju i preživljavanju”. Jednom kada su popisani, počela je njihova regrutacija, a onda se dogodilo nešto neverovatno. Nakon što su, po pravilima vojne službe, ošišani, svi do jednog su izgubili sposobnosti zbog kojih su, na prvom mestu, regrutovani. Skupi i mukotrpni treninzi i obuka pokazali su se uzaludni.
Kada su pitani da objasne zašto ne mogu da ispune zahteve, stariji regruti su odgovorili da nakon šišanja više ne mogu da ”osete” neprijatelja, da više ne mogu da pristupe svom ”šestom čulu” i da im je intuicija nepouzdana, a oni ne mogu da čitaju znake, niti da vladaju duhovnim čulima.
Tako je institut za testiranje regrutovao nove Indijance tragače, dozvolio im da zadrže dugu kosu i upario ih po dvojicu sa istim rezultatima testova, a zatim bi jednom bilo dozvoljeno da zadrži kosu, dok je drugi ošišan. Tada bi testovi bili ponovljeni. Pokazalo se da su oni koji su zadržali dugu kosu uspešno ponovili test, a da su, baš svaki put, oni sa ošišanom kosom potpuno zakazali.
Evo kako je tipičan test izgledao: dugokosi regruti spavaju u šumi dok im se prikrada naoružani neprijatelj. Ubrzo ih budi jak osećaj da se primiče opasnost, oni ustaju i nestaju u šumi mnogo pre nego što naprijatelj stigne na njihovu lokaciju. Nakon toga jedan od dvojice regruta dobija vojničko šišanje i identičan test se ponavlja. Rezultat je pokazao da je dugokosi regrut na isti način ustao i izbegao neprijatelja, dok drugi uopšte nije osetio opasnost i bio je savladan.
U dokumentima instituta za istraživanje i testiranje tragača stoji preporuka da se svim indijanskim tragačima OBAVEZNO ostavi duga kosa.
Ono što studija američke vojno-medicinske istraživačke službe zaključuje je sledeće: ”Kosa je produžetak nervnog sistema i ispravno je smatrati da su to ekstrasenzorni nervi, vrsta visoko razvijenih ’antena’ koje prenose ogromnu količinu informacija moždanom sistemu, limfnom sistemu i neokorteksu. Ne samo kosa, već i brada ili brkovi takođe emituju energiju iz mozga u spoljašnje okruženje. Odsecanje kose je faktor koji doprinosi poremećaju ravnoteže u lokalnom eko-sistemu. Takođe, šišanje je faktor koji izaziva tenzije u međuljudskim odnosima svih vrsta, kao što dovodi i do seksualne frustracije.”
Kada tražimo razloge za poremećaje sveta u kome živimo i kada se zapitamo gde to grešimo, možda nam odgovor svakog jutra daje naš odraz u ogledalu. Indijanci to oduvek znaju, kao i sve stare kulture i civilizacije… pa i ova naša.

izvor: http://www.misterije.info/misterije/zanimljivo/snaga-velikog-duha-u-kosi/

Muskarci sa bradama su ozbiljni, agresivni i borbeni.

Pa da obicno mudraci tj verovatno svaki ima dugacku bradu star onako procelav gore zivi na nekoj planini...
A i kod vikinga je to bilo zastupleno oni su isto imali obicaj da nose velike brade i kosu...

Dalaj lama
220px-Tenzin_Gyatzo_foto_1.jpg
On zna druge puteve.
Btw je li još živ?

Eto, dve pune godine se "kanim" da se ošišam, konačno prelomim, odlučim, i naidjem na ovo :zblesav:
Kad je suva, kosa mi je pola šake iznad struka. Kad je mokra, predje struk, bogami, za moju šaku. Baš dugačka, a uz to i gusta, gusta... Nikada je nisam farbala, bilo mi je uvek žao, ima neke crvenkaste prelive, a inače je kestenjaste boje. Eksperimentisala kao klinka sa kolor-šamponima, ali nisam nikad imala biiiip da je ofarbam. Kao što do sada nisam imala biiip da je ošišam.... A verovatno i neću, samo ću malo da je skratim, da mogu da je bar isfeniram.
Inače, sama ova priča je vrlo zanimljiva. Sa naučne tačke gledano, dlaka je mrtvo tkivo. Nastaje smrću lojne žlezde, ukratko i brutalno rečeno, ali istina je. ( To je i razlog zašto pokojnicima raste brada, iako su u času smrti bili obrijani ). Istovremeno, to je i razlog zašto na ožiljačnom tkivu ne raste dlaka, jer je lojna žlezda trajno uništena, ne može se obnoviti njen životni proces, tokom kojeg raste dlaka. Ustvari, najprostije rečeno, lojna žlezda je onaj čuveni i u kozmetici rado pominjani koren dlake. To je sa strane nauke, Fakat.
Opet... ko bi ga znao. Da je interesantno - jeste. A šta je sa noktima, npr? Rožna, keratinska tvorevina, isto kao i kosa. Dobro, ima razlike, neću da kažem da nema, ali iako različiti po izgledu, kao nebo i zemlja, nokad i kosa su zapravo jako slični.
Da, svakako interesantno... z:)

Eto, dve pune godine se "kanim" da se ošišam, konačno prelomim, odlučim, i naidjem na ovo :zblesav:
Kad je suva, kosa mi je pola šake iznad struka. Kad je mokra, predje struk, bogami, za moju šaku. Baš dugačka, a uz to i gusta, gusta... Nikada je nisam farbala, bilo mi je uvek žao, ima neke crvenkaste prelive, a inače je kestenjaste boje. Eksperimentisala kao klinka sa kolor-šamponima, ali nisam nikad imala biiiip da je ofarbam. Kao što do sada nisam imala biiip da je ošišam.... A verovatno i neću, samo ću malo da je skratim, da mogu da je bar isfeniram.
Inače, sama ova priča je vrlo zanimljiva. Sa naučne tačke gledano, dlaka je mrtvo tkivo. Nastaje smrću lojne žlezde, ukratko i brutalno rečeno, ali istina je. ( To je i razlog zašto pokojnicima raste brada, iako su u času smrti bili obrijani ). Istovremeno, to je i razlog zašto na ožiljačnom tkivu ne raste dlaka, jer je lojna žlezda trajno uništena, ne može se obnoviti njen životni proces, tokom kojeg raste dlaka. Ustvari, najprostije rečeno, lojna žlezda je onaj čuveni i u kozmetici rado pominjani koren dlake. To je sa strane nauke, Fakat.
Opet... ko bi ga znao. Da je interesantno - jeste. A šta je sa noktima, npr? Rožna, keratinska tvorevina, isto kao i kosa. Dobro, ima razlike, neću da kažem da nema, ali iako različiti po izgledu, kao nebo i zemlja, nokad i kosa su zapravo jako slični.
Da, svakako interesantno... z:)

koje nauke fakat, nas na histologiji malo drugačije učili.. izvini, ali ne verujem koliko gluposti u par rečenica :zcepanje:

Da, čula sam za priču o Indijancu, ima tu logike. I na Tibetu čarobnjaci - Nagpe ili yogini - Nelđorpe ne šišaju kosu. A Dalaj Lama je živ, samo se povukao iz politike, što je vrlo pametno- njima je to nametnuto jer su duhovna i svetovna vlast već generacijama spojene u njegovoj tituli. Ranije su Tibetanci imali kraljeve.
I naše veštice se ne šišaju. A čula sam jednu priču - ne znam da li je istinita, mada se to meni stalno dešava, o demončićima koji vole da mrse kosu. Ceo život se zlopatim sa zamršenom kosom, pola sata posle češljanja ona već ima ''ćube'', iako je ravna. A i razne energetske negativnosti hoće da se akumuliraju u kosi i korisno je da neko u koga imate poverenja (pošto je malo nezgodno da to sami sebi uradite), s vremena na vreme, rukama čisti nevidljive ''parazite'' i baca ih sa glave kao da čisti mrvice i pri tome dobro rastrese vlasi. Poželjno je da se zamisli da tonu duboko u središte zemlje.

Pre nekoliko godina sam se osisala skroz na kratko. Kao da sam ponovo ucila da hodam.

A imala sam dugu, ravnu kosu kao indijanci. I tesku. Kada sam vezivala rep, bolela me glava od tezine.
To je bio razlog zasto sam resila da se osisam...i tako "bez kose" sam shvatila da su mi bolje predjasnje
muke nego dezorijentisanost. Ponovo sam je pustila, ali se sisam na stepenasto da smanjim tu tezinu i ne vezujem rep.

koje nauke fakat, nas na histologiji malo drugačije učili.. izvini, ali ne verujem koliko gluposti u par rečenica :zcepanje:

Histologiju nisam učila, u punom smislu reči. Prosto, gradivo je takvo. Izvor ovoga što ja pričam je Nada M. Šerban, "Pokretne i nepokretne ćelije". Doduše, sada je knjiga, tada je bila skripta. Ako sam pogrešila, izvinjavam se, ali tako nam je Prof biološkog fakulteta predavala. Naterala si me da pronadjem skripte i - baš tako piše! Ako je greška - njena je, nije moja. Ako je potrebno, skeniraću skriptu, sa sve pratećim crtežima, i okačiću ovde. Još jednom se izvinjavam, ako sam pogrešila, ali ponavljam - greška je onda do predavača i gradiva koje su nam predavali, a ne moja!

ps jeste delimično moja greška. U brzini kucano, pa nedovoljno objašnjeno. Ne dolazi do prsnuća cele žlezde, naravno, već odredjenog sloja ćelija. Tako da sam trebala da napišem da je reč o prsnuću odredjenih ćelija lojne žlezde, a ne cele žlezde. to jeste moja greška, izvinjavam se.

Poslednja izmena:
Histologiju nisam učila, u punom smislu reči. Prosto, gradivo je takvo. Izvor ovoga što ja pričam je Nada M. Šerban, "Pokretne i nepokretne ćelije". Doduše, sada je knjiga, tada je bila skripta. Ako sam pogrešila, izvinjavam se, ali tako nam je Prof biološkog fakulteta predavala. Naterala si me da pronadjem skripte i - baš tako piše! Ako je greška - njena je, nije moja. Ako je potrebno, skeniraću skriptu, sa sve pratećim crtežima, i okačiću ovde. Još jednom se izvinjavam, ako sam pogrešila, ali ponavljam - greška je onda do predavača i gradiva koje su nam predavali, a ne moja!

ps jeste delimično moja greška. U brzini kucano, pa nedovoljno objašnjeno. Ne dolazi do prsnuća cele žlezde, naravno, već odredjenog sloja ćelija. Tako da sam trebala da napišem da je reč o prsnuću odredjenih ćelija lojne žlezde, a ne cele žlezde. to jeste moja greška, izvinjavam se.

Ma šta joj se ispričavaš, s takvim nastupom i s tim što je došla na temu samo tim komentarom ne zaslužuje uopće tvoj osvrt. :)

Ja vam se uopće ne kužim ni u histologiju, niti sam imala za predavača prof. biološkog fakulteta ali mislim da nije ni bitno. Ionako se na faxu (i općenito u školi) dobija samo jedan dio znanja, onaj materijalni. Kroz znanje o materijalnom teško da možemo doći do eteričnih istina-a ovo pak više pripada u to.
Kruške ...jabuke i to....

Pa da, naglasak na ovoj temi treba da bude na ezoterijskom značenju kose... o samoj materijalnoj strukturi kose se sasvim ok može raspravljati i na pdf Zdravlje, pdf Prirodne nauke, itd... ovde nas zanima suptilni momenat.
Inače, što se tiče ovog što je Vidana napisala - pa da, ja imam utisak kad bih se ošišala, da bih bila skroz dezorjentisana :).

Upravo se pokušavam prisjetiti kako je meni bilo kad sam se zadnji put ošišala. Nisam ništa takvo doživjela. Cijeli život imam jako dugu kosu...u par navrata mi je dosadila i imala sam jako kratku kosu :p (svega par cm) ali ne sjećam se da mi je nedostajala...niti bilo kakvu dezorjentiranost. Brzo mi kosa raste, sad mi je dužine kao Atina, negdje do pola guze...i ne osjećam ju kao neke antene. Iako sve što čovjek vjeruje to se i događa...ako netko vjeruje da mu je kosa poveznica s eterom može i biti. :think:

Upravo se pokušavam prisjetiti kako je meni bilo kad sam se zadnji put ošišala. Nisam ništa takvo doživjela. Cijeli život imam jako dugu kosu...u par navrata mi je dosadila i imala sam jako kratku kosu :p (svega par cm) ali ne sjećam se da mi je nedostajala...niti bilo kakvu dezorjentiranost. Brzo mi kosa raste, sad mi je dužine kao Atina, negdje do pola guze...i ne osjećam ju kao neke antene. Iako sve što čovjek vjeruje to se i događa...ako netko vjeruje da mu je kosa poveznica s eterom može i biti. :think:

Pa, verovatno ima i toga :think: .
Ali, i ne funkcionišemo svi na isti način, i to je činjenica.

Da, čula sam za priču o Indijancu, ima tu logike. I na Tibetu čarobnjaci - Nagpe ili yogini - Nelđorpe ne šišaju kosu. A Dalaj Lama je živ, samo se povukao iz politike, što je vrlo pametno- njima je to nametnuto jer su duhovna i svetovna vlast već generacijama spojene u njegovoj tituli. Ranije su Tibetanci imali kraljeve.
I naše veštice se ne šišaju. A čula sam jednu priču - ne znam da li je istinita, mada se to meni stalno dešava, o demončićima koji vole da mrse kosu. Ceo život se zlopatim sa zamršenom kosom, pola sata posle češljanja ona već ima ''ćube'', iako je ravna. A i razne energetske negativnosti hoće da se akumuliraju u kosi i korisno je da neko u koga imate poverenja (pošto je malo nezgodno da to sami sebi uradite), s vremena na vreme, rukama čisti nevidljive ''parazite'' i baca ih sa glave kao da čisti mrvice i pri tome dobro rastrese vlasi. Poželjno je da se zamisli da tonu duboko u središte zemlje.

meni je, kao maloj, mama govorila da to vile po noći zapletu. :D
Vjerujem da nam je to (i meni se jako mrsi kosa) zbog strukture vlasi. Sigurno imaš mekanu kosu. :)

izgleda da su moja deca ti djavolcici sto mrse kosu :) tako je upetljaju nocu da je to strasno jedva se ocesljam kad ustanem. :lol:
sto se tice dezorijentacije...meni npr smeta kad mi je kosa previse dugacka. jako je gusta, ali bas jako i talasasta i ako je pustim dugu smeta mi, imam osecaj kao da imam neki slem na glavi. tacnije ja se osecam dezorijentisano ako imam puno kose. ne toliko zbog duzine vec zbog gustine. najvise mi prija neka srednja duzina, mada u poslednje vreme odgovara mi onaj nacin sisanja kada se povrsinski deo osisa stepenasto a onaj deo iznutra se ostavi duzi, tako je kosa duga a nije gusta.

a sta ukoliko je neko celav??? dali on time gubi nesto...ili pak nesto dobija

ako gubi,sta gubi,ako dobija,sta dobija
Kada gubi kosu, dobija upalu sinusa i glavobolje, ako se ne priprema. :)
To ti je moje neposredno iskustvo.
Inače, istorija je zabeležila dosta tajanstvene članove dinastije Merovinga kao kreljeve, izrazito duge kose. Oni su bili prva franaćka dinastija, dosta misterioznog porekla, ali to je neka druga tema. Nakon njih, franački a potom i francuski kraljevi, svi po ugledu na svoje navodno merovinško rodonačelništvo, nosili su duge kose. Karte za igranje (bridž), koje danas poznajemo, na svojim štihovima, kraljevi dame, pubovi, nose stilizovane likove stvarnih istorijskih ličnosti. svi kraljevi su dugokosi a pikov kralj, je Klovis drugi merovinški, pokrštavan protiv svoje volje, tokom krštenja odbio je da mu dotaknu kosu.

Kada gubi kosu, dobija upalu sinusa i glavobolje, ako se ne priprema. :)

bolest nije tako plitka, ona je puno dublji pokazatelj općeg stanja i putokaz što trebamo promijeniti. Bolest je ustvari simptom našeg problema za kojim organizam vapi da ga riješimo. Ako te bole sinusi osvrni se oko sebe što ne radiš dobro(osim stajanja na propuhu :lol: ), što ti nedostaje u životu

(Onako sa strane mislim da ti nedostaje jedna Dalmatinka, ali nisam sigurna, trebao bi provjeriti :p )

bolest nije tako plitka, ona je puno dublji pokazatelj općeg stanja i putokaz što trebamo promijeniti. Bolest je ustvari simptom našeg problema za kojim organizam vapi da ga riješimo. Ako te bole sinusi osvrni se oko sebe što ne radiš dobro(osim stajanja na propuhu :lol: ), što ti nedostaje u životu (Onako sa strane mislim da ti nedostaje jedna Dalmatinka, ali nisam sigurna, trebao bi provjeriti :p )
Provrija bi.Di ne bi? z;)
ma ne bi stiga guštat, proviru ni po ure.

Inače mislim, da mi sinusi pate zbog vrata. Jako teško uspevam da opustim vrat i ramena.To traje već podugo i posledice me ne zaobilaze. Jedino na Moru sve štima, da ga nima, vala ja bi ga izmašta.

Poslednja izmena:
Provrija bi.Di ne bi? z;)
ma ne bi stiga guštat, proviru ni po ure.

Inače mislim, da mi sinusi pate zbog vrata. Jako teško uspevam da opustim vrat i ramena.To traje već podugo i posledice me ne zaobilaze. Jedino na Moru sve štima, da ga nima, vala ja bi ga izmašta.
:p
:)

Ne vjerujem. Da je u pitanju vrat išlo bi ti na ruke....moguće i na migrenu ili bilo kakve bolove u potiljku, ali ne mislim da bi išlo na sinuse. :think:

:p
:)

Ne vjerujem. Da je u pitanju vrat išlo bi ti na ruke....moguće i na migrenu ili bilo kakve bolove u potiljku, ali ne mislim da bi išlo na sinuse. :think:

Migrena je isto deo repertoara ako ne grešim.
Retko, jednom u dva meseca ako poremetim ritam spavanja drastično, imam neke glavobolje koje su u odnosu na šta se žale migrenozni ipak slabije. Njih rešavam sa oko sat do dva jedne tehnike koju sam smislio još kao klinac, posle sam video da to ima veze sa TM, Silvom a i ma i nešto što još nisam našao da je neko u literaturi opisao. Sad šta je stvarno ne znam.
Da je vrat po sredi, mislim, jer moj najveći problem je kratkovidost. Imam veliku dioptriju na oba oka, preveliku i za laser.
E sad što kosa beži, valjda joj je vreme, nego pade mi na pamet,nešto, ako nije neka izmišljotina.
Naime, neki tibetanci ostavljaju samo jedan pramen kose na vrhu potiljka i vezuju ga u čvor koji treba da bude što bliže glavi, po mogućnosti da žulja. Na taj način se čovek stalno podseća na postojanje nečega što se nazivaju Bindu čakra. nikad nisam video da iko od drugih autora pominje tako nešto. Sa ovim u vezi je jedna mudra zaboravio sam kako se zove, koja se svodi na pomeranje jezika unazad do krajnjih granica, zna li neko nešto o tome?

Što se tiče Tibetanaca, znam da oni vole dugu kosu, i žene i muškarci. A Dalaj Lama je monah, i brijanje glave je jedan od monaških zaveta. A za pramen na vrh glave nisam čula, ali znam da oni godinama vežbaju otvaranje malog otvora na sredini lobanje koji je u stvari kraj centralnog energetskog kanala. I kroz taj otvor duša izlazi posle smrti fizičkog tela, a oni se pripremaju za svestan ulazak u Bardo ravan - ravan smrti. Zanimljivo je da se u makrobiotici ljudska kosa (ne farbana i ne tretirana hemijski) koristi u lečenju nekih bolesti. Ovo je iz knjige Mičija Kušija.

Poslednja izmena:
Nisam imala vremena da prozborim na temu kose ranije, iako sam je videla cim si je postavila. Bash dan pre toga smo MM i ja nashiroko besedili jedan drugom o znacaju duge kose i brade:D.
Ja sam do pre nekoliko godina imala jako dugu kosu, do kolena :) a onda sam se oshishala...skroooz na kratko.. nikada vishe to necu uraditi :)
MM je takodje imao dugu kosu od malena i slaze se s'tim da, duga kosa utice na cula i da je duga dlaka na glavi ili bradi, takoreci vrsta antene.

Jeste, kosa je važna.
Šta te je ponukalo da je isečeš tako radikalno?
Suptilni razlog, ili neki "obični"?

Inače, ima zanimljivih alternativnih tehnika kako se, uz uplitanje kose, rade određene i vizuelizacije (prikuplja se energija), te je kosa dodatni rezervoar energije... zanimljivo...

Back