На зло одговарај добрим. Често се дешава да нам ти људи (непријатељи), говоре оно што сами не примећујемо.
Треба да олакшавамо једни другима, када видимо да је некоме тешко; треба прићи тој особи, узети на себе његов терет, олакшати му, помоћи чиме можемо. Таквим поступцима, састрадавањем са другим, саживотом са другим, можемо се сасвим одрећи свог Ја, сасвим га заборавити. Када то задобијемо, а уз то и молитву, тада никада нећемо пропасти, ма где да одемо, и ма кога да сретнемо.
Случајност на земљи не постоји; ниједан наш сусрет није случајан. Господ нас с разлогом упознаје са неким људима. Ето, ми се, на пример, односимо према људима које срећемо у животу, равнодушно, без пажње. Међутим, Господ тог човека приводи теби, да би му ти дао оно што он нема; наравно, не у материјалном смислу, већ у неком ширем: да би га научио љубави, смирењу, кротости, једном речју, да би га својим примером привео Христу. Ако га одбијеш, ако му не послужиш, имај на уму, да та особа свакако неће бити ускраћена добродетељи. Господ ти даје могућност да урадиш нешто добро, да Му се приближиш; ако ти не желиш, Он ће наћи другог човека, који ће дати овоме све што му треба.
Ђаво се не може борити против смирења. А ми га немамо. Сви мислимо на себе, сви се трудимо да некако сами уредимо своју срећу, да ставимо себе на Божије место; а сваки горди човек је несрећан човек, он се удаљава од Бога; зато су светитељи избегавали почасти, у страху да ће се погордити и удаљити од Господа, да ће престати да Му служе, и да ће почети да служе свом Ја.
Хришћана не замишљамо као биће духовно, ослобођено свих земаљских брига и стега. Он је, пре свега, становник земље, која неминовно утиче на њега, и налаже на њега своје обавезе, и услове постојања; он је син своје отаџбине, коме служи, и део човечанства, коме припада, и заједно са тим, он је биће обдарено умом и срцем, са потребама свете вере, знања и добра, уз тежњу према вишем развоју на земљи, ради неба. У складу са тим призвањем, леже на њему различите бриге: према свету – његов дуг да се труди и уреди своје спољашње благостање, према отаџбини – да поштено испуњава обавезе свог призвања, и да служи на општу корист; и више од тога, да се стара о својој души, украшавајући је чистотом савести и добрим делима.
Св. Праведни Алексије Московски (Мечов)