Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
9jc3Xyv.jpg

Зар ти не знаш да се, када неко иште од отаца да се помоле за њега или, пак, када моли Бога да му да помоћ, невоље и искушења умножавају ради његовог испитивања?

АВВА ВАРСАНУФИЈЕ И ЈОВАН ПРОРОК

"Десило ми се једном да је код ћивота Светог Василија ушао један момак, онако - у папучама и шортсу, и носи једну лименку са Фантом. И пошто ја сад имам неко настројење да одма' заведем неки ред тамо - као свештеник, ја га гледам и кажем:'Не могу да вјерујем да чоек носи лименку са Фантом и иде право на ћивот Светог Василија Острошког?!' Али, кажем себи - 'ајде, нећу ништа да му причам; 'ајде да сад не правимо свађу... па, ако баш крене ону лименку да стави, Боже опрости, на ћивот - онда ћу да реагујем.Он иде с оном лименком, долази до мене... е сад, пазите - ја му не причам ништа, али у себи говорим следеће ствари:'Магарче један, је л' им'о ико да те научи како се улази у цркву?! Па, је ли могуће да не знаш да не треба та лименка да се уноси код мошти Светог Василија?! Па, ђе ти је памет!? Јеси ли глуп, јеси ли луд...', ја то све у себи говорим о томе момку.Он је пришао... е, да ли је он сад осјетио шта му ја причам у своме срцу, окренуо се и каже:'Оче, је ли вруће?' Ја кажем:'Па, јест'...' Каже он:'Ево мало сока да се освјежите.' Ето како срце ради, како душа ради... а све ти се чини ти то радиш из највеће побожности: он је грешник, он носи лименку, ја сам свештеник, ја га осуђујем - и то с правом! Погледајте како може човек да се превари!У суштини, Христос каже:'Не судите, да вам се не суди.' Немојте никога да осуђујете."

о.Гојко Перовић

Човек је тајна. Ми у себи носимо наслеђе многих векова. Носимо све оно добро којим су живели пророци, свети, мученици, апостоли, а пре свега Господ наш Исус Христос. Али исто тако носимо и све оно зло које постоји у свету од Адама до данас. Све је у нама. Ту су инстинкти и све остало и све то тражи да буде задовољено. Ако те унутрашње пориве не задовољимо, они ће нам се једнога дана осветити – осим ако их не преусмеримо у другом правцу, навише, ка Богу.

Свети Порфирије Светогорац

Once upon a time a woman brought her son to the
Prophet (on whom be peace) and complained “0,
Messenger of Allah, please do something for this lad
Despite my admonitions he contines to eat dates all
the time and boils have erupted on his body.” The
Prophet (on whose progeny also be peace) asked the
lady to see him a month later. When the mother and
son came a second time, the Messenger of God simply
told the boy to stop eating dates The lady remonstra
ted, “0 Holy One, if this is all you were going to say,
why couldn’t you have said it a month ago when we
came to seek your guidance?”

The Holy One replied, “Last month I too was eating
too rnany dates which I love. I could not give advice to
anyone to stop eating them till I had myself got the
better of my addiction to sweets.”

The moral has seldom been better told, do not
preach to others what you do not practise
yourself.

Први дан створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме".
...
Четврти дан Бог је створио светила на своду небеском. Сунце да управља даном, и месец да управља ноћу, и звезде: да светле и да буду знаци времена, дана и година.

Ko je prvostvorena svetlost?

Први дан створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме".
...
Четврти дан Бог је створио светила на своду небеском. Сунце да управља даном, и месец да управља ноћу, и звезде: да светле и да буду знаци времена, дана и година.

Ko je prvostvorena svetlost?

Писмо За Исуса каже:све је за њега и кроз њега створено. Он је Логос Божији. А Логос значи Ум ( као и Реч), Ум Божији.
Тако можемо да расудимо да је светлост створена у уму Божијем. Могли би смо је назвати Вест или информација.
Недостатак информације је Тама.
Када учимо са разумевањем бивамо пропсветљени а кад бубамо тама влада нашим умом.
Разумевање је светлост а знање је тама

Poslednja izmena:
"У египатском Скиту где су се подвизавали највећи свети монаси живео је преподобни Венијамин.
Због његовог врлинског живота Бог му је даровао обилан дар исцелења болести.
Имајући тај дар, он се и сам разболео од тешке и дуготрајне водене болести. Веома је отекао.
Били су принуђени да га преместе из његове келије у другу, пространију, и да због тога скину врата његове келије заједно са довратком.
У другој просторији направили су му посебно седиште, пошто није могао да лежи.
Иако се сам налазио у таквом положају, преподобни је наставио да исцељује друге, а онима који би видели његова страдања, па би саосећали са њим саветовао је да се моле за његову душу, а за тело да не брину:
ʺКад ми је тело здраво ‐ говорио је ‐ онда немам неке нарочите користи од њега. Сада пак када сам болестан оно ми не наноси никакву штетуʺ.

Авва Петар је причао да је једном посетио преподобног Исаију Отшелника и затекао га како страда од тешке болести, па му је изразио своје саосећање, на шта му је преподобни одговорио:
ʺТолико измучен болешћу, ја једва успевам да задржим у сећању грозно време (смрти и суда Божијег). Кад би моје тело било здраво, сећање на то време било би ми потпуно страно. Кад је тело здраво, тада се у њему лакше подстичу дела непријатељска према Богу. Патње нам помажу да чувамо заповести Божијеʺ.

...

Објашњавајући неопходност патњи за подвижника Христовог, свети Исак Сиријски каже:
ʺИскушење је од користи сваком човеку. Ако је оно чак и Павлу од користи, онда ‐ нека се свака уста затворе, и сав свет нека буде крив Богу (Рим. 3,19)ʺ.
Подвижници се подвргавају искушењу зато да би умножили своје богатство: успавани да би се пробудили, своји ‐ да би били још боље усвојени.
Неуком сину не даје се да управља очевим богатством, јер он тим богатством не би умео корисно да располаже.
Због тога Бог најпре искушава и исцрпљује, а потом даје дар.
Слава Владики, Који нам преко горких лекова пружа наслађивање здрављем.
Нема човека који се није намучио током школовања.
Нема човека коме се није учинило горким то време када се напајао да би стекао духовно снагу.
И то да претрпимо није наше.
Како би сасуд од блата могао да држи бистру воду да претходно није био ојачан Божанским огњем?
Ако у побожности непрестано будемо желели трпљење и са смирењем га будемо тражили од Бога, добићемо све у Христу Исусу, Господу нашем.

Свети Игњатије Брјанчанинов".

Poslednja izmena:
СВЕТИ ИСААК СИРИН

ТЕЛО - НЕПРИЈАТЕЉ ДУШЕ
Знај да ће те јаке помисли и телесна искушења нападати да би ти испрљали тело и душу. Да би победио ову страст, треба да систематски избегаваш световна дружења. Не заборави да по природи имамо чежњу за рађање деце која нараста при неопрезном понашању према женама.

Једну штету изазивају у души искушења која долазе од ствари која се налазе далеко од нас, а другу, много озбиљнију штету изазивају у нашој души помисли које долазе када је искушење близу. Када је ватра далеко, не смета нам много, а када је близу - штета је сигурна. Као што уље храни светлост у кандилу, тако телесне жеље потхрањују страсти. Да би одржали тело своје чисто од телесних скверни, треба добро да се пазимо узбуђења. Јер, не смета нагон за рађањем који је Бог усадио у човеку, него разврат. Само што треба овај нагон човек да укроти и води на добро. Јер ако остави себе без узде, тада ће бити гори и од неразумних животиња. Бог је све створио "врло добро" али је човек скренуо са правог пута и оставио тело своје слободно да се задовољава како оно хоће, а не како заповеда воља Божија.

Природни телесни покрети не треба да нас избаце са правог пута, нити да нас ометају у целомудрености. Неумереност у јелу и пићу, неопрезно дружење са женама, распаљују ватру нечистих жеља и тело подивља, губећи природну питомост и простоту.

Много пута помислимо да смо подвигом и молитвом достигли високи степен врлине. Тада баш, Бог допушта телесна искушења да би се смирили. Потребна је присила, јер се тело лако не покорава. Борба је тешка, али ћемо помоћу Божијом победити. Труд и борба наша, беспоштедна и тешка, биће награђена од Бога. Жалост и бриге умртвљују телесне страсти.

Тело наше, као и душа, нису грешни, него грешне жеље и телесне нечистоте их прљају. Подвиг, мучење тела и молитва - поспешују духовно узрастање.

Када презиремо тешкоће и бриге које допушта Бог ради нашег усавршавања, исто је као да презиремо заповести Божије. Не треба да заборављамо да врлине цветају у нама као цвеће само на тешкоћама и телесним трудовима. Колико волимо одмор, толико више дајемо места страстима. Јер, када се изнурава тело трудом и жалошћу, нечисте помисли одступају. Када се човек сећа својих греха и каје се због њих, тада Бог промишља о њему и чини да напредује у врлини. Колико више неко приморава себе (на вршење заповести), толико га више Бог благосиља, дарујући му радост врлине. Свака радост која не долази од врлине, потхрањује телесне страсти.

"Много пута наше тело, плашећи се искушења, постаје пријатељ греху". Ове речи је изговорио један од светих Отаца Цркве. Онај дакле, ко жели да се у њему настани Господ, треба да приморава тело да извршава заповести Божије и да чува душу од телесних дела. Дух Свети не обитава у телу које се наслађује телесним жељама. Тело кад ослаби од поста и молитве, тада јача душа. Тело од душе обично тражи одмор, јер је одмор његова храна. Када се тело не храни раскалашношћу и дугим одмором, тада попушта и бива побеђено. Зато долази молећи: "Пусти ме да се мало одморим и дођем к себи!" То чини све док не поврати снагу. Затим напада душу још већом жестином. Дакле, на подмукле телесне молбе нећемо обраћати пажњу. Ми ћемо се владати како од нас тражи Бог. И у свету човек може задобити врлину. Треба само да се бори против грешних телесних захтева.

Када се тело умори од искушења и тражи да се ослободи, ти му реци: "Желиш ли сраман и нечист живот?" Ако ти, међутим, одговори да је велики грех да неко убија своје тело, ти ћеш га ућуткати одговором: "Не убијам ја тебе (тело) него рђаве и зле жеље које се гнезде у теби". Рећи ћеш телу: "Ја убијам нечисти живот чега се гнуша Господ, а не тебе који си дар Божији!"

Боље је да умремо, него да се одвојимо од Бога који нам дарује толике дарове а пре свега, чистоту душе и целомудреност. Шта нам вреди живот, ако смо далеко од Бога? Боље је да хиљаду пута доживимо телесна страдања, него да попустимо незаконитим и грешним жељама његовим. Каква нам је корист ако проживимо у овом животу далеко од Бога, без наде на вечна блаженства?

Дакле, трпљење у искушењима и молитва Христу да нас укрепи у борби - док не стигнемо до коначне победе!

Извор: Св. Исаак Сирин, ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ, Зајечар, 2000.

Прича о томе да ли улази грех на уста
Почео неки човек да зида кућу, па кад чу да је у село дошао Свети Сава, замоли га да дође и очита молитву, да би посао што боље завршио. Оде Свети Сава код њега, кад има шта да види: Домаћин спрема месо за ручак, као да није пост.
– А знаш ли ти, домаћине, да је сад пост?
– А, грех не улази на уста, него излази из уста! – само одмахну руком овај.
– Ко те то научи?
– Неки човек. Још је рекао да то у Светом Писму пише и да је сам Христос то рекао!
– Добро! – рече Свети Сава – Нека ти је са срећом нова кућа! Темељ си ставио. Сад баци, како било, једну циглу на њега па се усели и у здрављу да живиш у кући довека!
– Шта то причаш, човече Божји, за кућу су потребне све цигле, а не само једна! А и оне морају да буду стављене равно, у четири зида, строго по пропису, а не бачене било како, иначе ништа нема од куће!
– Е, синко мој, тако је и са побожним животом! Ако неко хоће да се спасе није довољно да зна само једну реченицу из Светога Писма, па и њу искривљено и наопако, него све! На много места у Светом Писму сам Христос говори да је пост неопходан и да се без поста не можемо спасти! Ко пости – душу гости!
Светосавско Звонце

Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу Вас одморити. ( Јеванђеље по Матеју гл.11 стих 28 )

Бдите и молите се да не паднете у искушење јер дух је срчан али је тјело слабо. ( Јеванђеље по Марку гл. 14 стих 38 )

Ја сам светлост света , ко иде замном неће ходити у тами, него ће имати светлост живота. ( Јеванђеље по Јовану гл. 8 стих 12 )

Рече Исус, зато што си ме видео повероваао си, блажени који не видеше а вероваше ( Јеванђеље по Јовану гл. 20 стих 29 ).

Не варајте се, зли разговори кваре добре обичаје ( Посланица прва Корићанима гл. 15 стих 33 ).

Небо и земља ће проћи а речи моје неће проћи ( Јеванђеље по Луки гл. 22 стих 33 )

Стојте дакле у слободи које вас Христо ослободи, и не дајте се опет у јарам ропства ухватити ( Посланица Галатима гл. 5 стих 1 )

Покајте се, дакле и обратите се да се очистите од грехова својих ( Дела апостолска гл 3 стих 19 )

Не упрежите се у исти јарам са неверницима, јер шта има праведност са безакоњем, или какву заједницу има светлост са тамом ( Посланица друга Корићанима гл. 6 стих 14 )

Ја сам хлеб живота, који мени долази неће огладнети, и који у мене верује неће никад ожеднети ( Јеванђеље по Јовану гл. 6 стих 35 )

Обуците се у новога човека, сазданога по Богу у праведности и светости истине ( Посланица Ефесцима гл. 4 стих 24 ).

И који не узме Крст стоји и не пође самном није мене достојан ( Јеванђеље од Матеја гл. 10 стих 38 ).

Заиста, заиста вам кажем, који верује у мене има живот вечни ( Јеванђеље по Јовану гл. 6 стих 47 ).

Поштуј оца и матер, и љуби ближњега свога као себе самог ( Јеванђеље по Матеју гл. 19 стих 19 ).

Оправдаши се дакле вером имамо мир у Богу кроз Господа нашег Исуса Христа ( Посланица Римљанима гл. 5 стих 1 ).

Радујте се свагда у Господу, и опет велим, радујте се ! ( Посланица Филипљанима гл. 4 стих 4 ).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back