patak
Na kraju nek ostane opaska da si ovu teoriju predstavio kao ultimativni vrh shvatanja,
Nisam je postavio kao takvu vec ona to jeste, uz napomenu da to nije teorija vec cinjenica koja kao najneposrednija, kao apriorna, ne zahteva ,niti je moguce "dokazivati" je posrednim opazajima ili pojmovima svejedno..
Tako da tvoje svrstavanje korelativnosti subjekta i objekta u teoriju samo pokazuje da si daleko od razumevanja iste a pogotovu daleko od neposrednog uvida koji ona u sebi nosi.
,postavio licemerno zaprepascenje "kako to ljudi ne shvataju"
Zaprepascenje postoji. I nisam jedini u tome. Od kada je Dzordz Barkli to prvi primetio i izneo pre 300 godina zaprepscenje je prisutno kod svakog ko to uspe da razume i zapita se kako je moguce da drugi oko njega to ne uvidjaju?
(ocekivati da ljudi razumeju nesto za sta treba procitati 30 knjiga , jednog ne toliko popularnog filozofa, nesto sto je nemoguce ni idejno postaviti u par stranica je verovatno egonarcisticki idiotizam u orginalnom smislu te reci).
Filozofska dela ne nastaju tako sto se neko rodi i eto "filozofira" vec se filozofska misao razvijala kroz postepenu nadogradnju ideja i filozofkih otkrica kroz hiljadugodisnju istoriju. Za razumevanje tako neceg potrebno je znanje preuzeto od filzofa i njihovih dela.
A kada onda neko poput tebe pridje svemu tome "naoruzan" samo svojim sirovim tkz. "zdravim razumom" i onda na osnovu jednog citata daje tumacenje necije filozofije ,na nacin pustanja masti na volju, jeste snobovski u pravom znacenju te reci.
Uzgred Sopenhauer nije napisao 30 vec sedam dela.
I korelativnost subjekta i objekta nije njegovo otkrice vec Barklijevo koji je prvi to primetio i stavio na uvid covecanstvu u svom delu "Rasprava o principima ljudskog saznanja".
ps. Kao sto rece LBarbara ovo nije rasprava zasnovana na psiholoskoj transakcionoj igri "Moje je bolje nego tvoje" koju ti izgleda vodis. Umesto sto igras transcakcionu igru "Moje je bolje nego tvoje" bolje pokusaj da sve ovo razumes.
Evo nesto sa samog izvora vezano za temu:
" Neke istine su tako bliske i ocigledne svesti da covek samo treba da otvori oci da bi ih video. Takvom smatram sledecu vaznu istinu, naime da sva bica na nebu i stvari na zemlji jednom recju sva ona tela koja obrazuju ogromnu svetsku zgradu, uopste ne postoje van neke svesti; da je njihovo bice u tome da budu opazene ili saznate; da prema tome , sve dok ih nisam stvarno opazio, odnosno sve dok ne postoje u mojoj svesti ,one uopste ne mogu postojati. Pripisati bilo kom njihovom delu egzistenciju nezavsinu od nekog duha potpuno je neshvatljivo i povlaci za sobom pravu apsurdnost."
citat Dzord Barkli
Moje je misljenje da je onaj primer sa odrubljivanjem glave najjasniji pa da ga ponovim jos jednom:
"Ako opazam neki objekat ispred mene i ako zamislim da ovog momenat moja glava bude odrubljena. Ja znam da ce taj objekt ispred mene stajati i dalje nepokrenut niti uznemiren onako kako sam ga video, onda to znaci fundamentalno i iz osnova da cu i ja i dalje egzistirati ispred njega. Ovo ce biti jasno samo nekima ali kazimo ovo za te neke."
citat Sopenhauer