Kontracepcija i seks bez kondoma

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
https://www.savetilekara.rs/seks-sa-ili-bez-kondoma/

KONTRACEPCIJA – zaštita od neželjene trudnoće

1651047176177.png

1. Intrauterini uložak – „spirala”
Intrauterini ulošci su se ranije nazivali „spirala”, jer su bili spiralnog oblika i napravljeni od čiste plastike
. Današnji IUU su oblika slova „T” i imaju dodatke metala (bakar, srebro, zlato) ili hormona progestina.
Devojke i žene koje nisu rađale SMEJU da koriste intrauterine uloške sa hormonom progestinom (ili sa metalima).
U današnje vreme se oni naročito preporučuju mladima, jer je primećeno da mladi ne koriste redovno kondom,
a korisnice pilula (kojih kod nas ima malo) često prestaju da ih uzimaju ili zaboravljaju da uzmu pilulu
. Intrauterini ulošci spadaju u najefikasniju kontraceptivnu metodu .

2.Hormonska kontracepcija
se može koristiti u vidu:
– pilule
– vaginalnog prstena
– injekcija –
Pilule se moraju redovno koristiti, a ako se neka zaboravi, treba postupiti po uputstvu koje postoji u pakovanju.

Kombinovanu hormonsku kontracepciju ne smeju uzimati žene koje imaju: povišen krvni pritisak,
neka teža srčana oboljenja, oboljenja jetre i žučnih puteva, poremećaje koagulacije – zgrušavanja krvi, tromboze i tromboembolije, infarkt,
moždani udar, ako žena ima dijabetes koji traje duže pd 20 godina ili ima neke komplikacije dijabetesa
, žene koje puše duvan a imaju preko 35 godina, žene koje su gojazne, tj. one koje imaju BMI preko 35 (30),
nedijagnostikovana krvarenja iz materice, karcinomi, teške, jake i česte glavobolje…

Ko sme da uzima hormonsku kontracepciju? Nema ograničenja što se tiče godina –
pilule mogu uzimati i vrlo mlade devojke i starije žene, ako nemaju navednih zdravstvenih problema

3. Pilula za hitnu – urgentnu kontracepciju („pilula za jutro posle”)
Pilula za hitnu kontracepciju koja se najviše koristi sadrži samo hormon progestin u malo većoj dozi
Ona ne treba da bude redovna metoda kontracepcije, a koristi se samo u slučaju da postoji opasnost
da će žena neželjeno zatrudneti – nije korišćena nikakva kontracepcija, kondom je spao ili prsnuo,
zaboravljene kombinovane tablete za kontracepciju….
Koristi se u roku od najduže od 72h (3 dana) od seksualnog odnosa, a efikasnija je što se pre uzme.

4. Kondom je najbolja (ali ne i potpuna) zaštita od seksualno prenosivih infekcija,
ali nije najefikasnija u zaštiti od trudnoće.

5. Spermicidi su hemijska sredstva u obliku vaginalnih tableta ili krema koje se stave u vaginu oko 15 minuta pre seksualnog odnosa
i deluju tako što „ubijaju” spermatozoide, a neki deluju i kao dezinficijens-protiv bakterija.

6. Prirodne metode – računanje plodnih dana i prekinuti odnos (izbacivanje sperme izvan vagine)
su najNEefikasnije metode, a ne štite ni od infekcija,

ABORTUS kao prekid neželjene trudnoće-TREBA LI VAM TO?
Abortusi se najčešće rade instrumentalno – otvara se grlić materice, aspirira sadržaj i eventualno pređu zidovi materice kiretom
. Cela procedura traje od 5-15 minuta i može se izvršiti u opštoj intravenskoj anesteziji
. Ova intervencija je relativno bezbedna kada se radi stručno i pod propisanim uslovima,
ali u malom broju slučajeva neka komplikacija (teška infekcija, krvarenje, povreda materice i/ili okolnih organa) može ugroziti buduće rađanje.
Postoji i metoda prekida trudnoće lekovima, ali trenutno je još uvek nedostupna kod nas.
Da bi se izbegao abortus, potrebno je redovno koristiti efikasnu metodu kontracepcije!

1651047143626.png

Zašto je bitan seks sa kondomom?

Seks sa kondomom ili bez njega ima veze sa poverenjem između partnera.
Ako nema tog poverenja, nema ni veze, ali ni dobrog seksa.
Da bi imaki seks bez kondoma mirate imati poverenje u zdravlje svog partnera.
Glavna opasnost u seksu bez kondoma leži u seksualno prenosivim bolestima.
Pri čemu tu ne mislimo samo na AIDS nego i na sijaset drugih bolest.
Seksualno prenosive bolesti su češće kod osoba koje su promiskuitetne i često menjaju partnere.
Morate sami sebe da čuvate, jer to što ste vi verni,
ne znači i da je osoba sa kojom ste takva.

A drugo, nikad ne možete da znate kakav je bivši partner osobe sa kojom ste trenutno u vezi.
Osim ako vam naravno u prilogu ne dostavi svež nalaz…
…ili mu bar vi ne tražite da se testira na seksualno prenosive bolesti.
Naravno sve mora da bude uzajamno,

Da li treba imati seks bez kondoma?

U redu je imati seks bez kondoma ako imate stalnog partnera koga dobro poznajete.
Za koga ste sigurni da ne može da vam prenese neku bolest
i želite oboje da se upustite u rizik od neželjene trudnoće.

Onda je bitno da bar jedan od vas dvoje vodi kalendar menstruacije
i na taj način odredi kada su plodni a kada neplodni dani.
Takođe ma koliko da je vama redovna menstruacija,
ipak morate uzeti u obzir da spermatozoidi mogu da prežive čak do tri dana unutar ženskih polnih organa.

Činjenica je da nema ništa bolje od istovremenog orgazma bez kondoma.
Ali danas ima jako puno različitih vrsta kondoma, od ultra tankih do rebrastih itd.......

Imate dugu vezu , verujete jedno drugom , koristite neki drugi vid kontracepcije?Ok.
Imate dugu vezu , pouzdanu , jaku , ne koristite nikakav vid kontracepcije i planirate decu?Ok.
Ostali slučajevi?
Upražnjavanje seksa bez kondoma..Pa čak i da koristite neki vid kontracepcije ....
Šta mislite?
Vredi li rizikovati?

PS.
"PAZIĆEMO"i "IZVADIĆU GA NA VREME"-NISU VID KONTRACEPCIJE:

Zaebi.....

Ако причамо о цивилизованости и слободама, онда причамо о заштити, и више истовремено ако треба. :) Што због болести што због нежељене трудноће, а сваком је јасно да до ње може доћи када се упушта у секс, нема изненађења. А не да машемо абортусом као круном еменципације :roll:

Ако причамо о цивилизованости и слободама, онда причамо о заштити, и више истовремено ако треба. :) Што због болести што због нежељене трудноће, а сваком је јасно да до ње може доћи када се упушта у секс, нема изненађења. А не да машемо абортусом као круном еменципације :roll:
Znaš li da mnogi uopšte ne razmišljaju o zaštiti ..
Jednostavno idu , ono na sreću ..
"Ma neće valjda.." Znam dosta primera.

Ako su koristile nešto i ako je veza bila duža , postojalo poverenje -onda je to u redu.

Нису користиле ништа.

Нпр. ова последња, не само да ме убеђивала да нам не треба кондом, него ни за "споредни улаз" нисмо користили кондом (ја нисам ни приметио где сам, док није рекла да мало успорим).
А прошли викенд ми показивала неку апликацију на телефону, да ли беше нека мачкица или тако нешто... апликација јој говори кад има циклус (причали о циклусу, јер је баш тад имала), а онда ми успутно на апликацији показала на календару звездице у којима су јој убележени плодни дани, па објашњава да су они централнији дани у тих 7-8 дана важнији од оних спореднијих.

И...више се нијесам јављао.

Ако причамо о цивилизованости и слободама, онда причамо о заштити, и више истовремено ако треба.

Да.

Боље истовремено ставити три кондома него један.

Што је сигурно, сигурно је.

Znaš li da mnogi uopšte ne razmišljaju o zaštiti ..
Jednostavno idu , ono na sreću ..
"Ma neće valjda.." Znam dosta primera.

И..?

Како их срећа послужила?

Нису користиле ништа.

Нпр. ова последња, не само да ме убеђивала да нам не треба кондом, него ни за "споредни улаз" нисмо користили кондом (ја нисам ни приметио где сам, док није рекла да мало успорим).
А прошли викенд ми показивала неку апликацију на телефону, да ли беше нека мачкица или тако нешто... апликација јој говори кад има циклус (причали о циклусу, јер је баш тад имала), а онда ми успутно на апликацији показала на календару звездице у којима су јој убележени плодни дани, па објашњава да су они централнији дани у тих 7-8 дана важнији од оних спореднијих.

И...више се нијесам јављао.

Да.

Боље истовремено ставити три кондома него један.

Што је сигурно, сигурно је.

И..?

Како их срећа послужила?
Зашто се ругаш? Боље кондом уз таблете или спиралу, рецимо него после кукање или не дај Боже најгоре.

Kondom yato i služi, više za bolesti. Pošto ja ne praktikujem neke promene partnera tu idem na poverenje. Ja jednostavno ne volim tu kesu, no čini se da je nužna za ljude koji upoznaju na taj način razne osobe.

Navela sam skoro u jednoj temi, koristim spiralu, da to je mala plastikica T oblika.. Zanimljivo mi ovo sto pise da mogu i zene koje jos nisu radjale, jer tu postoje nesporazumi. Naravno da je to najefikasnija metoda. Ja sam zazirala kada sam bila mlađa, sad mi žao. Zaista niti se oseća, niti ima problema, jedino što je potrebno na svakih 6 meseci proveravati ultrazvukom da li dobro stoji itd... Ali kada se i inače ide redovno na kontrole to je ok.

Нису користиле ништа.

Računanje plodnih i neplodnih dana nije sigurno.

И..?

Како их срећа послужила?
Ima dosta njih koje sreća nije poslužila..Baš sam nedavno pisala o tinejdžerskoj trudnoći.
A postoje slučajevi pojedinaca koji su zakačili i neke boleštine ..
Tako da,,Sreća nije nešto na šta se možeš osloniti.

Зашто се ругаш? Боље кондом уз таблете или спиралу, рецимо него после кукање или не дај Боже најгоре.
Naravno.

Kondom yato i služi, više za bolesti. Pošto ja ne praktikujem neke promene partnera tu idem na poverenje. Ja jednostavno ne volim tu kesu, no čini se da je nužna za ljude koji upoznaju na taj način razne osobe.

Navela sam skoro u jednoj temi, koristim spiralu, da to je mala plastikica T oblika.. Zanimljivo mi ovo sto pise da mogu i zene koje jos nisu radjale, jer tu postoje nesporazumi. Naravno da je to najefikasnija metoda. Ja sam zazirala kada sam bila mlađa, sad mi žao. Zaista niti se oseća, niti ima problema, jedino što je potrebno na svakih 6 meseci proveravati ultrazvukom da li dobro stoji itd... Ali kada se i inače ide redovno na kontrole to je ok.
Не прихватају је сви добро. неке жене је одбацују. Ево, другарица се пати, већ је три неке променила. Прво није хтела хормонску па је сада ставила њу и са њом нема проблема.
Друга другарица ју је напала, зашто се мучи, увек жене морају да воде бригу, нека мушкарац мисли и сличне будалаштине.
Брате, не ради то она да њега поштеди и њему олакша, него да себе заштити. ко може о њој боље бринути него она сама. Људи су заиста чудни и пребацују одговорност. Није ни чудо што нас је све ово снашло што јесте...

Zanimljivo mi ovo sto pise da mogu i zene koje jos nisu radjale, jer tu postoje nesporazumi. Naravno da je to najefikasnija metoda.
Kažu da mogu i žene koje nisu rađale..I da , navode spiralu kao najefikasnije sredstvo .Samo što ni nju neke žene ne mogu ..
Isto kao što dosta žena ne mogu zbog nekih zdravstvenih razloga da koriste pilule ili slično.

Kažu da mogu i žene koje nisu rađale..I da , navode spiralu kao najefikasnije sredstvo .Samo što ni nju neke žene ne mogu ..
Isto kao što dosta žena ne mogu zbog nekih zdravstvenih razloga da koriste pilule ili slično.
ne znam da postoji kontraindikacija za spiralu. Ukoliko jedna ne odgovara može da se koristi druga, ima sad toliko različitih vrsta. Jednom sam na konkurentkom forumu iščitala baš dugačku temu u vezi sa spiralama, gde su žene naširoko pričale o svojim iskustvima... pa su pisale da im jedna nije prijala, ali druga jeste, itd... Ima i običnih, ima i hormonskih, u zavisnosti od godina i zdravstvenog statusa

ne znam da postoji kontraindikacija za spiralu. Ukoliko jedna ne odgovara može da se koristi druga, ima sad toliko različitih vrsta. Jednom sam na konkurentkom forumu iščitala baš dugačku temu u vezi sa spiralama, gde su žene naširoko pričale o svojim iskustvima... pa su pisale da im jedna nije prijala, ali druga jeste, itd... Ima i običnih, ima i hormonskih, u zavisnosti od godina i zdravstvenog statusa
Да...
Другарица је избегавала хормонску јер се ближи менопаузи па јој је др рекао боље не, да не убрза процес, шта ли... Али јој је на крају ипак она легла. ОД претходне две је непрекидно крварила.

Ima nešto i u alimentaciji. :mrgreen::mrgreen:
О не, хоћете опет о томе како се мајке бахате алиментацијом? А од ње се једва плате страни језик и ужина за дете. Не мислим на оне екстреме, него наш просек.

Na to sam mislila..Neko mora da izmenja više vrsta dok ne dođe do one koja mu odgovara.
.Lična iskustva sa spiralom nemam , ali sam čula od drugih

Не прихватају је сви добро. неке жене је одбацују. Ево, другарица се пати, већ је три неке променила. Прво није хтела хормонску па је сада ставила њу и са њом нема проблема.
ja sam stavila hormonsku, Mirenu. Skupa je bila bas... ali za mene nije samo kontracepcija vec sam imala i hormonski poremecaj... tako da mi je ona i lek. Od nje se sve unormalilo u materici, jedino što ona umanjuje menstrualne bolove i krvarenje... neke žene sasvim i izgibe menzis sa njom. Međutim, kada se izvadi kažu da su bez problema zatrudnele.
Друга другарица ју је напала, зашто се мучи, увек жене морају да воде бригу, нека мушкарац мисли и сличне будалаштине.
Брате, не ради то она да њега поштеди и њему олакша, него да себе заштити. ко може о њој боље бринути него она сама. Људи су заиста чудни и пребацују одговорност. Није ни чудо што нас је све ово снашло што јесте...
Svakako, sam se najbolje čuvaš.

Зато што је форум место за добро зезање.
na žalost, kod nas na forumu LJubav i sex ljudi se uglavnom zezaju. Na drugim forumima ima dosta ozbiljnih diskusija gde žene mogu jedna od druge da čuju dosta iskustava baš recimo i za ovu temu. Forum bi trebalo tome i da služi. Kao što se na politici razmenjuju ideje, tako i ovde. I iskustva. Ovo je ipak važna tema.

na žalost, kod nas na forumu LJubav i sex ljudi se uglavnom zezaju. Na drugim forumima ima dosta ozbiljnih diskusija gde žene mogu jedna od druge da čuju dosta iskustava baš recimo i za ovu temu. Forum bi trebalo tome i da služi. Kao što se na politici razmenjuju ideje, tako i ovde. I iskustva. Ovo je ipak važna tema.

А ово је тема само за жене?

Нас из осталих родова не треба да занима контрацепција као тема?

Back