Konstantin VII. Porfirogenet: "Dio Hrvata se odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum."

opet hrvatijanska mitomanija a nekakvim hrvatskim zemljama i kraljevima a nijednog groba nema jer su huni i mongoli sve popalili :cepanje: a svi izvori se svode na vatikanske spise 200 godina kasnije sta reci o narodu koji je pokusao falsifikovati krstaonicu u ninu kao istorijsku cinjenicu
Grobovi hrvatskih knezova i kraljeva iz ranog srednjeg vijeka se nalaze u crkvi svete Marije u Biskupiji kod Knina i u crkvi svetog Stjepana od Otoka u Solinu.

vi ste pokatoliceni srbi i to vi znate veoma dobro i da se zahavlite srbima sto imate jezik

Strosmajer - ''Hrvati govore prljavi srpski'

ovo je vas izvorni jezik

komentari ispod

znaci da je cakavski dijalekat izvorni hrvatski dijalekt
odgovor
Jeste, to je pravi hrvatski jezik. Današnji ,,hrvatski" jezik je srpski jezik u koji su samo ubačene neke hrvarske reči. Hrvati uopšte nisu koristili štokavicu kao književni jezik sve do Bečkog književnog dogovora 1850. godine, kada su primili Vukov rečnik i već reformisani srpski jezik pod nazivom ,,srpskohrvatski jezik". Međutim, drago mi je kad vidim da Hrvati sve više i više uvode nove reči i nova pravila u hrvstski jezik i da sve više preuzimaju neke strukture iz čakavskog i kajkavskog kako bi se razlikovalo od srpskog.

:cepanje:
Čakavica kad se iz nje izbace talijanske i latinske riči je ista kao štokavica 99%. A vi ste od toga napravili predstavu kao da se čakavica i štokavica maltene razlikuju kao portugalski i kineski.

Upravo ti je rečeno da je tvoj iskaz izmišljotina, i da se uopšte ne pominju samo tri grada. Vrlo je očigledno da te sjećanje ne služi jer imaš samo izmišljene istorijske teze.

U pokrštenoj Srbiji su naseljeni gradovi Destinik (Dostinika), Černavusk, Međurečje, Dresneik, Lesnik, Salines (Soli tj. Tuzla), i u oblasti Bosne Kotor i Desnik.

Ima li kakav pokušaj lociranja tih gradova? Valjda se i Tibor, Šišić, Jiriček, Novaković itd pozabavili s tim ali ne sjećam se neke detaljne analize.

Pa Ilirik ne označava to ovde.
Po tebi Ilirikum označava zemlju na kojoj nikada nije bilo niti I od Ilira. Baš "logično". Samo kako ćeš objasniti da na niti jednoj mapi iz srednjeg vijeka ili 15. stoljeća, 16. stoljeća, 17. stoljeća, 18. stoljeća, 19. stoljeća, 20. stoljeća ne piše da je Ilirukum nekada makar jednu sekundu bio istočni Srijem?

Na osnovu čega to tvrdiš? Kako kajkavci mogu biti u Ilirukumu kada je Ilirukum bio južnije i obuhvaćao Liku, Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju?
Illyria/Dalmatia stretched from the River Drin (in modern northern Albania) to Istria (Croatia) and the River Sava in the north.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Illyricum_(Roman_province)

Na osnovu čega to tvrdim? Jedino mi to ima logike jer ne znam u istoriji da se jedan deo Hrvata izdvojio iz ranosrednjevekovne hrvatske države na Balknu i formirao neku zasebnu državnu tvorevinu.

Po tebi Ilirikum označava zemlju na kojoj nikada nije bilo niti I od Ilira. Baš "logično". Samo kako ćeš objasniti da na niti jednoj mapi iz srednjeg vijeka ili 15. stoljeća, 16. stoljeća, 17. stoljeća, 18. stoljeća, 19. stoljeća, 20. stoljeća ne piše da je Ilirukum nekada makar jednu sekundu bio istočni Srijem?

Zašto kažeš po meni? Kakve to ima veze sa mnom?

Da nisi hteo da kažeš po Hrvoji Gračaninu?

Illyria/Dalmatia stretched from the River Drin (in modern northern Albania) to Istria (Croatia) and the River Sava in the north.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Illyricum_(Roman_province)

Na osnovu čega to tvrdim? Jedino mi to ima logike jer ne znam u istoriji da se jedan deo Hrvata izdvojio iz ranosrednjevekovne hrvatske države na Balknu i formirao neku zasebnu državnu tvorevinu.

Ovo je Ilirička prefektura.

Prefecture_of_Illyricum_map.png

Sedište Ilirika je bilo jedno vreme u Sremu, u Sirmiju.

Već sam mu ja još ranije spomenuo za tu provinciju pod rimskom upravom, kao i za ilirsko pleme koje je obitovalo tim prostorom. Reagovao bi on, ali se opet vjerovatno plaši Lekizana da ga ne cenzuriše. Da nema administracije na serveru sve bi nas šahmatovao.
Ti si spomenuo ali ne i dokazao. Ja recimo tražim svuda po google i na raznim wikipedijama međutim nigdi ni traga ni glasa nekom Ilirkumu koji je bilo kada makar jednu sekundu bio istočni Srijem. Jedini Ilirkum koji sam uspio pronaći na mapama a da je nekada postojao je onaj koji je obuhvaćao Kvarner, Liku, Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju. Jel moguće da je čitav internet lud a samo taj neki vaš Gračanin u pravu?

Ti si spomenuo ali ne i dokazao. Ja recimo tražim svuda po google i na raznim wikipedijama međutim nigdi ni traga ni glasa nekom Ilirkumu koji je bio istočni Srijem. Jedini Ilirkum koji sam uspio pronaći na mapama je onaj stari koji je obuhvaćao Kvarner, Liku, Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, Albanija. Jel moguće da je čitav internet lud a samo taj neki vaš Gračanin u pravu?

Šta to Gračanina čini 'našim'?

To što za čoveka nikad nisi čuo? :lol:

Tko je rekao da ima osim par pojedinaca za koje si jedino ti čuo?

Ti tvrdiš da sam za profesora univerziteta u Zagrebu, jednog od najvećih hrvatskih stručnjaka za rano srednjovekovlje i ubedljivo najvećeg za pojam Ilirika, jedini ja čuo? :lol:

https://theta.ffzg.hr/ECTS/Osoba/Index/3543

Da li je tebi jasno da se ovakvim komentarima samo brukaš i da se postavlja pitanje šta radiš uopšte ovde, kada o istoriji ništa ni ne znaš.

S obzirom na Gračaninov značaj i to da je on najpozvaniji za ovu temu, upravo si sa njim trebalo da temu i otvoriš.

Ti tvrdiš da sam za profesora univerziteta u Zagrebu, jednog od najvećih hrvatskih stručnjaka za rano srednjovekovlje i ubedljivo najvećeg za pojam Ilirika, jedini ja čuo? :lol:

https://theta.ffzg.hr/ECTS/Osoba/Index/3543

Da li je tebi jasno da se ovakvim komentarima samo brukaš i da se postavlja pitanje šta radiš uopšte ovde, kada o istoriji ništa ni ne znaš.

S obzirom na Gračaninov značaj i to da je on najpozvaniji za ovu temu, upravo si sa njim trebalo da temu i otvoriš.
Poanta je da on nema dokaze.

Ti si spomenuo ali ne i dokazao. Ja recimo tražim svuda po google i na raznim wikipedijama međutim nigdi ni traga ni glasa nekom Ilirkumu koji je bilo kada makar jednu sekundu bio istočni Srijem. Jedini Ilirkum koji sam uspio pronaći na mapama a da je nekada postojao je onaj koji je obuhvaćao Kvarner, Liku, Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju. Jel moguće da je čitav internet lud a samo taj neki vaš Gračanin u pravu?

Daj Stevo dosadan si više. Gračanin rođeni Purger, gori si od Šešelja u pm.

Back