Konstantin VII. Porfirogenet: "Dio Hrvata se odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum."

Lepo je to što se baviš etiketiranjem umesto iole ikakvom konstruktivnom diskusijom, ali zar stvarno misliš da nije svima ovde poptuno očigledno koja je svrha ove teme, zašto si je uopšte i otvorio, itd.?

Ti za H. Gračanina uopšte nisi nikada ni čuo, a to je nešto elementarno za ovu diskusiju. To je kao da si došao ovde na potforum posvećen matematici da diskutuješ o trigonometriji, a dođeš i kažeš ja znam samo oduzimanje; sabiranje, množenje i deljenje me ne interesuje, ne znam šta ti je to. Ali, trigonometrija nije tačna.

Vrlo je jasno zašto si ovu temu otvorio. Nisi je otvorio sa ciljem da argumentovano prodiskutuješ na ovu temu (nisi se čak ni osvrnuo na moju opasku da je to što si napisao vezano za Skilicu-Kedrina, tj. osnovnu hroniku i njen kasniji produžetak, neistina). Razlog iz kojeg si je otvorio jeste isključivo provokativni; da ja srpskom forumu nađeš malo nekoga ko bi zagrizao udicu i upecao se, dok ti budeš postavljao ovde krpice koje si pokupio sa sajta HercegBosna, tj. njenog foruma. To se vidi i po tome šta pišeš po ovoj temi, skrećući sa sopstvene teme (kao njen otvarač) i pišući o Crvenoj Hrvatskoj, ići sve do XIX veka, itd. Citirajući uglavnom te krpice što si pronašao po interneu, a koje smo ovde već temeljno bili prošli doslovno na stotine puta.

Ovo ti kažem iz najiskrenije dobre namere: porazmisli o posledicama takvih poteza. Ovde ima dosta pojedinaca koji su (zbog ma kojeg god razloga) i zagriženi kroatofobi. Tvoj jedini doprinos ovakvim doslovno brukanjem, jeste ostavljanje ovde utiska Hrvata kao mitomana koji ne znaju gotovo ništa o sopstvenoj nacionalnoj povesti, kojima je jedina zabavna stvar u životu da malo zezaju Srbe.

On se tomu čudi

Ne, ne čudi se. Troluje.

Štef, ti si slične komentare imao i za Trpimira Vedriša i Antu Nazora.

Bez uvrede, ali pre će biti da hrvatska istorija nije baš tvoj fah, pa zato pišeš ovakve stvari...kojih bi se svako ko je iole upućeniji u hrvatske ranosrednjovekovne teme, doslovno postideo. :roll:
Svi koji imaju diplomu i doktorar, ili rade pri HAZU ne mogu biti validni za istorijska pitanja. Takvi svejedno čine 1% društva koji se bave istorijom. Prkačin sa druge strane zna znanje onih ostalih 99%.

Prilozi

• Screenshot_20241026_160611_Chrome.jpg
    Screenshot_20241026_160611_Chrome.jpg
    114,1 KB · Pregleda: 9
Svi koji imaju diplomu i doktorar, ili rade pri HAZU ne mogu biti validni za istorijska pitanja. Takvi svejedno čine 1% društva koji se bave istorijom. Prkačin sa druge strane zna znanje onih ostalih 99%.

Pita zašto ne citira Antu Prkačina.

Ahhahahahhahahahahhaaaa :hahaha:

Šou. :lol:

Klasični povijesni drmr jućub-konzument.

Povezanost Hrvata Dalmacije i Panonije u vrijeme o kojem piše Porfirogenet potvrduju arheološka nalazišta.
Poput otkrivenog groblja i crkve iz 8.-9.st. kod Siska sa takvim nalazima istog vremena u Dalmaciji.
Sličnost u prilozima u grobovima poput nakita, oružja i bizantskog novca iz 8.st.
Ako misliš na Brekinjavu kosu, ona nije kod Siska. Od Siska do Brekinjave kose ime oko 50-60 kilometara.

Ima li smisla otvoriti zasebnu temu za područja i granice južnoslavenskih država i lokacija njihovih gradova prema DAI? Te mape, diskusija o lociranju područja, gradova, granica budu razbacane na bezbroj tema

Imamo objedinjenu temu o DAI gde je već bilo nešto diskusije o tome. Možda bi mogao tamo nadovezati se, ali nije loše i zasebnu temu otvoriti.

Samo bih ti preporučio da staviš komentar u dnu (čisto da znaju ljudi):
Važna napomena: ovo nije tema o Vuku Karadžiću, štokavskim dijalektu, Anti Prkačinu, Fon Černihovim kartama, Frani Supili i ikavskom narečju.

Imamo objedinjenu temu o DAI gde je već bilo nešto diskusije o tome. Možda bi mogao tamo nadovezati se, ali nije loše i zasebnu temu otvoriti.

Samo bih ti preporučio da staviš komentar u dnu (čisto da znaju ljudi):
Važna napomena: ovo nije tema o Vuku Karadžiću, štokavskim dijalektu, Anti Prkačinu, Fon Černihovim kartama, Frani Supili i ikavskom narečju.

Hvala, otvorit ću. Pa da, mislim se strogo držati onoga što znamo iz literature.

Back