Koncept Duše

sad sam video
isto, pitanje za teologe, kako je to moguce neverovatno ako je tacno, a ja ne cenim rimokatolike vekovima pre 9. veka
@Maki! @RIA77 @Gedeon
Неко је промашио годину кад је куцао. У доба заједничке Цркве нико није укидао трихотомију. Први пут чујем да тако нешто постоји.
Потребно је јасно рећи који канон ког сабора. Овако не значи ништа.
Римокатолици тако не уче, барем о томе нема и ни слово у другом ватиканском концилу, а према томе се они владају.
Постоји подела на душу и тело и на дух, душу и тело.
Просто код неких отаца је подела на душу и тело, код неких другачије.
Једно не укида друго, не иде то тако да је једно добро а друго лоше. Обе поделе постоје.
Ако кренеш од књиге Постања, правилан превод "поста човек душа жива" је у ствари "поста човек живи нефеш" односно смисао свега тога је не да душа платонистички оживљује, већ би се могло и превести "поста човек живо биће".
Дакле јединство душе и тела.

Poslednja izmena:
Verujem a sad kako ce to da izvede otkud znam.Da znam.i ja bi narod vasrsavala.
kako onda možeš da znaš šta je duh duša i telo. ako je hrist slika ljudskog vaskrsenje onda ti je jasno, vaskrsnuo je kad mu se duša i duh vratili u telo a u međuvremenu je radio nešto jel tako? ili je kuntao ili mu duh ošo u rom (read-only memory)
ili je sišao je u tamnicu a u isto vreme vodio razbojnika u raj i sad pavle ništa ne zna al zato ovi iz amer verskih zajednica mnogo bolje znaju od njega.
samo ti veruj u tu zombi veru nemam ja problem sa tim, ali to sa hrišćanstvom niđe veze.

Zanimljiva je ova kružna logika. Stihovi ne mogu govoriti o besmrtnoj duši jer Biblija ne uči da je duša besmrtna. Znači unaprijed se odredi šta Biblija uči i onda se u to uklapa tekst.
ti ocigledno ne kapiras ali kako bi kada ne koristis logiku

kako mislis da se odredi sta Biblija uci?
Bog nam preko Biblije obznanjuje ucenje.

Da li verujete u koncept duše?

Koncept duše je vekovima bio predmet filozofskih, religioznih i naučnih rasprava. Neki veruju u postojanje duše kao čovekove nematerijalne suštine koja postoji izvan tela, dok drugi smatraju da je to čisto metafizički koncept. Šta mislite o pojmu duše?

Pogledajte prilog 1507813
Ko ce bolje znati o dzsi nego Bog.
On nam kaze ne postpji dusa izvan tela.
Skup energije zivota hebrejski ruah, i telo zajedno su dusa.
Jedno bez drugog nije dusa.
Ne postoji ekzistencija kada se to dvoje razdvoji.
Ruah + telo.
Ruah nije dusa vec energija, kao struja recimo sto pokrece tehnicke aparate.
Ruah dolazi od Boga.

Psalam 104,29Odvratiš lice svoje, žaloste se; uzmeš im RUAH, ginu, i u prah svoj povraćaju se.
Psalam 104,30Pošlješ RUAH svoj, postaju, i ponavljaš lice zemlji.

"Samo tijelo njegovo dok je živ boluje, i duša njegova u njemu tuži." (Jov 14:22).
Evo još jedan stih koji jasno kaže da duša nije čitav čovjek već je duša u tijelu. Tijelo nije dio duše već je duša u tijelu. Ne znam stvarno šta treba više.

Ja vidim da će Bog...a Hrist je i rekao kome...trajno oduzeti život.
To ti jasno piše ovde.

Nigde ne vidim to što tvrdiš...da umire telo a duša ne.

Matej 10,28I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.

I ovo je u potpunom skladu sa Jezekiom 18:20.

Kako tvrdiš da je duša besmrtna kada Hrist kaže da Bog može pogubiti dušu u paklu?

Izneo sam ti gore jasne stihove koji se odnose na život kada se govori o duši...što je i ovde slučaj.

Telo ti može neko ubiti, ali dar života ti niko ne može trajno oduzeti osim onog koji ti ga je i dao...Bog..
To ti Hrist ovde govori.

Bog će trajno neke ljude skloniti sa zemlje...jer je plata za greh smrt...koja je suprotnost životu.

Meni je ovde sve u potpunom skladu.

Ja vidim da će Bog...a Hrist je i rekao kome...trajno oduzeti život.
To ti jasno piše ovde.

Nigde ne vidim to što tvrdiš...da umire telo a duša ne.

Matej 10,28I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.

I ovo je u potpunom skladu sa Jezekiom 18:20.

Kako tvrdiš da je duša besmrtna kada Hrist kaže da Bog može pogubiti dušu u paklu?
Pa u Otkrivenju vidimo u čemu se sastoji ta vječna smrt: u mukama u paklu i u odvojenosti od Boga Izvora života.

Izneo sam ti gore jasne stihove koji se odnose na život kada se govori o duši...što je i ovde slučaj.

Telo ti može neko ubiti, ali dar života ti niko ne može trajno oduzeti osim onog koji ti ga je i dao...Bog..
To ti Hrist ovde govori.
Navlačenje značenja u tekst. Hristos kaže da kad ti neko ubije tijelo nije ti ubio dušu. I još kasnije nastavlja da u paklu može doći do pogubljenja I DUŠE I TIJELA. Znači to su dvije komponente čovjeka.

"Samo tijelo njegovo dok je živ boluje, i duša njegova u njemu tuži." (Jov 14:22).
Evo još jedan stih koji jasno kaže da duša nije čitav čovjek već je duša u tijelu. Tijelo nije dio duše već je duša u tijelu. Ne znam stvarno šta treba više.
Razmisli malo kao čovek po svojoj nutrini...imaš je valjda.
Ti nisi samo ono što se da videti u ogledalu, valjda imaš i neke emocije unutra?

Pa u Otkrivenju vidimo u čemu se sastoji ta vječna smrt: u mukama u paklu i u odvojenosti od Boga Izvora života.

Navlačenje značenja u tekst. Hristos kaže da kad ti neko ubije tijelo nije ti ubio dušu. I još kasnije nastavlja da u paklu može doći do pogubljenja I DUŠE I TIJELA. Znači to su dvije komponente čovjeka.
Čoveče kako ti ovo nije jasno?

Neko kada ti ubije telo, jeste ti oduzeo život na kratko...jer Bog će te vaskrsnuti....i njega nema potrebe da se plašiš..

Ali Bog kada ti ubije telo...ubio je i život...koji ti više niko nikad ne može vratiti.

To je poenta Hristovih reči.
Duša = život

Pakla tu nema nigde...plata za greh je nepostojanje, baš onakvo stanje koje si imao pre rađanja...

Back