Koncept Duše

Ističe dvoje zato što telo nosi život.

Bez tela nema života...
Bez tela nema čulnog doživljaja. Demantuje te san. U snu čovek vidi,
čuje, oseća, doživljava razne situacije, ali ne čulima. Pa onda imaš i
nebrojeno svedočenja gde su se ljudi pod anestezijom uzdizali iznad
tela i videli, čuli, doživljavali, ali ne čulima.
Ali ne svi ljudi. Neki prosto spavaju. To su oni koji su poistovećeni sa
telom i nemaju razvijen taj viši deo sebe.
Kada Isus kaže ''Ja sam od viših'', jasno je da ne govori o tome da je
fizički viši od ostalih. Čovek za života treba da razvije taj viši deo
sebe kroz duhovne prakse. Ako veruje da tako nešto nije moguće,
neće ni pokušati. Zato mislim da je jako štetno širiti ideju da duša
umire sa telom.

Istočni koncept duše i pogled na patnju, reinkarnaciju i čitanje čovekove svrhe iz horoskopa - fantastično. Cela ta tradicija je vedska tradicija i ima i kod nas ljudi koji su stručnjaci. Imaju npr svoj horoskop koji je tata mata za zapadni horoskop (bleda kopija vedskog horoskopa).

Bez tela nema čulnog doživljaja. Demantuje te san. U snu čovek vidi,
čuje, oseća, doživljava razne situacije, ali ne čulima. Pa onda imaš i
nebrojeno svedočenja gde su se ljudi pod anestezijom uzdizali iznad
tela i videli, čuli, doživljavali, ali ne čulima.
Ali ne svi ljudi. Neki prosto spavaju. To su oni koji su poistovećeni sa
telom i nemaju razvijen taj viši deo sebe.
Kada Isus kaže ''Ja sam od viših'', jasno je da ne govori o tome da je
fizički viši od ostalih. Čovek za života treba da razvije taj viši deo
sebe kroz duhovne prakse. Ako veruje da tako nešto nije moguće,
neće ni pokušati. Zato mislim da je jako štetno širiti ideju da duša
umire sa telom.

Istina ❤️

Зашто се некад ријел за душу користи да опише читавог човјека или генерално живот? То се уопште не коси са православним учењем. У души је човјеков живот. Тијело без душе је мртво а душа без тијела није. Душа је животна сила у човјеку и зато се човјек може описати као "душа". Међутим у већ наведеним стиховима Св. Писма видимо и изложено да душа није читав човјек већ нематеријални дио човјека. Све се то мора узети у обзир.

Зашто се некад ријел за душу користи да опише читавог човјека или генерално живот? То се уопште не коси са православним учењем. У души је човјеков живот. Тијело без душе је мртво а душа без тијела није. Душа је животна сила у човјеку и зато се човјек може описати као "душа". Међутим у већ наведеним стиховима Св. Писма видимо и изложено да душа није читав човјек већ нематеријални дио човјека. Све се то мора узети у обзир.
Mislim da pre svega treba shvatiti da to nije precizno uputstvo za stvaranje
čoveka. Prvo se kaže da je napravljen čovek od praha zemaljskog, pa da
li bi trebalo shvatiti da je to zaista čovek? Bilo ko može skulpturu da napravi
pa je očigledno da to nije čovek.

Mislim da pre svega treba shvatiti da to nije precizno uputstvo za stvaranje
čoveka. Prvo se kaže da je napravljen čovek od praha zemaljskog, pa da
li bi trebalo shvatiti da je to zaista čovek? Bilo ko može skulpturu da napravi
pa je očigledno da to nije čovek.
Pa meni je to samo nekonzistentno. Kad je taj stih u pitanju to je to i nema se tu šta tumačiti. Čitav čovjek je duša živa. A kad su u pitanju stihovi koji ukazuju na to da je duša u čovjeku i da nije čitav čovjek onda se to tumači te ne piše što piše te je pogrešan prevod u pitanju. Tumačimo sve stihove.

Ovoje zanimljivo i dosad nisam sreo.
Moze li malo pojasnjenje. Sta je to sto ostaje isto i uvek je "ja" kada se sve izmeni.
Mada je malo glupo. Ako si sve izmenio nista ne ostaje od starog al ajde da cujem.
imaš ovde već napisano o snovima. u snu se udariš boli kad se probudiš ne boli te. duša može bez tela, telo ne može bez duše. otuda i zamena ljudskih organa ne menjaju tvoju ličnost jer je to duša. nemaš ti dušu, ti si duša, imaš telo. ličnost nije bazirana na posedovanje tela.

imaš ovde već napisano o snovima. u snu se udariš boli kad se probudiš ne boli te. duša može bez tela, telo ne može bez duše. otuda i zamena ljudskih organa ne menjaju tvoju ličnost jer je to duša. nemaš ti dušu, ti si duša, imaš telo. ličnost nije bazirana na posedovanje tela.
Precizirao bih da ti ipak imaš dušu jer duša nije čitav čovjek ali je u duši ono što tebe čini tobom.

Precizirao bih da ti ipak imaš dušu jer duša nije čitav čovjek ali je u duši ono što tebe čini tobom.
ko to ja ima dušu? jel možeš li dušu mumificirati, frizirati, plastiricirati... duša je prosta i nije iz delova pa da se "kasapi".

šta misliš zašto istočnjačke religije veruju u reinkarnaciju, zato što su isto shvatili da je duša ti.

evo šta kaže maksim šta duša poseduje

Šta je um (νους)?
Deo duše najčistiji i razuman za sozercavanje stvari i onoga što je ranije doživljeno (preko organa čula).

Šta su razmišljanja (φρενες)?
To su sile duše prema nečemu što se tiče stvari, koje se putem razuma donose (neka vrsta usaglašenih pojmova).

Šta je to način (običaj) (τροπος)?
To je ono stanje duše, što je proizašlo iz navike.

Šta je to osećanje?
Organ duše, sila čula koja je u stanju da prima utiske od spoljnih stvari.

Mislim na to da je duša samo jedan dio čovjeka a ne čitav čovjek.
ne mislim tako, više je to bonus a u isto vreme teret.
možda je biblijski koncept takav da ti dušu smestio u telo a onda traži da se odrekneš sveg telesnog dok si u telu. možda na taj način te proverava. zašto mi uskraćuje telesni nagon, recimo da zaskačem na svaku ženu koja mi se svidi, zašto mi brani stomakougađanje itd.

ne mislim tako, više je to bonus a u isto vreme teret.
možda je biblijski koncept takav da ti dušu smestio u telo a onda traži da se odrekneš sveg telesnog dok si u telu. možda na taj način te proverava. zašto mi uskraćuje telesni nagon, recimo da zaskačem na svaku ženu koja mi se svidi, zašto mi brani stomakougađanje itd.
Па јесте тако. Човјек се састоји од душе и тијела. Није природно да душа буде без тијела или тијело без душе.

Aha na to si mislio. U redu. To je svakako jedan od pogleda na temu.
Moj pogled je "suprotan".
Mi smo najslozeniji fizicki sistem za koji se zna. Mozemo ga deliti na vise nacina. Jedan od njih je i podela na telo i psihu.
Ovde je vazno naglasiti da je psiha u potpunosti zavisna od tela (mozga). Tako da telo bez psihe moze ali psiha bez tela (koje funkcionise) ne moze.
telo prestaje sa radom, psiha nestaje.
Tako za sada stvari stoje. Nema ama bas nikakvih dokaza (cak ni indicija) da je psiha na bilo koji nacin odvojena i nezavisna od tela.

Aha na to si mislio. U redu. To je svakako jedan od pogleda na temu.
Moj pogled je "suprotan".
Mi smo najslozeniji fizicki sistem za koji se zna. Mozemo ga deliti na vise nacina. Jedan od njih je i podela na telo i psihu.
Ovde je vazno naglasiti da je psiha u potpunosti zavisna od tela (mozga). Tako da telo bez psihe moze ali psiha bez tela (koje funkcionise) ne moze.
telo prestaje sa radom, psiha nestaje.
Tako za sada stvari stoje. Nema ama bas nikakvih dokaza (cak ni indicija) da je psiha na bilo koji nacin odvojena i nezavisna od tela.
a čekaj, mozak mrtav a ti živ, kako to?

a čekaj, mozak mrtav a ti živ, kako to?
Ako je mozak mrtav , sasvim sigurno je i telo mrtvo. Znaci mrtav si..
Zato pretpostavljam da mislis na stanje kome i tome slicno. Tada mozak nije mrtav. Jednostavno nema psihe - ne funkcionise. ITelo i dalje funcionise bas kao i sto sam napisao u prethodnoj poruci. Telo bez psihe moze.
Medjutim kad telo prestane da funkcionise nestaje i psiha jer je tada mozak (kao "nosilac" psihe) takodje prestaje da funkcionise.

Pa nije prirodno. Odvajanje duše od tijela je smrt a smrt je neprirodna i ušla je u svijet sa grijehom.
pre par dana reče da je bog unapred znao da će sagrešiti, ako je znao tako je i namestio. smrt tela je itekako prirodna. svaka materija menja svoj oblik.
isto pričaš ko i ovi što tvrde. da je duša telo samo eto jedan deo tebe se odvaja.
zašto bi inače isus često mi menjao tela kad je toliko bitno trebao je ostati u istom. a kako onda objasniti dušu od mesec dana i dušu od 90 godina nakon telesne smrti

pre par dana reče da je bog unapred znao da će sagrešiti, ako je znao tako je i namestio.
To ne znači da je smrt prirodna.

smrt tela je itekako prirodna. svaka materija menja svoj oblik.
Ne, nije. Smrt je ušla u svijet sa grijehom a grijeh je protivprirodna bolest.

isto pričaš ko i ovi što tvrde. da je duša telo samo eto jedan deo tebe se odvaja.
Ne, duša je dio čovjeka dok je drugi dio čovjeka tijelo.

Ako je mozak mrtav , sasvim sigurno je i telo mrtvo. Znaci mrtav si.
pa nisi mrtav samo ti mozak koji komanduje ne radi a ti si i dalje živ jer svi drugi organi rade .
dok je duša u telu živo je i telo, kad duša definitivno napusti telo onda tog čoveka proglašavamo mrtvim. samo što medicina ne koristi verske izraze.

Back