Koncept Duše

duša to si ti. fiknu ti nogu, ruku opet ostaješ ti, presade ti bubreg, srce opet ostaješ ti, promeniš svu krv opet ti, rikne mozak i dalje ti, izgubiš pamćenje opet si ti, okreni i obrni nisi telo, u 21 veku smo to već shvatili.
najbolje bi bilo ko ovi trabanti što misle da je duša duh+telo pa ne primaju transfuziju jer misle da im duša u krvi.
duša kad napusti telo odlazi.
otkud duhovnost, pa od duha. kakav ti je duh takva ti je duša ili kakav si ti (duša) takav ti duh.
šta ste se uvatili biblije kad je koncept duše mnogo stariji.
dusa to smo mi
mi smo dushe
a dusha ne napusta telo nema toga u Bibliji to je lazno ucenje
prema Bibliji covek kada umre duh odlazi Bogu koji ga je dao
duh a ne dusha
covek - dusha umire
ne mislimo mi da je dusha u krvi nego Bog tako kaze

Daničić-Karadžić (RDK):

14 Jer je duša svakog tela krv njegova, to mu je duša. Zato rekoh sinovima Izrailjevim:
Krv ni jednog tela ne jedite, jer je duša svakog tela krv njegova. Ko bi je god jeo, da se istrebi.

Znači Maki kaže duša je besmrtna i onda čovjek nastavlja gore dalje živjeti (primjer Rahele) , ali onda u primjeru Ilijinom dijete koje uživalo gore kao besmrtna duša, vraća se dole živjeti na prljavoj zemlji da se opet razbol i umre, kao i slučaj Isusovog prijatelja Lazara. Jednostavno u primjeru Rahele može se reći - kad se Rahela rastavljala sa životom.
tako je
Rahela se rastavljala sa zivotom

duša to si ti. fiknu ti nogu, ruku opet ostaješ ti, presade ti bubreg, srce opet ostaješ ti, promeniš svu krv opet ti, rikne mozak i dalje ti, izgubiš pamćenje opet si ti, okreni i obrni nisi telo, u 21 veku smo to već shvatili.
najbolje bi bilo ko ovi trabanti što misle da je duša duh+telo pa ne primaju transfuziju jer misle da im duša u krvi.
otkud duhovnost, pa od duha. kakav ti je duh takva ti je duša ili kakav si ti (duša) takav ti duh.
Da, ovo je baš fino objašnjenje. Niti si manje ti, niti si manje živ nakon transfuzije,
transplantacije ili amputacije.

Pitanje za naše adventiste i Jehovine svjedoke na forumu. Ako je duša čitav čovjek znači tijelo + duh objasnite ovo:
"I Gospod usliši glas Ilijin, te se povrati u dijete duša njegova, i oživje." (1 Carevima 17:22).

Dakle oživljavanje je vraćanje duše u tijelo. Djetetovo tijelo je bilo pred Ilijom znači nemoguće je da je tijelo dio duše jer jasno kao dan piše da se duša vraća u tijelo. Ako je tijelo dio duše značilo bi da se tijelo vraća u tijelo što je besmislica ali dobro "teologija" te dvije grupe i jeste jedna velika besmislica.
Da pažljivo čitaš Bibliju i sam bi došao do odgovora.
'Duša' se u Bibliji može odnositi i na čoveka...

Djela apostolska 27,37A u lađi bijaše nas duša svega dvjesta i sedamdeset i šest.

Jesu se to neki duhovi ili ljudi vozili u čamcu...
Ljudi naravno...

Evo još primera...

Rimljanima 13,1Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a što su vlasti, od Boga su postavljene.

1. Mojsijeva 46,18To su sinovi Zelfe, koju dade Lavan Liji kćeri svojoj, i ona ih rodi Jakovu, šesnaest duša.

1. Petrova 3,20Koji nekad ne htješe da slušaju kad ih očekivaše Božije trpljenje u vrijeme Nojevo, kad se građaše kovčeg, u kome malo, to jest osam duša, ostade od vode.

Takođe se reč 'duša' koristi i za životinje...

1. Mojsijeva 1,20Potom reče Bog: neka vrve po vodi žive duše, i ptice neka lete iznad zemlje pod svod nebeski.

3. Mojsijeva 11,46Ovo je zakon za zvjeri i za ptice, i za sve životinje što se miču po vodi, i za svaku dušu živu, koja puže po zemlji.

4. Mojsijeva 31,28I uzmi dio za Gospoda od vojnika koji su išli na vojsku, po jednu dušu od pedeset, i od ljudi i od goveda i od magaraca i od ovaca.

1. Mojsijeva 1,24Potom reče Bog: neka zemlja pusti iz sebe duše žive po vrstama njihovijem, stoku i sitne životinje i zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem. I bi tako.

Zanimljivo da 'duše' izlaze iz zemlje...

I kao što neko od tvojih učitelja kaže: ''reče im tako Mojsije''...konkretno mislim na stih ''pista čovek duša živa''...
E pa vodiš ovde kaže neko mnogo veći i od tvog učitelja i od Mojsija...govori sam Bog koji je čoveka i stvarao...

Takođe se 'duša' odnosi na život...

2. Mojsijeva 4,19I reče Gospod Mojsiju u zemlji Madijamskoj: idi, vrati se u Misir, jer su pomrli svi koji su tražili dušu tvoju.

1. Jovanova 3,16Po tom poznasmo ljubav što on za nas dušu svoju položi: mi smo dužni polagati duše za braću.

Matej 10,39Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je.

Jovan 15,13Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.

U svim stihovima je i više nego jasno da se govori o životu...

Drugo.
Nigde i nigde ne piše da je duša besmrtna...

Naprotiv jasno piše da će umreti..

Jezekilj 18,4Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti.

Jezekilj 18,20Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.

Nadam se da ti je sada jasna situacija sa Ilijom?

Da, ovo je baš fino objašnjenje. Niti si manje ti, niti si manje živ nakon transfuzije,
transplantacije ili amputacije.
od drveta ne vide šumu. dogma otupljuje, dogma ne rasuđuje.
Pitam se šta bi bio kada bi mu fiknuli glavu?!
dovoljno da te proburazi mačem, dovoljno da te nevidljivi virus shebe al ti i dalje ne vidiš šumu. šta će duša u leš.
bitno da branite zombi vaskrsenje

dovoljno da te proburazi mačem, dovoljno da te nevidljivi virus shebe al ti i dalje ne vidiš šumu. šta će duša u leš.
bitno da branite zombi vavaskrsenje
Tako je.
Postoji više načina da te nema i samo jedan da te ima....prema Božijem...

Kuća tvoje svesti, biti, ličnosti i svega drugog...jeste tvoje telo.
Tvoje telo nosi i tvoj život ..
Nema tela nema ni života.

Mislim stvarno ovo je jasno i deci. Dajmo se uozbiljiti i ne montirati realnost onako kako nam se prohte...

A to zombiranje je pre svojstveno vama.
Jer čemu vaskrsenje ako neko živi negde?

uhvatili smo se biblije, tj. ja apostola Pavla. jer najbolje objasnjava:
1. Korinćanima 15,45Tako je i pisano: Prvi čovjek Adam postade duša živa", posljednji Adam duh, koji oživljuje.

za dusu bi se slozili, ali poenta je u duhu, jer Bog je Duh

znaci, kad god ovi bi da rese koncept duse, prenebragavaju DUH
svi smo mi dusevni, ali poenta je biti duhovan, a to ne moze svako... pa vidis i sam da pise POSLEDNJI COVEK, TJ, ADAM, A JA SAM PRVI ADAM

Znaci, ako necete teologiju apostola Pavla, onda me ne uznemiravajte badava, ili-ili.

1. Korinćanima 15,45Tako je i pisano: Prvi čovjek Adam postade duša živa", posljednji Adam duh, koji oživljuje.

svi smo mi dusevni, ali poenta je biti duhovan, a to ne moze svako... pa vidis i sam da pise POSLEDNJI COVEK, TJ, ADAM, A JA SAM PRVI ADAM

Znaci, ako necete teologiju apostola Pavla, onda me ne uznemiravajte badava, ili-ili.
A fale se da su duhovni a ne znaju sta im.je duh haha

Mislim stvarno ovo je jasno i deci.
a jel ti brani neko da tako veruješ ili ne veruješ u dušu. samo ne pozivaj se na decu jer ona nisu opterećena kao vi dogmaši.
koncept duše je stariji od biblije a tek od rasela eonima.
za tebe duša ne postoji, već samo telo a tako i ateisti veruju, čemu se onda nadaš da ćeš biti vaskrsnut.
jel ti uopšte znaš značenje vaskrsenja u opštem smislu.
da li se može nešto vaskrsnuti ako nema žive klice?

Tako je.
Postoji više načina da te nema i samo jedan da te ima....prema Božijem...

Kuća tvoje svesti, biti, ličnosti i svega drugog...jeste tvoje telo.
Tvoje telo nosi i tvoj život ..

Mislim stvarno ovo je jasno i deci. Dajmo se uozbiljiti i ne montirati realnost onako kako nam se prohte...

A to zombiranje je pre svojstveno vama.
Jer čemu vaskrsenje ako neko živi negde?
Negiraju zivot to je to.A kao bune se kmece za otkrivenje u bibliji gde pise da nam nadrljase tela u apokalipsi.Ako duse budu slobodne po njima zasto.kmece nad apokalipsom.

ma u bibliji imaš i zao duh božiji. pavle jasno odvaja telo dušu i duh (kao tri dela komplet čoveka) jer koncept eshatona u hrišćanstvu je vaskrsenje kada se ponovo spaja telo duh i duša.

a jel ti brani neko da tako veruješ ili ne veruješ u dušu. samo ne pozivaj se na decu jer ona nisu opterećena kao vi dogmaši.
za tebe duša ne postoji, već samo telo a tako i ateisti veruju, čemu se onda nadaš da ćeš biti vaskrsnut.
A ko je rekao da nema žive klice?

A drugo.
Zar misliš da Bog nešto ne može?

Ja svakako verujem da imam dušu, ali to nije nešto što preživljava telesnu smrt.
Biblija je veoma jasna po ovom pitanju.

I opet iznova se vraćam na Adama i pitam: Šta je Bog rekao da će se desiti sa njim ako pogreši?

Vratiće se gde je bio.
Zar treba da budem zombiran pa da ne znam gde je bio pre stvaranja?!

Jel' ti jasno stoji šta prvo ulazi u čoveka prilikom stvaranja...nije duša već 'Duh'... i tek tada sam čovek postaje 'duša živa'...

Suviše je prosto bez bilo kakvih predrasuda...

E nema vaskrsenja ako nema klice a gde je u zemnom prahu klica verovatno nevidljiva za oci za nauku.Boziji posao ne da ga nikom.

Back