Koncept Duše

ma u bibliji imaš i zao duh božiji. pavle jasno odvaja telo dušu i duh (kao tri dela komplet čoveka) jer koncept eshatona u hrišćanstvu je vaskrsenje kada se ponovo spaja telo duh i duša.
pa, to je i svrha svega; ponavljam da ne mozemo mi da resavamo koncept duse, a da ne uzmemo sve u obzir, vec da nam je dovoljno sto kazemo da smo mi duse zive, dusevni ljudi, ali je cilj biti duhovan po Bogu koji je Duh - nema boljeg objasnjenja od ap. Pavla, covek je bio genijalac, nemamo sta mi da se gradimo pametnijima, jer on je sve najbolje shvatio i nama objasnio, samo ko hoce da prihvati.

Briga mene da li je pravislavno jahovistucki .Kriptogram dusa duh jos niko nije resio ono da bude jasno.
Pa ko kaze da treba sada da se resi, a ne o sveopstem vaskrsenju kada dodje Sin Coveciji? To je njegov posao da resi kada dodje, a ne da mi sada resavamo.
A lepo vam kaze apostol PAVLE da mi sada samo delimicno saznajemo, tj znamo
1. Korinćanima 15,45Tako je i pisano: Prvi čovjek Adam postade duša živa", posljednji Adam duh, koji oživljuje.

jel sam ja prvi adam? a jel si ti poslednji pa da to resavas? nisi! e, pa ne znam sta onda hoces?
poslednji - DUH koji ozivljuje, on ce da resi kada dodje vreme.

Pa ko kaze da treba sada da se resi, a ne o sveopstem vaskrsenju kada dodje Sin Coveciji? To je njegov posao da resi kada dodje, a ne da mi sada resavamo.
A lepo vam kaze apostol PAVLE da mi sada samo delimicno saznajemo, tj znamo

jel sam ja prvi adam, a jel si ti poslednji pa da to resavas? nisi! e, pa ne znam sta onda hoces?
Tako je
Ceka se vaskrsenje a ne besmrtnost duse.
Nije moje mudrovanje.Simvol.vere.

Tako je
ne znamo mi jel su smrtne ili besmrtne, to je pogresna postavka, jer Bogu su svi zivi, ali ima mrtvih koji sahranjuju mrtve

lepo ti kazem da to ne moze da se ressi, i ne treba... pa zasto bih ja birao stranu izmedju dva posvadjana stanovista? neka veruje ko kako hoce, samo neka cvrsto veruje, i opet dobro ce da bude

ali, u duhu je poenta, a ne u dusi, od kojih ce neke da poginu,a neke nece, ne biva svima isto, ali bar neka veruju sve duse u vaskrsenje, i opet ce da bude dobro, bar za dobre duse, a lose ko sisa, odbacice se... kao ribari kada izvade mrezu da odabiraju...(Matej 13,48-49)

Poslednja izmena:
Za njih je apokalipsa dobrodosla kolko vidim.
Neće da shvate da je Adam ključ za sve...jer šta biva njemu, biva i nama...i nema tu ama baš nikakve razlike.

''Jer je plata za greh smrt a dar je život''...

Suprotnost jedno drugom.

Život --- Smrt

Nema treće.
I postoje jasni uslovi pod kojima ćemo biti živi ili mrtvi...

Šta Hrist menja?
Upravo ono što si rekla...

Donosi 'nadu'...Vaskrsenja...

Suviše je prosto kada zbacimo mitološko breme, koje nije Hristovo...

ne znamo mi jel su smrtne ili besmrtne, to je pogresna postavka, jer Bogu su svi zivi, ali ima mrtvih koji sahranjuju mrtve

lepo ti kazem da to ne moze da ressi, i ne treba
Ma da ni sveti oci nisu resili jer niko nije otiso u smrt pa se vratio.Evo bas sam.postavila post crkveni koncil 869 god ukinuo duh.Pojela duh maca.Zatvorili vrata duhovnom.razvitku covecanstvu i svest covecija upala u svet cula.U kavez.Jedi pij i grabi.

Kakva transmigracija pobogu?
evo ti odlicna replika koju si propustio
Pošto Maki je spominjao neke citate, pustimo da teolozi objasne neke. Nije ovo za laike.

U opisivanju Rahelinih teških trudova u Postanku 35,18 piše: “Kad se rastavljala s dušom – jer umiraše Rahela – nadjenu sinu ime Ben Oni; ali ga otac prozva
Benjamin.” Tumačiti frazu “kad se rastavljala s dušom” kao da znači da je Rahelina besmrtna duša napuštala njezino tijelo dok je umirala, suprotno je
dosljednom učenju Starog zavjeta da duša umire s tijelom. Kako to s pravom ističe Hans Walter Wolff: “Ne smijemo propustiti zapaziti da nefeš [duša] nikad
nema značenje neuništive jezgre bića, nasuprot fizičkom životu, da bi bila sposobna živjeti kad je odsječena od života. Kad se govori o ‘rastavljanju’ (Post
35,18) nefeša od čovjeka ili njegovom ‘povratku’ (Plač 1,11), osnovna je misao konkretna činjenica da se radi o prestanku i obnovi disanja.”

Fraza “kad se rastavljala s dušom” po svemu sudeći znači “kad je prestajala disati” ili, mogli bismo reći, kad je posljednji put udahnula zrak.
Važno je zapaziti da se imenica “duša-nefeš” izvodi iz glagola istog korijena koji znači “disati”, “uzimati zrak”. Kad je Bog udahnuo dah života u čovjeka,on je postao živa duša, organizam koji diše. Odlazak daha života čini da osoba postane mrtva duša (“jer umiraše”). Stoga i Edmund Jacobs objašnjava:
“Odlazak nefeša je metafora za smrt: mrtav je onaj čovjek koji je prestao disati.”

Tory Hoff daje sličan komentar: “Konkretnom slikom odlaska daha tekst daje na znanje da je Rahela umirala dok je dala ime svom novoroñenom sinu.
Ona još nije bila mrtva u suvremenom smislu te riječi, ali je svakim trenutkom bila bliže smrti. Ona je gubila vitalnost nefeša koji je ruah [dah] održavao samo
toliko dok se uskoro ne rastavi od svog nefeš postojanja.” Zaključujemo da je rastavljanje s dušom metafora smrti, najvjerojatnije povezana s prestankom
disanja. Ovaj zaključak podupire drugi tekst u 1. o Kraljevima 17,21.22 koji ćemo sada istražiti.

Povratak duše. U opisu dogañaja kako je prorok Ilija uskrisio udovičina sina u Sarfati, u 1. o Kraljevima 17,20-22 čitamo: “Zatim se tri puta pružio nad
dječakom zazivajući Jahvu: ‘Jahve, Bože, učini da se u ovo dijete vrati duša njegova!’ Jahve je uslišio molbu Ilijinu, u dijete se vratila duša, i ono oživje.”
Moramo priznati da ovaj tekst, uzet sam za sebe, možemo uzeti kao potvrdu da smrću duša napušta tijelo i da se u ovom slučaju zahvaljujući Ilijinoj molitvi
vratila. Ovakav bi zaključak podupro vjerovanje da je duša besmrtna i da nadživljuje smrt tijela.
Tri glavna razloga čine da ovo tumačenje moramo odbaciti. Prvo, ni u ovom tekstu niti igdje u Bibliji nema nagovještaja da bi ljudska duša bila
besmrtna. Naprotiv, ustanovili smo da je duša pokretačko načelo života koje djeluje u tijelu dokle je god živo.

Drugo, u 17. retku smrt dječaka opisana je kao prestanak disanja: “U njemu nije ostalo daha.” Ovo pokazuje da je prestanak disanja uzrokovao
napuštanje duše-nefeša, pa je obnova disanja uzrokovala povratak duše. Kako to opisuje Edmund Jacobs: “U 1. o Kraljevima 17,17 nedostatak nešamaha
[daha] prouzrokovao je odlazak nefeša, koji se vraća kad prorok djetetu omogućuje ponovno disanje, jer samo je nefeš ono što živo stvorenje čini živim
organizmom.”Budući da je disanje vanjsko očitovanje duše, prestanak ili obnavljanje disanja uzrokuje odlazak ili povratak duše.
Treće, na hebrejskom 21. redak doslovce glasi: “Neka se djetetova duša vrati u njegove unutarnje dijelove.

Ovako čitan redak pokazuje sasvim drukčiju konstrukciju teksta. U unutarnje dijelove vraća se disanje. Duša kao takva nikad nije povezana s nekim “unutarnjim” tjelesnim organima. Povratak disanja u unutarnje dijelove posljedica je oživljavanja tijela, ili, mogli bismo reći, tijelo ponovno postaje živa duša.
Basil Atkinson odlično zamjećuje da “pisac dušu nije smatrao pravim djetetom niti nositeljem njegove osobnosti. Dijete je ležalo mrtvo na krevetu i
duša se vratila djetetu. Ilija nije mislio niti izgovorio riječi koje ponekad čujemo na našim pogrebima: ‘Više ne mogu zamisliti da je ovdje.

Znači Maki kaže duša je besmrtna i onda čovjek nastavlja gore dalje živjeti (primjer Rahele) , ali onda u primjeru Ilijinom dijete koje uživalo gore kao besmrtna duša, vraća se dole živjeti na prljavoj zemlji da se opet razbol i umre, kao i slučaj Isusovog prijatelja Lazara. Jednostavno u primjeru Rahele može se reći - kad se Rahela rastavljala sa životom.

869. година је важна прекретница за савремени поглед на свет , јер је декретом озваничила укидање духа на Земљи на Четвртом сабору Католичке цркве, одржаном у Цариграду. Трихотомија, дефиниција човека као тела, душе и Духа, тада је проглашена јеретичком.

Утицај је био снажан и дубок, с обзиром на преовлађујући утицај Римокатоличке цркве у Европи и широм света више од 1100 година, ово је утицало и променило савремени поглед на свет и припремило терен за материјалистичку културу и поглед на свет заснован на минералима. Наука . Разлог зашто се тако мало склоности ка духовности може уочити у хришћанској цивилизацији је тај што је признање Духа проглашено јеретичким на 8. Васељенском сабору 869. године.

Ово је имало велики утицај на то како Човек себе види као физичко биће у телу на планети Земљи које је само 'трнца' у огромном универзуму, а не човека као духа и круну стварања и централни циљ за еволуција соларног система и развој човека у Десету духовну хијерарх
sad sam video
isto, pitanje za teologe, kako je to moguce neverovatno ako je tacno, a ja ne cenim rimokatolike vekovima pre 9. veka
@Maki! @RIA77 @Gedeon

I ti si mi pravoslavac? Bibliju ne tumače "teolozi" već Sv. Oci.
Bog tumaci i samo je to tumacenje ispravno a ne ljudi
Samo Bog svojim duhom otkriva istine

tu gde nema duha nema istine na priimer Sv Oci sve pogresno tumace Bibliju
dok Biblija tumaci sama sebe.

a ti si trvdoglav da neces da otvoris Bibliju nego bi radije da slepo sledis ljude sto je sirok put koji vodi u unistenje.
Samo je uzak put put istine.

Ja sam fino sve argumente iznio. Ko vjeruje neka hoće.
ma iznosio si argumente sda i jw, a nisi ovom kainosu za rimokatolicanstvo, i nisi anajade protiv rimokatolicanstva, ako je istina za taj sabor

ja ne znam sta bih dodao osim sto se ponavljam: teologija apostola Pavla
1. Korincanima 15,29Šta dakle čine oni koji se krste mrtvijeh radi? Kad mrtvi jamačno ne ustaju, što se i kršćavaju mrtvijeh radi?
1. Korincanima 15,30I mi zašto podnosimo muke i nevolje svaki čas?
1. Korincanima 15,31Svaki dan umirem, tako mi, braćo, vaše slave, koju imam u Hristu Isusu Gospodu našemu.
...
1. Korincanima 15,42Tako i vaskrsenije mrtvijeh: sije se za raspadljivost, a ustaje za neraspadljivost;
1. Korincanima 15,43Sije se u sramoti, a ustaje u slavi; sije se u slabosti, a ustaje u sili;
1. Korincanima 15,44Sije se tijelo tjelesno, a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno.
eto ti - kakav crni koncept duse, gde je? samo cist dualizam materija i duh, nema nikakvih dusa... apostol Pavle je bio genije, samo vi ga necete

pa verujem ti anajade
I za mene je ovo iznenadjenje.Cula pre katolici ukinuli duh ali mislila sam nasi bacaju hejt na katolike.Tek ono stvarno.Zanimalo.me pa zato i otkri istorijsku cinjenicu.
teli bi dusu, a duh im je visak, apostol Pavle je penicilin za sve njih

Tako je
pa šta će to da vaskrsne?
kako ti to zamišljaš.
pošto o ljudskom vaskrsenju ne znamo, znamo da priroda vaskrsava. aj objasni taj proces. pošto si sad u jehovinom modu.

a posle objasni proces hristovog vaskrsenja, kako je bio i u adu i u raju, gde mu je bilo telo, zašto je kasnije menjao tela a opet on isti.
po jehovistima on nije postojao jer nema dušu već smrtno telo a duh se vraća jehovi u memoriju:D

ma iznosio si argumente sda i jw, a nisi ovom kainosu za rimokatolicanstvo, i nisi anajade protiv rimokatolicanstva, ako je istina za taj sabor

ja ne znam sta bih dodao osim sto se ponavljam: teologija apostola Pavla
1. Korincanima 15,29Šta dakle čine oni koji se krste mrtvijeh radi? Kad mrtvi jamačno ne ustaju, što se i kršćavaju mrtvijeh radi?
1. Korincanima 15,30I mi zašto podnosimo muke i nevolje svaki čas?
1. Korincanima 15,31Svaki dan umirem, tako mi, braćo, vaše slave, koju imam u Hristu Isusu Gospodu našemu.
...
1. Korincanima 15,42Tako i vaskrsenije mrtvijeh: sije se za raspadljivost, a ustaje za neraspadljivost;
1. Korincanima 15,43Sije se u sramoti, a ustaje u slavi; sije se u slabosti, a ustaje u sili;
1. Korincanima 15,44Sije se tijelo tjelesno, a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno.
eto ti - kakav crni koncept duse, gde je? samo cist dualizam materija i duh, nema nikakvih dusa... apostol Pavle je bio genije, samo vi ga necete

pa verujem ti anajade

teli bi dusu, a duh im je visak, apostol Pavle je penicilin za sve njih
Što je mene briga šta su RKc usvojili?

a posle objasni proces hristovog vaskrsenja, kako je bio i u adu i u raju, gde mu je bilo telo, zašto je kasnije menjao tela a opet on isti.
po jehovistima on nije postojao jer nema dušu već smrtno telo a duh se vraća jehovi u memoriju:D
Montiraš priču i govoriš neistinu.

1. Petrova 3,18Jer i Hristos jedanput za grijehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši tijelom, no oživljevši Duhom;

Je li lepo piše da je 'duhom' oživeo i sišao u Tartar..
Ne piše 'dušom'...

I sve ti lepo piše a ti ne veruješ, već želiš neku svoju istinu...

pa šta će to da vaskrsne?
kako ti to zamišljaš.
pošto o ljudskom vaskrsenju ne znamo, znamo da priroda vaskrsava. aj objasni taj proces. pošto si sad u jehovinom modu.

Verujem a sad kako ce to da izvede otkud znam.Da znam.i ja bi narod vasrsavala.

Back