Komšije čeka bankrot? Hrvatska na pomolu da proglasi veliki državni poraz!

Pola Hrvatske ti je bilo pod Turcima čovječe
Da, i? Jel to mijenja bilo što? Hrvatska je posve ravnopravno sudjelovala u europskim kulturnim pokretima, imaš dubrovački, splitski, zadarski, šibenski i hvarski krug renesansnih pisaca, uberi da ni jedan spomenuti grad nije pod Turcima, s druge pak strane Srbija bez svojatanja dubrovačke književnosti nema apsolutno ništa.

Izgleda da što kulturno zaostaliji to umišljeniji.

Tema je ekonomski razvoj, nema potrebe da ulazim u to sad na ovoj temi

Ako sam dobro upratio a jesam, ti si se osvrnuo na izjavu u kojoj je jasno definirano na što se odnosi. Kakogod, i kulturno i ekonomski, Hrvatska je daleko ispred Srbije.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču (februar) 2025. iznosila je 1 416 eura, što je nominalno više za 1,7%, a realno za 1,8% u odnosu na siječanj 2025.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču 2025. iznosila je 1 964 eura, što je nominalno više za 2,0%, a realno za 2,1% u odnosu na siječanj 2025.

Medijalna neto plaća za veljaču 2025. iznosila je 1 175 eura, što je u odnosu na siječanj 2025. niže za 2,1%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 12,5%.

Hrvatski javni dug pao ispod prosjeka EU

HRVATSKI javni dug iskazan udjelom u BDP-u spustio se u četvrtom tromjesečju 2024. godine još dublje ispod propisanog plafona od 60 posto, odmaknuvši se još više od prosjeka eurozone, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.
...
U Hrvatskoj je konsolidirani dug opće države na kraju četvrtog tromjesečja 2024. iznosio 49,28 milijardi eura i bio je manji za 690 milijuna eura nego na kraju trećeg tromjesečja. Iskazan udjelom u BDP-u spustio se na kraju prosinca na 57,6 posto, sa 59,6 posto koliko je prema revidiranim podacima iznosio na kraju rujna.
To znači da se na kraju prošle godine spustio još dublje ispod propisanog plafona u EU.
Na kraju 2023. godine iznosio je 48,26 milijarde eura, što je tada odgovaralo 61,8 posto BDP-a.
...
https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/hrvatski-javni-dug-ostao-ispod-60-posto-bdpa/2663781.aspx

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču (februar) 2025. iznosila je 1 416 eura, što je nominalno više za 1,7%, a realno za 1,8% u odnosu na siječanj 2025.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču 2025. iznosila je 1 964 eura, što je nominalno više za 2,0%, a realno za 2,1% u odnosu na siječanj 2025.

Medijalna neto plaća za veljaču 2025. iznosila je 1 175 eura, što je u odnosu na siječanj 2025. niže za 2,1%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 12,5%.
Da malo dopunim:

Prosječna neto plaća za Hrvatsku, veljača: 1.416 € (+13.5% u odnosu na lanjsku veljaču, +9,5% realno)
Slovenija prosječna neto plaća veljača: 1.550 € (+6.7% nominalno vs 2/2024 i +5% realno)

Razlika je manja od 10%. Sve manja i manja. Prestižemo ih, mislio sam prije da će nam za to trebati 30 godina.

Usput, Njemačka ima ozbiljan negativan skor useljavanja i iseljavanja Hrvata u 2024.godini, počelo je to još prošle godine:
https://www.destatis.de/DE/Themen/G...ngen-nach-staatsangehoerigkeiten-jahr-03.html
Obzirom na našu matičnu populaciju, to je najveće relativno iseljavanje nekog naroda iz Njemačke.

Ako sam dobro upratio a jesam, ti si se osvrnuo na izjavu u kojoj je jasno definirano na što se odnosi. Kakogod, i kulturno i ekonomski, Hrvatska je daleko ispred Srbije.

Da malo dopunim:

Prosječna neto plaća za Hrvatsku, veljača: 1.416 € (+13.5% u odnosu na lanjsku veljaču, +9,5% realno)
Slovenija prosječna neto plaća veljača: 1.550 € (+6.7% nominalno vs 2/2024 i +5% realno)

Razlika je manja od 10%. Sve manja i manja. Prestižemo ih, mislio sam prije da će nam za to trebati 30 godina.

Usput, Njemačka ima ozbiljan negativan skor useljavanja i iseljavanja Hrvata u 2024.godini, počelo je to još prošle godine:
https://www.destatis.de/DE/Themen/G...ngen-nach-staatsangehoerigkeiten-jahr-03.html
Obzirom na našu matičnu populaciju, to je najveće relativno iseljavanje nekog naroda iz Njemačke.
Prosjecna placa nista ne govori.
Ako zelis usporediti Hrvatsku sa Slo treba gledati medijalnu placu ILI prosjecnu placu + GINI index.

Ako zelis usporediti Hrvatsku sa Slo treba gledati medijalnu placu ILI prosjecnu placu + GINI index.
Prosječna plaća ti govori koliko para dignu jedni a koliko drugi. Medijan ti kaže kako je para raspoređena kod jednih a kako kod drugih.

Slovenski medijan je 130 eura veći od hrvatskog, i ta razlika stalno pada, s druge pak strane srpski medijan je 450 eura niži od hrvatskog.

Kad bi ti proboravio u Sloveniji koji mjesec i upoznao se sa njihovim standardom, shvatio bi da već sada bolje živimo od njih. Imaju još uvijek bolju infrastrukturu, zdravstvo i školstvo, zahvaljujući duljem članstvu i duljem korištenju fondova EU, ali i ta razlika će se istopiti, kao i razlika u prosječnoj plaći. Slovenija ima vrlo kvalitetno stanovništvo, ali im politika ne funkcionira najbolje. Sve sporove koje su imali sa nama su popušili. Već pišu na svojim portalima, da nam padne na pamet registrirati kranjsku kobasicu kao autohtoni hrvatski proizvod (a jest, samo pod drugim imenom), da bi i tu izgubili.

Poslednja izmena:
Ne znam čemu takva umišljenost. Evo, ja sam Hrvat pa opet ne govorim tako. Ipak su te Srbi pobijedili i 1918. i 1945. Pa si im bio sluga u Jugoslaviji 70 godina. Pa opet govoriš da si superioran. O 'bemti sve...
Nije tema, ali da prokomentiram. Ti imaš kompleks od Srba? Posebice na njihovu veličanstvenu pobjedu 1918?

Screenshot_20250422_231640_Reddit.jpg

Prosječna plaća ti govori koliko para dignu jedni a koliko drugi. Medijan ti kaže kako je para raspoređena kod jednih a kako kod drugih.

Slovenski medijan je 130 eura veći od hrvatskog, i ta razlika stalno pada, s druge pak strane srpski medijan je 450 eura niži od hrvatskog.
Otkud podatak da je slovenski medijan za 130€ veći? Izvor?

Izračun okvirno za samca.

Na Hrvaškem je mediana bruto plače za januar 2025 znašala 1.619 evrov, medtem ko je v Sloveniji januarja 2025 mediana bruto plača znašala približno 1.830 evrov.

Vir: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Statistični urad Republike Slovenije

https://www.izvoznookno.si/aktualno/primerjava-plac-v-sloveniji-in-na-hrvaskem/

Pogledajte prilog 1718414

Pogledajte prilog 1718416
Pa ne znam. Ja podatke o medijalnoj plaći ne vidim nigdje.
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/13577

Back